محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1843091176
- امید بازار به بهبود قیمت نفت در آینده
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: امید بازار به بهبود قیمت نفت در آینده تهران- ایرنا- روند کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی گرچه برآمده از عوامل اقتصادی و سیاسی گوناگونی بوده است اما بسیاری از کارشناسان و سرمایه گذاران امیدهایی برای بهبود اوضاع بازار نفت در آینده نه چندان دور دارند.
دگرگونی بازار نفت و قیمت انرژی در آینده نه فقط به مساله یی برای کشورهای تولیدکننده تبدیل شده بلکه حتی ذهن تصمیم گیران در کشورهای مصرف کننده، سرمایه گذاران بین المللی و صاحبان شرکت های نفتی را به خود مشغول کرده است.
بازار نفت گرچه حوزه یی اقتصادی است اما طیف گسترده یی از مسایل و متغیرهای اقتصادی و غیراقتصادی در آن دخیل است؛ مسایلی همچون درگیری های بین المللی، تنش های داخلی کشورها، بحران های اقتصادی، روند رشد اقتصادی کشورها و حتی دگرگونی آب و هوا تاثیر مستقیمی در تعیین قیمت این ماده ی کلیدی دارند. به همین دلایل است که نمی توان با قطعیت و محاسبات ریاضی در مورد آینده ی این صنعت سخن گفت و همچنین نگاه صرف سیاسی یا اقتصادی نمی تواند چارچوب مفهومی دقیقی برای آن ایجاد کند؛ بر همین پایه است که بیشتر کارشناسان با حدس و گمان و احتمالات در مورد آینده سخن می گویند.
گرچه بیش از 6 ماه است قیمت ها دچار افت شدید و ناگهانی شده اما به باور بیشتر تحلیلگران حوزه ی انرژی و اقتصاد، این وضعیت به دلایل گوناگون پیچیده اما شکننده است و امید زیادی به تثبیت میان مدت قیمت در بازار انرژی و بهبود آن در بلندمدت وجود دارد. با وجود این، کارشناسان تاکید دارند رسیدن قیمت نفت به بیش از 110 دلار در هر بشکه حتی در بلندمدت به نسبت دست نیافتنی است. در این ارتباط باید به نکات ذیل توجه کرد:
1- مجموعه یی از موضوع های سیاسی در عرصه داخلی و بین المللی بر نوسان قیمت نفت و توازن بازار انرژی تاثیر می گذارد. وقوع این عوامل و حتی میزان اثرگذاری آنها قابل پیش بینی نیست. یکی از موضوع هایی که ممکن است افزایش عرضه و کاهش قیمت را باعث شود ورود نفت ایران به بازار بر اثر رفع تحریم های بین المللی است. در این حالت ممکن است تا سقف یک میلیون بشکه بر ظرفیت عرضه ی نفت خام افزوده شود. به طور کلی بسیاری از متغیرهای سیاسی به ویژه در خاورمیانه نشان می دهد هر تنشی ممکن است به دگرگونی هایی در بازار انرژی و افزایش قیمت نفت منجر شود.
ممکن است هر رخداد دیگری تغییر در بازار نفت را رقم بزند؛ شاید تولید لیبی به دلیل افزایش درگیری و بی ثباتی قطع شود، وضعیت سیاسی خاورمیانه پیچیدگی بیشتری یابد، تلاش های عراق برای بازگشت ثبات سیاسی و امنیتی در عراق نتیجه بخش نباشد و حتی تنش های احتمالی در ونزوئلا بالا گیرد. قزاقستان، نیجریه، جمهوری اسلامی ایران، روسیه، جمهوری آذربایجان و لیبی از کاهش قیمت نفت بسیار آسیب می بینند اما این به معنی بروز بحران شدید در این کشورها نیست مگر در ونزوئلا. اکنون در این کشور بیش از دیگران، احتمال وقوع آشوب و بحران ناشی از کاهش قیمت نفت وجود دارد.
هیچ فردی در پیچیدگی شرایط شک ندارد و مسایلی همچون تنش روسیه و اوکراین، رکود اقتصادی در اروپا، تغییر در اقتصاد چین و حتی همراستایی روسیه با برخی کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) می تواند تاثیر زیادی بر بازار نفت داشته باشد. از این رو، گروهی از کارشناسان نزدیک شدن قیمت ها به مرز یکصد دلار برای هر بشکه نفت را البته نه در آینده ی نزدیک، قابل تحقق می دانند. برخی نیز باور دارند قیمت ها بیش از مقدار کنونی کاهش می یابد؛ اما به طور کلی امید به افزایش نسبی قیمت نفت در سال آینده بیشتر است زیرا به نوشته ی نشریه ی «فوربس» به طور کلی پس از یک تنش شدید (و سقوط قیمت ها) همه ی رقبا به آرامش و بازسازی توان خود نیازمندند. به همین دلیل قیمت ها به بیش از 50 دلار خواهد رسید و حتی برخی پیش بینی می کنند این افزایش تا 60 دلار نیز قابل انتظار است.
2- گذشته از مسایل سیاسی که بر افزایش قیمت در آینده دلالت دارند، برآیند شاخص های اقتصادی بازار نفت و انرژی نشان می دهد سرمایه گذاران انتظار دارند قیمت در آینده ی نه چندان دور با افزایش نسبی به نوعی تعادل برسد. برخی کارشناسان این افزایش را حتی تا 70 دلار برای هر بشکه ارزیابی می کنند. از دید آنان، قیمت نفت در میان مدت (2 تا پنج سال آینده) در این مرز تثبیت خواهد شد و پس از آن نیز قیمت، تابع مسایل گوناگون خواهد بود و به احتمال زیاد افزایش خواهد یافت.
افزایش گرایش سرمایه گذاران و خریداران آمریکایی و غیرآمریکایی به سرمایه گذاری در حوزه های نفت و انرژی دلیلی بر پیدایش جنبه های مثبت روانی و حتی تحلیل های علمی و اقتصادی از بازار نفت و انرژی است. این موضوع نشان می دهد شاخک های بسیار حساس سرمایه گذاران بین المللی احتمال افزایش معقول قیمت های نفت در آینده ی نزدیک را احساس کرده و از این رو، امید به افزایش قیمت ها بسیار زیاد است.
تارنمای نشریه ی آمریکایی «تجارت نفت و گاز» (Oil & Gas Financial Journal) نوشت در سال گذشته میلادی ارزش معاملات نفت و گاز ایالات متحده آمریکا به بالاترین میزان در 10 سال گذشته رسید و بالغ بر 321 میلیارد دلار شد.
بر پایه ی تحلیل شرکت آمریکایی «PwC US» (دومین شبکه و بنگاه خدمات تجاری بزرگ جهان) روند افزایش معاملات «کلان» نفت و گاز (با ارزش بیش از یک میلیارد دلار) باعث این رکوردشکنی شده است . این روند از زمستان پارسال آغاز شد اما پاییز امسال شدت بیشتری پیدا کرد. در سال گذشته میلادی، 49 معامله کلان با ارزش بیش از 266 میلیارد دلار امضا شد؛ در حالی که یک سال پیش از آن، فقط 24 معامله بیش از یک میلیارد دلاری با ارزش کل 71 میلیارد دلار منعقد شده بود.
همچنین در فصل پاییز همزمان با کاهش شدید قیمت نفت، 57 معامله نفتی و گازی که ارزش هر یک بیش از 50 میلیون دلار بود، منعقد شد. ارزش کل این معامله ها بیش از 127 میلیارد دلار بود و نسبت به سال پیش از آن، افزایش 200 درصدی را نشان می داد.
