واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها:
سقوط بی سابقه «یورو» در 3 بازار
با ادامه افت ارزش یورو در بازارهای جهانی، شنبه سقوط پول واحد اروپایی به بازار داخلی رسید تا قیمت نخستین روز هفته به بهای میانگین آذرماه 91 بازگشته باشد.
روزنامه دنیای اقتصاد: با ادامه افت ارزش یورو در بازارهای جهانی، شنبه سقوط پول واحد اروپایی به بازار داخلی رسید تا قیمت نخستین روز هفته به بهای میانگین آذرماه 91 بازگشته باشد.
وضعیت بد یورو در بازارهای جهانی در ماههای گذشته تشدید شده، اما از نیمههای دسامبر 2014 (اواخر آذر) بود که ارزش یورو به میزان قابلتوجهی رو به افت گذاشت تا تصویب برنامههای تحریکی در نشست روز پنجشنبه بانک مرکزی اروپا، نرخ برابری یورو به دلار را به پیرامون مرز 12/1 واحد برساند. نرخ برابری یورو به دلار از ابتدای دیماه تا روز گذشته 9/8 درصد سقوط را تجربه کرده است.
ارزش پول واحد اروپایی در بازار داخلی از ابتدای زمستان حدود 8/8 درصد سقوط کرده است و از 4330تومان 3980تومان رسیدهاست. بخش عمدهای از این سقوط روز گذشته اتفاق افتاد که واکنش بازار ایران به تداوم وخامت اوضاع یورو در آخر هفته کاری میلادی بود. بهای 3980 تومانی یورو در روز شنبه به معنای افت حدودا 2 درصدی این ارز نسبت به روز پنجشنبه است. یورو پس از تجربه سقوط در بازارهای جهانی و داخلی شاهد افت قابل توجه قیمت خود در مرکز مبادلات ارزی شد؛ نرخ رسمی یورو روز شنبه با 105 تومان کاهش به 3076 تومان رسید تا سقوط سهگانه این ارز تکمیل شده باشد.
نرخ رسمی یورو در این بازه 34 روزه حدود 6/7 درصد کم شده است. براساس آمار آخرین باری که میانگین قیمتی یورو در بازار آزاد زیر 4000 تومان بوده به آذرماه سال 91 بازمیگردد که متوسط نرخ فروش ماهانه این ارز 3906 تومان بود. اینها همه در حالی است که انتخابات امروز یونان میتواند شوک تازهای را به یورو وارد کند. پیروزی احزاب چپگرا در انتخابات یکشنبه به ادامه سقوط یورو در بازارهای جهانی ترجمه خواهد شد که قابلیت سرایت به بازار ایران را نیز دارد.
سقوط سه گانه
نخستین روز هفته، روز ثبات دلار بود، اما یورو در ادامه افت روزهای قبل با 80 تومان کاهش دیگر روبه رو شد. روز شنبه بهای دلار روی همان قیمت پنجشنبه یعنی 3465 تومان ایستاد، ولی ارز واحد اروپایی هم در بازار آزاد و هم مرکز مبادلات افت قابل توجهی را تجربه کرد. در چهارمین روز دیماه، بهای یورو در بازار آزاد با 80 تومان کاهش به 3980 تومان و در مرکز مبادلات ارزی با 105 تومان افت به 3076 تومان رسید.
این در حالی است که ارزش این ارز در بازارهای جهانی نیز به کمترین حد در 11 سال گذشته رسیده تا یورو در سه بازار مورد توجه فعالان با افت شدید مواجه شده باشد. تضعیف ارزش یورو در بازارهای جهانی ناشی از ادامه انتشار دادههای بد از اقتصاد اروپا و دست آخر تصویب برنامه «تسهیل کمی» در نخستین نشست بانک مرکزی اروپا در سال 2015 است. دیگر اخبار روز شنبه رسیدن نرخ رسمی دلار به 2745 تومان و 5 ریال و رسیدن بهای سکه بهار آزادی به یک میلیون و 44 هزار تومان بود.
فرانک و یورو در یک کانال
در اولین روز هفته جاری بین بازیگران رسمی توافقی راجع به قیمت یورو وجود نداشت و بهای یورو از 3960 تا 4030 تومان بر تابلوی صرافیها متغیر بود، هر چند نرخ غالب بازار 3980 تومان بود. ثبت قیمت 3980 تومان نشاندهنده افت 80 تومانی یورو نسبت به آخرین روز هفته گذشته بود تا با این افت یورو به نزدیکی نرخ فروش فرانک سوئیس برسد. روز شنبه بهای فرانک سوئیس 3950 تومان بود و اختلافی 30 تومانی با نرخ یورو داشت. این در حالی است که این دو ارز پیشتر در بازار داخلی اختلافی حدودا هزار تومانی داشتند.
در اولین روز هفته گذشته ارزش جهانی فرانک تحتتاثیر تصمیم بانک مرکزی سوئیس مبنیبر حذف «سرپوش ارزی»، در بازارهای جهانی اوج گرفت و به تبع آن قیمت فرانک در بازار داخلی با 500 تومان افزایش مواجه شد. علت اصلی افت یورو نیز به تصمیمات بانک مرکزی اروپا و اثر آن بر ارزش این ارز در بازارهای جهانی مربوط بود. پنجشنبه هفته گذشته بانک مرکزی اروپا قانون «تسهیل کمی» را تصویب کرد و به دنبال آن نرخ برابری یورو در برابر دلار در بازارهای جهانی سقوط کرد.
در دو روز انتهایی هفته گذشته نرخ برابری یورو در برابر دلار در حدود 5/3 درصد نسبت به روز چهارشنبه کاهش یافت. این تضعیف 5/3 درصدی اثر خود را در بازار داخلی در روز شنبه نشان داد تا یورو در اولین روز هفته با 2 درصد افت به زیر قیمت 4 هزار تومان نزول کند. البته افت قیمتی یورو متناسب با تضعیف ارزش یورو در بازارهای جهانی نبود، امری که نشاندهنده مقاومت بازیگران بازار داخلی در برابر افت بیشتر است.
خلوت بازار بازیگران غیررسمی
روز شنبه فضای بازار ارز بازیگران غیررسمی خلوتتر از گذشته بود و نرخ خاصی از سوی این معاملهگران اعلام نمیشد. در حقیقت بازار این بازیگران در روزهای اخیر تحتتاثیر ابلاغیه جدید نهاد سیاستگذار است که بر اساس آن اعلام نرخ خرید و فروش ارز توسط اشخاص حقیقی و حقوقی غیر از صرافیهای موضوع مقررات 8 بندی بانک مرکزی ممنوع است. البته با وجود این ابلاغیه همچنان برخی معاملات در حاشیه بازار بین این معاملهگران انجام میگیرد، اما دلالان مانند سابق گرد هم جمع نمیشوند تا بهصورت گروهی به انجام معامله بپردازند. گروهی از فعالان اعتقاد دارند روند نزولی دلار از سه شنبه هفته گذشته ناشی از این ابلاغیه و اثر آن بر کاهش حجم معاملهگران غیررسمی است.
تاریخ انتشار: ۰۵ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۸:۴۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]