پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1850985898
نگاهي به روز جهاني زبان مادري
واضح آرشیو وب فارسی:کورد نیوز: تاریخ انتشار : 20:21:32 , 1393/12/01
دكتر حامد قادرمرزي
نگاهي به روز جهاني زبان مادري
تاريخچه پيدايش روز جهاني زبان مادري به حركتهاي دانشجويان دانشگاههاي بنگلادش در سال 1952 برميگردد.
زماني كه تعداد زيادي از دانشجويان بنگالي در اعتراض به تحميل زبان اردو به عنوان زبان رسميو ديواني در بنگلادش (پاكستان شرقي آن زمان) توسط دولت پاكستان در محوطه دانشگاه داكا توسط ماموران دولت پاكستان به رگبار بسته شدند. دانشجويان با هدف به رسميت شناساندن زبان مادري مردم سرزمينشان يعني زبان «بنگلا» يا «بنگالي» اقدام به تظاهرات وسيع کردند. زبان رسميكه در مدارس و دانشگاههاي بنگلادش در آن زمان تدريس ميشد زبان پاكستاني (اردو) بود. تظاهرات گسترده دانشجويان و اساتيد دانشگاه داكا در روزهاي 21 و 22 فوريه سال 1952 اتفاق افتاد و ماموران دولت پاكستان در تيراندازي به دانشجويان و اساتيد دانشگاه تعدادي از آنان از جمله ابوالبركت استاد دانشگاه داكا، رفيع الدين احمد دانشجو، شوفير رحمان كارمند عاليرتبه دادگاه عالي بنگلادش را كشتند. اما ايستادگي و مقاومت دانشجويان، اساتيد دانشگاهها و فعالان فرهنگي بنگلادش باعث شد كه در سال 1956 مجدداً زبان بنگالي به رسميت شناخته شد. تداوم مبارزات مردم و فعالان سياسي و فرهنگي باعث شد كه در سال 1971 بنگلادش از پاكستان جدا و استقلال پيدا كند.
پس از استقلال، مراسم روز ملي زبان مادري در بنگلادش همه ساله در 21 فوريه با شكوه خاص برگزار ميشد تا اينكه در 17 نوامبر 1999 سازمان آموزشي، علميو فرهنگي ملل متحد (يونسكو) پيشنهاد رسميكشور بنگلادش براي اعلام 21 فوريه به عنوان «روز جهاني زبان مادري» را پذيرفت و 188 كشور عضو يونسكو از جمله جمهوري اسلاميايران به آن راي داده و آنرا تائيد كردند.
پس از آن براي اولين بار مراسم روز جهاني زبان مادري در فوريه سال 2000 در پاريس با حضور نمايندگان كشورهاي مختلف جهان، زبان شناسان و دبير كل سازمان يونسكو برگزار شد.
زبانها عامل ارتباط، ادراك و تامل بوده و ترسيمكننده مسيري هستند كه خط واصل گذشته، حال و آينده است. انسانها در مناطق جغرافيايي مختلف با گذشته و تاريخ خاص خويش زاده ميشوند و ارزشها، آداب و رسوم و بايد و نبايدهاي مختلف و شيوههاي زندگي به تناسب و تدريج از طريق زبان به آنها آموخته ميشود.
امروزه در سطح جهان بيش از 6000 گونه زباني مختلف وجود دارد كه اين زبانها در طول تاريخ و در يك جغرافياي خاص بوجود آمده اند. اين تنوع و تعدد زياد زباني بيانگر توانايي انسان براي ايجاد ابزار ارتباط است. اما در عصر ارتباطات و دهكده جهاني فقط چند زبان بصورت جهاني در آمده اند. در حاليكه خطر نابودي و از بين رفتن برخي از گونههاي زباني مخصوصاً زبانهايي كه توسط جمعيتهاي كمتر و بي قدرت مورد استفاده هستند، وجود دارد. در مقام مقايسه وقتي كه زيست شناسان با صرف وقت و هزينههاي هنگفت سعي و تلاش دارند تا نسل فلان جانور يا يك گياه خاص را از خطر انقراض و نابودي محافظت كنند، آيا شايسته نيست كه اين حساسيت درمورد زبانها، كه ميراث بشري و حاوي و حامل مجموعهاي از ارزشها و نگرشهاي انسانها در طول تاريخ هستند، توسط فرهنگ شناسان به كارگرفته شود؟!
