تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 6 دی 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):زيارت امام حسين عليه السلام را رها نكن و دوستان خود را هم به آن سفارش كن، كه در ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1845162642




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

- تالابها اکوسیستم های ارزشمند گیلان زمین


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: تالابها اکوسیستم های ارزشمند گیلان زمین انزلی - ایرنا - تالابهای گیلان نه تنها از منظر زیبایی شناسی بلکه به لحاظ ارزشهای اکولوژیکی از سرمایه های ارزشمند استان محسوب می شوند.


به گزارش روز سه شنبه ایرنا ، دوم فوریه (سیزدهم بهمن ماه ) روز جهانی تالابهاست روزی که نامش را مدیون ذوق و احساس مسئولیت بزرگ مرد محیط زیست ایران اسکندر فیروز است و تنها کنوانسیون بین المللی محیط زیستی است که نامی ایرانی دارد ، کنوانسیون رامسر!
طبق تقسیم بندی کنوانسیون رامسر 42 تیپ تالاب در سه دسته اصلی ˈتالاب های ساحلی -دریاییˈ، ˈتالاب های داخل خشکیˈ و ˈتالاب های مصنوعیˈ در جهان وجود دارد و در ایران بیش از 84 تالاب با اهمیت بین المللی شناسایی شده است که از بین آنها تا کنون 33 تالاب در قالب 22 عنوان با مساحت یک میلیون و 481هزار و 147 هکتار در کنوانسیون رامسر ثبت شده اند.
این روزها در یک برآورد کلی وضعیت تمامی تالابها به سبب بهره برداری نادرست و عدم توجه به ظرفیت اقلیمی و اکولوژیکی این بوم سازگان های آبی نامساعد است .
روز جهانی تالابها بهانه ای است تا از خودمان بپرسیم چقدر تالابهای ، گیلان را می شناسیم و بجز تالاب انزلی و تالاب پارک ملی بوجاق چند تالاب را می توانیم نام ببریم؟
شهرستان آستارا دو تالاب مشهور دارد ˈاستیل ˈ و ˈآقˈ؛
تالاب استیل در دو کیلومتری جنوب غربی شهرستان آستارا و در محدوده دهستان ویرمونی و در کنار جاده ترانزیتی آستارا قرار دارد.
مساحت تالاب 142هکتار است، این تالاب فصلی و دارای آب شیرین بوده و منبع تامین کننده آب آن٬ روان آب های سطحی و هرز آب های اراضی کشاورزی و چشمه های زیر زمینی است.
تالاب استیل عباس آباد در واقع آب بندانی جهت نگهداری آب برای مصارف کشاورزی است ، تالابی نیمه مشجر با درختان توسکا بن در آب که قسمت اعظم آن را پهنه آبی تشکیل می دهد.
تالاب استیل از مناطق شکار ممنوع است و درردیف فهرست IBA مناطق مهم برای پرندگان ثبت شده است .
این تالاب از مناطق مهم جوجه آوری پرندگان آبزی در استان گیلان است ، گونه های مثل باکلان بزرگ و کوچک٬ حواصیل خاکستری٬ حواصیل شب٬ اگرت کوچک٬ گاوچرانک در این تالاب هرساله با آغاز فصل بهار آشیانه سازی و جوجه آوری می کنند.
تالاب آق بخشی از پناهگاه حیات وحش لوندویل در آستارا است و از جمله تالابهای ساحلی است که در مجاورت دریای خزر واقع شده است.
این تالاب دائمی٬ نیمه مشجر با درختانˈ توسکاˈ وˈ نیˈ و دارای آب شیرین بوده و منبع تامین کننده آب آن عمدتا کانال غلام محله٬ کانال امامزاده و نزولات آسمانی است.
خوتکا٬ سرسبز ٬ فلامینگو ٬ طاووسک٬ چنگر نوک سرخ ٬ کاکایی سرسیاه ٬ کاکایی خزری ٬ کاکایی کوچک... از جمله پرندگانی است که هر ساله در این تالاب زمستان گذرانی می کنند.
شهرستان تالش تالاب معروف ˈجوکندانˈ را دارد.
این تالاب بخشی از منطقه حفاظت شده لیسار در تالش است و از جمله تالابهای ساحلی است که در مجاورت دریای خزر و شرق دهستان جوکندان واقع شده است.
