تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 27 شهریور 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):سزاوار است كه عاقل ، از مستى ثروت، قدرت ، دانش ، ستايش و مستى جوانى بپرهيزد، چرا ك...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

وکیل کرج

خرید تیشرت مردانه

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ابزار دقیق

خرید ریبون

موسسه خیریه

خرید سی پی کالاف

واردات از چین

دستگاه تصفیه آب صنعتی

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

خرید نهال سیب سبز

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

دیوار سبز

irspeedy

درج اگهی ویژه

ماشین سازان

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

شات آف ولو

تله بخار

شیر برقی گاز

شیر برقی گاز

خرید کتاب رمان انگلیسی

زانوبند زاپیامکس

بهترین کف کاذب چوبی

پاد یکبار مصرف

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

بلیط هواپیما

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1816292730




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

- بازی پیچیده و بزرگی در منطقه در جریان است


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: تحلیگر مسائل خاورمیانه در گفت و گو با ایرنا: بازی پیچیده و بزرگی در منطقه در جریان است تهران – ایرنا- کارشناس ارشد و تحلیگر مسائل خاورمیانه با بیان اینکه تدوین کنندگان نقشه دیروز خاورمیانه امروز با وعده و تطمیع، ترکیه را وارد بازی ای کرده اند که می تواند در فردای پیش رو، آنکارا را از جغرافیا و حوزه حاکمیتی امروز محروم کند، گفت: بازی پیچیده و بزرگی در منطقه و در دوران گذار در جریان است که دراین بازی کردهای سوریه، عراق و ترکیه جایگاه خاص خود را دارند.


