محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1842542417
- فرصت طلایی اصلاحات یارانهای موفق
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: فرصت طلایی اصلاحات یارانهای موفق تهران- ایرنا- روزنامه «دنیای اقتصاد» در سرمقاله امروز -شنبه- خود با عنوان «فرصت طلایی اصلاحات یارانهای موفق» به قلم «هادی صالحی اصفهانی» نوشته است:مقاله سال گذشته پروفسور محمدهاشم پسران و من، حاوی پیشنهاد یک فرمول برای تعیین قیمت داخلی انرژی به صورت «درصدی مشخص» از میانگین هموارشده قیمت بینالمللی بود؛ به نحویکه «درصد» تعیین شده به تدریج افزایش یافته و در یک بازه زمانی مشخص چندساله، قیمت داخلی انرژی را به سطحی قابل مقایسه با میانگین قیمتهای بینالمللی برساند.
این مقاله تاکید داشت که تصویب این فرمول توسط دولت و مجلس محترم در یک نوبت و مقید ماندن به آن فرمول، میتواند علاوه بر جلوگیری از مباحث همهساله فرسایشی در زمینه نحوه اصلاح قیمت انرژی، زمینه مناسبی را برای پیشبینیپذیر ساختن فرآیند اصلاح قیمت داخلی انرژی در مسیر میانگین قیمتهای بینالمللی، فراهم کند. اما در شرایط فعلی، پس از گذشت یک سال از انتشار مقاله فوق و به ویژه با توجه به تلاطم اخیر قیمت جهانی انرژی، این پرسش مطرح میشود که طرح فوق تا چه حد قابل اجرا است؟
واقعیت آن است که تفاوت چشمگیر قیمت انرژی در داخل و خارج کشور در گذشته بحثهای زیادی را در مورد یارانه فوقالعاده بالای انرژی و چگونگی هدفمندسازی آن مطرح کرده است. اجماع حاصل از آن بحثها در سال 1388 به تصویب قانون هدفمند کردن یارانه ها انجامید که سیاست درازمدتی را برای تعیین قیمت انرژی در داخل کشور مشخص کرده بود، ولی تا حدود زیادی دست دولت را در مورد نحوه اجرای قانون و روند گذار به نظام قیمت گذاری جدید، باز گذاشته بود.
آنچه از آن زمان کم و بیش مشخص بوده این است که قیمت انرژی در داخل باید به قیمتهای بین المللی نزدیک شود، اما قدمهای لازم برای این کار و سرعت حرکت در آن جهت هنوز مورد مناقشه مانده است. در واقع روش قیمتگذاری انرژی عملا فرق چندانی با سابق نکرده است، هر چند که نحوه استفاده از درآمد حاصل از فروش انرژی در حال دگرگونی بوده و هست. در چند سال گذشته، به طور معمول ضمن تنظیم و تصویب بودجه سالانه تصمیمی هم در مورد قیمت انرژی گرفته شده و پس از یک جهش نسبتا بزرگ برای مدتی ثابت نگه داشته شده است. بعد هم به خاطر تورم تدریجا قیمت نسبی انرژی کم و بیش به جای اولش برگشته و دور جهش و تثبیت قیمت تکرار شده است و در مجموع دستاورد زیادی در پیشبرد هدف قانون هدفمندی نداشته است.
برای حل این مساله، پروفسور محمد هاشم پسران و من، سال گذشته پیشنهاد کردیم که در یک مرحله قیمت انرژی به صورت درصدی از میانگین قیمتهای بینالمللی تعیین شود و بعد با یک قاعده ساده به شکل تابعی از تفاوت تورم داخلی و خارجی و نیز تغییرات مستمر قیمت نسبی انرژی در بازار جهانی تغییر کند. درصد تعیین شده هم به تدریج براساس یک شیب ثابت تغییر کند تا وقتی که قیمت انرژی داخلی به سطح موردنظر در قانون هدفمندی برسد. پیشنهاد ما آن بود که فرمول اصلاح قیمت فوق، یک بار به تصویب دولت و مجلس برسد و سپس اجرا شود و دیگر مساله قیمتگذاری انرژی، موضوع «جدل سیاسی همهساله» نباشد.
