محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1843820878
طرح تثبیت قیمتها پس از ۱۰ سال به کجا رسید؟
واضح آرشیو وب فارسی:فارس:
طرح تثبیت قیمتها پس از ۱۰ سال به کجا رسید؟
۱۰ سال پیش در چنین روزهایی، مجلس، اجازه نامحدود شرکتهای انحصارگر دولتی برای افزایش نرخ محصولاتشان را لغو و آنها را مجبور کرد عادت هرساله در افزایش نرخ خدمات و محصولاتشان در ابتدای هرسال را کنار بگذارند.
سایت الف نوشت: ده سال پیش در چنین روزهایی، مجلس شورای اسلامی با حذف ماده 3 قانون برنامه چهارم، اجازه نامحدود شرکتهای انحصارگر دولتی برای افزایش نرخ محصولاتشان را لغو و آنها را مجبور کرد عادت هرساله در افزایش نرخ خدمات و محصولاتشان در ابتدای هرسال را کنار بگذارند. این مصوبه که به «طرح تثبیت قیمتها» مشهور شد، با مخالفتهای بسیار تند و پرسروصدایی روبرو شد و برخی رسانهها و سیاستمداران، تصویب آن را به انتخابات آتی (خرداد 84) ربط دادند و برخی دیگر، آن را «دستور به بازار» و فاجعهای وحشتناک در سیاستگذاری اقتصادی ایران خواندند، بدون اینکه بعضاً از ماهیت و محتوای این مصوبه اطلاع دقیق داشته باشند... * ضرورت حذف ماده 3 برنامه چهارم چه بود؟
از اواخر دهه 60 تا سال 83، دولت هرسال در لایحه بودجه درصدی بین 5 تا 25 درصد بر نرخ خدمات یا کالاهای شرکتهای عظیم دولتی (نظیر پخش و پالایش فراوردههای نفتی، مخابرات ایران، ملی گاز ایران و ...) میافزود و نمایندگان مجلس نیز بدون اینکه معلوم شود قیمت تمام شده کالاها و خدمات و نیز بهرهوری این شرکتها چقدر است، با درخواست مدیران خراج این شرکتها موافقت میکردند. در هنگام تدوین قانون برنامه چهارم توسعه در نیمه اول سال 83، مجلس و دولت وقت تصمیم گرفتند درباره فراوردههای نفتی، بجای افزایشهای تدریجی و سالانه، کار را یکسره کنند و به شرکت ملی پخش و پالایش اجازه دهند از ابتدای فروردین 84، محصولاتش (بنزین، گازوئیل، نفت سفید، نفت کوره و...) را به نرخ فوب خلیجفارس (آزاد بینالمللی) عرضه کند. این تصمیم با استدلال «مرگ یکبار- شیون هم یکبار»! و باوجود هشدار عدهای از اقتصاددانان، به تصویب مجلس ششم رسید اما مجلس هفتم در نخستین مصوبات خود، ماده 3 قانون برنامه چهارم که حاوی اجازه شوکدرمانی و جهش قیمت بنزین را حذف کرد. مادهای که در صورت اجرا، شرکت ملی پالایش و پخش را مجاز میکرد قیمت بنزین را 300 درصد افزایش دهد از لیتری 80 تومان به لیتری 320 تومان (به قیمتهای آن روز) افزایش دهد.
حذف ماده 3 برنامه چهارم، دو هدف و جنبه اصلی داشت:
1- جلوگیری از شوکدرمانی و جهش 3 برابری قیمت فراوردههای نفتی؛
2- جلوگیری از افزایش سالانه قیمت کالاها و خدمات 5 شرکت بزرگ دولتی و اجبار مدیران این شرکتها به مهار هزینهها و افزایش بهرهوری در شرکتهایشان.
مجلس با حذف ماده 3 از قانون برنامه چهارم، ضمن تعقیب دو هدف فوق بهنوعی مهلت خواست تا درباره قیمت بنزین، تدبیری بیندیشد. با حذف ماده 3 برنامه چهارم، مجلس شدیداً تحت فشار قرار گرفت تا جایگزین راه «شوکدرمانی» را برای قیمت بنزین، ارائه کند. چراکه پایین بودن نسبی قیمت بنزین، دردسرهای متعددی درست کرده بود. از قاچاق گسترده سوخت به خارج گرفته تا ترافیک و آلودگی هوا و نیاز به واردات گسترده بنزین و...