بخش اعظم هر فرهنگي پيامد وجود يك زبان خاص در يك جغرافياي مشخص است و زبان اولين و مهمترين شاخص تعريف قوميت و تمايز يك قوم از ساير اقوام است. بنابراين ميتوان گفت «زبان» فرهنگ ساز است.
زبان مادري نخستين زباني است كه نوزاد از بدو تولد با آن سروكار دارد و وقتي كه در آغوش پر مهر و محبت مادر شير ميخورد آنرا ميشنود. دقيقاً به همين دليل عنوان «زبان مادري» به خود گرفته است. اين زبان اولين زباني است كه هر انسان در دوران زندگي خود ياد ميگيرد. زبان مادري هويت انسان را شكل ميدهد و حامل فرهنگ گذشته و گذشتگان به ما و ما به آينده و آيندگان است. عواطف و احساسات، انديشهها، ارزشها و نگرشها به بهترين شكل و با خلوص كامل توسط زبان مادري به هر فرد منتقل و در بسياري از موارد زبان مادري تنها ابزار موجود براي انتقال مفاهيم مذكور است، به همين دليل است كه نيـچـه فيلسوف آلماني گفته است كه «ترجمه لفظ به لفظ زبان خيانت است».هايدگر ديگر فيلسوف آلماني ميگويد «زبان مادري قلب احساس و الهام انسان است . بنابراين كساني كه با زبان مادري در ميافتند در واقع با عميق ترين جنبه هويتي انسان مبارزه ميكنند و پيروز نخواهند شد».
بعد از پيروزي انقلاب شكوهمند اسلاميقانونگذاران نظام جمهوري اسلاميايران در تدوين قانون اساسي حقوق قوميتهاي كشور را در قانون اساسي رعايت و با درج اصل پانزدهم قانون اساسي زبان فارسي را به عنوان زبان مشترك كشور و استفاده از زبانهاي محلي و قوميرا در مطبوعات و رسانه گروهي و تدريس و آموزش ادبيات آنها در مدارس را آزاد و قانوني پيشنهاد کردند و اقوام متعدد ايراني با رأي قاطع و بينظير خود به قانون اساسي و اصول آن آري گفتند.
واضح است كه كشور عزيز ما ايران كشوري چند قوميتي و داراي تنوع زباني بسيار غني و ارزشمند است. تعدد و تنوع زبانهاي مادري در كشور ما نشانه غناي بسيار بالاي فرهنگي و تمدني ايرانيان است. اين تنوع زباني در ايران عزيز امري طبيعي، ميراثي انساني و ملي و سرمايهاي اجتماعي بسيار گرانبهاست. تنوع زباني كشور ما يك سرمايه است نه يك بدهي و يك فرصت است نه يك تهديد. زبانهاي فارسي، كردي، تركي، عربي، بلوچي، لري و ... در كشور ما هر يك حامل يك فرهنگي غني تاريخي، اجتماعي و اقتصادي شكل گرفته در طي قرنهاي متمادي در يك جغرافياي خاص هستند. و اين يك پديده موجود و واقعيت است.