جالب تر اینکه سرمایه گذاران خارجی گرایش بیشتری به سرمایه گذاری در آمریکا نشان دادند که طی 10 سال گذشته بی سابقه بوده است؛ آنان 56 معامله با ارزش 71 میلیارد دلار امضا کردند که نسبت به پارسال 25 درصد افزایش در شمار و 42 درصد افزایش در ارزش معاملات را نشان می دهد.
3-میزان تقاضای جهانی برای نفت با رشد اقتصادی کشورها پیوند مستقیم دارد. گرچه اقتصاددانان سطح دیدگاه ها و پیش بینی های خود در مورد رشد اقتصادی جهان را کاهش داده و بر این باورند که از میزان تقاضا برای نفت خام کاسته می شود اما کارشناسان حوزه انرژی تاکید می کنند کاهش شدید قیمت باعث شده است برخی اقتصادها همچون چین و اروپا جانی دوباره بگیرند و احتمال اینکه در سال آینده رشد اقتصادی جهان بهبود یابد، بیشتر است.
تارنمای انگلیسی «اویل برل» (oilbarrel) بدترین نمایشنامه (سناریو) در مورد قیمت های نفت را تاکید مقام های عربستانی بر کم نکردن میزان تولید می داند که همین موضوع باعث می شود قیمت نفت پایین تر از 50 دلار باقی بماند و سرمایه گذاری ها شکست بخورد. البته بسیاری از تحلیلگران می گویند قیمت نفت به کف خود رسیده است. کارشناسان اکنون فقط به این می اندیشند که روند پایین نگاه داشتن قیمت ها تا چه مدت ادامه می یابد.
به نوشته ی این تارنما، یک پژوهش جهانی از سوی بانک آمریکایی «مریل لینچ» نشان داده است قیمت پایین نفت خام رشد قوی تر اقتصاد جهان را باعث می شود و به همین دلیل، خبر خوبی برای دگرگونی ها و افزایش تقاضای انرژی است. این پژوهش در مورد رسیدن قیمت ها به 80 دلار در کوتاه مدت به صورت محتاطانه ابراز خوش بینی می کند.
این مقاله تاکید می کند خریدهای کنونی به سود معامله کنندگانی است که توانایی ذخیره ی نفت را دارند زیرا اکنون قیمت های جهانی چند سال به عقب (به سال 2009 میلادی) بازگشته است و به یقین در این سطح باقی نمی ماند. با این همه، هنوز برخی خریداران منتظر نشسته اند تا افزایش عرضه، قیمت ها را پایین تر بکشاند.
4-سال گذشته ی میلادی، سال بسیار مهمی برای اقتصاد چین بود که چند سالی است از بیماری کاهش رشد اقتصادی خود رنج می برد. افزایش تولید و مصرف نویدبخش افزایش نیاز به نفت و انرژی و بیشتر شدن تقاضا است.
از دید بسیاری از کارشناسان، در این سال اقتصاد چین با تغییر برخی راهبردهای کلان خود به دنبال اجرای سیاست هایی متعادل اما همیشگی به منظور سرمایه گذاری و رشد بر پایه ی مصرف است. این کشور 2 سیاست را دنبال می کند: نخست سرمایه گذاری بر مصرف و دوم تغییر جهت این سرمایه گذاری ها از بخش های ساحلی به سوی بخش های داخلی تر خاک چین. این رویکردها تاثیر بسیار زیادی بر افزایش تقاضا و مصرف در چین خواهند داشت.
«سینتیا لیم» پژوهشگر و اقتصاددان موسسه انگلیسی «Wood Mackenzie» می گوید: گرچه رشد 7.4 درصدی برای اقتصاد چین کاهش به شمار می رود اما دستیابی به همین رقم برای بسیاری از کشورها آرمانی است. با توجه به سیاست های مصرف گرایانه چین، آینده میان مدت (دو تا هفت ساله) برای این کشور روشن خواهد بود.
