واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: توسعه بورسهاي منطقهاي
نویسنده : هادي غلامحسيني
تأمين سرمايه جزو لاينفك فعاليتهاي توليدي و خدماتي است و اساساً اگر اين گزينه را از مجموعه نهادههاي توليد حذف كنيم بيشك توليدي هم شكل نميگيرد.
بررسيها نشان ميدهد كه مشكل تأمين سرمايه و اخذ تسهيلات از بانك به يكي از مهمترين عناصر مخل كسب و كار بدل شده است و عمده كارفرمايان و توليدكنندگان مشكل فوق را مانع از توسعه و رشد بنگاهها عنوان ميكنند.
بوروكراسي بانكي گزينهاي است كه تمامي توليدكنندگان كم و بيش با آن سر و كار داشتهاند و هميشه نسبت به پيچيدگيهاي اخذ تسهيلات از بانكها و مؤسسات اعتباري منتقد و معترض بودهاند، از طرفي بانكها با انبوهي از بدهيهاي معوق روبهرو هستند كه تجربه شكلگيري اين معوقات اين دستور را به بانكها ديكته ميكند كه جهت پرداخت تسهيلات سختگيريهاي بسياري را در دستور كار قرار دهند.
مطابق برخي از آمارها در حال حاضر بيش از 12 هزار واحد صنعتي خوابيده در كشور وجود دارد كه بخشي از آنها به دليل عدم تأمين سرمايه در گردش، از گردونه رقابت خارج شدهاند.
از سوي ديگر در يك نظرسنجي از 288 تشكل اقتصادي، عناصر مخل كسب و كار شناسايي شد. ارزيابيها نشان ميدهد كه مشكلات مربوط به تأمين منابع مالي، دغدغه اصلي فعالان اقتصادي در سال گذشته بوده است؛ به طوري كه «مشكل دريافت تسهيلات از بانكها»، «ضعف بازار سرمايه در تأمين مالي توليد و نرخ بالاي تأمين سرمايه از بازار غيررسمي» و «بيتعهدي شركتها و مؤسسات دولتي به پرداخت بدهي خود به پيمانكاران» بهعنوان مهمترين عناصر مخل كسب و كار كه در يك چرخه قرار دارند، معرفي شدهاند.
با توجه به آمارهاي فوق ميتوان گفت كه بخش تأمين مالي در اقتصاد ايران با چالش روبهرو است و از طرف ديگر بانكها و مؤسسات مالي كه 90 درصد وظيفه تأمين مالي را در اقتصاد ايران بر عهده دارند توان و امكان تأمين مالي توليد را دارا نيستند و اساساً در هيچجاي دنيا نيز كل تأمين مالي در اقتصاد را بانك برعهده ندارد.
مشكل تأمين مالي در اقتصاد ايران تا بازار سرمايه با توسعه همراه نشود هيچگاه حل نخواهد شد و همچنان بخش توليد چالش اخذ تسهيلات از بانك را بزرگترين مانع بر سر را توسعه خود به شمار خواهد آورد.
مشكل تأمين مالي در حالي در صدر مشكلات اقتصادي بخشهاي توليدي قرار دارد كه در كشور سرمايههاي سرگردان زيادي وجود دارد منتهاي مراتب تجميع و تجهيز اين پساندازها و تزريق آن به توليد با اشكال مواجه است و اين اشكال از عدم توسعه بازار سرمايه در ايران سرچشمه ميگيرد.
جلب سرمايههاي پراكنده و پساندازهاي كوچك مردم به وسيله بازار معاملات اوراق بهادار ساز و كاري است كه از طريق آن ميتوان سرمايههاي عظيم فراهم آورد. چنين شيوهاي موجب ميشود سرمايههاي اندك جذب سرمايهگذاريهاي مولد شده و به رونق اقتصادي منطقه و كشور كمك كند. در حالي كه در نبود اينگونه امكانات جهت جذب سرمايههاي كوچك، سرمايهها به فعاليتهاي غير مولد و دلال بازي هدايت ميشوند، كه موجب ايجاد تورم و ديگر مشكلات اقتصادي مثل عدم اشتغال، پايين آمدن توليد ناخالص ملي و غيره خواهد شد.
مسلماً هر پديده نو يا ناشناختهاي بايد با فرهنگ بهكارگيري آن همراه شود تا پديده مذكور بتواند دوام و بقا يافته و پيشرفت كند. هنوز عموم مردم در ايران اهميت سرمايهگذاري در اوراق بهادار، نحوه صحيح اين كار، شيوههاي آسان دسترسي به بازار سرمايه و مزاياي چنين سرمايهگذارياي را (كه در مقابل سرمايهگذاريهاي ديگر ممكن است سود چنداني براي اقتصاد كشور نداشته باشد) نميدانند. فعال كردن بازارهاي معاملات سهام منطقهاي در شرايط و اوضاع و احوال اقتصادي كشور ما يكي از راههاي فرهنگسازي در زمينه سرمايهگذاري در اوراق بهادار است. در كشورهاي پيشرفته كه اينگونه بازارها دير زماني است داير گرديده، مردم از كم و كيف سرمايهگذاري در آنها آگاهند و راههاي اين كار را فرا گرفتهاند. افراد در اينگونه كشورها به شيوههاي گوناگون مبادرت به خريد و فروش سهام و ديگر اوراق بهادار ميكنند و نيازي نيست كه مستقيماً به محل بورس اوراق بهادار مراجعه كنند. خريد و فروش اوراق بهادار از طريق اينترنت، بانكها، انواع كارگزاران و غيره شرايط آساني را براي اين كار به وجود آورده است.
امروزه با توجه به اينكه بخشهاي توليدي در سراسر كشور با چالش تأمين مالي روبهرو هستند گشايش بورسهاي اوراق بهادار منطقهاي در شهرهاي بزرگ كشور، ميتواند هم بانك را از زير بار فشار سنگين تأمين مالي كل اقتصاد رهايي بخشد و هم اينكه مزيت تأمين مالي ارزان قيمت را براي توليد به همراه آورد.
از اين رو از دولت انتظار ميرود توسعه هر چه بيشتر بازار سرمايه را در كشور با افتتاح بورسهاي منطقهاي در دستور كار خود قرار دهد تا از اين رهگذر رشد و توسعه اقتصاد تسريع يابد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۴ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۶:۳۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 13]