واضح آرشیو وب فارسی:نیک صالحی: مکمل تستوسترون و اثراتش بر مغز مردان خشن
تستوسترون بر اراده و برخی موارد شدت عمل و جدیت در زندگی حرفه ای نیز تأثیر می گذارد براساس یافته های پزشکی افراد مسن تر بیشتر تحت تأثیر این هورمون قرار می گیرند.
مکمل تستوسترون اغلب به مردانی توصیه می شود که نشانه های کمبود این هورمون در آنها دیده شده باشد. عمده ترین علایم کلینیکی کمبود تستوسترون عبارتند از: خستگی، از دست دادن انرژی، اختلال در خواب، مشکلات شناختی، کاهش تمایل جنسی، کاهش وزن و کاهش تودۀ ماهیچه ای. با این حال این نشانه ها برای تصمیم گیری دربارۀ مصرف مکمل کافی نیستند و کمبود تستوسترون باید توسط آزمایش های خون دقیق به اثبات برسد.
تستوسترون بر خلق و خوی مردان، بر پوست، موها و میل جنسیشان اثرگذار است. این هورمون در سطح کبد (افزایش تولید پروتیین های مختلف و آنزیم ها)، استخوان (معدنی کردن در سطح اپیفیز)، تولید اریتروپویتین (گلبول های قرمز کارآتر)، مغز استخوان (تحریک سلول های اصلی) و همچنین باروری نقش بازی می کند.
تستوسترون بر اراده و برخی موارد شدت عمل و جدیت در زندگی حرفه ای نیز تأثیر می گذارد براساس یافته های پزشکی افراد مسن تر بیشتر تحت تأثیر این هورمون قرار می گیرند.
آثار مورد انتظار مکمل تستوسترونبراساس یک تحقیق بسیار گستردۀ اروپایی، که توسط پروفسور لوگرس بر افراد بالای ٦٠ سال انجام شده است (که در روز ٨٠، ١٦٠ یا ٢٤٠ میلی گرم مکمل تستوسترون مصرف می کرده اند)، نشان می دهد که این هورمون تراکم استخوان ها را در سطح ران ها افزایش می دهد، همچنین تودۀ ماهیچه ای را یک تا ٢ کیلوگرم بیشتر می کند، تودۀ چربی را کاهش می دهد و همچنین چاقی داخلی را کم می کند. یعنی هرچه میزان تستوسترون افزایش یابد، میزان تودۀ چربی کم و میزان تودۀ عضلانی بیشتر می شود. مطالعات نشان می دهد مکمل تستوسترون برای مردانی که اضافه وزن دارند باعث افزایش استروژن می شود. آندورژن موجود در تستوسترون باعث ایجاد سرطان پروستات نمی شود اما اگر این سرطان وجود داشته باشد، آن را تشدید می کند. با این وجود مصرف اندک تستوسترون در دراز مدت، احتمال ابتلا به سرطان پروستات را افزایش می دهد.
تاثیرات تستوسترون بر واکنش های رفتاری مرداندر حالی که پیش از این ثابت شده بود هورمون تستوسترون هورمون استروئیدی که در مردان و زنان وجود دارد بر خشونت های رفتاری در مردان تاثیرگذار است، یک مطالعه جدید در حوزه روانپزشکی بیولوژیک منتشر شده که نشان می دهد یک مدار عصبی در مغز وجود دارد که از طریق آن تستوسترون این اثررا تحمیل می کند. آخرین مطالعات پزشکی این حوزه نشان می دهد میزان نرمال تستوسترون در مردان، فعالیت های مغزی نواحی درگیر در پردازش رفتارهای پرخاشگرانه و تهدیدآمیز را افزایش می دهد.سطح تستوسترون در مردان با خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی، بیماری پارکینسون و حتی آرتریت روماتویید مرتبط است. اخبار پزشکی به تازگی مطالعه ای را منتشر کرده که با تمرکز بر جمجمه باستانی نشان داد دستیابی به موفقیت انسان های اولیه در ساخت ابزار ٥٠ هزار سال پیش با کاهش سطح هورمون تستوسترون در آنها همراه بوده است.
