تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 17 تیر 1403    احادیث و روایات:  امام محمد باقر(ع):به راستى كه اين زبان كليد همه خوبى‏ها و بدى‏هاست پس شايسته است كه مؤمن زبان خ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ووچر پرفکت مانی

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

تاثیر رنگ لباس بر تعاملات انسانی

خرید ریبون

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1805193022




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

3 سطح مقاوم‌سازي در اقتصاد


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: 3 سطح مقاوم‌سازي در اقتصاد
نویسنده : دكتر الله‌داد سيف * 
پايداري، تاب‌آوري و مقاوم بودن اقتصاد يا هر اصطلاح ديگر از نظر من در سه سطح قابل تعريف است؛ يك سطح عمومي است كه براي همه كشورها و از جمله ما هم مطرح است. ما به عنوان كشوري كه در تعامل زندگي مي‌كنيم و تغييرات و رويدادها و مخاطرات محيطي و بحران‌هايي كه در اقتصادهاي ديگر وجود دارد بر ما اثر مي‌گذارد، بايد همچون ساير كشورها قابليت‌هاي تاب‌آوري در برابر اين تغييرات و اين امواج را داشته باشيم.

در اين جهت و در اين سطح ما فرقي با ساير كشورها نداريم. در اين رابطه مجمع جهاني اقتصاد هم شاخص‌هايي را تعيين كرده است كه بر اساس آن مقاوم‌پذيري كشورها تعيين مي‌شود. اين شاخص‌ها، شاخص‌هايي است كه به كارايي خرده‌سيستم‌ها و نظام‌هاي اقتصادي بر‌مي‌گردد و مواردي از قبيل كارآمدي بازارها و خاصيت شوك‌پذيري و ترميم‌پذيري آنها در مقابل تكانه‌ها و شوك‌هاي محيطي را شامل مي‌شود. دومين سطح از مقاوم بودن اقتصادي كه به طور خاص‌تر به ما مربوط مي‌شود اين است كه ما در زمره كشورهاي نفتي تعريف مي‌شويم و صاحب ذخاير نفت هستيم. خصوصيت ويژه‌اي كه اين كشورها دارند اين است كه بخش عمده‌اي از درآمد اين كشورها از محل فروش منابع نفتي تأمين مي‌شود.

 ما براي رسيدن به هدف خروج از وابستگي به اين درآمد نياز به زمان داريم، اما آنچه در حال حاضر از اين جهت در اولويت قرار دارد اين است كه مكانيسمي داشته باشيم كه اقتصاد ما را در مقابل تغييرات و تكانه‌‌هايي كه در بازار جهاني نفت اتفاق مي‌افتد و قيمت آن را تحت تأثير قرار مي‌دهد، مقاوم كند. در اينجا قوانين ما صندوق توسعه ملي را در نظر گرفته‌اند كه به عنوان يك سرمايه ملي قرار است در اقتصاد، تحرك ايجاد كند و در عين حال موج‌گير باشد و در شرايطي كه ما درآمد ارزي بيشتري داريم، اضافه اين درآمد به آن صندوق واريز و براي شرايطي كه اين درآمد با كسري مواجه است، ذخيره مي‌شود. با اين صندوق ما مي‌توانيم تأثير تكانه‌هاي نفتي را كه تحقيقات نشان داده منجر به تضعيف رشد در اقتصادهاي نفتي مي‌شود، كاهش دهيم. اما مقاوم‌سازي اقتصاد يك سطح ديگر هم دارد كه به طور ويژه براي ما تعريف مي‌شود. آنچه اين سطح سوم را ضروري مي‌سازد اين است كه ما به عنوان كشوري برخوردار از آرمان‌هايي در تعارض با خواست نظام سلطه در جهان، از ابتداي پيروزي انقلاب تاكنون و تا جايي كه پيش‌بيني مي‌كنيم در آينده در معرض مخاطرات و تهديدات قدرت‌هاي سلطه‌گر جهاني هستيم.

اين ويژگي خاص موجب مي‌شود كه غير از تكانه‌هاي عمومي كه متوجه درآمد اصلي ما يعني نفت مي‌شود، تكانه‌هايي براي اقتصاد ما ايجاد شود كه ناشي از تهديدات و مخاطرات قدرت‌هاي سلطه‌گر است. نمونه‌هاي بارز و روشن اين مورد تحريم‌هاي فراگيري است كه براي ما اتفاق افتاده است.

تفاوت اساسي‌اي كه اين سطح سوم براي ما تعريف مي‌كند اين است كه ما نياز داريم به سطحي از خوداتكايي استراتژيك برسيم. ساير كشورها ممكن است هيچ‌گاه نياز نداشته باشند كه مثلاً در كالاهاي اساسي خوداتكايي استراتژيك را تعريف كنند چراكه ممكن است با تكانه‌هايي در قيمت كالاهاي اساسي خود دچار مشكل شوند، اما اين كالاي اساسي به هر ترتيب به راحتي از بازار جهاني براي آنها قابل تأمين است و فقط مي‌تواند منجر به افزايش هزينه براي آنها باشد. اين مسئله اما براي ما كاملاً متفاوت است. نظام سلطه به راحتي مي‌تواند امنيت كالاهاي اساسي ما را در معرض خطر قرار دهد. اين مشكلي است كه ما بسيار با آن مواجه هستيم، براي مثال اگر ما در صنايع دارويي برخي كالاها را كه به طور خاص به آنها نياز داريم، دريافت نكنيم، ممكن است كل صنعت دارويي ما مختل شود و شهروندان با مخاطرات جاني مواجه شوند، بنابراين در اين بعد با خطراتي جدي مواجهيم كه ما را به سوي خوداتكايي استراتژيك در كالاهاي اساسي سوق مي‌دهد.

*دبير علمي كنگره ملي اقتصاد مقاومتي

منبع : روزنامه جوان



تاریخ انتشار: ۲۶ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۰:۳۰





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن