واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: پزشكان بومي در مناطق محروم ماندگار ميشوند
اگر گوشهايتان را تيز كنيد ميتوانيد صداي پاي گام چهارم طرح تحول سلامت را بشنويد؛ به گفته وزير بهداشت اين گام هم به زودي آغاز ميشود و موضوع آن حول محور آموزش پزشكي است.
نویسنده : زهرا چيذري
اگر گوشهايتان را تيز كنيد ميتوانيد صداي پاي گام چهارم طرح تحول سلامت را بشنويد؛ به گفته وزير بهداشت اين گام هم به زودي آغاز ميشود و موضوع آن حول محور آموزش پزشكي است.
گام اول طرح تحول سلامت كاهش فرانشيز پرداختي بيماران بستري به 10 درصد و گام دوم بسته بهداشتي و گام سوم اين طرح اصلاح كتاب ارزشگذاري نسبي تعرفههاي درمان بود. حالا دكتر سيدحسن قاضيزادههاشمي ميگويد: بسته چهارم طرح تحول سلامت اكنون آماده است اما نميتوان به طور دقيق زمان اجراي آن را مشخص كرد. اجراي گام چهارم طرح تحول سلامت در زمينه آموزش پزشكي در حالي است كه هم اكنون معاونت آموزشي وزارت بهداشت در پست پرمشغله رياست جمعيت هلالاحمر نشسته و حتي طرحهاي مهمي همچون برنامه وزارت بهداشت براي رفع مشكل ماندگاري پزشكان در مناطق محروم هم توسط خود وزير رونمايي ميشود. اين برنامه به احتمال قوي بخش مهمي از گام چهارم طرح تحول را به خود اختصاص خواهد داد؛ برنامهاي كه ميخواهد با بوميگزيني چالش هميشگي فقدان پزشك متخصص در مناطق محروم را حل كند.
بوميگزيني جايگزين طرح اجباري
به گفته وزير بهداشت از سال آينده به دانشگاههاي علوم پزشكي مناطق محروم اجازه داده ميشود مازاد بر ظرفيت خود، نيروهاي متخصص تربيت كنند و اين افراد متعهد شوند سه برابر دوره تحصيل خود را در مناطقي كه با كمبود نيروي متخصص روبهرو هستند، خدمت كنند.
به باور هاشمي، مشكل ماندگاري پزشكان در مناطق محروم تنها با پرداخت حقوق مناسب برطرف نميشود و اين موضوع تنها از طريق بوميگزيني ميسر است كه از سال آينده اين برنامه در كشور اجرايي خواهد شد.
وزير بهداشت همچنين يكي از مشكلات جامعه پزشكي را طرح اجباري نيروي انساني عنوان كرد و گفت: پزشكان در هر دوره از ارتقاي آموزش خود ناچارند چند سال را به اجبار خدمت كنند كه بايد براي رفع اين مشكل نيز تدبيري بينديشيم.
طرح بوميگزيني زير ذرهبين
مطابق قانون برقراري عدالت آموزشي در پذيرش دانشجو در دورههاي تحصيلات تكميلي و تخصصي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي موظف است 30 درصد وروديهاي رشتههاي پزشكي عمومي، دستياري تخصصي پزشكي و ساير رشتههاي گروه پزشكي را از طريق جذب دانشجوي بومي با اولويت مناطق محروم و متناسب با نياز استانها و در چارچوب نظام سطحبندي پذيرش كند.
بر اين اساس، تعهد اخذ شده از مشمولان اين بند براي خدمت در مناطق مورد تعهد سه برابر مدت تحصيل و قابل خريد و جابهجايي نيست. همچنين، ارائه مدرك تحصيلي مشمولان مذكور بعد از اتمام تعهد موردنظر، مجاز است و نامبردگان در زمان تعهد مجاز به فعاليت پزشكي در ساير نقاط كشور نيستند. اگرچه اين طرح مخالفان زيادي دارد كه معتقدند با چنين روشي ورود نخبگان به عرصه پزشكي سخت و محدود ميشود اما مجلس اصلاحيه آن را رد كرد. حل مشكل ماندگاري پزشكان در مناطق محروم با بوميگزيني در حالي قرار است از سال آينده اجرايي شود كه مشكل مناطق محروم فقط فقدان پزشك نيست بلكه اين مناطق بيمارستان و مراكز درماني و تجهيزات لازم را هم ندارند و بديهي است بدون تجهيزات و بيمارستان حضور پزشك متخصص نميتواند دردي از اين مردم دوا كند. از سوي ديگر كاهش كيفيت پذيرش دانشجو آفت ديگري است كه در كمين بوميگزيني به شكل پذيرش مازاد در دانشگاههاي مناطق محروم نشسته است. در عين حال هميشه راهي براي گريز از تعهداتي نظير 12 سال تعهد خدمت براي مناطق محروم وجود دارد. اگر پزشكاني كه با اين تدبير آموزش ديدهاند به حق و حقوق مردمي كه تحصيلاتشان را مديون آنها هستند پايبند نباشند، بر اين اساس به طور يقين وزارت بهداشت بايد براي حفظ و ارتقاي كيفيت آموزش پزشكي در گام چهارم طرح تحول نظارت جدي داشته باشد. ضمن آنكه فراهم آوردن زيرساختهايي نظير تجهيزات و مراكز درماني براي رفع مشكلات مناطق محروم ضروري است.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۷ بهمن ۱۳۹۳ - ۲۰:۵۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]