نتیجه کار مجلس هفتم، بهصورت تبصره 13 قانون بودجه سال 85 و با دو رویکرد تدوین شد: «مهار مصرف بنزین باسیاستهای غیر قیمتی» و «کششپذیر کردن تقاضای بنزین»
استدلال اصلی حذف ماده 3 برنامه چهارم موسوم به طرح تثبیت قیمتها چه بود؟
طرح حذف ماده 3 برنامه چهارم توسعه که به «تثبیت قیمتها» مشهور شد، درباره قیمت بنزین، راهحل روشنی داشت: بجای افزایش شدید قیمت بنزین، ابتدا کشش قیمتی تقاضای بنزین را افزایش دهید.
در زمستان 83 که دولت و مجلس در دوراهی «شوکدرمانی» یا «سیاستهای غیر قیمتی» برای مهار مصرف بنزین بودند، حملونقل عمومی در سراسر ایران بسیار فرسوده و ناکارآمد بود. در کلانشهرها نه ون وجود داشت و نه بی آرتی. مترو هم در چند ایستگاه محدود فقط در تهران کار میکرد. با شرایط ناکارآمد حملونقل عمومی، مصرفکنندگان اصلی بنزین (صاحبان خودروهای شخصی) نسبت به افزایش قیمت آن حساسیت زیادی نداشتند چراکه در صورت گران شدن بنزین هم راه و چارهای جز استفاده از خودروی شخصی برایشان باقی نمیماند و به قول ادبیات اقتصادی، جانشین مناسبی برای خودروی شخصی وجود نداشت.
طرح تثبیت قیمتها و ادامه آن یعنی تبصره 13 به دولت میگفت: افزایش یکباره و شدید قیمت بنزین، باعث مهار مصرف بنزین نمیشود چراکه در غیاب شبکه حملونقل عمومی کارآمد، خودرو سوارها چارهای جز استفاده از خودروی شخصی ندارند و اگر در اجرای ماده 3 برنامه چهارم، قیمت بنزین را سه برابر هم شود، مردم بازهم از خودروی شخصی استفاده خواهند کرد. پس باید شوکدرمانی برای مهار مصرف بنزین را کنار گذاشت و بجای جهش شدید قیمت بنزین، ابتدا حملونقل عمومی را توسعه داد تا برای خودروی شخصی، «خدمت جانشین» ایجاد شود و بعد از توسعه و کارامدسازی شبکه حملونقل عمومی، آنوقت نرخ بنزین را افزایش داد چراکه در آن صورت، صاحبان خودروهای شخصی میتوانند بجای استفاده از خودروی شخصی، از شبکه حملونقل عمومی استفاده کنند.
چنین بود که از سال 1385 ارقام کلانی برای توسعه حملونقل عمومی در لوایح بودجه گنجانده شد تا در همه کلانشهرها مترو احداث شود و شبکه حملونقل عمومی به ون و اتوبوسها و تاکسیهای جدید مجهز شوند. تبصره 13 که بعداً به قانون «توسعه حملونقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت» تبدیل شد، تنها به مسئله حملونقل عمومی نمیپرداخت، بلکه بستهای سیاستی بود که با چندین حکم متنوع و با رویکرد غیر قیمتی، یک هدف را تعقیب میکرد: مهار مصرف بنزین. احکام این تبصره از اجبار خودروسازان به گازسوز کردن خودروها و احداث جایگاههای سوختگیری گاز طبیعی در همه جادهها تا اصلاح تقاطعها و جادهها برای روان شدن ترافیک و حتی توسعه پالایشگاهها را در برمیگرفت.
بر اساس قانون «توسعه حملونقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت»، قرار شد بنزین از سال 86 با سهمیهبندی عرضه شود و تا پایان سال 91 که حملونقل عمومی توسعهیافته و کارآمد میشد، سهمیههای بنزین هم کاهش یابد و بهتدریج قطع شود تا خودرو سواران هم بهتدریج بجای استفاده از خودروی شخصی، از حملونقل عمومی استفاده کنند.
