محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1830133743
نعمتزاده: قیمت خودرو را آزاد کنید
واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: وزیر صنعت در نامههای جداگانه به رئیس جمهور، معاون اول رئیس جمهور و رئیس سازمان مدیریت، با تاکید بر اینکه بازار خودرو ایران انحصاری نیست، خواستار آزادسازی قیمت خودرو شد.
به گزارش تراز ،محمد رضا نعمت زاده وزیر صنعت معدن و تجارت یازدهم بهمن ماه جاری با ارسال نامه های جداگانه به رئیس جمهور، معاون اول رئیس جمهور و رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی، خواستار لغو مصوبه شورای اقتصاد مبنی بر انحصاری بودن خودرو شد و با ارسال گزارش کاملی، دلایل این وزارتخانه را مبنی بر انحصاری نبودن این کالا و خروج قیمت گذاری آن از شورای رقابت اعلام کرده است.
در این گزارش آمده است: قوانین مرتبط با انحصار ماده 5 و 6، دستورالعمل تبصره 1 بند (د) ماده 101 قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران، کالای انحصاری و فهرست کالاهای انحصاری در کشور را به شرح زیر تعیین می نماید.
ماده 5: کالاهای انحصاری کالاهایی هستند که سهم یک بنگاه یا چند بنگاه عادی یا شرکت تولیدکننده، خریدار و فروشنده از عرضه و تقاضای بازار به میزانی باشد که قدرت تعیین قیمت یا مقدار را در بازار داشته باشد و یا ورود بنگاههای جدید به بازار یا خروج از آن با محدودیت مواجه باشد.
همسان نبودن ماهیت تاثیرگذاری گروه خودروین سواری و تولید انحصاری
بر اساس مواد قانون برنامه پنجساله، برخی کالاها، اساسی به حساب می آیند که دولت قیمت آنها را تعیین می نماید اما در قیمت گذاری کالاهای غیر اساسی دولت نقش نظارتی خود را ایفا می نماید. خودرو کالایی اساسی و ضروری به شمار نمی آید و یارانه ای نیز به آن تعلق نمی گیرد که دولت بخواهد در قیمت گذاری آن دخالت داشته باشد. لذا باید اجازه داد که قیمت خودرو را عرضه و تقاضا یا همان بازار مشخص کند.
همچنین براساس ماده 6 دستورالعمل فوق، خودروی سواری در لیست مواردی نظیر دخانیات، آب، برق، گاز و ... قرار گرفته است که ماهیت خودروی سواری بر اساس تعریف ماده 5 این قانون و تعریف علمی انحصار، با این اقلام سنخیت ندارد. به عنوان مثال شرکت گاز، برق و ... به دلیل انحصاری و تک شرکتی بودن آنها، دولت کنترل کامل در بودجه بندی و قیمت گذاری آنها را در اختیار دارد. ولی در خصوص خودرو که چندین عرضه کننده و همچنین برندهای مختلف تولیدی در کشور وجود دارد، نمی توان آن را جزو کالاهای انحصاری به حساب آورد.
با توجه به موارد مذکور، خودرو کالایی غیر اساسی و غیر انحصاری محسوب می گردد. لذا قیمت آن را باید عرضه و تقاضا تعیین کند.
تعاریف انحصار در علم اقتصاد
بازار رقابت انحصاری
در شرایط بازار رقابت انحصاری، اگر چه همانند بازار رقابت کامل، تعداد تولیدکنندگان و مصرف کنندگان زیاد است ولی در این بازار کالای تولید شده توسط هر بنگاه با کالای تولید شده توسط بنگاه دیگر تفاوت دارد. به عبارت دیگر از دیدگاه مصرف کننده کالای تولید شده توسط بنگاهها نسبت به هم متمایز است.
بازار انحصار چند جانبه
بازاری است که تعداد اندکی از بنگاهها به تولید کالای معین مثل خودرو می پردازند و کالای تولید شده توسط هر بنگاه نسبت به بنگاه دیگر می تواند یا همگن یا متمایز باشد. در بازار انحصار چند جانبه تاثیر سطح تولید یک بنگاه در میزان سود بنگاه دیگر قابل توجه است.
