واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
گفتگوی تحلیلگرآلمانی با رادیو فردا؛
روابط ایران و عربستان خصمانه تر خواهد شد
حوثیها به نیابت از ایران کنترل بخشهایی از یمن را دست گرفتهاند. و این موضوع، بهبود روابط بین ایران و عربستان را سختتر میکند. با شکست گروه داعش در یکی دو سال آینده یا کم شدن تهدید این گروه، روابط ایران و عربستان خصمانهتر میشود.
به گزارش سرویس سیاسی جام نیوز، "رادیو فردا" (RadioFarda) وابسته به سازمان سیا امریکا در گزارشی با عنوان «این پادشاه هم ضد ایران است» به گفتگو با "گیدو اشتاینبرگ" تحليلگر ارشد در موسسه علم و سياست برلين پرداخته است. رادیو فردا در ابتدای گزارش خود میگوید: «اگرچه ایران و عربستان سعودی روابط آنچنان گرمی ندارند و وزیر امور خارجه ایران در ماههای گذشته از سفر به ریاض امتناع کرده، اما در پی درگذشت ملک عبدالله، پادشاه عربستان، حسن روحانی، رییس جمهوری ایران پیام تسلیتی در اینباره نوشت و خبرگزاریها از سفر محمد جواد ظریف از داوس به ریاض خبر دادند.» این رسانه دولت امریکا میافزاید: «درگذشت پادشاه عربستان سعودی و روی کار آمدن رهبری تازه برای این کشور، سوالات پیرامون آینده را پررنگ کرده است. اینکه آیا باید منتظر تغییری در رویکرد عربستان باشیم، و آیا خاندان سلطنتی عربستان سعودی در پی ترمیم روابط با ایران بر خواهد آمد یا خیر؟»
رادیو فردا به منظور بررسی بیشتر این موضوع از "گیدو اشتاینبرگ" ارزیابی از کادر رهبری تازه عربستان سعودی را به بحث میگذارد. این تحلیلگر سیاسی بر این باور است که: «اعلام پادشاهی سلمان شگفتی بزرگی نبود. به هر حال او این چند سال ولیعهد بوده است. او همچنین بیش از ۵۰ سال است که فرد پرنفوذی در سیاست داخلی عربستان سعودی محسوب میشود و من فکر نمیکنم آمدنش تغییر چندانی ایجاد کند. بیش از او، به نظرم انتخاب ولیعهد دوم بسیار مهم است چرا که اولین بار است که فردی از نسل بعدی خاندان حاکم عربستان به عنوان پادشاه آینده برگزیده شده است. "محمد بن نایف" تنها ۵۵ سال دارد. از او با عنوان فردی توانا در امور اداری و همچنین اقدامات علیه تروریسم یاد میشود. در نتیجه به نظر میآید که هدف این خاندان ثبات است، چه ثبات داخلی و چه ادامه روند جاری سیاست خارجی. و من فکر نمیکنم تغییر چندانی را در سالهای آینده شاهد باشیم.»
رادیو فردا با طرح این سوال که «انتظار میرفت که ریاض و تهران در دوران حسن روحانی به سوی پیشرفت در روابط قدم بردارند، اما در هفته گذشته رسانههای ایران گزارش دادند که بیش از ۸ ماه است که عربستان در تهران سفیر نداشته است. با توجه به وضعیت رقابت گونه ایران و عربستان در منطقه، چه آیندهای را باید برای این روابط متصور بود؟» این گفتگو را ادامه میدهد. گیدو اشتاینبرگ در پاسخ به این پرسش میگوید: «من فکر نمیکنم که در ماههای آینده ما هیچ پیشرفتی در روابط دو کشور ببینیم. اولا آنها که هماکنون در ریاض قدرت را در دست دارند، پادشاه سلمان، ولیعهدش مغرن، و نایف ولیعهد دوم، هر سه کسانی هستند که با موضع "ضد ایران" شناخته میشوند. تقریبا همانند آن نگاه سنتی خاندان سلطنتی عربستان سعودی است که "ایرانیها را دوست ندارند" و ایرانیها را یک قدرت هژمونیک میدانند که ثبات عربستان سعودی و همسایگانش را به خطر میاندازد.» این تحلیلگر آلمانی میافزاید: «در عین حال ما شاهد یک همکاری سربسته بین دو کشور با همکاری امریکاییها در مبارزه با گروه داعش در عراق و سوریه بودیم، نبردی که هر دو با دشمن مشترک میجنگند. اما نباید عمق دشمنی بین ایران و عربستان را در این میان فراموش کنیم. مثلا از نقطه نظر عربستان، گروه "حوثی" به نیابت از ایران کنترل بخشهایی از یمن را دست گرفته است. و این موضوع، بهبود روابط بین ایران و عربستان را سختتر میکند. پیشبینی من این است که با شکست گروه داعش در یکی دو سال آینده یا کم شدن تهدید این گروه، روابط ایران و عربستان خصمانهتر هم بشود.» وی درباره توافق اتمی غرب با ایران، و تاثیر آن بر موقعیت عربستان در منطقه، میگوید: « این موضوعیست که سعودیها از آن هراس دارند. مذاکرات اتمی، معمای بدی را برای ریاض ایجاد کرده است. آنها از طرفی میترسند که تهران به سلاح اتمی دست پیدا کند. در نتیجه از رابطه خصمانه بین ایران و امریکا هراس دارند. اما آنها به همان میزان هم از توافق بین ایران و امریکا میترسند چرا که به نظرشان، چنین توافقی دست ایران را در منطقه خلیج فارس باز میگذارد و به موقعیت سعودیها در آن منطقه آسیب میزند. در نتیجه از دیدگاه ریاض، خیلی سخت است که تصمیم بگیرند کدام نتیجه از مذاکرات اتمی میتواند به نفعشان باشد. در نهایت هم سعودیها بسیار نسبت به دستیابی به توافق بدبین هستند چرا که معتقدند ایران تنها در پی تولید سلاح است و نمیخواهد توافق کند.» اشتاینبرگ با اشاره به "نبود خط مشی مشخص در سیاست منطقه ای ریاض"، آینده عربستان سعودی را اینگونه ارزیابی میکند: «در سالهای اخیر سعودیها خط بسیار مشخصی را در سیاستهای منطقهای دنبال نکردهاند. فکر نمیکنم این به دلیل کم بصیرتی باشد. آنها رویکردشان مهار کردن ایران بوده اما آنها غرق موضوعات متعدد سیاسی بودند. از سویی با حمایت از کودتای "عبدالفتاح السیسی" درگیر مهار اخوان المسلمین در مصر بودند و به جز این، در تلاش برای بازگرداندن بخشی از نفوذ خود در یمن هستند. همچنین تصمیم به اقدام برای سقوط "بشار اسد" در سوریه گرفتند و اینها سوالات و چالشهای متعددی در زمینه سیاست خارجی است که سعودیها باید به یک شکل نظام یافته به آن بپردازند خصوصا با توجه به اینکه دستگاه دیپلماسی عربستان در مقایسه با کشورهای غربی بسیار ضعیفتر است.»
گفتنی است که شبکه خبری "بلومبرگ" (Bloomberg) امریکا در گزارش تحلیلی امروز خود از شرایط جدید عربستان سعودی، گفته بود: «شکی نیست که ملک سلمان سیاستهای گذشتهاش را ادامه میدهد اما وقتی پای ایران وسط میآید باید تحولی جدید در رویکرد خود ایجاد کند... واضح است که عربستان سعودی در این لحظه تنها دو انتخاب دارد. مناقشات فرقهیی غیرمستقیم بیپایان با ایران را ادامه دهد یا به دنبال بهبود روابط با ایران برود.»
همچنین نشریه "فارن پالیسی" (ForeignPolicy) در مقاله امروز خود در اینباره نوشت: «سلمان چندین سال نزدیک به ملک عبدالله فعالیت کرده است، اما هنوز معلوم نیست چگونه پادشاهی باشد. "بروس ریدل" تحلیلگر پیشین سیا حدود دو سال پیش خاطرنشان کرد: "سلمان به شدت بیمار است و عموما فعالیت سیاسی ندارد". شایعات در مورد سلامت سلمان بسیار است، اما وی و مشاورانش همواره این شایعات را رد کرده اند.» این نشریه امریکایی خاطرنشان کرد: «پادشاه جدید عربستان مجبور خواهد بود روابط با امریکا را بهینه سازد و در مورد موضع مناسب در مقابل ایران چه در میدان های جنگ در خاورمیانه و چه در مذاکرات وین و ژنو، تصمیم گیری کند. زمانی که خشونت ها و تحولات سیاسی منطقه را فرا گرفتند، ملک عبدالله موفق شد به طور نسبی ثبات را در عربستان سعودی حفظ کند. اکنون آینده عربستان در دستان برادر ملک عبدالله است و باید دید آیا سلمان نیز توانایی حفظ ثبات در این کشور را خواهد داشت؟!» 104
۰۴/۱۱/۱۳۹۳ - ۲۰:۳۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]