واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: فراخوان های معماری و شهرسازی بی نتیجه! روزنامه پیام آشنا چاپ کرج در ستون نگاه روز خود در گزارشی به قلم "نسترن کیوان پور" با عنوان "فراخوان های معماری و شهرسازی بی نتیجه است " به عدم رعایت مقررات در ساخت و سازها و در نظر نگرفتن المان های شهری برای استان البرز پرداخت .
در این گزارش آمده است : فراخوانِ طراحی اِلمانِ شهری، فراخوانِ طراحی تابلوی میادین، فراخوانِ طراحی تابلوی بلوارها، فراخوان طراحی مبلمان شهری، فراخوانِ طراحی مجسمه های شهری و ده ها فراخوانِ دیگری که مدت هاست بیلبوردهای تبلیغاتی شان در سراسر شهر به چشم می خورد، تاکنون نتیجه ی قابلِ ارائه به عموم در پی نداشته است.
این در حالی است که پیگیری جدی چنین فراخوان هایی می تواند فرصتی استثنایی برای ساماندهی بصری شهر باشد و علاوه بر رضایت شهروندان، به جذبِ گردشگران نیز کمک کند. متأسفانه سرعتِ بالای تأسیس البرز و شتاب در تطبیق با مقیاس استانی، سبب شده بسیاری از مسائل شهری از جمله گرافیک و سیما، مغفول بماند.
نمادهای کوچک و بزرگ در تمامِ شهر پراکنده اند و در نگاهی کُلی هیچ وجهِ اشتراکی ندارند که آن ها را به هم پیوند بزند. از سویی کمبودِ افرادِ خلاق در برخی از بخش های مدیریت شهری سبب شده در مدت استان شدن البرز، هیچ نماد و نشانه ی شهری برای مرکز استان طراحی و اجرا نشود و در نتیجه حوزه ی سیمای شهری نیاز به فراخوان به منظورِ استفاده از طرح های افرادِ خلاق و خوش فکر و مُبتکر باشد. البته از حق که نگذریم فراخوان های شهری یکی از نمودهای توجه مدیریت شهری به مشارکت مردم و نظرخواهی از آنان برای ایجاد یا تقویتِ هویتِ شهرِ محلِ زندگی خودشان است. اما اگر فراخوان ها نتیجه ای عملی در پی نداشته باشد، برگزاری چنین اقدامی محلی از اِعراب نخواهد داشت.
پرداختن به موضوعِ اِلمان های شهری از اهمیتی بالا برخوردار است. چرا که یکی از عواملِ هویت بخش به شهر، توجه به نماد و انتقالِ تاریخ و فرهنگ از طریقِ آن به شهروندان و آیندگان است. از طرفی گاه طراحی و تعبیه ی سازه های یادبودِ چهره های برجسته ی تاریخی شهر به عنوانِ یک نماد در نظر گرفته می شود که صحیح نیست. نماد چه در میادین اصلی و فضاهای مهم و چه نماد اصلی کلِ شهر باید معرف فرهنگ و تاریخ شهر باشد.
متأسفانه بی اعتنایی خواسته یا ناخواسته به این امر سبب شده، استان البرز را به بهانه ی تازه تأسیسی، فاقد تاریخ و هویتِ مستقل بدانند. حال آن که کافی ست کمی در تاریخِ کرج و شهرهای اطرافِ آن جست و جو کنیم تا قدمت فرهنگ و هویتِ اصیلِ البرز را اندکی دریابیم.
اهمیتِ این امر بر کسی پوشیده نیست که در راستای طراحی و نصبِ اِلمان ها باید از کارشناسان و صاحب نظرات بهره بُرد اما خروجی همایش های طراحی آن طور که باید و شاید، چشم گیر و مطلوب نیست. در مدتِ چهار سالی که از تأسیسِ استان البرز گذشته، هیچ خروجی قابلِ اعتنا و ارزشمندی از فراخوان های طراحی نماد شهری چه در داخل مرکز استان چه در مبادیِ ورودی به استان ارائه نشده است. در صورتی که برگزاری چنین همایش هایی می توانست تاکنون به نمادی شاخص و شایسته برای البرز بیانجامد که نه تنها با شهروندان بلکه با هم وطنانی که به استان وارد می شوند، تعاملِ فرهنگی ایجاد کرد.
اگر در طولِ معینی از اتوبان، تابلوهای خوش آمدگویی به شهرها را برداریم، هیچ تفاوتی در ورودیِ شهرها محسوس نخواهد بود. ورودی شهر باید تجربه ای بصری برای شهروندان فراهم کند، نه آن چه امروزه ورودی نامیده می شود، اما کوچک ترین نشانی از ورود به شهری تازه در ذهنِ مسافران القا نمی کند.
ورودی هر فضا، اولین جایی است که با حضور در آن، خصوصیات کلی فضا، آداب و رسوم، حد خصوصی و عمومی بودن و سایر ویژگی های فضا کشف می شود. بدون شک فضای ورودی شهرها نیز تا حدود زیادی بیانگر ساختار درونی شهر، کاراکتر طراحان شهر، نحوه تفکر مدیران شهری و نهایتاً هویت آن شهر می باشد. در این حوزه برای کرج و استان البرز چه کرده ایم؟
البته ممکن است نداشتنِ خروجی موردِ قبول از فراخوان های اعلام شده طی این مدت، مربوط به عدم استقبالِ کارشناسان و صاحب نظران بوده باشد. یا این که عدم اطلاع رسانی کامل و جامع سبب شده که نتایجِ این همایش ها به اطلاعِ عموم نرسد که در این صورت نیز باید در نظر داشت که نتایج تنها تئوریک بوده و به مرحله ی اجرا نرسیده است.
تعامل فرهنگی میان مدیریت شهری و مردم نیاز به مشارکت و جلب اعتماد دوجانبه دارد. بنا بر آن چه گفته شد اگر حالتِ اول صحیح باشد، زمانی که احساسِ تعلق نسبت به محلِ زندگی میانِ مردم کاهش یابد، مشارکت شهروندی نیز نمودِ کم تری می یابد و کارشناسان نیز احساسِ تعلقی به ساماندهی و بازیابی هویتِ شهر خود نخواهند داشت. فرهنگ در شهرهای امروز نه تنها زاده نمی شود بلکه زوال می یابد.
مبادی ورودی شهر صرفا محدود شده است به خیابانی با ترافیکِ بالا که از اتوبانِ شلوغ و پرازدحام با یک تابلوی خوشآمد گویی ساده به آن منتقل می شویم و جز فضاهای سبزِ گوشه و کنار که در میانِ ازدحامِ خودروها گُم می شوند، چیزی قابل رویت نیست. نحوه ی ورود به شهر، می تواند به مثابه ی مهم ترین تجربه ی فردی باشد، اما اکنون در ورودی کرج، ترافیکِ سرسام آور به شناسنامه ای نازیبا و بی قواره برای شهر تبدیل شده است. آیا دیگر زمان برگزاری فراخوانی با یاری نهادهای مختلف نرسیده تا به اوضاعِ نابه سامانِ سیما و منظرِ شهری و مبادی ورودی رسیدگی شده و نتایجِ آن نیز عملا در شهر مشاهده شود؟
7413/ 1200
10/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 73]