واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: انگلیس موسس ویکی لیکس را بازداشت کرد
بخش سیاسی- منابع خبری لحظاتی پیش از بازداشت "جولیان آسانگ" موسس ویکی لیکس پس از برگزاری جلسه دادگاه وی در لندن خبر دادند.شبکه اسکای نیوز لحظاتی پیش از صدور حکم بازداشت برای موسس ویکی لیکس توسط دادگاهی در انگلیس خبر داد.آسانگ در این دادگاه متهم به برقراری روابط نامشروع و غیر اخلاقی شده بود. بر این اساس، در پی صدور این حکم موسس ویکی لیکس به بازداشتگاه انتقال داده شده است.پایگاه ویکی لیکس اخیرا بیش از 250 هزار سند درباره دستگاه دیپلماتیک آمریکا جدید منتشر کرده که جنجال زیادی به پا کرده است.آمریکایی ها نسبت به جهان جاهل هستند"زبیگنیو برژینسکی" مشاور امنیت ملی جیمی کارتر رئیس جمهوری سابق آمریکا اعلام کرد که بسیاری از اسناد منتشر شده از سوی سایت ویکی لیکس حالت محرمانه ندارد و علنا از سوی ایالات متحده قبلا اعلام شده است.به گزارش خبرگزاری مهر، برژینسکی که با مجله آلمانی اشپیگل صحبت می کرد، افزود: بسیاری از اطلاعاتی که ویکی لیکس آن را در قالب امور محرمانه منتشر کرده مواردی بودند که ایالات متحده آنها راعلناً اعلام کرده بود. ممکن است برخی مسائل شرم آوری وجود داشته باشد، اما اساساً کار در روند دیپلماتیک به شیوه ای که قبلاً بوده ادامه پیدا خواهد کرد.وی همچنین گفت: تلگرام هایی که در سفارتخانه های آمریکا وجود دارد تفاوت زیادی با محتوای مکاتباتی که سفرای آلمان، روسیه، چین یا فرانسه می کنند، ندارد.در کل مشاور امنیت ملی دولت کارتر احتمال فراخوانی سفرای آمریکا از کشورهایی که درباره آنها درز اطلاعات صورت گرفت را رد می کند و می گوید: من اینطور فکر نمی کنم مگر اینکه چیزی در این مکاتبات باشد که سفیر درباره یک دولتمرد ارشد کشوری چیزی گفته باشد که در این صورت فراخوانی آن می تواند انجام شود.
برژنسکی همچنین مهمترین بحث منتشر شده از سوی ویکی لیکس را درخواست کشورهای عربی از ایالات متحده برای اقدام علیه تهران یاد کرد و گفت: این موارد می تواند برای برخی کشورهایی عربی بسیار مشکل ساز باشد و در عین حال مواردی در این اطلاعات وجود دارد که می تواند بر روابط آمریکا و ترکیه نیز آسیب برساند.وی در ادامه با اشاره همپیمانی و اتکای آمریکا به چین در حل بحران های شرق آسیا از جمله بحران اتمی کره شمالی بعنوان یک شریک غیرقابل اعتماد در منطقه ای مهم از جهان که با رویکرد کلی آمریکا در آن منطقه هماهنگ نیست، می گوید: آمریکا در طول تاریح خود به همپیمانان و شرکای بی ثباتی تکیه داشته و روشن است که چین به لحاظ تاریخی اعتماد به نفس دارد در حالیکه ما احساس می کنیم که علیه ما است.وی درباره اینکه آیا اظهارات برخی سفرای آمریکا بویژه سفیر این کشور در گرجستان درباره روسیه می تواند به روابط واشنگتن و مسکو آسیب زند یا خیر؟ گفت: به نظر من اینطور نیست. فکر نمی کنم که چه چیزی می تواند سبب این سردی در روابط بشود. اینکه سفیر آمریکا در گرجستان اتهاماتی را به ولادیمیر پوتین نخست وزیر روسیه وارد می کند این روشن است که اتهاماتی از جمله ثروت اندوزی نخست وزیر روسیه وجود دارد. پرسش این است که شما که کارمند دولتی و عمومی هستید چگونه ثروتمند شده اید که البته پاسخ بسیار روشنی برای این پرسش وجود دارد.این مقام سابق در ادامه می گوید: البته مدودف دست نشانده پوتین بود، اما این هم حقیقتی است که وی اکنون به عنوان یک بازیگر جدی تر مطرح می شود.برژینسکی در پاسخ به پرسشی دیگر در این باره که تلاش او برای آماده کردن آمریکا به پذیرش جهان چند قطبی سبب شد تا کارتر بیش از یک دوره رئیس جمهوری آمریکا نماند و اینکه آیا چنین سرنوشتی برای باراک اوباما هم متصور است، گفت: این مفهوم الان زمانی که شما به ظهور کشورهایی مانند چین و هند نگاه می کنید بسیار واقعی تر به نظر می رسد. من بسیار نگران این هستم که بسیاری از آمریکایی ها شناخت کافی از جهان ندارند. آنها در این باره نادان هستند و این وضعیت سالمی در یک کشوری که در آن سیاست خارجی باید از سوی مردم مورد تائید قرار گیرد نیست.
وی به باراک اوباما توصیه می کند که در برابر مفاد اسناد ویکی لیکس آرام باشد و به کار خود ادامه دهد.مشاور امنیت ملی سابق ایالات متحده در توصیف اوباما می گوید: هوش و ذکاوت اوباما در خصوص مسائل بزرگ در سیاست خارجی اساساً درست و سازگار با تاریخ است.وی درپاسخ به اینکه آیا سیاست های او هم مانند هوش و ذکاوتش از این ویژگی ها برخوردار است یا خیر؟ این گونه پاسخ می دهد: یک فقدان استراتژیک وجود دارد. به بن بست های بوجود آمده در خاورمیانه نگاه کنید. تعلل در رابطه با ایران یک نمونه دیگر است و فقدان نوعی دورنمای استراتژیک با اروپا و روسیه.فقط شرمساری برای آمریکا میماند"نوام چامسکی" استاد دانشگاه MIT درباره ماهیت کار ویکی لیکس گفت: تفسیر و افشای دروغ ها، فریب ها و رفتارهای بسیار بد دولت آمریکا، شرمساری زیادی را برای واشنگتن به جا می گذارد و روابط محرمانه این کشور با دیگر دولتها را به خطر می اندازد.در چند هفته اخیر و پس از انتشار اخبار و مکاتبات محرمانه چند سفارتخانه آمریکا در سایت اینترنتی ویکی لیکس چندین سناریو برای این رویداد از سوی تحلیلگران و کارشناسان رسانه ای مطرح شده است.یکی از شایع ترین این سناریوها این است که احتمالاً خود دولت آمریکا در پس این رویداد قرار دارد. گرچه این سناریو طرفداران بسیاری در جهان دارد، اما برخی دیگر آگاهان به مسائل روز بر این باورند که احتمال اینکه واشنگتن خود دست به انتشار چنین اطلاعاتی بزند بعید است. نوام چامسکی کارشناس و تحلیلگر مسائل خاورمیانه از این طیف از افراد می باشد.
وی در پاسخ به این پرسش که اطلاعات منتشر شده در ویکی لیکس از چه درجه اهمیتی برای آمریکا برخوردار بوده می گوید: انتشار این اطلاعات سبب شرمساری دولت آمریکا شده و این نگرانی را به وجود آورده که اگر اطلاعات بیشتری منتشر شود، مذاکرات محرمانه با رهبران خارجی در معرض خطر قرار می گیرد.چامسکی همچنین در ادامه می گوید: اگر مفسرین اقدام به تفسیر و افشای دروغ ها، فریب ها و رفتارهای بسیار بد دولت [ آمریکا] کنند این مسئله موجب شرمساری زیادی می شود، اما به هر حال این اتفاقات در حال رخ دادن است.وی احتمال حضور آمریکا در این برنامه را رد می کند و می گوید: این که گفته می شود ممکن است واشنگتن در پس این ماجرا باشد "کاملاً بعید" است.این استاد دانشگاه در آمریکا همچنین معتقد است که افکار عمومی از افشای این اسناد بیشترین بهره را می برد.منابع:تابناک/مهرفرآوری:سعیدآقازاده
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 261]