تعاریف انحصار در علم اقتصاد
بازار رقابت کامل
از جمله خصوصیات مهم شرایط رقابت کامل یا بازار رقابت کامل این است که تعداد تولید کنندگان و مصرف کنندگان برای کالای مورد بحث یا بازار مورد بحث به قدری زیاد است که یک تولید کننده یا یک مصرف کننده به تنهایی قادر نباشد بر قیمت کالا و بر بازار کالا تاثیر داشته باشد. از طرف دیگر در بازار رقابت کامل کالای تولید شده توسط بنگاههای مختلف از دیدگاه مصرف کننده، همگن است. مثلا از دیدگاه مصرف کننده تمایزی بین پیاز تولید شده توسط کشاورزان و تولیدکنندگان مختلف وجود ندارد. پس می گوییم این کالا همگن است. در بازار همه بنگاهها و تولید کنندگان کالای تولیدی خود را به قیمت تعیین شده توسط بازار به فروش می رسانند بنابراین هر تولید کننده، به تنهایی نقشی در تعیین قیمت کالای خود ندارند.
بازار انحصار کامل
در شرایط انحصار کامل که فقط یک بنگاه به تولید کالای مورد بحث می پردازد.
در حال حاضر اگر چه به دلیل کنترها و دخالت های مستقیم دولت در صنعت خودرو، بازار خودرو در ایران ممکن است برخی مشابهتهایی با بازار انحصار کامل داشته باشد ولی با توجه به کاهش دخالت های مستقیم دولت در سالهای اخیر و تعداد اندک بنگاههای خودروساز و تاثیرپذیری سود یک بنگاه از سطح تولید بنگاههای دیگر مشابهت های بازار خودرو در ایران، با بازار انحصار چند جانبه دارای محصولات متمایز، بیشتر است و به این بازار نزدیکتر است.
انحصار بازار خودرو در ایران و جهان
به دلیل تاثیرگذاری قیمت یک خودروساز بر روی محصولات خودروساز دیگر، بازار خودرو تقریبا همه کشورهای جهان بازار رقابت کامل و حتی بازار رقابت انحصاری نمی باشد، بلکه بازار خودرو تقریبا همه کشورهای جهان بازار انحصار چند جانبه می باشد.
بنابراین تحقق در مورد اینکه بازار خودرو بازار رقابت کامل نمی باشد موضوعیت ندارد. اگر چه دخالت های دولت در سایر بازارها به غیر از بازار رقابت کامل به مقدار بیشتری دارای توجیه اقتصادی می باشد. ولی در اغلب کشورها این دخالت ها به خصوص در بازار خودرو از نوع دخالت مستقیم برای قیمت گذاری محصولات خودروسازان نیست، بلکه این دخالت ها بیشتر به شکل کمک های مستقیم و بلاعوض برای پیشرفت تکنولوژی و توسعه محصول می باشد.
به دلایل زیر در بازار انحصار چند جانبه و بازار خودرو رقابت وجود دارد:
1: با فرض اینکه در بازار خودرو دو خودروساز عمده باشد، درآمد نهایی هر بنگاه با افزایش تولید بنگاه دیگر کاهش می یابد. یعنی مثلا با افزایش تولید 405 و پژو آر دی درآمد نهایی خودرو صبا و تیبا کاهش می یابد.
2: قیمت خودروا فقط تابع مقدار محصول بنگاه اول نخواهد بود، بلکه قیمت خودروا به کل تولید بنگاه اول و بنگاه دوم بستگی ندارد بلکه به سطح تولید خودروهای مشابه تولیدی ایران خودرو ( مشابه از نظر قیمت) مثل پژو آر دی و 405 نیز بستگی دارد.
3: افزایش سطح تولید یک بنگاه بر سودآوری و قیمت محصول بنگاه دیگر، دارای آثار نامطلوب می باشد.
4: با توجه به دلالت های مدل ها و نظریه های بازار نحصار چند جانبه، برای اینکه مثلا قیمت بازاری و سودآوری خودروهای تولیدی گروه سایپا، از ناحیه افزایش سطح محصول رقبای داخلی و خارجی در بازار ایران، مواجه با تاثیرات منفی کمتری شود. ضرورت دارد که این محصولات خصوصیات ویژه ای داشته باشد که نظر مصرف کننده را جلب کند. یا به عبارت دیگر محصولات هر خودرو ساز داخلی باید هر چه بیشتر متمایز بوده و رضایت مشتری را جلب کند.