«صادق ملکی» در گفت و گو با خبرنگار ایرنا واقعیات حاکم بر معادلات قدرت را بیانگر آن دانست که گرداننده و تعیین کننده نهایی بازی قدرت در منطقه نه ترکیه بلکه آمریکا و بطور کلی غرب است.
به گفته وی، آمریکائیان به ترک ها در حالی رهبری تحولات منطقه را وعده داده اند که در طرح نهایی آنان ترکیه کانون و موضوع اصلی تغییر است.
ملکی خاطر نشان کرد: انزوای امروز ترکیه در منطقه می تواند عامل کمک کننده به اهداف غرب و بسترساز گام به گام بر باد رفتن رویای نوعثمان گرایان ترک در آینده باشد. همگرایی، همکاری و اعتماد کشورهای منطقه به یکدیگر می تواند از یک سو عامل بازدارنده تحقق اهداف غرب و از سوی دیگر برد-بردی گردد که منافع منطقه را تامین کند.
وی در پاسخ این پرسش که آیا شرایط می تواند به همین شکل ادامه یافته و تامین کننده منافع ترک ها باشد،گفت: استراتژی ها و اهداف قدرت های یزرگ تاثیرگذار بر منطقه خصوصا آمریکا ،تحولات غیرقابل پیش بینی،روند مذاکرات ایران با غرب و مواردی از این دست می تواند محاسبات ترک ها را برهم زند.
تحلیل گر مسائل خاورمیانه تصریح کرد: تامین منافع ملی کشورها درعرصه سیاست،درسایه درک معادلات داخلی و خارجی، محاسبه دقیق،تدبیر و صبر تحقق پیدا می کند.موفقیت های نسبی و مقطعی و فراز و نشیب ها نباید عامل قضاوت نهایی در موفقیت یا عدم موفقیت اهداف استراتژیک کشور ها باشد.
ملکی تعمق و تامل در تاریخ نزدیک خاورمیانه را بیانگر آن دانست که آنکارا نباید از وضعیت امروز عراق و سوریه خشنود باشد زیرا آینده می تواند ترسیم کننده تحولی تلخ برای نوعثمانی گرایانی باشد که فکر می کنند بی ثباتی امروز سوریه و وضعیت عراق در مسیری است که تامین کننده منافع آنان خواهد بود. سرایت و گسترش ویروس بی ثباتی یک خطر همشیگی است.
وی ادامه داد : ظرفیت کشورهای منطقه و نقاط قوت و ضیف آنان هم برای یکدیگر و هم برای قدرت ها مشخص است. حرکت در راستای همکاری و اعتماد منطقه ای می تواند عامل برد- برد باشد اما علایم حرکت در این مسیر ضیعف است.به هرحال بکارگیری سیاست راهبردی آن هم در خاورمیانه و با هدف تاثیرگذاری منطقه ای و بین المللی قابلیت ها و ظرفیت هایی را لازم دارد که ترکیه فاقد آن است.
تحلیلگرمسائل سیاسی خاورمیانه درمورد تاثیر شکست سیاست های ترکیه برقراری آرامش در دو کشور سوریه و عراق گفت:این آرامش می تواند آرامش قبل از طوفان باشد. البته لازم است بدانیم کسانی که فکر می کنند ترکیه در سیاست های منطقه ای خود شکست خورده از منظری در اشتباهند.
ملکی افزود:نگاهی به وضعیت عراق و سوریه و قیاس آن با سال های قبل از 2011 نشان می دهد که ترکیه اگرچه نتوانسته معادلات قدرت را به سود خود تغییر دهد، اما توانسته موازنه شکل گرفته شده در منطقه خصوصا در عراق پس از سقوط صدام را برهم زده و ثبات سوریه را نیز در سطح گسترده به چالش بکشاند.
به گفته ملکی،سقوط صدام برای ترک ها سنگین و امری غیرقابل قبول بود. این نگاه سبب شد در عراق پس از صدام، ترکیه بیش از نقش ایجابی به ایفای نقش سلبی بپردازد. از دید آنکارا تغییر ژئوپلتیک عراق به نفع شیعیان که برهم زننده توازن منطقه به سود ایران بود، باید تغییر می کرد.
این تحلیل گر مسائل سیاسی منطقه خاطر نشان کرد: ترکیه برای دستیابی به این هدف از هیچ کاری فرونگذاشت. ائتلاف شیعیان با کردها از عوامل مهم کمک کننده به سقوط صدام و تغییرات در عراق بود و ترکیه در کنار حمایت از اهل تسنن تلاش ویژه خود را متمرکز به برهم زدن ائتلاف شیعیان و کردها کرد.
وی گفت:دراین تلاش ترک ها آنقدر جدی شده اند که حتی راهبرد و خط قرمز خود که در آن استقلال کردها را عامل جنگ عنوان می کردند، تغییر داده و تا جایی پیش رفتند که حسین چیلیک معاون وقت نخست وزیر ترکیه اعلام داشت که اگر روزی کردهای اقلیم گزینه استقلال را انتخاب نمایند، آنکارا مخالفتی با آن نخواهد داشت.
ملکی افزود: ترکیه در کنار این راهبرد، تقویت گروه های افراطی تکفیری را در دستور کار خود قرار داده و پناه دادن به «طارق الهاشمی» تبلور این نگاه بود.