مساحت این تالاب حدود 60 هکتار است ، این تالاب دائمی٬ نیمه مشجر با درختان توسکا ٬ نی و لویی و دارای اب شیرین بوده و منبع تامین کننده آب آن عمدتا رودخانه قلعه بین و هرز آب های کشاورزی است.
وسعت این تالاب نیز تحت تاثیرات نوسانات آب دریای خزر قرار دارد ، در روزهایی که دریا مواج است آب دریا وارد تالاب می شود، منطقه حفاظت شده لیسار با وسعت 3200 هکتار از ساحل خزر تا دریاچه نئور را شامل می شود.
عمده ترین تهدیدات تالاب جوکندان ؛برداشت شن و ماسه غیر مجاز توسط اهالی به وسیله تراکتور در ساحل- ساخت کومه های صیادی غیر مجاز در ساحل جوکندان - تردد بیش از اندازه تراکتور وسایر وسایط نقلیه در منطقه- شکار و صید غیر مجاز در محدوده تالاب است.
کیاشهر پارک ملی ˈبوجاقˈ را دارد.
پارک ملی بوجاق کیاشهر نخستین پارک ملی استان گیلان در مصب رودخانه سفید رود و در حاشیه دریای خزر و در محدوده بخش کیاشهر و دهستان زیباکنارقراردارد.
بخشی از این منطقه برای نخستین بار در سال 1975 با وسعت 500 هکتار به عنوان تالاب بین المللی لاگون کیاشهر و دهانه سفیدرود به شماره ثبت 21Roll در فهرست تالاب های بین المللی کنوانسیون رامسر قرار گرفت اما در سالهای اخیر با توجه به اهمیت تمام پارک برای پرندگان آبزی و ماهیان این عنوان- تالاب بین المللی لاگون کیاشهر و دهانة سفیدرود- به عنوان تالاب بین المللی پارک ملی بوجاق با مساحتی در حدود 3200 هکتار تغییر کرد و منطقه ای مشتمل بر دهانه و بخشی از رودخانه سفید رود، تالاب بوجاق در غرب و تالاب 22 بهمن و تالاب لاگون کیاشهر در شرق آن٬ منطقه علفزار به انضمام بخشهایی از پهنه آبی دریای خزر تا عمق شش متر در محدوده پارک به تصویب کنوانسیون رامسر رسید .
تالاب بوجاق از مناطق مهم برای زمستانگذرانی پرندگان در استان است ،خروس کولی شکم سیاه٬ پلیکان خاکستری ،اردک سرسفید ، اردک بلوطی ، غاز پیشانی سفید ، غاز پیشانی سفید کوچک ، غاز پا زرد، قوی گنگ و فریاد کش ، اردک تاجدار ، عقاب دریایی دم سفید، باکلان کوچک ، سر سبز ، خوتکا ، چنگر و سنقر تالابی از جمله پرندگان شاخص زمستان گذران در این تالابند . ( همچنین بسیاری از گونه ها از جمله چوب پا٬ گلاریول بال سرخ٬ سلیم طوقی ) هرساله جهت جوجه آوری به این تالاب مهاجرت می کنند.
در این تالاب بیش از 15 گونه پرنده در خطر انقراض تاکنون دیده شده است و جوجه آوری خوتکا پر سفید در استان فقط از این تالاب گزارش شده است.
لاهیجان و تالاب ˈامیر کلایه ˈ که دریاچه ای با وسعت 1230 هکتار است و در حاشیه شمال شرقی شهر لاهیجان قرار دارد ، متوسط عمق آب در این تالاب 1.85 متر و عمیق ترین قسمت آن در حدود 2.45 متر می باشد، منابع ورودی آب تالاب عبارتند از زهکش و پس آبهای کشاورزی و همچنین چشمه های آب زیر زمینی .
گونه های گیاهی آبزی غالب تالاب: نی ، لویی ، اسپرغان، تیفا ، نیلو فر سفید و لاله تالابی است و توده توسکا قشلاقی نیز در محدوده تالاب دیده می شود.
تالاب بین المللی امیرکلایه یکی از مناطق چهارگانه سازمان حفاظت محیط زیست و دارای درجه پناهگاه حیات وحش است.
پلیکان خاکستری٬ اردک سرسفید٬ اردک بلوطی٬ قوی گنگ و فریادکش٬ اردک تاجدار٬ عقاب تالاب٬ عقاب دریایی دم سفید٬ باکلان کوچک٬ سرسبز٬ خوتکا٬ چنگر٬ سنقرتالابی ... از جمله پرندگانی شاخصی است که در این تالاب زمستان گذرانی می کنند.
تعدادی آب بندان و تالاب مصنوعی نیز برای صید پرندگان آبزی در استان گیلان به قرار زیر وجود دارد:
آب بندان بارکوسرا، آب بندان ناصر کیاده ،آب بندان چاف،آب بندان مرغوب ،آب بندان کهنه رودپشت،آب بندان لله رود.