* پاسخ به چند نقد
هر چند این پیشنهاد از طرف گروهی از متخصصین مورد توجه قرار گرفته، ولی تاکنون مورد توافق سیاستگذاران واقع نشده است. شاید یکی از دلایل عمده برای حفظ روال گذشته این باشد که ثابت نگه داشتن قیمت و تغییر جهشی آن، در کوتاهمدت به سیاستمداران کنترل بیشتری روی منابع بودجه و مهار تورم (به خصوص در مورد هزینه انرژی خانوار) میبخشد، هر چند که می تواند در درازمدت، اجرای قانون هدفمندی، استفاده بهینه از منابع انرژی و حتی کنترل تورم را با مشکل روبه رو کند. البته نگرانی عدم کنترل در کوتاهمدت، چندان بیجا نیست. مثلا اگر سال گذشته دولت قاعده پیشنهادی ما را به اجرا گذاشته بود، الان با توجه به افت شدید قیمت بین المللی انرژی در چند ماه گذشته، درآمد دولت از فروش انرژی در داخل پایین می رفت و امکان داشت مشکل کسری بودجه ایجاد کند. بعد هم اگر همانطور که احتمالش هست، قیمت جهانی ناگهان به سطح چند ماه پیش برگردد، قیمت داخلی هم باید با آن رشد کند، که میتواند تورمزا باشد و به رفاه خانوارها آسیب برساند. با توجه به این گونه نگرانی ها و شرایطی که در بازار بین المللی انرژی پیش آمده، اکنون این سوال مطرح شده که آیا ادامه روش سیاستگذاری گذشته بهتر از استفاده از دستوری شبیه آنچه ما پیشنهاد کردیم نیست؟
پاسخ من به این سوال به دلایلی که در ذیل ارائه می کنم، منفی است:
اول از همه باید یادآور شوم که برای رسیدن به چند هدف متفاوت، نیاز به حداقل همان تعداد ابزار سیاستگذاری هست. نمی شود با کنترل قیمت انرژی، هم تورم و هم کسر بودجه را کنترل کرد و همزمان به اهداف استفاده بهینه از منابع انرژی و ضربهگیری هزینه خانوار رسید. بهترین و مهمترین هدف برای طراحی سیاستگذاری قیمت انرژی، زمینهسازی برای «استفاده بهینه از منابع انرژی» است. کنترل کسری بودجه و مقابله با ضربه های تورمی و آثار آنها، هر یک ابزار خودشان را لازم دارند.
هدف فرمول پیشنهادی پروفسور پسران و من، مبتنی بر رسیدن به قیمتگذاری بهینه انرژی در درازمدت است. کنترل قیمت انرژی ممکن است مشکلات تورم و کسری بودجه را در کوتاه مدت حل کند، ولی در درازمدت مشکلات بزرگ تری ایجاد می کند که نهایتا به زیان کل جامعه است.
البته باید این را هم اضافه کنم که نفع قیمت گذاری به روال گذشته، حتی در «کوتاهمدت» هم، چندان روشن نیست. مثلا باید توجه داشت که بالا نگه داشتن قیمت انرژی در داخل وقتی قیمت جهانی پایین میرود، تولیدکنندگان داخلی را با مشکل رقابت در بازارهای صادرات و واردات روبه رو می کند و می تواند ضربه بزرگی به تولید بزند. بعد هم وقتی قیمت بینالمللی انرژی بالا برود، عدم تطبیق قیمت داخلی با آن، مصرف داخلی را بالا نگه می دارد و کشور را از درآمد بیشتر صادرات انرژی و دسترسی به منابع گسترده تر برای سرمایه گذاری محروم می کند.
برای رسیدن به هدف کنترل تورم باید ساز و کار لازم را برای تنظیم رشد نقدینگی ایجاد کرد، به نحوی که مردم اعتماد پیدا کنند که هدف سیاست پولی ایجاد ثبات اقتصادی است، نه تامین کسری بودجه یا ایجاد منبع مالی برای افراد یا گروه های خاص. مقابله با آثار ضربه های تورمی روی خانوارهای آسیب پذیر هم باید از طریق توسعه و استفاده کارآ از نهادهای تامین اجتماعی و چترهای حمایتی دنبال شود.