5: در مورد خودروهای مشابه تولیدی دو بنگاه خودروساز، مدل های نظری و شواهد تجربی بیان می کنند برای دو محصولی که به لحاظ کیفی نزدیک به هم هستند مثل خودرو تندر 90، در قیمت یکسان برای دو محصول بازار به تعادل می رسد. در این حالت اگر چه بنگاهی که دارای محصول متمایزتر و با کیفیت بالاتر، سهم بیشتری از بازار را خواهد داشت ولی قیمت یکسان برای دو محصول به نفع هر دو بنگاه است.
6: بر اساس شاخص هرفیندال- هیرشمن ( HHI) افزایش رقابت در بازار خودرو ایران را نمی توان بر اساس کاهش سهم تعدادی ایران خودرو مطرح نمود چرا که اگر در ایران تنوع محصول افزایش پیدا نمی کرد و موانع واردات بیشتر می شد، علی رغم کاهش سهم تعدادی ایران خودرو، رقابت نمی توانست افزایش یابد.
7: در حال حاضر در ایران فاصله متوسط قیمت خودروهای تولیدی سایپا و ایران خودرو کاهش سافته و با توجه به نمودار مقابل در بازار داخلی گرایش به رقابت عمدتا در خودروهای حدود 35-30 میلیون تومان ( قیمت جهانی حدود 12000-10000 هزار دلار) می باشد، بنابراین دو خودروساز سایپا و ایران خودرو بازار جداگانه ای در اختیار ندارند.
جدول زیر وضعیت شاخصهای انحصار به همراه شاخصهای تولید ناخالص و آزادی اقتصاد در شش کشور مطرح صنعت خودروسازی را نشان میدهد:
شاخصCR4 (نسبت تمرکز) و شاخص HHI هر چه کمتر باشند نشاندهنده عدم وجود انحصار است.
شاخص E (آنتروپی) هر چه بیشتر باشد نشاندهنده عدم وجود انحصار است. کشورشاخص تمرکز CR4شاخص تمرکز HHlشاخص تمرکز EGDP (میلیارد دلار)آزادی اقتصادمیانگین HHlمیانگین GDP (میلون دلار)ایران7619610.7836942.31936626کره جنوبی5918090.71119869.9مالزی7720390.8231266.4آمریکا5911790.991672476.310367685فرانسه569911.02273963.2آلمان479381.16359371شورای رقابت در ایران و جهان
*در کشورهای کره و مالزی دولت بر واردات خودرو نظارت داشته و محدودیتهایی در این خصوص اتخاذ کرده است. در کنار این محدودیتها برای حمایت صنعت خودرو اقداماتی نظیر تامین تسهیلات و سوبسیدهای دولتی، اعطای وام با بهره کم، اختصاص وام به صنعت قطعهسازی جهت مدرنیزه کردن تجهیزات خطوط تولید، کاهش کنترل مرکزی در قیمتگذاری و اعطای آزادیهای بیشتر در بازار، توسعه محصول، طراحی و ساخت خودرو با برند داخلی و ... را انجام دادهاند.
*سهم بازار خودروهای داخلی کشورهای ژاپن، کره جنوبی، آمریکا، ایران، مالزی، آلمان و فرانسه به شرح زیر میباشد:
ـ ژاپن بیش از 80 درصد (سه شرکت اصلی 57 درصد)
ـ کره جنوبی بیش از 89 درصد (سه شرکت اصلی 75 درصد)
ـ آمریکا بیش از 85 درصد (سه شرکت اصلی 46 درصد)
ـ ایران بیش از 90 درصد (دو شرکت اصلی 82 درصد) ـ از لحاظ ارزشی 55 درصد
ـ مالزی بیش از 76 درصد (دو شرکت اصلی 58 درصد)
ـ آلمان بیش از 60 درصد (سه شرکت اصلی 60 درصد)
ـ فرانسه بیش از 49 درصد (سه شرکت اصلی 48 درصد)
همانطور که مشخص است سهم بازار خودروهای داخلی در ایران در مقایسه با سایر کشورهای مورد بررسی در حد وسط قرار گرفته است.
* در اکثر کشورهای مورد بررسی قیمتگذاری در اختیار خودروسازان بوده و دولت بر آن نظارت داشته است.
*بررسیهای انجام شده نشان میدهد که کشورهای فوق توجه ویژهای به صنعت خودروسازی داشته و سعی بر این داشتهاند که سهم بازار داخلی را حفظ کنند.
