واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: اولویت پژوهش های زیست محیطی حوزه بهداشت استان مرکزی تعیین شد اراک - ایرنا - اولویت پژوهش های زیست محیطی حوزه بهداشت استان مرکزی با رویکرد مدیریت جامع علت یابی بیماریها مداخله و مهار در عوامل خطر در استان مرکزی تعیین شد.
رییس مرکز بهداشت استان مرکزی در گفت و گو با ایرنا افزود: رویکرد حوزه بهداشت و درمان در این استان، سرمایه گذاری بر مطالعات پایه، تقویت سطوح پیشگیری و مقابله با علت بیماری ها است،چرا که غلفت از این بخش حجم بالایی از سرمایه های مالی کشور را بلعیده و موجب از دست رفتن امید به زندگی و سرمایه های انسانی می شود.
دکتر «بابک عشرتی» افزود: برنامه اولویت های پژوهش زیست محیطی در حوزه بهداشت استان چهار محور اصلی شناخت عوامل خطر در محصولات کشاورزی و مواد خوراکی، شاخص های خطرافرین در منابع پایه آب، هوا و خاک را شامل می شود.
وی توضیح داد: در حوزه شناخت و مدیریت عوامل خطر بهداشتی و بیماری زا در محصولات کشاورزی مهمترین اولویت ها در تعیین باقیمانده سموم و ترکیبات آلی در خوراکی ها، آفلاتوکسین (سم ناشی از کپک)در خوراکی های پرمصرف ، سنجش میزان آنتی بیوتیک ها در تولیدهای دامی ،میزان فلزات سنگین در فراورده های پروتئینی است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اراک اظهار کرد: سنجش ویژه و مستمر فاکنور نیترات در سیب زمینی و کاهو، فلزات سنگین در انواع رب و ترشی های موجود در بازار و سموم آلی در خیار ، گوجه فرنگی ، هلو و برنج در این طرح مطالعاتی برای استان پیشنهاد شده است.
دکتر عشرتی خاطرنشان کرد: در حوزه شناخت عوامل خطر در منابع خاک ، سنجش آلودگی های ناشی از پسماندها و تاثیرات آن در حوزه محیطی، غلظت سنجی نیترات خاک، PH و باران های اسیدی، آلودگی نفتی خاک و ندازه گیری و رصد آلاینده های احمالی رادیو اکتیو پیشنهاد شده است.
وی اظهار کرد: اولویت های تعیین شده در پژوهش آلاینده های محیطی و زیستی هوای استان نیز شامل تاصیر امواج الکترو مغناطیسی و پارازیت، شناسایی عوامل میکروبی و قارچی احتمالی در هوا، آزبست، فلزات سنگین و HF و رصد مستمر پنج شاخص سنجش آلودگی هوای محیط زیست تعیین شده است.
دکتر عشرتی ادامه داد: این مطالعات با دامنه گسترده در منابع آب استان نیز تعریف شده که شناخت و سنجش هیدروکربورهای نفتی احتمالی در منابع آب ، فنول و مشتقات آن، ترکیبات آلی خطرآفرین، نیترات ، سنجش سختی و شوری و آلاینده های میکروبی آب از شاخص های برجسته آن است.
وی گفت: استان مرکزی و شهر اراک با وجود اینکه همواره یکی از مناطق آلوده زیست محیطی به دلیل حجم بالای فعالیت های صنعتی و بهره گیری بیش از حد از توان اکولوژیک در کشور شناخته شده ، هرگز مطالعات علمی عمیق و هدفمندی را در رصدالگوی بیماردهی و نقش عوامل محیطی در ایجاد آن نداشته است و با وجود اینکه برخی مشکلات بهداشتی و بیماری ها در این منطقه نسبت به متوسط کشور بالاتر است اما هرگز نتوانسته راهبری موثری در این بخش داشته باشد.
دکتر عشرتی توضیح داد: این تحقیقات جامع زیست محیطی در حوزه بهداشت استان سبب می شود اندازه گیری اصولی از سهم محیطی در بیماری ها ایجاد شود و علاوه بر ملاک علمی تعیین بار بیماریها، روش های کاهش و مهار عوامل خطر با مشارکت مردمی و بهره گیری از اموزش و اثربخشی علت یابی بر سلامت منطقه نیز حاصل شود.
کلانشهر اراک به عنوانیکی از هشت کانون آلاینده محیط زیست کشور شناخته شده که به شدت از آلودگی های منابع پایه آب ، هوا و خاک رنج می برد.
سایر مناطق استان مرکزی به ویژه ساوه ، دلیجان و شازند نیز با معضلات زیست محیطی ناشی از فعالیت های انسانی مواجه اند که باید به صورت علمی رصد شوند.
استان مرکزی با بیش از 29 هزار هکتار وسعت دارای یک میلیون و 441 هزار نفر جمعیت است و به عنوان قطب صنعت و کشاورزی در کشور شهرت دارد.ک/3
560/
07/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 95]