* جنجال رسانهای و حملات به طرح تثبیت قیمتها
حذف ماده 3 برنامه چهارم توسعه جنجال بزرگی به پا کرد، بهجز تهمتهای سیاسی که ناظر به انتخابات سال 84 به انگیزههای طراحان زده میشد، منتقدان طرح، بدون توجه یا حتی استماع دلایل طراحی این طرح، آن را به باد تمسخر میگرفتند و وانمود میکردند که این طرح میخواهد رشد قیمت همه کالاها را بهطور دستوری مهار کند، حالآنکه این طرح فقط شامل 11 قلم کالای خاص میشد که توسط شرکتهای انحصارگر دولتی تولید و عرضه میشد و تازه به بنگاههای بزرگ دولتی (مخابرات، گاز، آب و فاضلاب و پست) نمیگفت تا ابد نرخ خدمات و کالاهایتان را افزایش ندهید، بلکه میگفت اول هزینههایتان را مهار کنید و از قیمت تمام شده کالاها و خدماتتان گزارش بیاورید و بعد، قیمت کالاها و خدماتتان را افزایش دهید؛ اما مدیران شرکتهای انحصارگر و معظم دولتی بجای ارائه گزارش از هزینههایشان، به جنجال رسانهای روی آوردند و با کمک رسانههای قلم به مزد، چنان سروصدایی به راه انداختند که گویی طرح مجلس تیشه به ریشه اقتصاد ایران میزند! حالآنکه این طرح، تیشه به ریشه هزینههای زائد، دست و دلبازیها از بیتالمال و ناکارآمدیهای مدیران خراج دولتی میزد.
شاید هیچ طرحی در طول تاریخ مجلس شورای اسلامی اینقدر با هجمه شدید رسانهای مواجه نشده باشد. یک بررسی نشان میدهد یک روزنامه اقتصادی که مدیرش تصادفا مدیر روابط عمومی یک ابربنگاه معظم دولتی هم بود، از 15 آذر تا 15 بهمن 83، بهتنهایی 120 خبر و تحلیل علیه این طرح منتشر کرد. جوسازی علیه این طرح بهجایی رسید که در سال 91 وقتی اعتراض احمد توکلی به عملکرد رئیسجمهور وقت و اطرافیانش اوج گرفت، رسانههای حامی دولت دهم، ارائه طرح تثبیت قیمتها را بهعنوان نقطهضعفی در کارنامه احمد توکلی علم کردند و این طرح را «شکستخورده» خواندند حالآنکه آمارهای رسمی نشان میدهد با منع شرکتهای بزرگ دولتی از افزایش بیدلیل نرخ کالاها و خدماتشان در سال 84، در این سال نرخ تورم به شکل کم سابقه ای کاهش یافت و به 10.4 درصد رسید. نرخی که تا امروز هم تکرار نشده است.
طنز روزگار اینکه اقتصاددانان و تریبونهای مدعی آزادی، رقابت و دولت حداقلی هم ده سال پیش، بلندتر از همه در آن جنجالآفرینی شرکت کردند و نقطه سیاهی در کارنامه خود بهجا گذاشتند غافل از اینکه بالاخره سالها بعد دانشجویانی که تاریخ اقتصاد معاصر ایران را میخوانند، خواهند پرسید مدعیان آزادی و رقابت، چرا با طرحی که شرکتهای انحصارگر دولتی را مجبور به مهار هزینهها و افزایش بهرهوری میکرد، آنطور شدید و جنجالی مخالفت کردند. امیدوارم آن روزها کسی به یاد آورد و به دانشجویان آن روز بگوید که در این سالها بودجه تبلیغاتی شرکتهای ولخرج دولتی چطور به تحریریه برخی رسانهها راه مییافت... مطلب فوق مربوط به سایر رسانهها میباشد و خبرگزاری فارس صرفا آن را بازنشر کرده است. بازگشت به صفحه نخست گروه فضای مجازی انتهای پیام/
93/11/08 - 11:03
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]
صفحات پیشنهادی
طرح تثبيت قیمتها؛ ده سال گذشت و روسياهي به كه ماند؟
طرح تثبيت قیمتها ده سال گذشت و روسياهي به كه ماند سید امیر سياح 7 بهمن 93تاریخ انتشار سه شنبه ۷ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۱۵ ۱۳ ده سال پيش در چنين روزهايي مجلس شوراي اسلامي با حذف ماده ۳ قانون برنامه چهارم اجازه نامحدود شرکتهای انحصارگر دولتي براي افزايش نرخ محصولاتشان راطرح تثبيت قیمتها؛ ده سال گذشت و روسياهی به كه ماند؟
تراز ده سال پيش در چنين روزهايي مجلس شوراي اسلامي با حذف ماده ۳ قانون برنامه چهارم اجازه نامحدود شرکتهای انحصارگر دولتي براي افزايش نرخ محصولاتشان را لغو و آنها را مجبور كرد عادت هرساله در افزايش نرخ خدمات و محصولاتشان در ابتداي هرسال را كنار بگذارند به گزارش تراز اين مصوبمعاون رگولاتوری مطرح کرد راه دراز اپراتورها تا رسیدن به استانداردهای مطلوب/تکلیف سیمکارتهای بیهویت تا پایان
معاون رگولاتوری مطرح کردراه دراز اپراتورها تا رسیدن به استانداردهای مطلوب تکلیف سیمکارتهای بیهویت تا پایان سال روشن میشودمعاون سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی گفت تمام شاخص های مربوط به کیفیت و پوشش اپراتورها به صورت دورهای کنترل میشود و هنوز اپراتورها برای رسیدن بهپس از 7 سال مطالعات طرح جامع پسماند گیلان به تصویب نرسید
پس از 7 سالمطالعات طرح جامع پسماند گیلان به تصویب نرسیدفصل چهارم مطالعات طرح جامع پسماند گیلان پس از گذشت هفت سال به منظور بررسی کارشناسی به مدت یک ماه دیگر به تعویق افتاد به گزارش خبرگزاری فارس از رشت معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار گیلان صبح امروز در جلسه کارگروه مدیریت پسبه مناسبت فرارسیدن ایامالله دهه فجر صورت میگیرد اجرای طرح "فوریتهای قرآنی" در دهاقان
به مناسبت فرارسیدن ایامالله دهه فجر صورت میگیرداجرای طرح "فوریتهای قرآنی" در دهاقانمدیر دارالقرآن دهاقان گفت به مناسبت فرا رسیدن ایامالله دهه فجر طرح "فوریتهای قرآنی" در شهرستان دهاقان اجرا میشود سید امیر حجازی امروز در گفتوگو با خبرنگارمدیرکل اوقاف و امور خیریه آذربایجان غربی: امسال 150 وقف جدید در آذربایجان غربی به ثبت رسیده است
مدیرکل اوقاف و امور خیریه آذربایجان غربی امسال 150 وقف جدید در آذربایجان غربی به ثبت رسیده استمدیرکل اوقاف و امور خیریه آذربایجان غربی گفت امسال 150 وقف جدید در آذربایجان غربی به ثبت رسیده است حجتالاسلام علی مصائبی امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در ارومیه اظهار داشحجتالاسلام عشاقی در گفتوگو با فارس: نگارش طرح فلسفه محض به پایان رسید
حجتالاسلام عشاقی در گفتوگو با فارس نگارش طرح فلسفه محض به پایان رسیدعضو پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی از اتمام نگارش طرح فلسفه محض در پژوهشگاه خبر داد و گفت اکنون این پروژه به ساختاربندی رسیده است حجتالاسلام حسین عشاقی عضو پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی ضمن بیان این مطمدیرکل ارشاد یزد: برنامههای یزد برای طرح پایتخت کتاب ایران ارسال شد
مدیرکل ارشاد یزد برنامههای یزد برای طرح پایتخت کتاب ایران ارسال شدمدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان یزد از ارسال فهرست طرحها و برنامههای استان یزد برای طرح پایتخت کتاب ایران خبر داد به گزارش خبرگزاری فارس از یزد به نقل از روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان یزد عدر یکصد و بیست و هفتمین جلسه شورای شهر تهران به تصویب رسید یک فوریت طرح اخذ عوارض از مهاجرین خارجی مقیم شهر ته
در یکصد و بیست و هفتمین جلسه شورای شهر تهران به تصویب رسیدیک فوریت طرح اخذ عوارض از مهاجرین خارجی مقیم شهر تهراندر یکصد و بیست و هفتمین جلسه شورای شهر تهران یک فوریت طرح اخذ عوارض از مهاجرین خارجی مقیم شهر تهران به تصویب رسید به گزارش خبرنگار اجتماعی فارس یکصد و بیست و هفتمین ج132 طرح کشاورزی استان تهران در دهه فجر امسال به بهرهبرداری میرسد