همچنین برای مدیریت کسری بودجه، ابزار موثر عبارت است از: توسعه بازار اوراق مشارکت، تنظیم مالیات ها و هزینه های دولت و تشریک مساعی با بخش خصوصی در موارد مناسب. در واقع سیاست بهینه قیمت انرژی می تواند مکمل استفاده از این گونه ابزار باشد. مثلا، وقتی قیمت انرژی در بازار جهانی پایین می رود، کاهش متناسب قیمت داخلی آن به کنترل تورم و رشد تولید بخش خصوصی کمک می کند و این می تواند هم درآمد مالیاتی را افزایش دهد و هم از هزینه های دولت بکاهد؛ بنابراین به حل مشکل کسری بودجه کمک کند. اگر بازار اوراق مشارکت توسعه یافته باشد و مردم به نظام سیاست پولی اعتماد پیدا کنند، نرخ بهره هم ممکن است کاهش پیدا کند و هزینه استقراض دولت را پایین بیاورد. در زمان رشد قیمت انرژی در بازارهای بین المللی، ترقی قیمت در داخل درآمد دولت را بالا می برد و امکان بیشتری برای مقابله با مشکلات اقتصادی در کوتاه مدت و پس انداز برای درازمدت ایجاد می کند.
یک سوال دیگر که در مورد روش پیشنهادی مطرح است این است که بهترین شرایط برای شروع استفاده از آن چه وقتی است. آیا بهتر است حالا که قیمت جهانی انرژی به شدت افت کرده و به قیمتهای داخلی نزدیک شده، دولت به استفاده از چنین قاعدهای دست بزند؟ یا اینکه روال گذشته را فعلا دنبال کند و وقتی قیمت انرژی دوباره بالا رفت روش جدیدی را به کار بگیرد؟ به نظر من قیمت پایین انرژی شرایط بهتری را برای تغییر روش ایجاد کرده است چون رسیدن به هدف پیشبینیشده در قاعده پیشنهادی ما به شیب بسیار کمتری نیاز دارد و سریعتر می توان به اهداف درازمدت رسید. البته اگر در آینده قیمت جهانی مجددا با سرعت بالا برود، تغییر قیمت در داخل نیز مطابق قاعده پیشنهادی لازم خواهد بود؛ ولی همانطور که در نوشتارهای قبلی من و پروفسور پسران مطرح شده، برای هموار کردن راه فرمول مورد استفاده را میتوان طوری تنظیم کرد که تغییرات قیمت بین المللی را به تدریج در قیمت داخلی منعکس کند.
در خاتمه پاسخ به این سوال لازم است که آیا بهتر نیست به جای استفاده از فرمول، قیمت انرژی شناور باشد و به طور روزمره با قیمت جهانی بالا و پایین برود؟ این در واقع سیاستی است که اخیرا دولت اندونزی اتخاذ کرده است و چون قیمت جهانی انرژی در حال حاضر فوق العاده پایین است، فعلا با قبول عام و تحسین بعضی صاحب نظران روبه رو شده است، ولی معلوم نیست این سیاست در صورت جهش قیمت جهانی پایدار بماند. البته اگر دولت دسترسی به منبعی برای پرداخت یارانه انرژی نداشته باشد، راهی جز شناور نگه داشتن قیمت نمی ماند. شرایط دیگری که به اتخاذ قیمت شناور، «پایداری سیاسی»میدهد، وقتی است که درآمد مردم بالا باشد و بازارهای مالی و بیمه هم توسعه یافته، بهطوریکه تکانههای قیمت انرژی آثار کوچکی روی رفاه خانوارها بگذارد.
ولی در بسیاری کشورهای در حال توسعه که صاحب منابع انرژی هستند هیچ یک از این دو مورد فوق صدق نمیکند. در نتیجه با بروز شوک قیمت جهانی انرژی، نگرانی از آثار آن فشار سیاسی زیادی را برای کنترل قیمت ایجاد می کند و دیر یا زود عملا به تعلیق سیاست شناوری می انجامد. در این شرایط وجود فرمولی که در درازمدت منعکس کننده قیمت جهانی بوده و در کوتاه مدت و میانمدت هم نوسانات قیمت را تا حدودی هموار میکند، دو مزیت عمده دارد. یکی اینکه به دولت و مردم فرصت واکنش و تطبیق میدهد. دوم اینکه به جای رویارویی محتمل با شکست سیاست شناوری و بازگشت به چرخه بی نظم تثبیت و جهش قیمت داخلی، یک فرمول مناسب میتواند به پایداری روال قیمتگذاری در طول زمان و نهایتا به حصول اهداف درازمدت، کمک کند.