بر خلاف عدهاي بسيار قليل كه ميگويند توجه و ترويج و تدريس و آموزش زبانهاي مادري اقوام باعث واگرايي قوميتي ميشود و به انسجام ملي خدشه وارد ميكند، اينجانب معتقدم كه توجه و به رسميت شناختن و آموزش زبانهاي مادري اقوام يك كار بزرگي است كه به بهترين شكل ممكن همگرايي و انسجام ملي را حفظ و تقويت ميكند. محكم ترين دليل براي اثبات اين ادعا آن است كه اقوام ايراني با زبانهاي متفاوت به تناسب لحاظ شدن حقوق هويتي آنها در قانون اساسي با مشاركت در همه پرسي قانون اساسي رأي بينظير و تاريخي به قانون اساسي دادند كه در هيچ جاي جهان و در هيچ دموكراسي سابقه نداشته است. اقوام هنگامي كه ببينند به زبان مادري و فرهنگ و هويت آنها احترام بيشتري گذاشته ميشود، مسلماً نسبت به كشور يعني سرزمين، ملت و حكومت خودشان عاشقتر، وابستهتر و دلگرمتر خواهند شد. كما اينكه در زمان جنگ تحميلي نيز همه اقوام ايراني با زبانهاي مادري متفاوت، وابستگي و عشق به كشور را با دل و جان و مال به اثبات رسانده و اعلام کردند. لذا به مناسبت روز جهاني «زبان مادري» و به منظور انسجام ملي و همگرايي بيشتر اقوام ايراني و براي حفاظت و صيانت از ميراثهاي مشترك ايرانيان پيشنهادات زير را ارائه ميدهم. اميد است كه مورد توجه مسوولان و متوليان امر قرار گرفته و انجام شوند:
1- ثبت روز جهاني زبان مادري در تقويم رسميكشور
2- تأسيس فرهنگستان زبانهاي ايراني بويژه فرهنگستان زبان و ادبيات كردي، همانا كه زبان كردي ميراث ماندگار و غني بشريت است و افتخار آن نه تنها متعلق به كردها بلكه متعلق به ايران و ايرانيان است.
3- تدريس و آموزش زبانهاي ايراني در مدارس و تدوين كتب «آشنايي با زبانهاي ايراني» براي تدريس در مدارس كشور. به منظور حفاظت و صيانت از ميراثهاي ملي ايرانيان و آشنايي و استفاده نسل كنوني و نسلهاي آتي با فرهنگ كشور.
نهايتا يادآور ميشوم، كه عميقترين و اصيلترين هويت انساني هر فرد براساس اولين ارتباطات زباني او يعني زبـــان مــــادري شكل ميگيرد و از ابتداييترين حقوق هر انسان اين است كه به زبان مادري خودش سخن بگويد، بخواند و بنويسد و در يك جامعه آزاد و مبتني بر دموكراسي و جمهوريت اين حق انساني بايد از سوي ديگران و دولت محترم شمرده شود. در پايان، روز جهاني زبان مادري(سوم اسفند) را به همه اقوام ايراني و كساني كه براي هويت خود و ديگران احترام قايل هستند، بويژه به كرد زبانان عزيز تبريك ميگويم.
20:21:32 , 1393/12/01
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
ترجمهی تخت جمشید به زبان امروزی
سهشنبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۰ ۲۹ یک هنرمند آثار حجمی خود را که نگاهی امروزی به مجسمههای کاخ آپادانا در تخت جمشید دارد در گالری آتبین به نمایش گذاشته است مرتضی شعبانی در گفتوگو با خبرنگار بخش هنرهای تجسمی ایسنا دربارهی تازهترین نمایشگاه انفرادیاش اظهار کرد این نمایشگاه ی«ژیوار» نگاهی تازه به زندگی روزمره دارد
چهارشنبه ۲۲ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۰ ۲۰ گالری الهه میزبان نمایشگاهی از نقاشیهایی است که نگاه تازهای از اشیای روزمرهی زندگی انسانها را بهنمایش گذاشتهاند الهام شعبانی در گفتوگو با خبرنگار بخش هنرهای تجسمی ایسنا دربارهی نخستین نمایشگاه انفرادی نقاشیهایش اظهار کرد در نمایشگاه ژتمجید نماینده اتحادیه جهانی کشتی از میزبانی ایران یاکشی: برگزاری چنین مسابقاتی در دنیا بینظیر است/ پیشگام بود