رییس سازمان جهاد کشاورزی 132 طرح کشاورزی استان تهران در دهه فجر امسال به بهرهبرداری میرسد رییس سازمان جهاد کشاورزی گفت در دهه فجر سال جاری 132 طرح بخش کشاورزی با سرمایهای بالغ بر 152 میلیارد تومان در استان تهران به بهرهبرداری خواهد رسید به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنبخش خصوصی ما هنوز بالغ نیست/ بهرهبرداری از سه طرح پتروشیمی به ظرفیت 1.4 میلیون تن تا پایان سال
پیوندی در گفتگو با باشگاه خبرنگاران بخش خصوصی ما هنوز بالغ نیست بهرهبرداری از سه طرح پتروشیمی به ظرفیت 1 4 میلیون تن تا پایان سال مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به اینکه خصوصیسازی عامل اصلی کندی توسعه طرحهای پتروشیمی است گفت هماکنون 67 طرح نیمه تمام از برنامههپیشکسوت تئاتر کشور مطرح کرد ایران تئاتر حرفهای ندارد / ضرورت ساخت سالن تئاتر دائمی و حرفهای در اصفهان
پیشکسوت تئاتر کشور مطرح کردایران تئاتر حرفهای ندارد ضرورت ساخت سالن تئاتر دائمی و حرفهای در اصفهانپیشکسوت تئاتر کشور گفت با توجه به ظرفیت استان اصفهان ساخت و یا اختصاص سالن تئاتر دائمی و حرفهای در این شهر تاریخی ضروری است فریدون پارسانژاد امروز در گفتوگو با خبرنگار فعضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با تقدیر از تصمیم اخیر دولت مطرح کرد مهلت 5 ساله کیفی سازی، فرصتی ارزشمند برای
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با تقدیر از تصمیم اخیر دولت مطرح کردمهلت 5 ساله کیفی سازی فرصتی ارزشمند برای پالایشگاههاعضو کمیسیون برنامه و بودجه گفت با فرصت 5 ساله که به شرکتهای پالایشی داده شده این شرکت ها زمان کافی برای کیفی سازی خواهند داشت و می توانند خود را از نظر منایقیمت نفت به بالای 48 دلار رسید/ پیش بینی بهبود قیمتها
قیمت نفت به بالای 48 دلار رسید پیش بینی بهبود قیمتهاقیمت نفت در معاملات امروز بازارها اندکی افزایش یافت و به 48 50 دلار در هر بشکه رسید همچنین برخی از تحلیلگران پیشبینی می کنند یک بهبود قیمتی قوی به زودی رخ خواهد داد به گزارش گروه اقتصاد بین الملل فارس به نقل از رویترز قیمتیورو به کمترین ارزش در ۱۱ سال گذشته رسید
یورو به کمترین ارزش در ۱۱ سال گذشته رسید ارزش یورو پس از اعلام بانک مرکزی اروپا مبنی بر تزریق بیش از یک تریلیون 1000 میلیارد یورو به اقتصاد گره خورده این اتحادیه و دو روز قبل از انتخابات زودهنگام در یونان به پایین ترین سطح در برابر دلار از 11 سال پیش تا کنون رسید روز نو ارزشادامه تخفیف لبنیات تا پایان سال + قیمتهای جدید
ادامه تخفیف لبنیات تا پایان سال قیمتهای جدیدتاریخ انتشار چهارشنبه ۲۴ دی ۱۳۹۳ ساعت ۱۱ ۴۵ عرضه محصولات لبنی که اخیرا به دلیل کاهش قدرت خرید و انباشته شدن در انبارهای کارخانههای لبنی با تخفیف پنج تا ۳۰ درصدی همراه شده قرار است به منظور افزایش مصرف تا پایان سال ادامه داشتپرونده «بزرگترین خانه تهران» در میراث فرهنگی به کجا رسید؟
جمعه ۲۶ دی ۱۳۹۳ - ۱۲ ۱۰ بزرگترین خانه تهران یکی از مواردی است که معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری بیش از یک ماه گذشته قول پیگیری وضعیت آن را داد او رمز موفقیتش در این قضیه را اسیر نشدن در میان هجمه رسانهها در میان خبرهای منتشرشده از کاخ ورسای ایران دانس-
گوناگون
پربازدیدترینها