واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: آیا مرکز تجارت جهانی فردوسی ایمن است؟ تهران- روزنامه شرق- شماره 2234-به مالکان گفته اند گاوصندوق بیشتر از ٢٥٠کیلوگرم نیاورید.» همین یک گزاره می تواند تمام آنچه در مرکز تجارت جهانی فردوسی اتفاق افتاده است را نشان دهد.
مرکزی که در راه ساخت پارکینگش بنای تاریخی خانه عامری ها را بلعید، حالا شواهد حکایت از آن دارد که چه بسا استحکام آن خانه صدساله از این بنای تازه ساز بیشتر بوده است.
دو روز پیش بود که محمدمهدی تندگویان، نایب رییس کمیسیون شهر سازی و معماری شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه پروژه تجارت جهانی فردوسی هیچ نقشه سازه ای ندارد، خیلی سربسته گفت: از همین جا اعلام می کنیم که این پروژه فاقد الزامات ایمنی است و هر لحظه امکان ریزش آن وجود دارد.
در تبلیغات سازه ٧٠هزار متر مربعی با کاربری تجاری- اداری ١٤طبقه ای و ٤٠٠واحد تجاری و ٧٠ واحد اداری که تندگویان هشدار ریزش هر لحظه ای آن را داده است آمده؛ اولین مرکز تجاری جهانی ایران، پروژه ملی برای ورود در بازارهای مالی بین المللی، اولین بانک سنتر ایران با ٣٧شعبه بانک، بزرگ ترین مرکز مبادلات مالی و ارزی ایران، دارای سالن های حراج و سالن های سمینار.
تندگویان با اشاره به پروژه مرکز تجارت جهانی میدان فردوسی گفت: من می خواهم ابتدا یک تشکر از شهرداری داشته باشم و بعد یک تذکر به مجموعه شهرداری بدهم. خوشبختانه شهرداری تهران در پرونده پروژه تجارت جهانی به ما کمک کرد که بعد از هفت ماه روند اجرایی آن را متوقف کنیم و من از اعضای شورای اسلامی شهر می خواهم که هیچ تعاملی در این زمینه صورت نگیرد.
تندگویان افزود: این پروژه ایمن نیست و ما اعلام می کنیم که در صورت بهره برداری، هر لحظه امکان ریزش این پروژه وجود دارد. این پروژه فاقد نقشه های سازه ای است و پیشنهاد ما ایمن سازی این پروژه است.
نایب رییس کمیسیون شهر سازی و معماری تصریح کرد: تذکر من به شهرداری نیز در ارتباط با همین پروژه است. در حالی که شهرداری از یک طرف به ما کمک می کند تا جلو روند اجرایی پروژه را بگیریم و از طرف دیگر در روزنامه همشهری هر روز به اندازه یک نیم صفحه روزنامه، تبلیغ این پروژه انجام می شود و این سیاست یک بام و دوهوای شهرداری باعث اذیت ما و شهروندان شده است.
اگر ما وارد این کار شده ایم و جلو اجرای پروژه را گرفته ایم، شایسته است تبلیغاتی هم برای آن انجام نشود.
به گزارش خبرنگار «شرق» نتیجه بررسی گزارش دریافت شده از سازمان نظام مهندسی تهران می گوید: ایراد فاحش در پوشش آرماتورهای مقاطع (تیرها و ستون ها) با توجه به نقشه های محاسباتی و وضعیت اجراشده موجود در پروژه، عدم همپوشانی استاندارد (مطابق با مبحث نهم مقررات ملی ساختمان) در آرماتورهای مقاطع (ستون ها، تیرها، دیوارها و راه پله ها)، عدم اجرای ویبره در زمان بتن ریز مقاطع (تیرها و ستون ها)، عدم طراحی و پیاده سازی دیوار برشی در ضلع غربی سازه باعث ایجاد نامنظمی پیچشی در سازه شده است محاسبه ضریب ترک خوردگی دیوارهای برشی به صورت غیراصولی انجام گرفته است، عدم تطابق مقاطع اجراشده ستون های سازه با مدل سازی آن، خطای فنی در محاسبه ضریب زلزله و استفاده از ضرایب غیراصولی در محاسبات سازه، عدم قرارگیری ستون های اجراشده هریک از طبقات در یک راستا، عدم قرارگیری ستون های اجراشده در راستای عمودی (خارج از آکسسی) و تخلف در اجرای نیم طبقه ها در طبقات کاربری تجاری سازه خارج از نقشه های محاسباتی، باعث نامنظمی سازه گردیده است و تاکید شده است: نیاز به طراحی، محاسبه و کنترل مجدد دیریفت و فونداسیون پس از اعمال و اصلاح کلیه موارد فوق ضروری است.
اما این ایرادات تنها مربوط به سازه نیست. ایرادات فاحشی در اسناد موجود محاسباتی پروژه وجود دارد، از جمله این پروژه در دفترچه محاسبات با کاربری مسکونی تعریف شده است. محاسبات این پروژه برمبنای یک سازه مسکونی ١٤طبقه انجام شده است. در بحث ارتفاع طبقات منفی زیرزمین اختلاف فاحشی بین دفترچه محاسبات و خروجی نرم افزارهای تخصصی داریم. در بحث محاسبه ضریب زلزله اختلاف فاحشی بین دفترچه محاسبات و خروجی نرم افزارهای تخصصی وجود دارد.
در بحث تعیین بار زنده قابل تحمل طبقات در دفترچه محاسبات ٢٠٠کیلوگرم برای هر مترمربع منظور شده است.
در بحث تعیین بار زنده قابل تحمل طبقات اصلاحات غیرمتعارفی در خروجی نرم افزارهای تخصصی شاهد هستیم؛ ایراداتی که مشابه ساختمانی است که فاجعه سعادت آباد را رقم زد و منجر به مرگ ١٧کارگر بی گناه شد.
در هر دو این پروژه ها تایید مهندس ناظر و چشم بستن روی تخلفات به چشم می خورد. حال آنکه قرار بوده بین چهار تا پنج هزارنفر در ساعت در مرکز تجارت جهانی فردوسی تردد کنند.
قیمت فروش واحدهای تجاری این پروژه از ٥٥میلیون تومان تا ١٢٠میلیون تومان برای هر مترمربع در نظر گرفته شده است و حالا باز هم با شهروندانی روبه رو هستیم که متضرر شده اند و تکلیفشان مشخص نیست.
مشخص نیست شهرداری منطقه چگونه به این پروژه مجوز داده است و چرا مدیریت بحران با وجود محرزشدن تخلفات جلو آن را نگرفته است؟ آیا نباید حساسیت بیشتری در پروژه ای بسیار مهم در نقطه ای استراتژیک در شهر و جلو چشم و در مسیر تردد اعضای شورا و شهردار نشان داده می شد؟
تهرام/9350/ 1625
21/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 107]