واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: مسكن با افزايش توليد رونق ميگيرد نه افزايش وام
تلاشها براي افزايش وام مسكن در حالي از سوي وزارت راه و شهرسازي و مديرعامل بانك مسكن ادامه دارد كه بانك مركزي با احتياط در اين رابطه اظهارنظر ميكند و با اين حال خبرها حاكي است كه بهزودي بانك مركزي طرح وام 80 ميليون تومان خريد مسكن را جهت بررسي به شوراي پول و اعتبار ببرد.
نویسنده : هادي غلامحسيني
تلاشها براي افزايش وام مسكن در حالي از سوي وزارت راه و شهرسازي و مديرعامل بانك مسكن ادامه دارد كه بانك مركزي با احتياط در اين رابطه اظهارنظر ميكند و با اين حال خبرها حاكي است كه بهزودي بانك مركزي طرح وام 80 ميليون تومان خريد مسكن را جهت بررسي به شوراي پول و اعتبار ببرد.
ركود موجود در بازار مسكن گوياي اين حقيقت است كه توان خريد مردم با قيمتهاي مسكن بسيار ناهمگون است و همين امر موجب شده است تا معامله چنداني در بازار انجام نگيرد، از سوي ديگر، مسكنهايي كه دو سال پيش پروانه ساختمانيشان صادر شده بود، رفتهرفته به بازار عرضه ميشوند و همين امر ركود در بازار را تعميق ميكند؛ چراكه قدرت خريدي براي اين مسكنها وجود ندارد.
ائتلاف براي رشد تسهيلات مسكن
شرايط فوق در حالي است كه وزارت راه و شهرسازي و بانك مركزي تمايل بالايي براي افزايش وام خريد مسكن از خود بروز ميدهند. در اين بين اين نگراني وجود دارد كه همچون سالهاي قبل، افزايش تسهيلات خريد مسكن به رشد قيمتها دامن بزند، از اين رو برخي از كارشناسان رشد تسهيلات مسكن را چاره كار خروج بازار مسكن از ركود عنوان نميكنند و بر اين باورند كه قيمت مسكن با درآمد عموم مردم جامعه تناسب ندارد و افزايش وام دردي را دوا نميكند كما اينكه از ابتداي روي كار آمدن دولت يازدهم نيز تا كنون چندين بار وام خريد مسكن افزايش يافته است. در اين ميان برخي از تحليلگران افزايش وام مسكن از ابتداي دولت تاكنون را يكي از دلايل عدم تخليه حباب قيمتي از بازار مسكن عنوان ميكنند و بر اين باورند كه اگر دولت تسهيلات خريد مسكن را از محدوده 20ميليون تومان تا 45 و 50 ميليون تومان افزايش نميداد، امروز شاهد قيمتهايي به مراتب پايينتر از چيزي كه مشاهده ميكنيم در بازار مسكن بوديم، اما افزايش پلكاني 5ميليوني وام مسكن مانع از تخليه حباب بازار مسكن شد. كارشناسان اقتصادي، افزايش قيمت مسكن را به دلايلي همچون افزايش تسهيلات خريد، نابرابري عرضه با تقاضا و... به ضرر مصرفكنندگان حقيقي مسكن و به سود قشري كه نگاهي سرمايهاي به مسكن دارند، عنوان ميكنند، از اينرو راهكار تقويت بنيه مالي مصرفكنندگان مسكن را از طريق افزايش درآمدها و كاهش حباب قيمتي مسكن را از طريق افزايش توليد مسكن (افزايش وام ساخت مسكن) به عنوان راهكارهاي موجود جهت بهبود شرايط بازار مسكن مطرح ميكنند. در اين بين معاون وزير راه و شهرسازي در واكنش به اظهارات چند روز پيش مدير كل اعتبارات بانك مركزي مبني بر اينكه بانك با افزايش سقف وام خريد مسكن مخالف است، اظهار داشت: واقعيتهاي اقتصادي كشور گوياي اين است كه ميتوان تا ۵۰ درصد قيمت مسكن را وام پرداخت كرد. اگر پاسخ بانك مركزي، مخالفت با افزايش وام مسكن به ۸۰ ميليون باشد ما ميگوييم پيشنهاد شما براي مرتفع شدن مشكل مردم چيست؟
مظاهريان ادامه داد: همچنين دو سه هفته قبل از آن، رئيس بانك مركزي گفته بود به زودي طرح افزايش وام مسكن به ۸۰ ميليون تومان را به شوراي پول و اعتبار ميفرستيم. بنابراين اين اعلام مخالفت، نظر كارشناسي مديركل اعتبارات بانك مركزي است و نظر نهايي بانك مركزي محسوب نميشود.
وي ادامه داد: چون ما درخواست خود را به صورت مكتوب و رسمي به بانك مركزي اعلام كرديم و آنها هم بايد پاسخ خود را به همين شكل بدهند تا آن نظر، به عنوان نظر قطعي بانك مركزي اعلام شود.
معاون امور مسكن و ساختمان وزارت راه و شهرسازي با بيان اينكه يك آپارتمان ۸۰ متري را ميتوان در كشور با ۲۰۰ ميليون تومان خريداري كرد، تأكيد نمود: اگر فردي بتواند ۲۰ ميليون تومان آورده داشته و ۸۰ ميليون تومان هم وام بگيرد با ۱۰۰ ميليون تومان ميتواند نيمي از هزينه خريد مسكن را تأمين كند. در كشورهاي پيشرفته ۸۰ تا ۹۰ درصد قيمت مسكن و حتي برخي كشورها هم تا ۱۱۰ درصد قيمت خانه را كه شامل خريد لوازم منزل هم ميشود، به مردم وام ميدهند. از سوي ديگر در شرايطي كه تصويب وام 80 ميليوني خريد مسكن توسط شوراي پول و اعتبار با شك و شبهه جدي روبهرو است، مديرعامل بانك مسكن چندي پيش در بستهاي پيشنهادي به بانك مركزي، افزايش وام خريد مسكن تا سقف ۶۰ ميليون تومان را ارائه كرد تا اگر وام 80 ميليوني از سوي شوراي پول و اعتبار رد شد وام 60 ميليوني جايگزين آن شود. در اين بين مديرعامل بانك مسكن در اقدامي هماهنگ با وزارت راه و شهرسازي به دفاع از وام 60 ميليوني خريد مسكن پرداخت و اين نوع وام را متناسب با استطاعت مالي متقاضيان دانست و گفت: اين وام 60ميليوني نميتواند محرك تقاضا براي افزايش قيمت مسكن باشد. محمدهاشم بتشكن در گفتوگو با فارس در پاسخ به اين سؤال كه آيا بانك مسكن در پيشنهاد خود براي افزايش سقف وام مسكن به بازپرداخت اقساط نيز فكر كرده كه در استطاعت مالي متقاضيان باشد، گفت: اقساطي كه در وام 60 ميليون توماني پيشنهاد شده به بانك مركزي پيشبيني شده است در استطاعت مالي متقاضيان است. در پايان بايد مدعي شد كه افزايش پلكاني وام خريد مسكن و مسكن مهر از ابتداي دولت تا كنون مانع از تخليه حباب قيمت مسكن شده و بهتر است اگر وامي هم قرار است پرداخت شود به توليد مسكن اختصاص يابد تا در اثر افزايش هر چه بيشتر عرضه خط مقاومتي قيمت مسكن فرو ريزد و قيمت مسكن در محدوده توان مالي عموم مردم تعديل شود.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۷ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۵:۱۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]