واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۵ بهمن ۱۳۹۳ (۱۴:۵۳ب.ظ)
مدير بندر و دريانوردي لنگه داد: ترانزيت خودروهاي فرسوده کشورهاي عربي به آسياي ميانه و عراق از طريق بندرلنگه مدير اداره بندر و دريانوردي لنگه از ترانزيت خودروهاي فرسوده حاشيهنشينان کشورهاي عرب خليجفارس به عراق و آسياي ميانه از طريق اين بندر خبر داد.
به گزارش خبرگزاري موج، اسماعيل مکيزاده، مدير اداره بندر و دريانوردي لنگه با اشاره به واردات ۷۰ هزار دستگاه خودرو از ابتداي امسال تا به حال از بندرلنگه به کشور گفت: اين بندر عمدتاً در واردات و صادرات کالاهاي غيرنفتي فعال است که خودرو از اهم آنهاست.
مدير اداره بندر و دريانوردي لنگه (از بنادر تابعه هرمزگان) با تأکيد بر ترانزيتي بودن واردات اين خودروها اظهار کرد: اين خودروها عموماً از کشورهاي جنوبي خليجفارس بهخصوص امارات متحده عربي و عمان از طريق بندرلنگه وارد کشور شده و سپس با کاميونهاي خودروبر به کشورهاي عضو CIS (آسياي ميانه) و عراق حمل ميشوند.
وي در خصوص نوع خودروها نيز خاطرنشان کرد: بيشترين تعداد مربوط به خودروهاي سواري سبک است، اما؛ خودروهاي سنگين باري و راهسازي هم جزء اينگونه کالاها ديده ميشوند. ضمن اينکه هم خودروي صفر و هم کارکرده و فرسوده در ميان وارداتيها وجود دارد.
اين مقام اداره کل بنادر و دريانوردي هرمزگان در پاسخ به پرسشي در خصوص علت واردات خودروهاي فرسوده به کشور، گفت: در کشورهاي آسياي ميانه، بازاري ايجادشده تحت عنوان «بازار ارزشافزوده خودرو» که از تمام دنيا خودروهاي تصادفي، فرسوده و اسقاطي براي انجام عمليات تعمير، اسقاط و بازسازي به اين بازار آورده شده و با قيمتهايي بسيار ارزان خريداري ميشوند که پس از تعمير اساسي، به مشتريان اين خودروها در کشورهاي آسياي ميانه و کمتر توسعهيافته با قيمتهايي مناسب فروخته ميشوند.
وي شرکتهاي توليدکننده اين خودروها را عمدتاً دو کشور کره جنوبي و ژاپن اعلام و اظهار کرد: کياموتورز، دوو و هيونداي کرهاي و نيسان و تويوتاي ژاپني در صدر توليدکنندگان اين خودروها هستند و البته در ميان بارهاي وارداتي به کشور، هر از گاهي هم خودروهاي بنز و بيامو آلماني هم ديده ميشوند که اينها براي اسقاط و تعمير به آسياي ميانه نميروند؛ بلکه مقصد آنها عراق است و عمدتاً خودروهايي هستند که حاشيهنشينان عرب خليجفارس از آنها مدت کوتاهي استفاده کرده و سپس با قيمتهايي کمتر از خودروي صفرکيلومتر به مشتريان عراقي ميفروشند.
وي با بيان اينکه تعداد خودروهاي ترانزيتي تا پايان امسال به ۱۵۰ هزار دستگاه افزايش مييابد، ادامه داد: ايران از طريق بندرلنگه، واردات قطعي خودرو هم دارد که همگي صفرکيلومتر بوده و کمتر از ۲ هزار و ۵۰۰ سيسي حجم موتور آنهاست.
مکيزاده افزود: واردات قطعي خودرو ۵ تا ۱۰ درصد تعداد خودروهاي واردشده به بندرلنگه را تشکيل ميدهند و از زماني که وزارت صنعت، معدن و تجارت واردات خودروي بيش از ۲ هزار و ۵۰۰ سيسي را ممنوع کرده واردات خودرو بهطورکلي در کشور کم شده است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]