تمجید نماینده اتحادیه جهانی کشتی از میزبانی ایرانیاکشی برگزاری چنین مسابقاتی در دنیا بینظیر است پیشگام بودن کشتی ایران بسیار امیدوارکننده استنماینده اتحادیه جهانی کشتی در مسابقات عمومی اوپن گفت برگزاری چنین مسابقاتی در دنیا بینظیر است و به حفظ کشتی در المپیک کمک میکند به گتعداد روزهای تعطیل در ایران از متوسط جهانی کمتر است! |اخبار ایران و جهان
تعداد روزهای تعطیل در ایران از متوسط جهانی کمتر است به هر حال اگر طرح وزارت کشور در دولت مهر تأیید بخورد و مجلس شورای اسلامی نیز آن را تأیید کند به تعداد روزهای تعطیل حدود ۵۹ روز دیگر افزوده میشود اما به هر حال اجرایی شدن این طرح هرچند از نظر عدالت اجتماعی ممکن است درست ب- ایران میزبان رقابت هاب جهانی توسعه واترپلو شد
ایران میزبان رقابت هاب جهانی توسعه واترپلو شد تهران - ایرنا - ایران با رایزنی های مسوولان شنای کشور مان با نمایندگان فدراسیون بین المللی شنا فینا میزبان پنجمین دوره رقابت های واترپلو فینا ترافی شد به گزارش ایرنا از فدراسیون شنا شیرجه و واترپلو پنجمین دوره رقابت های جهانی توسرئیس فدراسیون والیبال در جمع خبرنگاران اعلام کرد برنامههای تیم ملی والیبال در سال 94/تلاش برای میزبانی دور نه
رئیس فدراسیون والیبال در جمع خبرنگاران اعلام کردبرنامههای تیم ملی والیبال در سال 94 تلاش برای میزبانی دور نهایی لیگ جهانیرئیس فدراسیون والیبال گفت تلاش میکنیم میزبانی دور نهایی لیگ جهانی والیبال را دریافت کنیم به گزارش خبرگزاری فارس از شهرستان ساری محمدرضا داورزنی بعدازظهرایران میزبان مسابقات جهانی توسعه واترپلو شد
ایران میزبان مسابقات جهانی توسعه واترپلو شد شناسهٔ خبر 2499228 سهشنبه ۲۸ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۹ ۳۰ ورزش > سایر پس از رایزنی های مسئولان شنای ایران با نمایندگان فدراسیون جهانی شنا فینا میزبانی قطعی پنجمین دوره رقابتهای واترپلو فینا ترافی به ایران رسید به گزارش خبرگزاری مهر به نقلحضور ۱۲ تیم از ۴ قاره در تهران ایران میزبان مسابقات جهانی توسعه واترپلو شد
حضور ۱۲ تیم از ۴ قاره در تهرانایران میزبان مسابقات جهانی توسعه واترپلو شدپس از رایزنیهای مسئولان شنای ایران با نمایندگان فدراسیون جهانی شنا فینا میزبانی قطعی پنجمین دوره رقابتهای واترپلو فینا ترافی به ایران رسید به گزارش خبرگزاری فارس و به نقل از روابط عمومی فدراسیون شنا شیرجام جهانی کشتی فرنگی - تهران مجارستان با پیروزی مقابل سوئد پنجم شد
جام جهانی کشتی فرنگی - تهرانمجارستان با پیروزی مقابل سوئد پنجم شدتیم ملی کشتی فرنگی مجارستان با پیروزی مقابل سوئد عنوان پنجم جام جهانی کشتی فرنگی را به خود اختصاص داد به گزارش خبرنگار ورزشی خبرگزاری فارس روز دوم و پایانی رقابتهای جام جهانی کشتی فرنگی که از دیروز با حضور 8شاید بهتر بود امسال میزبانی جام جهانی را نمیگرفتیم بیابانگرد: برای حضور در المپیک تغییر وزن دادم/ نگرانم نتوا