به گفته وی، بسیاری از موسسه های تحقیقاتی بر این باورند که طی 2 سال آینده وضعیت کنونی حاکم بر اقتصاد چین به نسبت ثابت می ماند اما پس از آن آثار ناشی از شهرنشینی و افزایش مصرف در چین خود را نشان خواهد داد و همین موضوع بر تولید و مصرف موثر خواهد بود.
5-با وجود کاهش چند ماهه و شدید قیمت نفت، طی یک ماه گذشته قیمت تا اندازه ی زیادی ثابت ماند و حتی در برخی موارد افزایش یافت. به همین دلیل بیشتر کارشناسان باور دارند کف قیمت نفت نزدیک به 40 تا 50 دلار است و بیش از این کاهش نخواهد یافت. از سوی دیگر، احتمال بروز برخی تحولات در بازار و تنش های سیاسی این امید را برای تولیدکنندگان و سرمایه گذاران بخش انرژی ایجاد کرده است که در آینده نه چندان دور (بیش از یک سال آینده) تا 20 دلار قیمت افزایش می یابد.
به طور کلی، مانند گذشته جو روانی در بازار ملتهب و منتظر کاهش بیشتر قیمت ها نیست. «اندرو هال» که برخی فعالان و رسانه های صنعت نفت وی را «خدای تجارت در بازار نفت» نامیده اند، باور دارد قیمت نفت خام به کف خود رسیده است و از نیمه ی دوم سال جاری میلادی (تابستان آینده) آثاری از بهبود نسبی شرایط دیده خواهد شد.
به نوشته ی بلومبرگ، هال می گوید کف قیمت بازار برای هر بشکه 40 تا 50 دلار است و در این شرایط بسیاری از هزینه های عملیات نفتی در آمریکا و کانادا جبران نمی شود. قیمت پایین در بلندمدت استوار نیست و به همین دلیل معامله کنندگان جذابیت ها و فرصت هایی را در سال جاری پدید می آورند و قیمت ها جبران می شوند و به احتمال زیاد طی چند سال آینده قیمت نفت «وست تگزاس» آمریکا 70 تا 80 دلار و نفت «برنت» نیز 75 تا 85 دلار می شود.
از سوی دیگر بر پایه بررسی های تاریخی، در هشت مورد کاهش قیمت نفت که طی چهار دهه ی گذشته رخ داده، فقط سه مورد در سال های 1991، 2001 و 2008 میلادی (1370، 1380 و 1387 خورشیدی) به رکود یک ساله منجر شده اند و در شرایط کنونی نیز نمی توان انتظار رکود بلندمدت در بازار نفت را داشت. هال بر این باور است که اقدام سیاسی- اقتصادی عربستان در پایین نگاه داشتن قیمت نفت خام برای ضربه زدن به رقبای منطقه یی و همچنین نفت شیل آمریکا ممکن است آثار وارونه یی بر اقتصاد این کشور بر جای گذارد.
