واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: ریزگردهای سیاسی تهران-ایرنا-مساله ریزگردها در روزهای اخیر چنان به دستاویزی برای جوسازی علیه دولت تبدیل شده که برخی گویا فراموش کرده اند که ریزگردها نه مساله یی تازه بلکه ریشه در گذشته و برخی بی تدبیری ها در سال های نه چندان دور دارد. عجیب آنجاست همان کسانی که امروز دولت را متهم به کم کاری می کنند، چندی پیش خود با تخصیص اعتبار پیشنهاد شده دولت در این زمینه مخالفت کرده بودند.
سیاسی کردن مسایل مختلف شگرد نه چندان تازه یی است که برخی مخالفان دولت در پیش گرفته اند؛ عده یی که برایشان فرق نمی کند موضوع بحث یک اتفاق زیست محیطی است یا یک سند اشتباه مبنی بر برداشت از صندوق توسعه ملی یا پیاده راه رفتن ظریف و کری! آنچه برای آنها مهم است پیشبرد اهداف سیاسی خود و تضعیف دولت به هر صورت ممکن است. اما براستی سیاسی شدن مسایلی چون ریزگردها چه کمکی به حل آن می کند؟
فرصت طلبان در روزهای اخیر دولت و دولتمردان را به رغم اقدامات و تلاش ها برای مهار ریزگردها، آنها را متهم به کم کاری در این زمینه می کنند. مخالفان دولت از آلودگی هوای خوزستان و ریزگرد ها چنان پیراهن عثمان ساخته اند که کسی فرصت نکرد از آن ها بپرسد آیا ریزگردها مساله تازه و رخ داده در این دولت است یا ریشه در گذشته دارد؟ هیچ کس نپرسید این مشکل در نتیجه کدام ناکارآمدی ها و اشتباهات مدیریتی ناشی شده است؟
به گفته کار شناسان محیط زیست مالچ پاشی می توانست در کنترل ریزگرد ها نقش مهمی داشته باشد اما شاهد بودیم همان رییس دولتی که سال 87 در سفر استانی به خوزستان تصویب کرده بود 200هزار هکتار از زمینهای غبار خیز منطقه را ظرف 5 سال مالچ پاشی کنند، در پایان دوره 5 ساله تنها 7 هزار هکتار را مالچ پاشی کرده بود!
ادامه سد سازی ها با وجود هشدار مراکز بین المللی و انتقال آب سرچشمه های کارون به اصفهان علی رغم تاثیر دشت های خشک شده خوزستان در افزایش ریزگرد ها از دیگر سوء مدیریت هایی است که در دولت گذشته اتفاق افتاد و با سکوت ناظران همراه شد و امروز نتیجه آن را همگان شاهد هستند.
نمی توان ادعا کرد که یک دولت در همه حوزه ها کارآمد و موفق باشد. بدون شک دولت یازدهم در بخش هایی نیز ضعیف عمل کرده و نیاز به همراهی و کمک دارد اما مشکل وقتی جدی تر می شود که غیردولتی ها و رقبا به جای یاری کردن وارد فضای سیاسی کاری شوند.
سیاسی کردن موضوع از آنجا شدت گرفت که برخی ها «معصومه ابتکار» رییس سازمان محیط زیست را هدف گرفته و به شیوه های توهین آمیز به مخالفت با وی پرداختند. عده یی نیز تصمیم گرفتند برای فرار از اشتباهات صورت گرفته در دولت های نهم و دهم به مسوولان دولت های قبل تر بتازند. به عنوان نمونه «ناصر سودانی» نماینده اهواز در مجلس شورای اسلامی مسوولان مربوطه را به فرافکنی متهم کرد و گفت: «اگر مسوولان فعلی سازمان محیط زیست ادعا می کنند که مسوولان دولت های پیشین باید در خصوص آلودگی هوای استان خوزستان اقدامات مفیدی را انجام می دادند چرا خانم ابتکار که 8 سال مسوولیت حفاظت محیط زیست در دوران اصلاحات را برعهده داشت هیچ اقدامی انجام نداده است و وی نیز عضوی از مسوولان پیشین است که هم اکنون نیز رییس سازمان حفاظت محیط زیست است و باید به جای این فرافکنی ها به فکر اقدامات عملی و مؤثر بود.»