دوشنبه 20 بهمن 1393 ساعت 14:00
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[مشاهده در: www.taraznews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]
صفحات پیشنهادی
جزئیات نامه خودرویی نعمتزاده به روحانی/ قیمت خودرو را آزاد کنید - اخبار ایران و جهان |
صنعت خودرو ایران انحصاری نیست جزئیات نامه خودرویی نعمتزاده به روحانی قیمت خودرو را آزاد کنید شناسهٔ خبر 2492055 دوشنبه ۲۰ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۲ ۲۱ اقتصاد > صنعت و معدن و تجارت وزیر صنعت در نامههای جداگانه به رئیس جمهور معاون اول رئیس جمهور و رئیس سازمان مدیریت با تاکید بر اینکزمزمههای آزادسازی قیمت خودرو/ رقابت نعمتزاده و شیوا بر سر قیمتگذاری
زمزمههای آزادسازی قیمت خودرو رقابت نعمتزاده و شیوا بر سر قیمتگذاری اقتصاد > صنعت - مهر نوشت مدتها است که وزارت صنعت ساز مخالف خود را برای شورای رقابت کوک کرده که خودرو انحصاری نیست و نباید در این شورا قیمتگذاری شود در حالی که شورا میگوید که خزمزمههای آزادسازی قیمت خودرو/ رقابت نعمتزاده و شیوا بر سر قیمتگذاری - اخبار ایران و جهان |
مهر خبر میدهد زمزمههای آزادسازی قیمت خودرو رقابت نعمتزاده و شیوا بر سر قیمتگذاری شناسهٔ خبر 2475631 جمعه ۱۰ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۰ ۴۷ اقتصاد > صنعت و معدن و تجارت مدتها است که وزارت صنعت ساز مخالف خود را برای شورای رقابت کوک کرده که خودرو انحصاری نیست و نباید در این شورا قیمتجدیدترین قیمت خودروهای داخلی در بازار آزاد
جدیدترین قیمت خودروهای داخلی در بازار آزاد قیمت خودروهای داخلی در بازار آزاد تغییر خاصی نسبت به نرخ این محصولات در هفته گذشته نداشته است روز نو قیمت خودروهای داخلی در بازار آزاد تغییر خاصی نسبت به نرخ این محصولات در هفته گذشته نداشته است به گزارش روزنو این هفته قیمت سمندآزادسازی یا رهاسازی خودروسازان در تعیین قیمت
در حاشیه آزادسازی قیمت خودروهای تولید داخل آزادسازی یا رهاسازی خودروسازان در تعیین قیمت شورای رقابت اعلام کرد اعطای امتیاز انحصاری واردات خودروهای خارجی به تعداد محدودی نمایندگی برخلاف ماده 52 قانون اجرای سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی و ممنوع است به گزارش گروه اقتصادی باشگ-زمزمههای آزادسازی قیمت خودرو
زمزمههای آزادسازی قیمت خودرو مدتها است که وزارت صنعت ساز مخالف خود را برای شورای رقابت کوک کرده که خودرو انحصاری نیست و نباید در این شورا قیمتگذاری شود در حالی که شورا میگوید که خودرو انحصاری است و باید نرخگذاری شود مدت ها است که وزارت صنعت ساز مخالف خود را کوک کر- آزادسازی یا رهاسازی خودروسازان در تعیین قیمت
در حاشیه آزادسازی قیمت خودروهای تولید داخل آزادسازی یا رهاسازی خودروسازان در تعیین قیمت تهران - ایرنا - محمدرضا نعمت زاده از همان روزهای معرفی به عنوان وزیر پیشنهادی صنعت معدن و تجارت دولت یازدهم ضمن انتقاد از شیوه کنونی قیمت گذاری خودرو با اعلام اینکه صنعت خودروی کشور انحصارزمزمههای آزادسازی قیمت خودرو |اخبار ایران و جهان
زمزمههای آزادسازی قیمت خودرو مدتها است که وزارت صنعت ساز مخالف خود را برای شورای رقابت کوک کرده که خودرو انحصاری نیست و نباید در این شورا قیمتگذاری شود در حالی که شورا میگوید که خودرو انحصاری است و باید نرخگذاری شود کد خبر ۴۷۱۱۱۵ تاریخ انتشار ۱۰ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۰ ۵۱ - 30 Jآزادسازی قیمت خودرو به کام خودروسازان
آزادسازی قیمت خودرو به کام خودروسازان تلاش وزارت صنعت برای آزادسازی قیمت خودرو با واکنش انتقادی رئیس شورای رقابت مواجه شده است وزارت صنعت درصدد برآمده شوراي رقابت را از بحث قيمتگذاري خارج كرده و راه را براي آزاد شدن قيمت خودرو باز كند اما شوراي رقابت نهتنها اين مسئله را نپذيرف-آزادسازی قیمت خودرو به شرطی که...