*گروه پژوهش و تحلیل خبری
پژوهشم**9130**1961**2054
20/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]
صفحات پیشنهادی
افت قیمت نفت موقتی است/ شناسایی بازار هدف باید در اولویت کاری مسئولان نفتی قرار گیرد
پدیدار در گفتگو با باشگاه خبرنگاران افت قیمت نفت موقتی است شناسایی بازار هدف باید در اولویت کاری مسئولان نفتی قرار گیرد رییس انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت ایران گفت افت قیمت نفت موقتی بوده و پس از مدتی دوباره شاهد رشد قیمتها خواهیم بود اما اگر مشتری خود را از دست دهیم بهافزاش قیمت نفت در بازار های جهانی
تراز قیمت های جهانی نفت روز سه شنبه با یک جهش سه درصدی روبرو شد ولی بروز علائمی در مورد تقویت بیشتر ذخایر نفت امریکا در هفته گذشته باعث پایین آمدن قیمت ها از نقاط اوج خود در جریان معاملات آخر بازارها شد به گزارش تراز به نقل از رویترز قیمت های نفت با وجود نگرانی در مورد افزایشدنیا هنوز از مصرف کود اوره اشباع نشده است/ تاثیرپذیری قیمت خوراک پتروشیمی از بازار نفت
بیات در گفتگو با باشگاه خبرنگاران دنیا هنوز از مصرف کود اوره اشباع نشده است تاثیرپذیری قیمت خوراک پتروشیمی از بازار نفت عضو هیئت مدیره شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به اینکه نباید به دنبال تولید یک محصول خاص در کشور باشیم گفت درست است که بازار داخل با کود اوره اشباع شده امدیکته کردن قیمت نفت به بازار احمقانه است
چهارشنبه ۸ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۲ ۲۳ مدیرعامل شرکت نفت آرامکو عربستان گفت بهرغم اینکه قیمت نفت به سطوحی رسیده که برای همه بسیار پایین است و سرمایهگذاری مورد نیاز برای تامین تقاضا در بلند مدت را تهدید میکند عربستان به تنهایی نخواهد توانست بازار جهانی نفت خام را متعادل کند به گزارش خ- افزاش قیمت نفت در بازار های جهانی
افزاش قیمت نفت در بازار های جهانی تهران - ایرنا - قیمت های جهانی نفت روز سه شنبه با یک جهش سه درصدی روبرو شد ولی بروز علائمی در مورد تقویت بیشتر ذخایر نفت امریکا در هفته گذشته باعث پایین آمدن قیمت ها از نقاط اوج خود در جریان معاملات آخر بازارها شد به گزارش خبرگزاری رویترز از نیورشد اندک قیمت نفت در بازار جهانی؛ برنت 49.61 و سبد اوپک 43.88 دلار
رشد اندک قیمت نفت در بازار جهانی برنت 49 61 و سبد اوپک 43 88 دلارقیمت جهانی نفت برنت دریای شمال در روز جاری با حدود 0 5 دلار افزایش به 49 61 دلار در هر بشکه رسید به گزارش خبرنگار اقتصاد بین الملل خبرگزاری فارس به نقل از بلومبرگ قیمت جهانی نفت برنت دریای شمال در معاملات روز جارروابط عمومی وزارت نفت وزیر نفت، آینده بازار جهانی نفت را پیش بینی نکرده است
روابط عمومی وزارت نفتوزیر نفت آینده بازار جهانی نفت را پیش بینی نکرده استروابط عمومی وزارت نفت اعلام کرد وزیر نفت در خصوص آینده بازار جهانی نفت قیمتی را پیش بینی نکرده است به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس روابط عمومی وزارت نفت با ارسال نامه ای به خبرگزاری ها و روزنامه هاافزاش قیمت نفت در بازار های جهانی |اخبار ایران و جهان
افزاش قیمت نفت در بازار های جهانی قیمت های جهانی نفت روز سه شنبه با یک جهش سه درصدی روبرو شد ولی بروز علائمی در مورد تقویت بیشتر ذخایر نفت امریکا در هفته گذشته باعث پایین آمدن قیمت ها از نقاط اوج خود در جریان معاملات آخر بازارها شد کد خبر ۴۷۰۶۱۷ تاریخ انتشار ۰۸ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۸رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار خبر داد افت شاخص بورس به دلیل کاهش قیمت نفت/ تشکیل کمیته بازار به ریاست معاون
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار خبر دادافت شاخص بورس به دلیل کاهش قیمت نفت تشکیل کمیته بازار به ریاست معاون اول رئیس جمهوررئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به افت بازار در یک سال گذشته که عمدتا از کاهش قیمت نفت ناشی میشد گفت کمیتهای به ریاست معاون اول رئیسجمهور برایعضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران در گفتوگو با فارس: کسری بودجه با کاهش قیمت نفت روی خواهد داد/ تولید کن
عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران در گفتوگو با فارس کسری بودجه با کاهش قیمت نفت روی خواهد داد تولید کنندگان با تعرفه ترجیحی در بازار خارجی رقابت کنندعضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران با اشاره به کاهش قیمت جهانی نفت گفت با این روند کسری بودجه در سال آینده برای دولت ریک استاد دانشگاه بغداد در گفتوگو با فارس بازار نفت منتظر شوک قیمتی است/جلسه اضطراری اوپک میتواند مانع سقوط ق
یک استاد دانشگاه بغداد در گفتوگو با فارسبازار نفت منتظر شوک قیمتی است جلسه اضطراری اوپک میتواند مانع سقوط قیمت نفت شودیک استاد دانشگاه بغداد با اشاره به اینکه بازی عربستان با قیمت نفت به تمام کشورهای نفتی ضربه میزند گفت رئیس جدید اوپک باید درخواست برگزاری جلسه اضطراری بدهدتغییرات قیمتی نفت تحت تاثیر نوسانات بازار ارز/ نفت 49 دلار
تغییرات قیمتی نفت تحت تاثیر نوسانات بازار ارز نفت 49 دلارقیمت نفت که روز گذشته به علت کاهش ارزش دلار بیش از 2 درصد افزایش یافته بود امروز با کاهش ارزش این ارز یک درصد افت کرد و 49 01 دلار در هر بشکه معامله شد به گزارش گروه اقتصاد بینالملل فارس به نقل از رویترز قیمت نفتقیمت نفت افزایش یافت/ شل سرمایهگذاری نفتی را 15 میلیارد دلار کاهش میدهد
قیمت نفت افزایش یافت شل سرمایهگذاری نفتی را 15 میلیارد دلار کاهش میدهدبا اعلام کاهش سرمایهگذاری نفتی به میزان 15 میلیارد دلار از سوی شرکت بزرگ نفتی شل قیمت نفت در بازارهای جهانی افزایش یافت و به 49 دلار در هر بشکه رسید به اقتصاد بینالملل خبرگزاری فارس امروز قیمت نفتقیمت امروز انواع ارز در بازار تهران ( تومان )
تابلو آنلاین قیمت امروز انواع ارز در بازار تهران تومان تابلو آنلاین قیمت انواع ارز در بازار تهران تومان ارز خرید فروش تغییر کمترین بیشترین هر دلار آمریکا 3 448 3 455 0 06 2 3 453 3 457 هر یورو 3 938 3 950 -0 10 -4 3 950 3 953 هقیمت انواع دستگاه بارکدخوان در بازار+جدول
تراز قیمت بارکد خوانNikita Hubble BC 5000 barcode scanner در بازار 150 هزار تومان و قیمت بارکد خوانData Logic Quick Scan barcode scanner در بازار 340 هزار تومان است به گزارش تراز قیمت انواع دستگاه بارکدخوان در بازار به شرح زیر است نامقیمت تومان Nikita Hubble BC 5000 baآخرین قیمت دلار، سکه و طلا در بازار امروز
آخرین قیمت دلار سکه و طلا در بازار امروز جدول قیمت انواع سکه و ارز در بازار روز شنبه منتشر شد خبرگزاری مهر جدول قیمت انواع سکه و ارز در بازار روز شنبه منتشر شد نرخ فروش هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید امروز شنبه در بازار یک میلیون و ۳۲ هزارتومان طرح قدیم یک میلیون و ۲۸ هقیمت انواع لبنیات سنتی در بازار تهران + جدول
قیمت انواع لبنیات سنتی در بازار تهران جدول لبنیات سنتی که به دلیل طعم و البته قیمت پایینتر در برخی اقلام نسبت به لبنیات صنعتی مصرفکنندگان خاص خود را دارد و در این میان ماست شیر و دوغ کم چرب ارزانترین و پنیر لیقوان پنیر تبریز کره گوسفندی و سرشیر گرانترینها اقلام لبنیات-
اقتصادی
پربازدیدترینها