و اما نگین بی بدیل تالابهای گیلان ، تالاب انزلی که از جمله تالابهای ساحلی است که در مجاورت دریای خزر و در محدوده شهرهای انزلی٬ صومعه سرا٬ رشت و رضوانشهر واقع شده است.
مساحت کنونی تالاب 19300 هکتار است ولیکن مساحت ثبت شده در کنوانسیون رامسر 15هزار هکتار است.
حوزه آبخیز تالاب محدوده ای به وسعت 395 هزار هکتار است و بیش از 15 رودخانه بزرگ و کوچک ّ آب حوزه را وارد تالاب انزلی می کنند و آب تالاب توسط 4 روگا به دریای خزر می ریزد.
بزرگترین تالاب در استان گیلان است و از نظر مرفولوژی به 4 بخش تقسیم می شود: 1- غرب تالاب ( معروف به آبکنار) 2- شرق تالاب ( معروف به شیجان) 3- مرکز تالاب ( معروف به هندخاله) و 4- سیاکشیم
در محدوده تالاب انزلی سه پناهگاه حیات وحش به نام های سلکه ( 360 هکتار)٬ سرخانکل(بیش از 1200 هکتار)٬ چوکام (449 هکتار) و یک منطقه حفاظت شده به نام سیاکشیم با وسعت 5200 هکتار قرار دارد
تالاب انزلی از مناطق مهم برای زمستانگذرانی پرندگان در استان است، به طوریکه دربرخی از سال ها بیش از 180 هزار پرنده آبزی و کنار آبزی در این تالابسرشماری می شود. پلیکان خاکستری٬ اردک سرسفید٬ اردک بلوطی٬ قوی گنگ و فریادکش٬قوی کوچک٬ اردک تاجدار٬ عقاب تالاب٬ عقاب دریایی دم سفید٬ باکلان کوچک٬ اردک ارده ای٬ سرسبز٬ خوتکا٬ چنگر٬ سنقر تالابی ... از جمله پرندگان شاخصی است که در این تالاب زمستان گذرانی می کنند.
بیش از 12 گونه پرنده در خطر انقراض تاکنون در این تالاب دیده شده است.
تاکنون 187 گونه پرنده در این تالاب شناسایی شده است که 12 گونه از این پرندگان در خطر انقراض هستند.
همچنین جلوگیری از تداخل آب لب شور دریا با آب شیرین در منطقه از دیگر تاثیرات مفید این بوم سازگان تالابی است.
از ناخوشی احوال تالابها گفتیم که از مجموعه ای از ناملایمات عارض شده است .
ورود آلاینده ها ، کود و سم به تالاب ، رعایت نکردن حرایم محیط زیستی ، مشکل بزرگ لحاظ نکردن حق آبه تالابی از سوی مجریان طرح های آبی ، عدم رعایت ملاحضات زیست محیطی در پروژه عمرانی و تغییر کاربری اراضی تالابی و تخریب زیستگاه زیستمندان تالابی ، برداشت از منابع تغذیه کننده آب تالاب و سفره های آبی اطراف تالابها در کنار برخی عوامل طبیعی و بسیاری معضلات دیگر فهرست بالابلندی می سازد که تالابهای ایران و گیلان را درگیر کرده است.
بی گمان تبیین ارزشهای اقتصادی و اکولوژیک تالاب در تولید و ذخیره سازی آب، حفظ و توسعه تنوع زیستی گیاهی و جانوری، مهار سیل و جلوگیری از فرسایش، پالایش محیط، کانون های گردشگری، تثبیت آب و هوای محلی بویژه تعدیل درجه حرارت، تامین غذا و تولید فراورده های شیلاتی وپرندگان هم برای جوامع بهره بردار محلی و هم برای دستگاههای بهره بردار و مجموعه های تصمیم گیر و تصمیم ساز می تواند سرآغازی برای تغییر نگرش نسبت به بوم سازگان تالابی باشد.
با از دست دادن تالاب ها به بهای بهره برداری های آنی و میان مدت در واقع به جای انکه سرمایه مان را حفظ کرده و توسعه دهیم ، مثل وارثانی هستیم که صرفا به میراث خواری مشغولیم ، ثروتی که به آسانی از کف می رود و به سختی قابل جایگزینی است.
بیاییم به پاس شعار امسال ˈتالابها برای آینده ˈ یکبار دیگر با حساسیت بیشتری پیگیر موضوع آمایش سرزمین باشیم تا به این نقشه راه بتوانیم بهره برداری خردمندانه و پایداری توسعه را در سایه کاربری درست و دقیق تالابها شاهد باشیم.ک/4
لیــلا مســروری
6030/7560/6070



14/11/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن