واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۳ بهمن ۱۳۹۳ (۱۳:۲۶ب.ظ)
مرگ پادشاه عربستان و آينده قيمت نفت گروه اقتصاد سياسي
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، ملک عبدالله بن عبدالعزيز، ششمين پادشاه عربستان سعودي و دهمين فرزندِ عبدالعزيز آل سعود، بنيانگذار عربستان جديد بود. ملک عبدالله پس از مرگ برادرش فهد بن عبدالعزيز، و از تاريخ اول اوت ۲۰۰۵ تا هنگام مرگ بهمدت بيش از ۹ سال پادشاه عربستان بود. پس از وي (جمعه 3 بهمن- 23 ژانويه)، برادر ناتنياش سلمان بن عبدالعزيز به پادشاهي عربستان رسيد.
ملک عبدالله از سال ۱۹۷۵ معاون دوم نخست وزير بودهاست؛ پستي که در عربستان به وليعهد بعدي تعلق ميگيرد. از سال ۱۹۸۲ ميلادي وليعهد عربستان شد. البته وي از سال ۱۹۹۵ و پس از بيماري و زمينگير شدن ملک فهد عملاً تمامي اختيارات يک پادشاه را در دست گرفت. وي همچنين رياست هيأت وزيران و فرماندهي گارد ملي عربستان سعودي را نيز عهدهدار بود.
بسياري از تحليل گران معتقد بودند که پس از مرگ پادشاه عربستان اولين واکنش از سوي بازار جهاني نفت صورت بگيرد ، که اين اتفاق جمعه 3 بهمن رخ داد. بلومبرگ اعلام کرد به دنبال اعلام مرگ پادشاه عربستان سعودي قيمت نفت در بازار جهاني رو به افزايش گذاشت. عربستان بزرگترين صادرکننده نفت جهان است و نگراني ها از بروز تنش ميان خانواده آل سعود باعث رشد قيمت نفت شده است. قيمت نفت سبک آمريکا در معاملات روز جمعه 1.4 دلار افزايش يافت و هر بشکه از اين نفت در برابر 47 دلار و 18 سنت معامله شد. قيمت نفت برنت درياي شمال در بازار لندن نيز 1.2 دلار افزايش يافت و به 49 دلار و 45 سنت در هر بشکه رسيد.
با اين حال نبايد انتظار داشت که با روي کار آمدن پادشاه جديد، سياست نفتي اين کشور تغيير چنداني کند. به عقيده برخي از تحليل گران بحث نفت نيازمند مديريت متمرکز و ثابت است، هنگامي که شاهزادگان و وراث جديد اين مديريت را اعمال کنند، مديريت نفت در سطح پايين خواهد بود، لذا احتمال افزايش قيمت نفت وجود دارد. اما نمي توان اين افزايش را دائمي دانست.
با نگاهي به رويکرد عربستان در سازمان اوپک، نشان مي دهد اين کشور همواره از روش خود مبني بر افزايش توليد و حفظ سهم نفتي در بازار جهاني دفاع کرده است. درحال حاضر که به عقيده بسياري از کارشناسان کاهش قيمت نفت از مسائل سياسي نيز تبعيت مي کند همکاري اين کشور با آمريکا براي افزايش توليد نفت، تصميمي است که تا حدود زيادي از عوامل استراتژيکي و سياست خارجي سعودي ها ناشي مي شود. بنابراين نمي توان گفت که قيمت نفت در کوتاه مدت و با تاثيري پذيري از مرگ "ملک عبدالله"، با تغييرات چشم گيري مواجه شود.
قيمت نفت هم اکنون حول ميانگين 50 دلار در هر بشکه نوسان دارد. عربستان سعودي در هفته هاي گذشته توليد نفت خام را بالا برد و مدعي شد که اين اقدام را نه با انگيزه هاي سياسي بلکه با هدف پاسخگويي به نيازهاي بازار انجام مي دهد. اين در حالي است که برخي ناظران اقتصاد بين الملل مي گويند اقدام عربستان سعودي در هماهنگي کامل با آمريکا براي اعمال فشار هر چه بيشتر بر ايران و روسيه تحت تحريم غرب است تا اين دو کشور (ايران در مناقشه هسته اي و روسيه در بحران اوکراين) تحت تاثير اقداماتي از اين دست، کوتاه بيايند.
تاکنون نيز هيچ شواهدي مبني بر تغيير در ميزان توليد و قيمت نفت در بازارهاي جهاني از سوي عربستان سعودي مشاهده نشده است بلکه بالعکس سلمان بن عبدالعزيز، شاه کنوني عربستان که بيعت شهروندان سعودي با وي انجام گرفت، در آخرين اظهاراتش ضمن اذعان به رويارويي اين کشور با بحران هاي امنيتي بي سابقه، بر اصرار عربستان براي ادامه سياست نفتي خود تاکيد کرد.
البته با نگاهي به اوضاع داخلي عربستان و در نظر گرفتن برخي فاکتورها مثل اختلافات داخلي اميران سعودي، نارضايتي شهروندان اين کشور از اوضاع اقتصادي و اجتماعي، افزايش انتقاد از عملکرد سياست هاي دربار و... شايد بتوان گفت مسلط نشدن بر چنين شرايطي به تدريج بر سياست هاي کلان اين کشور در عرصه بين المللي نيز تاثير بگذارد و طبيعي است که اين مسئله بر صادرات نفت عربستان به بازارها نيز سرايت کند. در اين ميان امير سلمان جانشين ملک عبدالله نيز در حالي به مسند پادشاهي عربستان رسيده که با 79 سال سن، داراي مشکلات جسماني است به طوري که برخي گزارش ها نشان مي دهد وي به دليل بيماري قادر به اداره حکومت نيست.
در هر حال تمام اين مسائل فرضيه هايي هستند که گذر زمان مي تواند ما را در تحليل بهتر آينده قيمت نفت ياري کند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 62]