واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: ديپلماسي بسته ها
سياسي
سيدجلال فياضي: باتحويل بسته پيشنهادي جمهوري اسلامي ايران به دبيركل سازمان ملل، خاوير سولانا نماينده گروه ،۵+۱انگليس به عنوان رئيس دوره اي شوراي امنيت وسوئيس بخاطر پيگيري ويژهاي كه درزمينه مسائل ايران داشته است، موضوع گفت وگوهاي جامع ايران وقدرتهاي بزرگ وارد مرحله تازهاي شد.
ديپلماسي بستهها پس از آن آغاز شد كه در پي اعلام جمهوري اسلامي مبني بر مذاكره در چارچوب معاهده ان.پي .تي و آژانس بينالمللي انرژي اتمي كشورهاي گروه ۵+۱ادامه گفت وگوها با ايران را در بن بست يافتند. جمهوري اسلامي پس از گزارش البرادعي مبني بر عدم انحراف در فعاليتهاي هسته اي ايران، جنبه فني و حقوقي پرونده ايران را پايان يافته اعلام كرد و مذاكرات با اروپا و ۵+۱را به حالت تعليق درآورد و آن را تنها در قالب آژانس ميسر دانست. نمايندگان ۵+۱پس از نشست بدون نتيجه شانگهاي - كه در آن چين تلاش كرد نقش موثرتري را ايفا كند - در لندن گرد آمدند و از ارائه بسته تازه مشوقها به ايران خبر دادند. اين در حالي بود كه جمهوري اسلامي نيز از بسته جامعي سخن گفت كه در آن پيشنهادهاي خود را براي گفت وگوهاي چند بعدي درباره امنيت، دموكراسي، انرژي و مسائل اقتصادي به قدرتهاي جهان ارائه خواهد داد.
با پيش دستي ايران براي ارائه بسته پيشنهادي، جمهوري اسلامي در ديپلماسي بستهها نيز در جايگاه ابتكار قرار گرفت و اگرچه نماينده آمريكا با شتاب خاصي تلاش كرداختلاف نظرهاي درون ۵+۱را پنهان سازد و از توافق نهايي درباره بسته پيشنهادي ۵+۱خبر داد اما مقامات ايران اعلام كردهاند كه اين بسته هنوز به آنها ارائه نشده است.
اكنون كه محتواي بسته پيشنهادي ايران - اگرچه هنوز انتشار عمومي نيافته است - براي مجامع بينالمللي و كشورهاي ۵+۱آشكار گرديده است انتظار مي رود اين گروه بسته ارائه نشده خود را با ملاحظات جمهوري اسلامي تكميل كنند تا يخهاي گفت وگوها با سرعت بيشتري ذوب شود، اگرچه رئيس جمهوري اسلامي ايران اعلام كرده است كه ايران هرگونه پيشنهادي را بررسي نموده و براساس منافع ملي خود نسبت به مفاد آن اظهارنظر خواهد كرد.
در شرايط كنوني انتظار ميرود با شفاف شدن مواضع ايران در قالب بسته پيشنهادي، كشورهاي ۵+۱با نگاهي واقع گرايانه و با پرهيز از تاثيرپذيري از فشارهاي آمريكا به اقدامات موثري دست بزنند و چالشها را پيچيده تر نكنند.
ايران هستهاي يك واقعيت انكارناپذير است و گزارش البرادعي و نهادهاي امنيتي و اطلاعاتي آمريكا بر صلح آميز بودن فعاليتهاي هستهاي ايران صحه گذاشته اند. حتي جنجال بر سر مطالعات ادعايي نيز پس از اثبات بياساس بودن آنها ره به جايي نبرد. واقعيت آن است كه چالش هستهاي ايران كه سايه آن بر همه روابط بينالملل به خاطر اهميت ژئوپليتيكي ايران و اقتدار و نقش موثر جمهوري اسلامي در تحولات جهاني غيرقابل انكار است، جز پذيرش حقوق قانوني و مشروع ملت ايران راهكار ديگري ندارد. دانش بومي هستهاي ايران غيرقابل بازگشت است و ملت ايران براي دفاع از حقوق قانوني خود مصمم است و پذيرش اين واقعيتها از سوي اتحاديه اروپا، چين و روسيه و بازيگري آنها خارج از هژموني آمريكا، كليد حل مسئله است.
اروپا، چين و روسيه بايد منظور آمريكا از بازيگري ايران خارج از نظام بين الملل را بخوبي درك كرده باشند. آنها بخوبي ميدانند كه ايران، همواره به مقررات بينالمللي پايبند بوده است. آمريكا با چنين سخناني تلاش ميكند نگرش خود از نظام بينالملل را به جهانيان ديكته كند، نگرشي كه جهان را -تك قطبي> فرض كرده و نظام بينالملل را مساوي با آمريكا تلقي ميكند و براي ديگر قدرتها در روابط بينالملل هيچ جايگاهي قائل نيست، اين نگرش مي تواند آينده تاريكي را براي جهان در سايه ديكتاتوري آمريكا ترسيم كند.
مواضع مستقل اروپا، چين و روسيه در قبال پرونده هستهاي ايران و رهايي از فشارهاي آمريكا علاوه بر حل مناقشهاي كه توسط آمريكاييها پيچيده شده است، چشم انداز آينده جهان را نيز شفاف تر ميكند و نشان ميدهد كه قدرت هاي بزرگ جهان -نظام تك قطبي> را در دنيا بر نميتابند و به يك نظام چندقطبي با پذيرش نقش برابر و عادلانه همه قدرتها ميانديشند.
شنبه 28 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 403]