واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: درسهایی که از شکست «تحریم دانشگاه ماساچوست» میتوان گرفت
این تحریم به قدری عجیب بود که نه تنها با اعتراض گسترده دانشجویان ایرانی، شکل گیری کمپین های مختلف در دنیای مجازی و همراهی بسیاری از کاربران شبکه های اجتماعی با آن همراه شد، بلکه صدای اعتراض اعضای جامعه علمی این کشور و روزنامه نگاران آن دیار را هم درآورد و لغو آن را به مطالبهای جمعی تبدیل کرد.
کد خبر: ۴۷۶۷۹۲
تاریخ انتشار: ۰۱ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۸:۲۷ - 20 February 2015
تحریم عجیب و غریبی که به تازگی یک دانشگاه علیه دانشجویان ایرانی اعمال کرده بود، آنچنان اعتراضاتی رقم زد که نه تنها به فاصله چند روز به لغو این تحریم منجر شد، بلکه به نظر میرسد راه اعمال چنین محدودیت های عجیبی را در دیگر دانشگاه ها مسدود کرد.
به گزارش «تابناک»، تحریم دانشجویان ایرانی در دانشگاه ماساچوست در ایالات متحده آمریکا، هرچقدر عجیب و باور نکردنی به نظر میرسید، خبری بود که طی روزهای گذشته روی خروجی خبرگزاری های نقاط مختلف جهان قرار گرفت تا ثابت شود تحریم های اعمال شده علیه کشورمان، نه فقط به قصد محدود کردن توان نظامی و فعالیت های هستهای کشورمان در نظر گرفته شده، که تبدیل به ابزاری برای بهانه جویی های ایشان شده که ممکن است در هر فضایی از آن استفاده کنند؛ خواه فضای علمی باشد، خواه مرتبط با درمان و سلامت باشد، خواه مرتبط با تجهیزات هواپیماهای مسافربری باشد و... .
ماجرا از آنجا آغاز شد که اواخر سال میلادی گذشته، در ماه دسامبر، وقتی یکی از دانشجویان ایرانی قصد داشت برای تحصیلات تکمیلی وارد آمریکا شود و تحصیلاتش را در دانشگاه ماساچوست ادامه دهد، با ممنوعیت ورود مواجه شد و بعد از پیگیری دریافت که مسئولان این دانشگاه قصد کردهاند برداشتشان از تحریمی که چند سال پیشتر علیه کشورمان به تصویب رسیده را به اجرا بگذارند. برداشتی که از ابتدای سال جدید میلادی با اعلام ممنوعیت ادامه تحصیل دانشجویان ایرانی در برخی رشته ها در مقطع تحصیلات تکمیلی در دانشگاه ماساچوست خود را نشان داد و سر و صدای زیادی به پا کرد.
بر اساس تصمیم اتخاذ شده، مسئولان این دانشگاه با تکیه بر تحریم مصوب علیه کشورمان در سال 2012، مصوب کردند که امکان ادامه تحصیل از دانشجویان ایرانی در رشته های فیزیک، شیمی، میکروبیولوژی، مهندسی علوم و علوم پلیمر در دانشکده علوم پایه و همچنین مهندسی شیمی، مهندسی برق و کامپیوتر، مهندسی مکانیک و صنایع در دانشکده مهندسی سلب شود چراکه ممکن است (به زعم ایشان) این تحصیلات به توسعه فعالیت های هستهای کشورمان منجر شود!
اما این تحریم به قدری عجیب بود که نه تنها با اعتراض گسترده دانشجویان ایرانی، شکل گیری کمپین های مختلف در دنیای مجازی و همراهی بسیاری از کاربران شبکه های اجتماعی با آن همراه شد، بلکه صدای اعتراض اعضای جامعه علمی این کشور و روزنامه نگاران آن دیار را هم درآورد و لغو آن را به مطالبهای جمعی تبدیل کرد.
اگر به این فشارها، انتشار گسترده خبر اعمال چنین تحریمی علیه دانشجویان ایرانی در رسانه های مختلف جهانی را اضافه کنیم، درخواهیم یافت که چگونه مسیر بازگشت از این تصمیم غلط در چند روز هموار شد؛ مسیری که با دخالت وزارت خارجه آمریکا در موضوع و برحذر داشتن دانشگاه ماساچوست از مصداق یابی خودسرانه برای تحریم ها و اعمال آنها گره خورد تا به نظر برسد دیگر دانشگاهی رغبت به تکرار چنین اشتباهی پیدا نخواهد کرد.
بدین ترتیب از یکسو تحریم من درآوردی این دانشگاه لغو شد، از سوی دیگر وزن ایرانیان در دیپلماسی شبکه های اجتماعی و کمپین های مجازی خود را نشان داد و در انتها اتفاقی رقم خورد که میتوانیم آن را بزرگتر از لغو این تحریمِ زشت بدانیم؛ اثبات این مهم که تحریم ها به ابزاری برای بهانه گیری ایشان تبدیل شده است، آنقدر که ممکن است با آن سد راه علم آموزی هم شوند، چه برسد به ممانعت از فروش تجهیزات پزشکی و درمانی!
اکنون اگر به این دانسته ها، اعمال تحریم هایی مشابه در برخی از دیگر دانشگاه های آمریکا (مانند دانشگاهی در ویرجینیا) و یا دانشگاه های برخی کشورهای اروپایی را بیافزاییم، درخواهیم یافت که چگونه غربی ها از ابزار تحریم برای هر منظوری بهره برداری میکنند و به چه دلیل معتقدیم که در این مسیر صداقت لازم در رفتارشان دیده نمیشود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 91]