واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: روزنامه زمان گزارش داد كه عليرغم روابط سرد ديپلماتيك ميان تركيه و اسرائيل مبادلات تجاري دو جانبه اين دو كشور به اوج خود رسيده است.
به گزارش تراز ،گرچه دولت ترکیه طی سالهای اخیر همواره اسراییل را به خاطر سیاست های سرکوبگرانه و مداخلات خشونت آمیز در فلسطین شدیدا هدف انتقاد قرار داده است، به تازگی آشکار شده است که علیرغم روابط سرد دیپلماتیک، مبادلات تجاری دوجانبه با اسراییل در سالهای اخیر به اوج خود رسیده است.
به گزارش مثلث آنلاين به نقل از تودی زمان، تنش های بین ترکیه و اسراییل پس از نشست اقتصاد جهانی در داووس در سال 2009 بالا گرفت، یعنی زمانی که «رجب طیب اردوغان» نخست وزیر وقت ترکیه پس از انتقاد شدید از «شیمون پرز» رییس جمهور اسراییل، جلسه ی گفتگو را ترک کرد. این تنش ها در سال 2010 شدیدتر شد، یعنی زمانی که «ماوی مرمره» که ناوگروهی از کشتی های امدادی برای غزه بود هدف حمله ی افسران نیروی دریایی اسراییل قرار گرفت و به کشتار هشت شهروند ترکیه ای و یک شهروند ترکیه ای-آمریکایی منجر شد. علیرغم این رخدادها، مبادلات بین دو کشور بطور یکنواخت افزایش یافته است.
علیرغم تنش های دیپلماتیک دیرپا بین دو کشور، طبق آمار رسمی، مبادلات دوجانبه ی ترکیه با اسراییل در سال 2014 به بیش از 5.6 بیلیون دلار رسید که حاکی از افزایش حدود 50درصدی نسبت به سال 2009 است.
داده های سازمان آمار ترکیه (ترک استتس) نشان می دهد که حجم مبادلات دوجانبه در سال 2009 به مجموع 2.6 بیلیون دلار رسیده است. صادرات ترکیه به اسراییل از 1.5 بیلیون در سال 2009 به 2.92 بیلیون در سال 2014 رسیده است، در حالی که واردات از اسراییل از 1.1 بیلیون در سال 2009 به 2.7 بیلیون دلار در سال 2014 رسیده است.
«فاروق اوغلو» از معاونان «حزب جمهوری خواه خلق» (از احزاب اصلی اپوزوسیون) و سفیر سابق ترکیه در آمریکا، می گوید که انتقادات حزب حاکم «عدالت و توسعه» از رفتارهای اسراییل چیزی غیر از پوپولیسم نیست. او از دولت به خاطر در پی گرفتن یک سیاست «سبکسرانه و ناصادقانه» انتقاد کرد.
اوغلو گفت: «حزب عدالت و توسعه در مواجهه با اسراییل و نیز آمریکا و اتحادیه اروپا، عملگرایانه رفتار می کند.»
نمونه ای دیگر از تناقض درسیاست خارجه ی ترکیه، اظهارات معارضه جویانه ی اخیر اردوغان درباره ی رویکرد دولت ترکیه نسبت به اتحادیه اروپا بود. اردوغان در واکنش به انتقاد اتحادیه اروپا درباره ی بازداشت چندین خبرنگار در دسامبر سال گذشته گفته بود: «برای ما مهم نیست که اتحادیه اروپا [به ما] اجازه [ورود به اتحادیه اروپا را] می دهد یا نه».
با این وجود، مدتی بعد، اردوعان به «ژان-کلود جانکر» رییس کمیسیون اروپا گفت که پیوستن ترکیه به بلوک اروپا یک «انتخاب استراتژیک» خواهد بود.
احزاب اپوزوسیون ترکیه از دولت درخواست کرده بودند که پس از حمله ی بیرحمانه ی اسراییل از هوا و دریا و زمین به غزه در تابستان گذشته، در روابط تجاری خود با اسراییل تجدید نظر کند.
صادرات رایج از ترکیه به اسراییل شامل آهن و فولاد، ماشین آلات الکتریک، وسایل نقلیه، مواد معدنی و منسوجات است.
علاوه بر مبادلات، گزارش هایی که پیشتر از نقش احتمالی آنکارا در فروش نفت از منطقه خودمختار کردستان در شمال عراق به اسراییل بدون در نظر گرفتن دولت مرکزی عراق منتشر شد، باعث شد احزاب اپوزوسیون ترکیه اردوغان را به ریاکاری در هواداری اش از فلسطینیان متهم کنند. دو حزب اصلی اپوزوسیون، یعنی CHP و «حزب جنبش ملی گرا» اردوغان را به سوء استفاده ی ریاکارانه از درگیری های غزه جهت کسب منافع سیاسی داخلی متهم می کنند.
گفتني است برخي مقامات در ايران از جمله احمدينژاد به اسرائيل ستيزي دولت اسلامگرايان در تركيه اعتقاد داشتد. احمدينژاد دو روز قبل در اولين گفتوگوي تلويزيونياش با شبكه TRT تركيه از اسرائيل ستيزي اين كشور تقدير كرد و گفت كه به احترام مردم تركيه ايستاده مصاحبه ميكند.
يكشنبه 26 بهمن 1393 ساعت 16:03
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]