واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: یک پژوهشگر اجتماعی: مداحان متناسب با نیازهای جامعه فعالیت کنند تهران - ایرنا - رییس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به افزایش نقش مداحان و ذاکران حسینی در تحولات فرهنگی آینده جامعه بر ضرورت تناسب فعالیت های مداحان با نیازهای جامعه تاکید کرد.
حسن بنیانیان روز دوشنبه با اشاره به تاثیرگذاری مداحان و ستایشگران اهل بیت(ع) در فرهنگ جامعه به خبرنگار معارف ایرنا گفت: در آینده نقش مداحان در تحولات فرهنگی جامعه بیشتر خواهد شد و لذا متناسب با آن باید کار کرد.
وی افزود: برای هر پدیده اجتماعی باید ضوابطی را در نطر گرفت و کسی که به عنوان یک مداح توجه دیگران را جلب می کند باید شعر و یا نثری را قرائت کند که نکته ای را به مردم تذکر دهد.
* مفهوم فرهنگ سازی
وی در ادامه با اشاره به نقش فرهنگسازی در جامعه گفت: مفهوم فرهنگ در 50 سال گذشته وارد فضای ادبیات ما شده و در اذهان ما فرهنگسازی یعنی این که بتوانیم نظامی از اعتقادات، ارزش ها، الگوهای رفتاری و نمادهای منسجم مربوط بر یک نظام فکری را در جامعه مستقر کنیم.
رییس پیوست نگاری فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: اینگونه نیست که همه لایه های تشکیل دهنده یک فرهنگ به مکتب فکری خاص مربوط باشد. یعنی اینگونه نیست که اعتبار از یکجا و رفتار از جایی دیگر آمده باشد و افراد تلاش کنند تا با تلفیق آنها به توجیه رفتار خود بپردازند.
این پژوهشگر اجتماعی افزود: فرهنگسازی یعنی این که بتوانیم به صورت منسجم و سازمان یافته آن الگوهای رفتاری را سامان دهیم که ریشه در ارزش های عمیق ما داشته و مبتنی بر اعتقادات و باورهای دینی ما باشد.
وی با بیان این که همه سازمان ها نیز تحت تاثیر فرهنگ هستند، افزود: تاثیرات فرهنگی افرادی مانند روحانیون، مداحان، معلمان و اساتید که ارتباط گسترده ای با دیگران دارند، زیاد است.
این کارشناس اجتماعی تاکید کرد: فرهنگسازی فقط پای منبر صورت نمی گیرد بلکه تمام سکنات و حرکات او در جامعه نقش مهمی در فرهنگسازی ایفاء می کند و در تحولات فرهنگی دخالت دارد.
* روش های فرهنگ سازی
بنیانیان با اشاره به روش های فرهنگ سازی در جامعه گفت: نکته مهم این است که فرهنگ سازی گاهی به صورت آگاهانه شکل می گیرد که در این شکل پدر و مادر یا مربی و یا روحانی تلاش می کنند تا با آگاهی بخشی و مداخله در دانش مخاطب اعتقادات او را دستکاری کنند تا رفتارهای او اصلاح شود و در کشور ما بخش کوچکی از تحولات فرهنگی را این نوع فرهنگسازی تشکیل می دهد.
وی افزود: گاهی نیز فرهنگ سازی ناآگاهانه باعث می شود تا رفتارهایی از طریق رسانه های مختلف وارد کشور شود و ما آن را پذیرفته که این رفتارها با خود ارزش های اعتقاداتی را نیز به همراه دارد.
رییس سابق حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی تاکید کرد: این دو فرهنگ سازی (آگاهانه و ناآگاهانه)اختصاص به سازمان های فرهنگی یا روحانیت یا مداح ندارد و همه افراد در جامعه و سازمان ها در فرهنگ مداخله می کنند.
وی به عنوان مثال گفت: وقتی یک پدر برای فرزند خود نام یک دانشمند را برمی گزیند آن کودک در بزرگی از طریق همان اسم صفت هایی را به خود می گیرد و انتخاب نام یکی از ائمه برای فرزند نیز بر همین اساس تاثیرگذار است.
بنیانیان از فرهنگ سازی به عنوان پدیده اجتناب ناپذیر ارتباطات انسانی یاد کرد و گفت: هر انسانی علاوه بر این که تحت تاثیر فرهنگ یک جامعه است از طرف دیگر بر فرهنگ جامعه تاثیرگذار است.
وی افزود: به میزانی که انسان ها تلاش آگاهانه می کنند تا با اراده خود تاثیرات مثبت را حاکم کنند، جامعه سالم می شود و برعکس آن نیز صحیح است. یعنی افراد تحت تاثیر فرهنگ جامعه به واسطه کمبودهای خود دچار تخریب بیشتری می شود. مثل این که در یک خانواده ای پدر و مادر دروغ می گویند ولی کودک به واسطه خصلت های خود دروغ را بیشتر توسعه می دهد.
* ضرورت مخاطب شناسی
این پژوهشگر اجتماعی در ادامه مخاطب شناسی را ضرورتی برای ستایشگران اهل بیت(ع) دانست و گفت: مداحی و منبر رفتن در عرصه دین سخت و پیچیده است و نیازمند مخاطب شناسی است و هر اندازه که تعداد مخاطبان افزایش پیدا کند، وظیفه مداح یا سخنران نیز پیچیده تر می شود.
وی افزود: یعنی گاهی یک مداح به راحتی برای 20 جوان به عنوان مخاطب مداحی می کند و به راحتی مخاطب را جذب می کند ولی زمانی که این مداح در یک جلسه عمومی با هزار مخاطب از کودک تا پیرمرد و یا افراد تحصیلکرده تا کم سواد روبرو است، وظیفه او بسیار حساس و پیچیده می شود.
فراهنگ**1003**1569
27/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 160]