محققان این مطالعه اخیر، به رهبری جاستین کارو از دانشگاه نایپیسینگ در کانادا، می گویند مطالعات قبلی نشان داده است که تجویز یک واحد از تستوسترون در افراد، عملکرد مدار مغزشان را تحت تأثیر قرار می دهد، هر چند این مطالعات به شکل شگفت آوری بر زنان انجام شده است. این تیم پژوهشی به منظور بررسی اثر تستوسترون بر واکنش تهدیدآمیز و خشونت آمیز مغز مردان، ١٦ داوطلب از میان مردان سالم را انتخاب کردند. محققان با تمرکز بر ساختارهای مغز که در پردازش تهدید و رفتار پرخاشگرانه، ازجمله بخش های آمیگدال و هیپوتالاموس، نمونه های انتخاب شده را در دو روز کامل مورد آزمون قرار دادند. در این تست ها این افراد گروهی دارونما و گروهی تستوسترون دریافت کرده بودند.
دکتر جان کاریستال متخصص روانپزشکی زیستی در این رابطه می گوید: درک اثرات تستوسترون در الگوهای فعالیت مغز که با تهدید و پرخاشگری در ارتباط است،می تواند به ما کمک کند تا واکنش مردان در موقعیت های خشونت آمیز را که ممکن است با اضطراب و خشونت در ارتباط باشد، بهتر درک کنیم.تاثیر عمیق تستوسترون بر مدارهای مغزی درگیر در خشونت انساندر طول روزهای برگزاری آزمون این مطالعه، شرکت کنندگان دارویی دریافت کردند که سرکوب کننده هورمون تستوسترون در آنها بود تا اطمینان حاصل شود که تمام شرکت کنندگان در مطالعه سطوح مشابه این هورمون را داشته باشند. به این ترتیب، هر مردی که تستوسترون دریافت کرد، این دریافت هورمون به اندازه ای بود که برای بازگشت به سطح نرمال و طبیعی کافی باشد.
شرکت کنندگان در مرحله بعد درحالی که تست انطباق چهره را تکمیل می کردند، تحت اسکن مغناطیسی قرار گرفتند. پس از تجزیه و تحلیل داده ها، محققان دریافتند مردانی که تستوسترون دریافت کردند، هنگام مشاهده حالت های عصبانی صورت، در مقایسه با گروه دارونما واکنش های آمیگدال و هیپوتالاموس در مغزشان افزایش یافت.
توضیحاتی که این محققان از یافته های خود ارایه دادند بر این اساس بود: ما برای اولین بار است که توانستیم نشان دهیم افزایش سطح هورمون تستوسترون در محدوده طبیعی فیزیولوژیکی می تواند تأثیر عمیقی بر مدارهای مغزی که در پردازش خشونت و تهدید در انسان درگیر هستند، داشته باشد.
این تیم پژوهشی معتقد است درک این موضوع که تستوسترون چطور بر مغز مردان تأثیر می گذارد مهم است، چرا که کنترل یا دستکاری سطح هورمون تستوسترون امروزه به عنوان یک راه حل برای کاهش نیرومندی در مردان مسن تر در بازار عرضه می شود. دکتر کارو با وجود یافته های این مطالعه تأکید می کند که تحقیقات بیشتری در این زمینه مورد نیاز است. او معتقد است نمونه کاری که درحال حاضر انجام شده در حد بررسی این مسأله است که تا چه حد یک واحد هورمون تستوسترون بر رفتار پرخاشگرانه و رقابتی در مردان تاثیرگذار است.
گفتنی است مطالعه دیگری هم اخیرا صورت گرفته که نشان می دهد قدرت ادراک و بصیرت در زنان از قرار گرفتن در معرض هورمون تستوسترون کمتر در رحم ناشی می شود.
جام جم آنلاین
یکشنبه 26 بهمن 1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نیک صالحی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]