واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: راههای موفقیتآمیز مقابله ایران با کاهش قیمت نفت
"مشکل این است که دیگر سناریوی تهدید اوباما به وتوی طرح نمایندگان کنگره کارآمدی خود را از دست داده است. واقعیت آن است که ایران و سردرمداران آن کشور سه دهه بدون دسترسی آزادانه به درآمدهای نفتی به بقای خود ادامه داده اند. در فوریه سال 2013، موضوع تحریم ها علیه بخش نفتی ایران از طریق مانورهایی کوتاه مدت توسط نمایندگان و مقام های وزارت خزانه داری امریکا آغاز شد.
آفتاب: پایگاه خبری خرداد نوشت: "مارک دوبوویتز" از مشاوران ارشد "جورج دابلیو بوش" رییس جمهوری پیشین امریکا و از تئوریسین های ارشد حلقه نئومحافظه کاران امریکایی که در طراحی جنگ علیه افغانستان و عراق نقشی کلیدی ایفا کردند، در مقاله اخیر خود در "نشنال اینترست" اشاره کرده که کاهش قیمت جهانی نفت تاثیری شگرف بر اقتصاد ایران نخواهد داشت و ایران می تواند این بحران را پشت سر بگذارد.
رییس بنیاد دفاع از دموکراسی، اظهارات اخیر "باراک اوباما" درباره کارآمد بودن تحریم های وضع شده علیه ایران را ادعایی بی پایه خوانده و در این باره می نویسد: "رییس جمهوری در نطق اخیر اظهار داشت که مقام های امریکایی به طوری منطقی در قبال ایران و پیشبرد سیاست های خود درباره ان کشور اعتماد به نفس دارند چرا که بیش از 60 درصد از اقتصاد ایران وابسته به درآمدهای نفتی است و کاهش قیمت جهانی نفت می تواند تاثیری منفی بر ایران داشته باشد. همین موضوع انگیزه اصلی کاخ سفید و متحدانش به منظور جلوگیری نمایندگان کنگره از وضع تحریم های تازه علیه ایران بود چرا که دولت اوباما بر این باور است کاهش قیم جهانی نفت به ایران فشار می آورد و همین امر سبب امتیازدهی ایران پای میزا مذاکره بر سر برنامه هسته ای آن کشور خواهد شد."
دوبوویتز اما در بخش دوم مقاله خود این ادعا را با استدلال رد می کند و در این باره می نویسد: "مشکل این است که دیگر سناریوی تهدید اوباما به وتوی طرح نمایندگان کنگره کارآمدی خود را از دست داده است. واقعیت آن است که ایران و سردرمداران آن کشور سه دهه بدون دسترسی آزادانه به درآمدهای نفتی به بقای خود ادامه داده اند. در فوریه سال 2013، موضوع تحریم ها علیه بخش نفتی ایران از طریق مانورهایی کوتاه مدت توسط نمایندگان و مقام های وزارت خزانه داری امریکا آغاز شد. قانون تحریم ها علیه ایران با هدف وادار کردن ایران به عقب نشینی از اهداف هسته ای اش وضع و اجرا شد. در عوض ایران به معاملات نفتی خود با کشورهایی چون چین، هند، ژاپن، کره جنوبی، ترکیه و تایوان ادامه داد و در مقابل فروش نفت می توانست از اقلام تولید داخلی آن کشورها استفاده کند. برای مثال، شرکت های چینی تنها در مقابل پرداخت یوان چین و از طریق بانک های آن کشور می توانستند از ایران نفت خریداری کنند و در مقابل ایران می توانست با استفاده از واحد پولی چین از آن کشور اقلام مورد نیاز خود را خریداری کند. این شیوه به خریداران نفت ایران این امکان را داد که بدون مواجهه با مجازات های ناشی از تحریم به معامله خود با ایران ادامه دهند. از این طریق بیش از 100 میلیارد دلار عاید ایران شد. ایران از این شیوه معامله ضرری نکرد چرا که درصدد خرید کالاهای قرار گرفته در فهرست تحریم ها از کشورهای خریدار نفت آن کشور نبود."
رییس بنیاد دفاع از دموکراسی در ادامه اشاره می کند که شرایط پس از نوامبر 2013 و امضای توافق نامه موقت هسته ای میان ایران و کشورهای 1+5 تفاوت کرد. او در این باره می نویسد: "طبق مفاد این توافق نامه کشورهای عضو گروه 1+5 با بازگرداندن 700 میلیون دلار در ماه به ایران موافقت کردند. در ژوئن 2015 در حالی که موعد توافق به پایان خود نزدیک می شد ایران 12 میلیارد دلار از پول وعده داده شده را دریافت کرد. این در حالی بود که امریکا پیش تر با تحریم های خود درصدد اعمال فشار بر ایران بود."
دوبوویتز معتقد است که مفاد توافق موقت هسته ای در ماه نوامبر اهرم اعمال فشار امریکا از طریق تحریم ها بر ایران را خنثی کرد و در این باره می نویسد: "اقتصاد ایران از یک سال گذشته تاکنون به مرحله ثبات رسیده است. مقام های ایرانی اعلام کرده اند که نرخ تورم آن کشور از 40 درصد به کم تر از 20 درصد کاهش یافته و واحد پولی ریال دیگر سیر نزولی را طی نمی کند. همچنین پیش بینی شده ایران در سال 2015 تولید ناخالص ملی 2 درصدی را تجربه کند؛ در حالی که این میزان در فاصله سال ها 2012 تا 2013 میلادی 6.6- درصد بود. حتی با کاهش قیمت جهانی نفت نیز ایران خواهد توانست به رشد اقتصادی خود ادامه دهد. گزارش اخیر بانک جهان نیز موید این موضوع است."
دوبوویتز در پایان به نقش مثبت مدیریتی دولت تدبیر و امید در گذر از بحران های اقتصادی اشاره کرده و در این باره می افزاید:"علیرغم تمام مشکلات پیش روی اقتصاد ایران، آن کشور اخیرا رشد خوبی در عرصه صادرات تولیدات غیر نفتی داشته است. هم چنین مدیریت اقتصادی بهتر تیم روحانی در مقایسه با دولت قبلی نیز سبب پوشش تبعات منفی کاهش صادرات نفتی ایران شده است."
تاریخ انتشار: ۰۹ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۸:۱۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]