واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۸ بهمن ۱۳۹۳ (۱۱:۳۳ق.ظ)
معاون ميراث فرهنگي خبر داد: ارسال پرونده 11 قنات ايراني براي ثبت جهاني به يونسکو پرونده 11 قنات زنده کشور، براي ثبت جهاني به يونسکو ارسال شده است.
به گزارش خبرگزاري موج، محمدحسن طالبيان، معاون ميراث فرهنگي، با اعلام اين خبر افزود: 11 قنات ايراني با داشتن قابليتهاي منحصربهفرد بهزودي در فهرست ميراث جهاني يونسکو قرار ميگيرند.
وي درباره قناتهايي که در فهرست ميراث جهاني يونسکو قرار خواهند گرفت؛ اظهار داشت: قنات قصبه در جنوب خراسان، قنات بلده در خراسان جنوبي که فردوس و سيراف را مشروب ميکند. دو قنات زارچ و حسنآباد مشير مهريز از يزد، قنات جوپار کرمان و دو قنات اکبرآباد و قاسمآباد بروات که بيش از يک سده از عمر آنها ميگذرد.
طالبيان افزود: قنات ابراهيمآباد در استان مرکزي و 2 قناتهاي وزوان و مزد آباد در اصفهان که سد زيرزميني دارند و همچنين قنات اردستان که دو طبقه است.
وي هر يک از قناتها را داراي ويژگي خاصي دانست و اظهار داشت: مثلاً زارچ با 80 کيلومتر يکي از طولانيترين قناتها در سطح جهان است. بلده قنات جالبي است که درست پشت سياه کوه قرار دارد، باغات و.. را مشروب ميکند.
معاون ميراث فرهنگي بابيان اين مطلب که بسياري از قناتها از دوره هخامنشيان ايجادشده است گفت: نميتوانيم تاريخگذاري دقيقي روي قناتها بکنيم ولي سفالهايي که در خاکريزهاي منطقه به دست ميآيد، دوره تاريخي آن را مشخص ميکند. وي افزود: هر کدام از قناتها يک فنّاوري و ويژگي خاصي دارد و نشان ميدهد که قنات ايراني با خلاقيت و نبوغ بشري روبرو بوده است، يک قنات مادر چاهش بيش از 300 متر است و 2600 سال پيش احداثشده است.
طالبيان در ادامه با عنوان اينکه احداث قنات نوعي پرستاري از زمين بوده است اظهار کرد: 4 سال است که براي ثبت جهاني قناتها با مرکز قنات يونسکو، جهاد کشاورزي و وزارت نيرو همکاري ميکنيم.
وي افزود: امروز که در بحران خشکسالي و بحران زيستمحيطي هستيم قناتها اهميت بسزايي دارند؛ مثلاً جنوب خراسان 17 سال است که دچارخشکسالي است ولي به دليل وجود قنات تراز آب هيچ تغييري نکرده است، اين به معناي توسعه پايدار و راهحلي براي بحران خشکسالي است.
وي با اعلام اينکه براي قناتها برنامه مديريتي نوشتهشده و برايشان پايگاه تعريف شده است، گفت: وظايف سه دستگاه جهاد کشاورزي، وزارت نيرو و سازمان ميراث فرهنگي در اين راستا مشخص شده است.
طالبيان با اشاره به اينکه احداث قنات از ابتکارات ايرانيان است، تأکيد کرد: مديريت سنتي قنات خيلي اهميت دارد که خوشبختانه اين مديريت فعال است و ما بايد غيرمستقيم کمک کنيم تا اين نوع مديريت ادامه پيدا کند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]