منبع: دنیای اقتصاد
اول**1368**
04/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]
صفحات پیشنهادی
فرصت طلایی برای حضور داروسازی ایران در عراق
سهشنبه ۱۶ دی ۱۳۹۳ - ۱۵ ۵۷ رییس سازمان غذا و داروی کشور ضمن اشاره به حجم صادرات دارویی و تجهیزات پزشکی ایران بازار دارویی عراق را فرصتی مناسب جهت سرمایهگذاری شرکتهای داروسازی ایران در این کشور خواند به گزارش خبرنگار سلامت خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا دکتر رسول دیناروندمدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی هرمزگان: دریا فرصتی طلایی برای تامین آب شرب روستاهای هرمزگان است
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی هرمزگان دریا فرصتی طلایی برای تامین آب شرب روستاهای هرمزگان استمدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی هرمزگان گفت دریا فرصتی بسیار مناسب و منبعی عظیم برای تولید آب شیرین و رفع مشکلات کمآبی برخی روستاهای هرمزگان است به گزارش خبرگزاری فارس از بندرعباموفقیت مریخنورد پیر و کمحافظه «فرصت» در بالا رفتن از تپه 135متری
دوشنبه ۲۲ دی ۱۳۹۳ - ۰۹ ۱۳ مریخنورد فرصت در آغاز یازدهمین سال حضور بر سطح سیاره سرخ موفق به بالا رفتن از یک تپه 135 متری شد به گزارش سرویس فناوری ایسنا مریخنورد فرصت Opportunity ژانویه 2004 بر سطح سیاره سرخ فرود آمد و بیش از یک دهه است که در مریخ به تحقیقات اکتشافی میپردازبیست نکته طلایی برقراری ارتباط موفق در زندگی زناشویی
نکات کلیدی برقراری یک ارتباط موفق خانوادگی بیست نکته طلایی برقراری ارتباط موفق در زندگی زناشویی سعی کنید که در ارتباط با همسرتان همواره هویت خود را به عنوان یک زن و همسر حفظ کنید زنی که توجه به روابطش به قیمت از دست دادن هویتش تمام شود به خود و روابطش صدمه میزند امام على عليهدانش آموزان می توانند نقش بسزایی در کسب موفقیت های ورزشی داشته باشند
رئیس اداره تربیت بدنی در گفتگو با پانا دانش آموزان می توانند نقش بسزایی در کسب موفقیت های ورزشی داشته باشند خبرگزاری پانا در خشش دبیر تربیت بدنی و دانش آموزان زنجانی در مسابقات واترپلو نوجوانان آسیا کسب نائب قهرمانی نمونه ای از این موفقیت هاست ۱۳۹۳ دوشنبه ۲۲ دي ساعت 13 21 &برای توافق با ایران، تا ابد فرصت نداریم!
هیل گزارش میکند برای توافق با ایران تا ابد فرصت نداریم جنگطلبان کنگره و احتمال وضع تحریمهای جدید علیه ایران تهدیدی علیه مذاکرات به شمار میروند و از طرفی این احتمال وجود دارد که عزم روسیه و چین در این مذاکرات دستخوش تغییر شده و به خاطر مزایای همکاری با ایران در زمینه فرمهمترین محورهای جلسه امشب شورای هماهنگی جبهه اصلاحات بررسی جزئیات همایش 25 دیماه اصلاحطلبان/ موضوع عضویت
مهمترین محورهای جلسه امشب شورای هماهنگی جبهه اصلاحاتبررسی جزئیات همایش 25 دیماه اصلاحطلبان موضوع عضویت ندا مطرح نشداعضای شورای هماهنگی جبهه اصلاحات در جلسه امشب خود به بررسی آخرین جزئیات برگزاری همایش اصلاحطلبان که قرار است شنبه هفته آینده برگزار شود پرداختند به گزارش خبرنگاپليس با لباس هنر، ارتباطش با مردم موفق تر شد
۲۱ دي ۱۳۹۳ ۲۰ ۲۹ب ظ مدير کل ارشاد اسلامي گيلان پليس با لباس هنر ارتباطش با مردم موفق تر شد مديرکل فرهنگ و ارشاد اسلامي گيلان گفت وقتي پليس لباس هنر بر تن کرد ارتباطش با مردم بهتر و موفقيتش بيشتر شد به گزارش خبرگزاري موج از رشت فيروز فاضلي امروز در دومين همايش ساليانه پليسمجری طرح گردشگری آشوراده: تردید ندارم که در آشوراده موفق می شویم