آزادسازی قیمت خودرو به شرطی که باز هم مانند سالهای پیش با نزدیک شدن به پایان سال خودروسازان از رشد هزینههای تولید و تاثیر نرخ تورم بر قیــمــت محصولاتشان سخن گفته و درخواست هایشان برای افزایش قیمت به شورای رقابت ارسال میشود در همین حال زمزمه های آزادسازی قیمت خودرپیشنهاد نعمتزاده برای افزایش قیمت خودرو
تراز عضو کمیسیون صنایع مجلس با اشاره به جلسه دیروز این کمیسیون با وزیر صنعت گفت وزیر صنعت موضوع افزایش ۱۰ درصدی قیمت خودرو در سال آینده را مطرح کرد که نمایندگان با آن مخالفت کردند به گزارش تراز نادر قاضیپور عضو کمیسیون صنایع مجلس با تشریح جزئیات جلسه دیروز کمیسیون صدستورالعمل نعمتزاده دردسرساز شد/ قیمت انواع خودروهای وارداتی
دستورالعمل نعمتزاده دردسرساز شد قیمت انواع خودروهای وارداتیتاریخ انتشار سه شنبه ۱۴ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۱۴ ۰۸ وزارت صنعت طی هفتههای گذشته دستورالعمل واردات خودرو را ابلاغ کرد و تنها به ۳۵ نمایندگی اجازه واردات داد این در حالی است که بازار نیز به این شبه انحصار واکنش نشان دزمزمههای آزادسازی قیمت خودرو
زمزمههای آزادسازی قیمت خودرو مدتها است که وزارت صنعت ساز مخالف خود را برای شورای رقابت کوک کرده که خودرو انحصاری نیست و نباید در این شورا قیمتگذاری شود در حالی که شورا میگوید که خودرو انحصاری است و باید نرخگذاری شود روز نو مدتها است که وزارت صنعت ساز مخالف خود را برایدستورالعمل نعمتزاده دردسر ساز شد/ آغاز افزایش قیمت خودروهای وارداتی - اخبار ایران و جهان |
مهر خبر میدهد دستورالعمل نعمتزاده دردسر ساز شد آغاز افزایش قیمت خودروهای وارداتی شناسهٔ خبر 2482307 سهشنبه ۱۴ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۹ ۴۰ اقتصاد > بازار وزارت صنعت طی هفتههای گذشته دستورالعمل واردات خودرو را ابلاغ کرد و تنها به 35 نمایندگی اجازه واردات داد این در حالی است که بعضو کمیسیون صنایع مجلس به فارس خبر داد جزئیات جلسه دیروز وزیر صنعت / پیشنهاد نعمتزاده برای افزایش ۱۰ درصدی قی
عضو کمیسیون صنایع مجلس به فارس خبر دادجزئیات جلسه دیروز وزیر صنعت پیشنهاد نعمتزاده برای افزایش ۱۰ درصدی قیمت خودروعضو کمیسیون صنایع مجلس با اشاره به جلسه دیروز این کمیسیون با وزیر صنعت گفت وزیر صنعت موضوع افزایش ۱۰ درصدی قیمت خودرو در سال آینده را مطرح کرد که نمایندگان با آآمادگي بورس کالا براي کشف قيمت خودرو
۱۱ بهمن ۱۳۹۳ ۱۴ ۱۵ب ظ آمادگي بورس کالا براي کشف قيمت خودرو در پي ابلاغ آيين نامه اجرايي دولت و آغاز بحث هاي آزادسازي قيمت خودروهاي توليد داخل توسط وزارت صنعت معدن و تجارت بورس کالاي ايران براي بررسي نحوه و فرآيندکشف قيمت اين محصول صنعتي اعلام آمادگي کرد به گزارش خبرگزاري موجدیدترین قیمت خودروهای وارداتی+ جدول
جدیدترین قیمت خودروهای وارداتی جدولتاریخ انتشار دوشنبه ۶ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۱۴ ۳۱ قیمت خودروهای وارداتی تغییری نسبت به نرخ این محصولات در هفته گذشته نداشته است به گزارش ایسنا علیرغم اعلام وزارت صنعت معدن و تجارت مبنی بر منحصر شدن واردات خودرو به نمایندگیهای رسمی خود-
گوناگون
پربازدیدترینها