شاید بهتر بود امسال میزبانی جام جهانی را نمیگرفتیمبیابانگرد برای حضور در المپیک تغییر وزن دادم نگرانم نتوانم در جام جهانی کشتیهای خوبی بگیرمدارنده مدال برنز کشتی فرنگی جهان گفت برای اینکه بتوانم در المپیک برزیل کشتی بگیرم تغییر وزن دادم افشین بیابانگرد در گفتوگو با خبنماینده مردم دامغان در مجلس: اگر حضور امروز مردم نبود، زبان آمریکا به جای مذاکره زبان زور بود
نماینده مردم دامغان در مجلس اگر حضور امروز مردم نبود زبان آمریکا به جای مذاکره زبان زور بودنماینده مردم دامغان در مجلس گفت اگر حضور امروز مردم نبود زبان آمریکا به جای مذاکره زبان زور بود به گزارش خبرگزاری فارس از دامغان عبدالرحمان رستمیان ظهر امروز در سخنرانی راهپیمایی یومبه میزبانی دانشکده زبانهای خارجی برگزار میشود تشریح برنامههای همایش «بینالمللی ادبیات تطبیقی امروز
به میزبانی دانشکده زبانهای خارجی برگزار میشودتشریح برنامههای همایش بینالمللی ادبیات تطبیقی امروزهمایش بینالمللی ادبیات تطبیقی امروز به میزبانی دانشکده زبانهای خارجی برگزار میشود به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس همایش بینالمللی ادبیات تطبیقی امروز برگزارسرمربی تیم ملی بعد از تعطیلات نوروز به ایران بازمیگردد افتخاری: شانس ایران برای میزبانی مسابقات آسیایی کم بود
سرمربی تیم ملی بعد از تعطیلات نوروز به ایران بازمیگرددافتخاری شانس ایران برای میزبانی مسابقات آسیایی کم بود خسوس سرمربی تیم ملی باقی ماندرئیس کمیته فوتسال گفت شانس ایران برای کسب میزبانی مسابقات فوتسال قهرمانی آسیا به دلیل مشکلات مالی کم بود به گزارش خبرگزاری فارس و به نقل اطی سه روز آینده کردستان میزبان کاروان ملی سرزمین برادری است
طی سه روز آیندهکردستان میزبان کاروان ملی سرزمین برادری استدبیر اجرایی کاروان سرزمین برادری استان کردستان از حضور نخبگان فرهنگی دینی و هنری کشور در قالب کاروانی وحدتآفرین در استان خبر داد به گزارش خبرگزاری فارس از سنندج محمدهیوا جهانافروز عصر امروز در جمع خبرنگاران رسانهاحتمال غیبت سوریان، نوروزی و عبدولی در جام جهانی - اخبار ایران و جهان |
معادلات كادر فنی به هم ریخت احتمال غیبت سوریان نوروزی و عبدولی در جام جهانی شناسهٔ خبر 2491729 دوشنبه ۲۰ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۸ ۲۴ ورزش > کشتی و وزنه برداری در حالیكه كمتر از 10 روز دیگر به آغاز رقابتهای جام جهانی كشتی فرنگی در تهران باقی مانده عدم حضور احتمالی برخی ستارگان تیم ملبوشهر آماده میزبانی از مسافران نوروزی میشود/عیدی متفاوت در بوشهر
توسلی خبر داد بوشهر آماده میزبانی از مسافران نوروزی میشود عیدی متفاوت در بوشهر شناسهٔ خبر 2500718 چهارشنبه ۲۹ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۸ ۵۲ استانها > بوشهر بوشهر - معاون اجرایی و خدمات شهری شهرداری بوشهر گفت سفره عید نوروز در نقاط مختلف پارکها و میادین بوشهر برپا میشود به گزارش خبر- تیم ملی کشتی فرنگی با ترکیب جوانان درجام جهانی/غیبت سوریان، عبدولی ،نوروزی و رضایی
تیم ملی کشتی فرنگی با ترکیب جوانان درجام جهانی غیبت سوریان عبدولی نوروزی و رضایی تهران - ایرنا - سرمربی تیم ملی کشتی فرنگی ترکیب این تیم را برای حضور در جام جهانی 2015 تهران اعلام کرد به گزارش ایرنا احد پازاج امروز دوشنبه در نشست خبری در خانه کشتی اسامی این تیم را به شرح زی-