مجری طرح گردشگری آشوراده تردید ندارم که در آشوراده موفق می شویم جامعه > محیط زیست - مجری طرح گردشگری آشوراده می گوید فعالان محیط زیست حرف درستی می زنند که باید مسایل محیط زیستی رعایت شود اما جنجال بحث دیگری دارد که باید اینها از هم تفکیک شود جنجال هم به این دلیل امعاون فرماندار ویژه ری: موفقیت ایران در عرصههای مختلف نگرانی دشمنان اسلام را در پی داشته است
معاون فرماندار ویژه ری موفقیت ایران در عرصههای مختلف نگرانی دشمنان اسلام را در پی داشته استمعاون سیاسی انتظامی فرماندار ویژه شهرستان ری گفت موفقیتهای چشمگیر جمهوری اسلامی ایران در عرصههای مختلف سیاسی فرهنگی علمی و اقتصادی نگرانی دشمنان اسلام را در پی داشته است به گزارش خبراستاندار تهران: اقتصاد مقاومتی بهترین فرصت برای حرکت به سمت تولید است
استاندار تهران اقتصاد مقاومتی بهترین فرصت برای حرکت به سمت تولید استاستاندار تهران گفت اقتصاد مقاومتی بهترین فرصت برای حرکت به سمت تولید است به گزارش خبرگزاری فارس از جنوب استان تهران سید حسین هاشمی یکشنبه شب در همایش تجلیل از 56 تولیدکننده برتر ملی و استانی بخش کشافرصت شناورسازی بنزین
قیمت بنزین در ایران با نرخ هدف جهانی مساوی شد فرصت شناورسازی بنزین بررسیها نشان میدهد بهدنبال کاهش قیمت نفت و فرآوردههای آن همچون بنزین در بازارهای جهانی قیمت حاملهای انرژی در بازارهای داخلی تقریبا با سطح هدف در نظر گرفته شده در قانون هدفمندی یارانهها یکسان شده استدهه مبارک فجر فرصت مناسبی برای معرفی دستاوردهای نظام به مردم است
عباس ملکوتی خواه گفت دهه مبارک فجر فرصت مناسبی برای معرفی دستاوردهای نظام به مردم است خبرگزاری پانا فرماندار شهرستان پیشوا در جلسه ستاد هماهنگی گرامیداشت دهه فجر شهرستان پیشوا گفت دهه مبارک فجر فرصت مناسبی برای معرفی دستاوردهای نظام به مردم و تبیین ارزشهای انقلاب اسلامی استدکتر میر قاسم مومنی فرصت های موجود در روابط ایران با ونزوئلا
دکتر میر قاسم مومنیفرصت های موجود در روابط ایران با ونزوئلاشکل گیری همکاری مناسب میان دو کشور ایران و ونزوئلا می تواند منافع مشترک فراوان ایجاد کند از مهار آمریکا تا جلوگیری از کاهش فزاینده قیمت نفت سوال آن است که سفر رئیس جمهور مادورو به ایران چه چشم اندازی از روابط میان دو کفرماندار پیشوا: دهه فجر فرصت مناسبی برای معرفی دستاوردهای نظام به مردم است
فرماندار پیشوا دهه فجر فرصت مناسبی برای معرفی دستاوردهای نظام به مردم استفرماندار شهرستان پیشوا گفت دهه مبارک فجر فرصت مناسبی برای معرفی دستاوردهای نظام به مردم است به گزارش خبرگزاری فارس از جنوب استان تهران بهنقل از روابطعمومی فرمانداری شهرستان پیشوا عباس ملکوتی&zموفقيت بازي «جادههاي نبرد» در بازار بين المللي
۲۱ دي ۱۳۹۳ ۱۶ ۵۷ب ظ در انتظار ناشر ايراني موفقيت بازي جادههاي نبرد در بازار بين المللي بازي رايانهاي جادههاي نبرد با عنوان انگليسي Rush for Glory محصول استوديو بازيسازي پارسه است اين بازي که در سبک استراتژي برجهاي دفاعي و با استفاده از موتور بازيسازي کاملاً داخلفرصت مناسبي براي همکاري بخشهاي فرهنگي دستگاههاي مختلف به وجود آمده است
۲۱ دي ۱۳۹۳ ۱۶ ۵۴ب ظ وزير فرهنگ در ديدار از مجموعه تئاتر خاوران فرصت مناسبي براي همکاري بخشهاي فرهنگي دستگاههاي مختلف به وجود آمده است علي جنتي صبح امروز در جريان ديدار از مجموعه تئاتر خاوران گفت اين دوره فرصت مناسبي است تا همکاري صميمانه باعلاقه و با حس مسؤوليت بين بخشهاي-
گوناگون
پربازدیدترینها