واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: "هیل" گزارش میکند:
برای توافق با ایران، تا ابد فرصت نداریم!
جنگطلبان کنگره و احتمال وضع تحریمهای جدید علیه ایران، تهدیدی علیه مذاکرات به شمار میروند و از طرفی، این احتمال وجود دارد که عزم روسیه و چین در این مذاکرات دستخوش تغییر شده و به خاطر مزایای همکاری با ایران در زمینه فرصتهای اقتصادی، از ادامه مذاکرات دست بکشند.
به گزارش سرويس بينالملل باشگاه خبرنگاران، پایگاه اینترنتی نشریه "هیل" در یادداشتی به قلم "الی مارویاما" مینویسد: گروه 1+5 ـــ متشکل از پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل و آلمان ـــ و ایران، پس از آنکه در سال نخست مذاکرات به توافق نهایی نرسیدند، اکنون تلاش میکنند تا در فرصت باقیمانده، به یک توافق جامع هستهای دست پیدا کنند. در حال حاضر، پیش از فرارسیدن ضرب العجل دوم 1 مارس 2015 (10 تیر 94)، دشوارترین مرحله مذاکرات برای دستیابی به چارچوب کلی توافق نهایی، بین این قدرتها در حال انجام است.
با این حال، تمدید مدام مذاکرات، هم به لحاظ سیاسی و هم اقتصادی امکانپذیر نیست. به علاوه، تلاقی عواملی همچون کاهش ناکافی تحریمها، جنگطلبان کنگره و جاهطلبیهای اعضای 1+5 ، دریچه فرصت برای دستیابی به توافق هستهای را کوچکتر میکند.
کاهش تحریمهای اقتصادی بر اساس توافق فعلی، ایران را در بلندمدت راضی نگه نمیدارد. از طرفی، طولانی شدن مذاکرات و تداوم توافق موقت، در کنار سقوط قیمت نفت، وعده رئیسجمهور حسن روحانی برای بهبود اقتصاد ایران را به خطر میاندازد. قیمت نفت از بالاترین میزان آن در ماه ژوئن با قیمت 115 دلار برای هر بشکه، به طرز چشمگیری کاهش پیدا کرده است و در حال حاضر به قیمت تقریبی 50 دلار برای هر بشکه رسیده است. سقوط قیمت نفت، درآمد ایران را که 50 درصد آن به بخش نفت متکی است، کاهش داده است.
بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت ایران، اخیرا اظهار داشت که پس از لغو تحریمها، ایران تولید خود را از 2.7 میلیون بشکه به 4 میلیون بشکه افزایش خواهد داد. در حال حاضر، تحریمهای موجود، ایران را در رسیدن به اهداف نفتی خود با مشکل مواجه کرده است. در صورتی که ترکیب توجیه ناپذیر عدم لغو تحریمها و سقوط قیمت نفت به بحران در این کشور منجر شود، روند مذاکرات هستهای ناتمام خواهد ماند.
*** اعمال هرگونه تحریم جدید، برای ایران به منزله آن است که غرب هیچ جدیتی برای رسیدن به توافق هستهای ندارد
دورنمای تحریمهای اضافی کنگره علیه ایران، یکی دیگر از مسائلی است که دستیابی به توافق نهایی را تهدید میکند. اعضای کنگره، که از مذاکرات فعلی ناراضی هستند، ممکن است که با هدف پایان دادن هر چه سریعتر به برنامه هستهای ایران، تحریمهای جدیدی را علیه این کشور وضع کنند. یک چنین سناریویی، یکی از انگیزههای مهمی که ایران را به میز مذاکرات آورده بود، تضعیف خواهد کرد.
از سوی دیگر، اعمال هرگونه تحریم جدید، برای ایران به منزله آن است که غرب هیچ جدیتی برای رسیدن به توافق هستهای ندارد و امیدی به لغو تحریمها نیست. به علاوه، هرگونه تشدید تحریمها توسط آمریکا میتواند توازن ظریف و حساس موجود بین گروه 1+5 را بر هم زده و باعث شود که دیگر طرفین مذاکره، انگیزهای برای ادامه مذاکرات نداشته باشند و آن را رها کنند. این امر موجب خواهد شد که امیدهای باقیمانده برای دستیابی موفقیتآمیز به یک توافق هستهای، نقش بر آب شوند.
*** گروه 1+5 باید به دقت گام بردارد و سریعا پیش از آنکه اتحاد و عزم موجود در بین اعضای آن شکسته شود، با ایران به توافق برسد
نویسنده در ادامه این یادداشت مینویسد:
با این حال، یکی دیگر از چالشهای موجود در بین اعضای 1+5، بلندپروازیهای روسیه و چین است. زیرا این احتمال وجود دارد که در صورت بینتیجه ماندن و تداوم بیحاصل مذاکرات، این دو کشور از مذاکرات کناره گیری کنند و با توجه به اینکه ایران برای افزایش تولید نفت و گاز خود به سرمایه گذاری خارجی و شرکای بین المللی نیاز دارد، روسیه و چین میتوانند به جای آنکه وقت خود را در مذاکراتی بینتیجه و طولانی تلف کنند، روی فرصتهای سودمند اقتصادی دوجانبه، همکاریهای خود را با ایران آغاز کنند. از این رو، گروه 1+5 باید به دقت گام بردارد و سریعا پیش از آنکه اتحاد و عزم موجود در بین اعضای آن شکسته شود، با ایران به توافق برسد.
*** طولانی شدن مذاکرات و عدم تحقق وعده لغو تحریمهای اقتصادی علیه ایران، میتواند این کشور را از میز مذاکرات و دیپلماسی هستهای خود منحرف سازد
سیاست داخلی ایران نیز وضع موجود را تحمل نمیکند. عدهای در ایران معتقدند که گروه 1+5، بیش از ایران به این توافق نیاز دارد. به اعتقاد «مارویاما»، موفقیت ایران در تحت تاثیر قرار دادن تحرکات منطقهای، اعتماد به نفس و جسارت رهبران سیاسی ضد غرب را در این کشور افزایش داده است. با این وجود، در صورت طولانی شدن مذاکرات و عدم تحقق وعده لغو تحریمهای اقتصادی علیه ایران، میتواند این کشور را از میز مذاکرات و دیپلماسی هستهای خود منحرف سازد.
*** زمان برای مذاکره، تا ابد ادامه نخواهد داشت
در دور پایانی مذاکرات، ایران و 1+5 باید به گفت و گوهای خود تا رسیدن به یک توافق جامع هستهای ادامه دهند. این نکته را نیز باید در نظر گرفت که زمان برای مذاکره، تا ابد ادامه نخواهد داشت. جنگطلبان کنگره و احتمال وضع تحریمهای جدید علیه ایران، تهدیدی علیه این مذاکرات به شمار میروند و از طرفی، این احتمال وجود دارد که عزم روسیه و چین در این مذاکرات دستخوش تغییر شده و به خاطر مزایای همکاری با ایران در زمینه فرصتهای اقتصادی، از ادامه مذاکرات منصرف شوند.
*** اقدامات عجولانه و نسنجیده مانند وضع تحریمهای جدید، به شکست مذاکرات هستهای منجر خواهد شد
نویسنده معتقد است که برای جلوگیری از شکست مذاکرات، ایران باید برای لغو تحریمهای بیشتر، شواهد محکمی را مبنی بر توقف برنامه هستهای خود ارائه دهد. در مقابل،1+5 نیز به نوبه خود باید متحد و یکپارچه بماند و همچنین فضای کافی به ایران بدهد تا تعهد خود را به توافق نشان دهد. اقدامات عجولانه و نسنجیده، میتواند این توازن ظریف و حساس را بر هم زده و نتایج مهلکی را به دنبال داشته باشد.
انتهای پیام./.
تاریخ انتشار: ۲۲ دی ۱۳۹۳ - ۰۱:۴۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]