واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: نقش همياران پليس در ميزان كاهش تخلفات و سوانح ترافيكي كشور
نویسنده : جلال مهرگان
يكي از راههاي آموزش مقررات راهنمايي و رانندگي به كودكان، طرح هميار پليس است. اين طرح در سال 1386 با همكاري پليس راهور و مديران مدارس و دانشآموزان به اجرا درآمد. هدف اين طرح فرهنگسازي و بالا بردن سطح انضباط اجتماعي و كاهش ميزان سوانح رانندگي ميباشد. طبق آمار پس از اجراي اين طرح، ميزان تخلفات رانندگي 9/17 درصد كاهش داشت. بيشترين موارد كاهش تخلف هم مربوط به خوردن و آشاميدن هنگام رانندگي بود.
- در اين طرح، 9 تخلف حادثهساز به دانشآموزان آموزش داده ميشود كه عبارتند از سرعت غيرمجاز، سبقت غيرمجاز، حركت مارپيچ، صحبت با تلفن همراه، صحبت باديگران، رانندگي در زمان خستگي و خوابآلودگي، بستن كمربند ايمني، خوردن مواد خوراكي و بيتوجهي به تابلوها و چراغهاي ايمني. دانشآموزان آموزشديده موظف ميشدند در صورت مشاهده تخلف در خودرويي كه سرنشين آن هستند، مورد تخلف را به راننده تذكر بدهند و در صورت لزوم آن را گزارش نمايند.
- همياران پليس شامل 4 گروه هميار اول (دانشآموزان پيشدبستاني و كلاس اول)، هميار دوم (دانشآموزان كلاس دوم و سوم ابتدايي)، هميار سوم (دانشآموزان كلاس چهارم و پنجم ابتدايي) و پليسيار (دانشآموزان اول راهنمايي) هستند.
- بيشترين تخلفاتي كه توسط همياران پليس تذكر داده ميشد به ترتيب درباره بستن كمربند ايمني، صحبت كردن با تلفن همراه، سرعت غيرمجاز، صحبت كردن با ديگران و خوردن به هنگام رانندگي بود.
- طبق آمار تأثير همياران پليس در چند مورد بر پدران و مادران تحصيلكرده بيشتر بوده كه عبارتند از تذكر در مورد بستن كمربند ايمني و انجام حركات مارپيچ در مورد پدران و بستن كمربند ايمني در مورد مادران تحصيلكرده.
- بررسيها نشان ميدهد كه اكثر دانشآموزان آموختههايشان را در زمينه تخلفات آموزشديده به والدين يادآوري ميكردند. اكثر والدين واكنش مثبتي به تذكرات همياران پليس ميدادند (9/58 درصد) 11 درصد بيتوجه بودند و فقط 3 درصد به تذكر كودكان اعتراض ميكردند.
- خطاي انساني عامل 80 تا 90 درصد از كل حوادث رانندگي ميباشد. ناديده گرفتن مقررات، مصرف مواد مخدر و الكل، خستگي و خوابآلودگي، رانندگي در ساعات سياه (آخر شبها، اوايل صبح، بعد از ناهار) تعطيلات آخر هفته با حضور همسالان، رانندگي جوانان به ويژه در آخر شبها از عوامل انساني در افزايش تصادفات ميباشد.
- آموزش دانشآموزان در طرح هميار پليس موجب بالا بردن انضباط اجتماعي، تقويت روحيه مسئوليتپذيري، اعتماد به نفس، نهادينه كردن و رعايت قوانين اجتماعي و در نتيجه كاهش تخلفات رانندگي و كاهش مرگومير ميشود.
- طبق آمار در تمامي موارد آموزش داده شده به همياران پليس، كاهش تخلف مشاهده شد به استثناي صحبت با تلفن همراه هنگام رانندگي كه پس از اجراي اين طرح افزايش داشت. البته موضوع ميتواند به دليل افزايش چشمگير تعداد تلفن همراه در فاصله سالهاي مورد نظر در اين آمار باشد.
- توليد فراوان انواع وسايل نقليه، بدون در نظر گرفتن شرايط فرهنگي و زيرساختي مانند كمتوجهي به دريافت گواهينامه رانندگي، نامناسب بودن راههاي مواصلاتي، عدم برگزاري آزمونهاي دورهاي براي رانندگان، پايين بودن فرهنگ استفاده از وسايل نقليه، كافي نبودن آموزشهاي ارائه شده به عابران پياده و غيره باعث شده كه آمار مرگوميرهاي ناشي از تصادفات در ايران بالاتر از كشورهاي توسعه يافته و حتي در حالتوسعه باشد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۵ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۹:۱۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 66]