واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین: شرق: ٣سناریو درصورت شکست مذاکرات سیاست > احزاب و شخصیتها - روزنامه شرق نوشت:
در مورد حضور ظریف در جلسه کمیسیون امنیت با حسین نقویحسینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس، گفتوگو کردهایم.
ماجرای لغو قرارداد ژنو درصورت وضع تحریمهای جدید علیه ایران چقدر واقعیت دارد؟
مجلس سهراهکار درنظر گرفته، یکی همان ماجرای غنیسازی ٦٠درصدی است، یکی دیگر این که کمیسیون بهدنبال پیشنهادهای فنیتر است و در کمیته هستهای تدوین شده و بدون اشاره به درصد خاصی است. در دومینپیشنهاد بناست دولت با نسل جدید سانتریفیوژها آشنا شود و همچنین بهدنبال توسعه سایتهای هستهای خواهیم بود. طرح پیشنهادی سوم هم ماجرای لغو توافق ژنو است. هر سه پیشنهاد روی میز و درحال بررسی است. درصورت وضع هرگونه تحریم جدید مجلس ایران روی یکی از این گزینهها متمرکز خواهد شد.
و اگر اوباما این پیشنهادها را طبق وعده وتو کند؟
ما هدف اصلیمان توافق است. پیشنهادها هم برای روزی است که فکر کنیم آنها چندان تمایلی به توافق ندارند.
باز هم از آقای ظریف سوال شده، اینبار در موضوع پیادهروی؟
خیر، فقط پیادهروی نیست. موضوع سفر به فرانسه هم مطرح است. در ماجرای کاریکاتور موهن مجله فرانسوی در مورد پیامبر(ص).
بههرحال ظریف الان در مساله هستهای مشغول است، نمیشود طرح این سوالها را برای بعدتر گذاشت یا فعلا آن را بهتعویق انداخت؟
خیر، پیادهروی او مسالهای اتفاقا استراتژیک و دیپلماتیک بوده و کارش خطا بوده و باید پاسخگوی سوال نمایندگان باشد. پیادهروی ظریف خارج از پروتکل دیپلماتیک است. مگر پیادهروی نتانیاهو و کری است؟ بههرحال ظریف در راس تیم مذاکرهکننده هستهای است و تا اینجای کار تمام توان و انرژیاش را هم گذاشته.
اگر کری و نتانیاهو پیادهروی کنند،؛ خب آنها شرکای دزد بینالمللیاند. اما چه نسبتی میان ظریف بهعنوان نماد مبارزه با طرفهای غربی وجود دارد. ما خط قرمزها را میدانیم. تا اینجا هم که مذاکره با کری و امثال او پذیرفته شده بهدلیل حساسیتها و اهمیت مذاکره بوده، اما حدود دیپلماتیک برای ما خط قرمز است. اتفاقا بههمیندلیل بیشتر روی رفتار ظریف حساسیم؛ نه ما که تمام دنیا. نباید خلاف عرف دیپلماتیک رفتار کند. اما خودشان گفته بودند که پیادهروی جدی بوده و در قالب مذاکره و... .
ما بچه نیستیم که آقای ظریف بخواهد چنین دلایلی بیاورد. پیادهروی معنا ندارد. بنشینند و رودررو مذاکره کنند. ما در جنگ ایران و عراق هم مذاکره سهجانبه داشتیم اما ماجرا باز هم ضرورت زمانی بود.
خب زمان آقای جلیلی هم ایشان مورد مشابهی داشتند با آقای ویلیام برنز، از مذاکرهکنندگان ارشد آمریکایی و سوالی هم مطرح نبود.
اینها اصلا قابل مقایسه نیست.
یعنی چه؟
مقام آقای برنز کجا و جان کری کجا؟ سطح مسایل فرق میکند.
فکر نمیکنید این سوالها مصداق فشار داخلی بر تیم هستهای ایران باشد؟ آن هم در شرایطی که کنگره وضعیت چندان جالبی به وجود نیاورده و کار مذاکرهکنندگان دشوار شده؟
پیادهروی برای ما یکمفهوم دوستی و آشنایی به ذهن متبادر میکند؛ مثلا کسانی که عاشقومعشوقاند برای گپوگفت صمیمی پیادهروی میکنند. اما ظریف و کری در این حد از صمیمیت نیستند. نتانیاهو اگر برود و با کری پیادهروی کند، ایرادی نیست اما ظریف نباید چنین اشتباهی میکرد.
یعنی شما قایل به هیچ وزن دیپلماتیکی برای این اقدام وزیر امور خارجه نیستید؟
خیر، مسایلی از جمله شنود و توجیههای دیگر هم که عذر بدتر از گناه است. نهایت اینکه اگر نتیجه دیپلماتیک هم داشته باشد، خب نباید دوربین اطراف این مذاکره بیاید. آقای ظریف کارشان را خوب بلدند. نهایت میتوانستند درخواست کنند که این سطح مذاکره بدون حضور دوربینها باشد.
ولی وضعیت رسانهای آنطرف فرق میکند. کسی نمیتواند رسانه را از پوشش خبر منع کند.
اگر اصراری بود قطعا میشد این پیادهروی هم رسانهای نشود.
خودتان با این سوال موافقید، آن هم در این روزهای پرکار تیم هستهای؟
بله، نمایندگان حق دارند موضعشان را از وزیر امور خارجه بپرسند، او را نقد کنند و دلایل برخی رفتارها را بدانند. 2323
کلید واژه ها: مذاکرات هسته ایران با 5 بعلاوه 1 - مجلس نهم - محمدجواد ظریف -
شنبه 11 بهمن 1393 - 09:54:04
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]