تحلیل گر ارشد مسائل خاورمیانه گفت: حرکت در راستای راهبرد تغییر موازنه قدرت در عراق سبب شد تحولات 2011 سوریه و اعتراضات روی داده علیه اسد از منظر آنکارا فرصتی تلقی شود که می توانست بستری فراهم کند که بخشی از باخت راهبردی ترکیه در عراق را جبران کند.
به گفته وی، از نگاه آنکارا سقوط خاندان علوی اسد از راس قدرت در سوریه می توانست حلقه ارتباطی حوزه نفوذ ژئوپلتیک و در آینده ژئواکونومیک ایران خصوصا در بخش انرژی به مدیترانه را قطع کند.
صادق ملکی در تشریح نفوذ ژئوپلتیک و در آینده ژئو اکونومیک ایران گفت: همانطور که می دانید توسعه و قدرت اقتصادی و ایفای نقش در طرح های بزرگ منطقه ای در تعریف جایگاه کشورها در منطقه از اهمیت راهبردی و تاثیرگذار برخودار است. وی ادامه داد: ترکیه سال هاست تلاش دارد هاب (مرکز تبادل) انرژی منطقه شود. احمد داوداوغلو چندی پیش به صراحت اعلام داشت که هیچ کشوری نمی تواند به این هدف ترکیه خدشه وارد کرده و با هر کشوری که به این هدف ترکیه آسیب برساند مقابله خواهد کرد.
ملکی اظهار کرد:ظهور آلترناتیو مسیر ترانزیتی تحت نفوذ ایران ازطریق احداث خط لوله ای که بتواند انرژی ایران، عراق، سوریه و آسیای میانه را از مدیترانه به بازار مصرف برساند هدف راهبردی ترکیه در تبدیل به مرکز انتقال انژی منطقه را با خطری جدی مواجه می کند.
وی گفت:درحال حاضر اوضاع امروز عراق و سوریه توانسته است مصونیتی گذرا برای این هدف آنکارا ایجاد کند. اوضاع نابسامان سوریه و عراق در بخشی از این زاویه قابل تحلیل است. مضاف بر آن تثبیت موقعیت برتر ژئوپلتیک ایران در عراق و سوریه می توانست و می تواند به هدف استراتژیک ترک ها در تلاش برای کاهش نفوذ ایران بر جبهه مقاومت ضربه جدی وارد کند.
کارشناس مسائل خاورمیانه افزود: ترکیه سالهاست در پی ایفای نقش اول در موضوع فلسطین است و حادثه نمایشی مشاجره میان اردوغان و شیمون پرز در داووس تبلور خاص این تلاش بود. متاسفانه ما ندانسته در آن مقطع در خدمت این هدف ترک ها عمل کردیم.
وی گفت:ترکیه تلاش دارد به نفوذ راهبردی تهران در جفرافیایی به وسعت ایران تا لبنان ضربه ای جدی وارد کند. این هدف آنکارا برای غرب و رژیم صهیونیستی مطلوب است. سوریه با بکارگیری سیاست تخریبی ترک ها امروز تبدیل به سرزمین سوخته ای شده که نه تنها از تاثیرگذاری راهبردی بر تحولات منطقه خارج شده، بلکه از جایگاه مقاومت به کشوری تبدیل شده است که برای بقا تلاش می کند.
به گفته وی، نکته حائز اهمیت آنکه توجه ویژه ایران به سوریه، نقطه تنفسی برای آنکارا ایجاد کرد تا فرصتی برای هدف اصلی ترک ها فراهم شود که آنان بتوانند با کمک به ظهور داعش و در نتیجه سقوط اربیل، معادلات عراق را در قیاس با گذشته به سود خود تغییر دهند.
وی گفت: باید توجه داشت که عراق از گذشته تا امروز کانون اصلی رقابت میان ایران و ترکیه بوده و در عمق استراتژیک داوداوغلو تسلط بر عراق نقش محوری داشته و دارد. از زاویه دید آنکارا تجزیه عراق به سه بخش بهتر از آن است که شیعیان در بغداد در راس قدرت باشند.
ملکی خاطر نشان کرد: ترک ها بر این باورند که در عناصر قدرت عراق، کردها و اهل تسنن قابلیت جذب و حرکت در راستای منافع کلان آنکارا را داشته و یا بالاجبار در این راه گام برخواهند داشت.
وی در پاسخ به این پرسش که ترک ها چه میزان دراین هدف خود موفق بوده اند،گفت: نگاهی به شرایط امروز عراق و سوریه و قیاس آن با دیروز این دو کشور، تائید موفقیت نسبی آنکارا در بکارگیری راهبردهای خود و به نتیجه رساندن آن ها است. حمایت ترکیه از جبهه النصره و تروریست های تکفیری داعش اگرچه سبب ناخشنودی داخلی در این کشور که در سطح منطقه ای و بین المللی از دولت حزب عدالت و توسعه شده اما توانسته است منافع راهبردی ترکیه را در قیاس با گذشته تامین کند.
شبس**1708/1547


07/11/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 72]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سیاسی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن