واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: تالاب های منطقه فریدونکنار ساماندهی می شوند تهران - ایرنا - مدیر کل دفتر حفاظت و مدیریت شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست گفت: برنامه های اقدام کوتاه مدت و پنج ساله ساماندهی تالاب های منطقه فریدونکنار طراحی می شود.
به گزارش ایرنا از پایگاه محیط زیست علی تیموری افزود: سازمان محیط زیست با همکاری و استفاده از ظرفیت دستگاههای ذیربط با هدف حفاظت و حمایت از سرمایه های ملی و تنوع زیستی کشور این برنامه را طراحی می کند.
وی اظهار کرد: شکار سنتی پرندگان مهاجر از سوی جوامع محلی منطقه فریدونکنار سابقه ای دیرینه دارد و در طول دهه های گذشته، معیشت بخشی از جوامع بومی منطقه به شکار و فروش این پرندگان وابسته بوده است.
*** شکار به روش سنتی دوما مناسب ترین روش شکار پرندگان در فریدونکنار
تیموری گفت: سازمان حفاظت محیط زیست مطابق با اصول بهره برداری پایدار از منابع زیستی، قوانین و مقررات و توصیه های کنوانسیون های بین المللی مرتبط با حیات وحش از جمله کنوانسیون حفاظت از گونه های مهاجر وحشی، روش های سنتی شکار را با بهره گیری از نظرات کارشناسان و متخصصان بررسی کرد.
مدیر کل دفتر حفاظت و مدیریت شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست افزود: این سازمان پس از بررسی های کارشناسی شکار به روش سنتی دوما به عنوان مناسب ترین و کم خطرترین روش شکار پرندگان در دامگاه های فریدونکنار تعیین کرد.
روش شکار دوما، روش سنتی است که شکارچیان با به پرواز درآوردن اردکی دست آموز موجب جلب پرنده های دیگر می شوند و این کار موجب گرفتار شدن پرندگان در تورهایی که از قبل تعیین شده بود، می شود.
*** صدور پروانه شکار برای بومیانی که امرار و معاش آنها وابسته به شکار
تیموری افزود: در سالجاری دستورالعمل صدور پروانه شکار با روش یاد شده را صرفا برای بومیان منطقه که امرار معاش آنها به شکار وابسته است، ابلاغ کرد.
وی یادآور شد: در سنوات گذشته گروهی سودجو و فرصت طلب با هدف کسب منفعت نامشروع و با استفاده از روش های غیراصولی و غیرقانونی مانند برپایی دام های هوایی، شب دام ها، کرس ( سبدهای بافته شده از چوب) و گذر اقدام به کشتار پرندگان کرده که با توجه به کسب منافع قابل ملاحظه از این راه، این حرفه نیز به عنوان میراثی خانوادگی، نسل به نسل منتقل می چرخد.
تیموری گفت: سازمان حفاظت محیط زیست برای فرهنگ سازی عمومی، اقدامات گسترده ای را در جهت آموزش شهروندان، تنویر افکار عمومی و جلب مشارکت جوامع محلی در امر حفاظت به کار گرفته است، همچنین با استفاده از نیروهای محدود اجرایی خود در منطقه و استان، سعی در مقابله با اقدامات غیرقانونی افراد سود جو کرده است.
*** ساماندهی تالاب فریدونکنار نیاز به توان و امکاناتی فراتر از ظرفیت های سازمان محیط زیست دارد
وی اظهار کرد: شرایط فرهنگی، ملاحظات اجتماعی و سیاسی، وضعیت اقتصادی، پیوستگی دامگاه ها با اراضی خصوصی و کشاورزی و عوامل متعدد دیگر، موجب شده تا ساماندهی معضلات منطقه فریدونکنار نیاز به توان و امکاناتی فراتر از ظرفیت های یک سازمان داشته است.
مدیر کل دفتر حفاظت و مدیریت شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: در کنار عزمی ملی، نیازمند تعامل، هماهنگی و همکاری تمام دستگاه های اجرایی و نظارتی و امنیتی از جمله استانداری، فرمانداری، شورای تامین، مراجع قضایی، نیروی انتظامی، دستگاه های امنیتی، نهادهای فرهنگی و تشکل های مردمی در سطح استان و شهرستان باشد.
وی با اشاره به پیگیری های مکرر و مستمر این سازمان و اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران اظهار داشت: تاکنون همکاری ها و تعاملات لازم از سوی دستگاه های مسوول در استان و شهرستان برای مقابله با تخلفات و جرایم مشهود در دامگاه های فریدونکنار صورت نگرفت که این امر موجب جسارت روزافزون متخلفان و سوء استفاده از این فضای عدم تعامل و عدم مسوولیت پذیری لازم دستگاه های اجرایی استان شده است.
*** عزم جدی مردم و مسوولان برای ساماندهی با اقدامات غیرقانونی در منطقه فریدونکنار
مدیر کل دفتر حفاظت و مدیریت شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست افزود: تهدید تنوع زیستی کشور، رواج بی نظمی و اقدامات غیرقانونی در منطقه، جسارت بیش از پیش متخلفان و متجاوزان به حقوق عمومی و سرمایه های طبیعی ملی، تشویق افراد بیشتر به کسب منافع نامشروع از طریق شکار غیرمجاز، ترویج شایعه بی توجهی مسئولین به معضلات منطقه و خدشه دار شدن وجهه کشور در مجامع بین المللی تبعات نابسامانی منطقه فریدونکنار است.
وی با تاکید بر اینکه سازمان حفاظت محیط زیست در راستای رسالت قانونی خود به تلاش های خود برای کنترل و مقابله با اقدامات غیرقانونی در منطقه فریدونکنار ادامه خواهد داد، افزود: برای به ثمر نشستن این تلاش ها، نیاز به عزم جدی و همکاری فوری و تنگاتنگ مردم و مسوولان امر به خصوص مسوولان استان مازندران و شهر فریدونکنار است.
*** تالاب فریدونکنار
تالاب فریدونکنار یکی از تالاب های اصلی این منطقه است که در جنوب شرقی شهر فریدونکنار در استان مازندران قرار دارد، این تالاب دارای 5400 هکتار وسعت است که گرد هم آمدن مجموعه متنوعی از گیاهان و جانوران آبزی، به یکی از غنی ترین اکوسیستم های تالابی شمال کشور تبدیل شده است.
این تالاب سالانه پذیرای پرندگان مهاجر زیادی است که برخی از آنها در دنیا بی نظیرند اما متاسفانه شکار بی رویه این پرندگان این مکان زیبا را به قتلگاه پرندگان تبدیل کرده است.
علمی **9014**1599
21/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]