واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهد
کودکان و زنان قربانیان اصلی تکدیگری در قم
در بسیاری از مواقع مردم درک درست و منطقی از حضور متکدیان در جامعه ندارند اما باید برای یک بار هم که شده پای صحبت کودکان و زنان متکدی بنشینی تا علت واقعی تکدیگری آنان را در جامعه درک کنی.
به گزارش خبرگزاری فارس از قم، بیشک زنان و کودکان بسیاری را در اطراف حرم مطهر حضرت معصومه (س)، خیابان ارم، خیابان صفائیه و اطراف مسجد جمکران مشاهده کردهاید که دست نیاز خود را به سمت شما دراز کردهاند و خواستار کمک هر چند اندکی از جانب شما هستند. زمانی که با کودکان متکدی استان به صحبت مینشینم سخنانی را مطرح میکنند که همه انسانها را به فکر وادار میکند؛ محمد امین یکی از کودکان متکدی قم است که به قول خودش محل خاصی برای کار ندارد. وی میگوید: هیچکس از درد ما جماعت فقیر خبر نداره، من الان باید سر کلاس درس باشم، باید لباس گرم بپوشم، باید تلویزیون ببینم و بخندم اما مجبورم برای خرج خانواده دستفروشی یا گدایی کنم، زیر نظر یکی از ادارات و موسسات خیریه هستیم اما پولی که اونا در اختیارمون میذارن کافی نیست. این کودک کار معتقد است که مردم دید خوبی نسبت به آنها ندارند و گاهی برخوردهای نامناسبی در مواجهه با آنان انجام میدهند. محمد امین 13 ساله میگوید: اگه مجبور نبودم هیچوقت سراغ این کار نمیاومدم اما مجبورم، هیچکس دوست نداره از بچگی طعم بدبختی رو بکشه اما من مجبورم، اگه پول خوب در نیارم شب روم نمیشه خونه برم. م.ن یکی از زنان متکدی قم است که در یکی از کوچههای پر رفت و آمد صفائیه مشغول به تکدیگری است، وی میگوید: من یک زن تنها هستم که فرزندانم همگی ازدواج کردهاند و حال من تنها زندگی میکنم و برای گذران زندگی و با توجه به اینکه پیر هستم مجبور به گدایی هستم. طبق قانون 712 و 713 مجازات اسلامی تکدیگری به عنوان یک جرم و افراد متکدی مجرم محسوب میشوند. در حال حاضر با توجه به قانون 11 ارگان و نهاد موظف به برخورد با متکدیان و پدیده تکدیگری هستند اما با این حال در استان قم شاهد حضور بیش از پیش متکدیان در خیابانهای مختلف هستم و این امر نشان دهنده عدم رسیدگی مناسب مسئولان به این امر است.
1400 متکدی در قم توسط شهرداری جمعآوری شدهاند علیرضا عسگری سرپرست ستاد پیشگیری از تخلفات شهری شهرداری قم تکدیگری را نوعی پدیده ناهنجار اجتماعی میداند و معتقد است که یکی از دلایل آمار بالایی تکدیگری در قم مهاجر پذیر بودن این استان است. در حال حاضر شهرداری قم طرح جمعآوری و انتقال متکدیان به مراکز مختلف ساماندهی اینگونه افراد را اجرایی میکند اما با این حال برخی از شهروندان معتقد هستند که شهرداری عملکرد ضعیفی در این زمینه دارد. بنا به گفته وی از ابتدای امسال تا کنون بیش از 1400 نفر مرد، زن و کودکان کار توسط شهرداری جمعآوری شدهاند که بانوان و کودکان کار به مراکز بهزیستی تحویل شده و مردان غیر بومی با همکاری بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی (ره) به شهرهای خود بر میگردند و مردان بومی بلامکان و یا معتاد توسط بهزیستی ساماندهی شده و به کمپهای مورد نظر منتقل میشوند.
علی یکی از دانشجویان استان قم، در خصوص جمعآوری متکدیان استان میگوید: بارها شاهد حضور متکدیان در خیابانهای هسته مرکزی شهر و به ویژه خیابان صفائیه بودم و با شهرداری و بهزیستی برای انتقال و جمعآوری آنان صحبت کردهام و با اینکه شهرداری اظهار میکند که به سرعت نسبت به جمعآوری متکدیان مذکور اقدام میکند اما با این حال روز بعد شاهد حضور دوباره متکدی در خیابان دیگری هستم. در این خصوص عسگری معتقد است که نگهداری متکدیان توسط بهزیستی تنها برای چند دقیقه است و پس از آن متکدیان بار دیگر در جامعه حضور پیدا میکنند که این امر بر مشکلات اجتماعی شهر میافزاید. در حال حاضر با توجه به سخنان سرپرست ستاد پیشگیری از تخلفات شهری شهرداری قم در حدود 60 درصد متکدیان که از سطح شهر جمعآوری میشوند تکراری هستند به این معنا که شهرداری پیش از این آنها را جمعآوری کرده بود اما بار دیگر در جامعه و در سمت متکدی حضور پیدا میکنند.
متکدیان مجرم هستند بنا به گفته مریم علیشیری معاون امور اجتماعی اداره کل بهزیستی استان قم، زنان و کودکان کار پس از جمعآوری به مدت 21 روز در مرکز نگهداری از کودکان خیابانی نگهداری میشوند و در این مدت وضعیت زنان و کودکان کار در حوزههای مختلف مشخص میشود. زنان و کودکانی که به دلیل وضعیت مالی نامناسب مجبور به تکدیگری شدهاند در این مدت شناسایی شده و مورد حمایت کمیته امداد امام خمینی (ره) و بهزیستی قرار میگیرند و در این صورت میتوانند از وامهای خود اشتغالی و خودکفایی و یا دیگر حمایتهای این دو نهاد بهرهمند شوند و از سوی دیگر مددکار بهزیستی با خانواده این افراد در تماس خواهد بود تا از وضعیت آنان آگاهیهای لازم را داشته باشد. بنا به گفته شیری چنانچه خانواده کودکان کار دارای صلاحیت نگهداری از فرزندانشانان نباشند، این کودکان در مراکز شبانهروزی اداره کل بهزیستی استان قم نگهداری میشوند و از حمایتهای لازم برخوردار میشوند.
البته در این میان ممکن است برخی از کودکان کار دچار اعتیاد شده باشند که بهزیستی تلاش میکند تا این کودکان را از این وضعیت خارج کند. وی میگوید: طبق جلسات مختلفی که برگزار شده است شهرداری قم موظف به احداث و تاسیس مکانی برای نگهداری از متکدیان قمی است که این افراد زیر نظر مددکار اجتماعی اداره کل بهزیستی استان قم مراقبت میشوند. معاون امور اجتماعی اداره کل بهزیستی استان قم معتقد است که باید بانک اطلاعاتی از افراد متکدی وجود داشته باشد تا افرادی که چندین بار به عنوان متکدی توسط شهرداری و نیروی انتظامی جمعآوری شدهاند به عنوان مجرم محسوب شوند تا با آنها برخورد جدی و قانونی صورت گیرد تا شاهد کاهش حضور متکدیان در استان باشیم. ********************** گزارش: زینب پاسبان نهندی ********************** انتهای پیام/78022/صا40
93/11/07 - 14:42
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]