اظهارات این نماینده مجلس در حالی است که به گفته ی کارشناسان مساله ی گرد و غبار در استان های غربی کشور بویژه خوزستان، در یک دهه اخیر شدت گرفته است و این مساله پیش از آن وجود نداشت.
بدون شک این شیوه برخورد با مسایل مهم کشور نتیجه یی جز قربانی کردن مردم نخواهد داشت. بنابراین این انتظار از همه می رود که حساسیت وضعیت را درک کرده و به جای سیاسی کردن مساله در راستای حل آن و در مسیر منافع مردم و کشور حرکت کنند.
با این حال فرصت طلبی مخالفان تا مرز طرح سوال از رییس جمهوری نیز پیش رفت اما به دلیل جلسه هیات دولت و طرح بسته حمایتی سازمان حفاظت محیط زیست برای رویارویی با ریزگرد ها کنار گذاشته شد.
عده یی دیگر نیز در مجلس همه تلاش خود را کرده اند تا ابتکار را به استعفا وادارند. «سید شریف حسینی» یکی دیگر از نمایندگان اهواز-وابسته به جبهه پایداری- با بیان اینکه مشکل آلودگی هوای خوزستان تنها با حرف زدن حل نمی شود، با لحنی توهین آمیز گفت: «اگر خانم ابتکار نمی توانند شرایط کنونی را مدیریت کنند بهتر است به جای مصاحبه، از سمت خود استعفا دهند و برود در منزل برای خانواده خود غذا بپزد!»
طی روزهای گذشته دولت به ویژه سازمان حفاظت محیط زیست و استانداری خوزستان با جدیت در راستای رفع معضل پدید آمده عمل کردند و ضمن پیگیری اجرای طرح های رویارویی با گردوغبار، تخصیص بودجه ملی برای این منظور و رایزنی با کشورهای همسایه را نیز در دستور کار قرار دادند اما برخی چهره ها و رسانه ها چشم خود را بر روی تلاش های دولت بستند. مخالفان فرصت طلب به جای توجه به ماموریت ویژه وزیر بهداشت از سوی دولت برای پیگیری این مساله و سفر به اهواز و سپس بغداد، به تعویق افتادن سفر ابتکار را پررنگ کردند تا با متهم کردن وی به بی توجهی او را راهی منزل کنند!
سیاسی کردن مساله ریزگردها، زمانی آشکار تر می شود که برخی اقدامات متناقض را در کنار هم قرار دهیم. نمایندگان خوزستان در یک اقدام نمادین با ماسک در صحن علنی حاضر شدند اما همزمان حذف اعتبار مورد نیاز برای مقابله با ریزگرد ها در مجلس چالش دیگری در مقابل دولت قرار داد. به همین خاطر رییس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه «قطعا ماسک زدن برخی از نمایندگان در صحن مجلس نشان دهنده اراده برای حل معضل ریزگرد ها است»، خواستار اقدام مجلس برای بازگرداندن اعتبار در نظر گرفته توسط دولت در بودجه سال 94 برای مقابله با ریزگرد ها شد.
با همه این تفاسیر دولت همه توان خود را به کار گرفته است تا با این پدیده مقابله کند و سلامت مردم خوزستان را تضمین کند. مردم این استان و دیگر مناطق کشور نیز توقع دارند که همه مسوولان به یاری دولت بیایند و به صورت یک مساله ملی به این موضوع نگاه کنند زیرا تنها در این صورت است که می توان با بهره گیری از راهکارهای مناسب، مشکل پیش آمده را حل کرد.
*گروه پژوهش و تحلیل خبری
پژوهشم**آ.ف**
29/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 12]