محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1832074502
فراز و فرود روزنامه و روزنامهنگاری در افغانستان
واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران:
فراز و فرود روزنامه و روزنامهنگاری در "افغانستان"
نخستین نشریه فارسیزبان در افغانستان همزمان با حکومت "امیر شیرعلی خان" و با وارد کردن نخستین دستگاه چاپ سنگی از هند به این کشور به نام "شمس النهار" با مسئولیت "میرزا عبدالعلی خان" به چاپ رسید.
به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران ، هر چند به باور برخی تاریخ نویسان قبل از شمس النهار نشریهای دیگری به نام «کابل» در زمان "امیرمحمد اعظم خان" به مسئولیت "سید جماالدین" منتشر میشده اما به باور اغلب افراد، اولین نشریه در افغانستان شمس النهار است.
به باور صاحبنظران و تاریخ نویسان، سید جمالالدین به امیر شیرعلی خان پیشنهاد کرد تا در افغانستان نشریهای منتشر شود و امیر نیز با پذیرش پیشنهاد وی دستور به انتشار شمس النهار داد.
شمس النهار در 16 صفحه و در ماه 2 و یا 3 مرتبه منتشر میشد، مقالات و مطالب این نشریه عمدتا توسط "عبدالقادر پیشاوری"و تعدادی از مترجمها نوشته میشد.
پس از مرگ امیر شیرعلی خان، "عبدالرحمن" با حمایت انگلیسیها به قدرت رسید و شمس النهار نیز از چاپ بازماند؛ اما پس ازمرگ عبدالرحمن و با به قدرت رسیدن «امیرحبیب الله خان» دوران تازهای برای مطبوعات افغانستان بوجود آمد و از آن به نام شکل گیری مطبوعات نوین یاد میگردد.
دوره "حبیب الله خان"
درسال 1901 میلادی و همزمان با به قدرت رسیدن امیر حبیب الله خان نشریهای دیگری به نام «سراج الخبار» پا به عرصه مطبوعات افغانستان گذاشت و این اولین نشریه بود که به ترویج اندیشه نوین تجدد طلبانه مبادرت ورزید.
این نشریه که در هر 15 روز یکبار نشر میشد، تنها نشریهای بود که اندیشههای تجدد طلبانه و اصطلاحات جدید سیاسی و فرهنگی را وارد جامعه افغانستان کرد و به همین سبب بود که «محمود طرزی»، مدیر مسئول این نشریه لقب "پدرژورنالیزم" این کشور را از آن خود کرد.
سراج الاخبار بیشتر به نشر اندیشههای ملی گرایانه و ضد انگلیسی میپرداخت و همین امر نیز سبب شد که این نشریه پس از 8 سال فعالیت توسط فشارهای انگلیس از چاپ باز بماند.
دوره "امان الله خان"
با روی کار آمدن امان الله روزنامهنگاری مورد توجه بیشتر قرار گرفت و نشریههای جدیدی از جمله «ارشاد النسوان» (اولین مجله زنان افغانستان)، "سراج الاطفال"، "امان افغان"، "ستاره افغان"، «پشتون ژغ»، "انیس"، "اردو" و برخی نشریههای دیگر در این دوره در جمع نشریههای افغانستان افزوده و رادیو نیز در همین دوره (سال 1318 هـ. ش) فعالیت رسمی خود را دراین کشور آغاز کرد.
در دوره امان الله خان کارهای دیگری نیز در راستای بهبود وضعیت مطبوعات در افغانستان برداشته شد، نخستین قانون مطبوعات و همچنان بندهای در قانون اساسی (نظام نامه) این کشور در مورد مطبوعات گنجانده شد.
براساس قانون مطبوعات و بند 11 قانون اساسی افغانستان حق تأسیس نشریه دراین کشور فقط به دولت و اتباع افغانستان داده شد.
دوره «ظاهرشاه»
در دوره ظاهرشاه فضا برای کار روزنامه نگاری در افغانستان بازتر شد و تعداد روزنامهها نیز افزایش یافت؛ روزنامههای "هیواد" به زبان پشتو و "کابل تایمز" به زبان انگلیسی، و همچنان اقداماتی هم در راستایی تأسیس ایستگاه تلویزیونی نیز برداشته شد.
در دوران ظاهر شاه و در سال 1343 هـ.ش. ریاست مطبوعات به وزارت مطبوعات ارتقاع یافت و در همین سال قانون مطبوعات افغانستان نیز به تصویب مجلس ملی این کشور رسید.
دوره «داودخان»
در دوره زمامداری داود خان اتفاقی خاصی در عرصه روزنامه نگاری در افغانستان رخ نداد و مهمترین کاری که دراین دوره و در سال 1357 هـ.ش. انجام شد، نشریات امتحانی برای تلویزیون در این کشور بود.
دوره کمونیستی
درسال 1357 پس از کودتای هفتم ثور/اردیبهشت در کابل، نظام مطبوعاتی افغانستان به شدت تغییر پیدا کرد و بسیاری از نشریات توقیف و تنها نشریههای اجازهی انتشار داشتند که اندیشهها و آرمانهای کمونیستی را منعکس می کردند.
مهمترین نشریههای که در دوران احزاب کمونیستی در افغانستان منتشر میشد، میتوان به نشریه «دثورانقلاب» به زبان پشتو، "پیام"، "حقیقت انقلاب" و "حقیقت سرباز"نام برد.
البته برخی صاحب نظران دوران حکومت "نجیب الله" را از دورههای دیگر زمامداران کمونیستی مستثنی قرار دادهاند؛ زیرا به باور آنان در این دوره بر اثر اتخاذ سیاستهای تنش زا تا حد زیادی قوانین حاکم بر مطبوعات تغیر کرد.
نشریههای که دراین دوره نشر میشد را «اخبار هفته» و «سباوون» با سردبیری «ظاهرطنین» نمایند فعلی افغانستان در سازمان ملل متحد، «شوخک، و «آزادی» هرکدام به مدیریت «عبدالعزیز مختار» و «غلام سخی غیرت» و برخی نشریههای دیگر تشکیل میدادند.
دوران نجیب الله از دورههای ارزشمند برای مطبوعات افغانستان محسوب میشود؛ زیرا دراین سالها تا پیروزی مجاهدین گروههای جهادی در داخل و خارج کشور از جمله ایران و پاکستان با انتشار صدها نشریه با تیراژهای متفاوت تجربهای متفاوتی را در تاریخ مطبوعات این کشور رقم زدند.
دوران مجاهدین
با پیروزی مجاهدین و فروپاشی نظام کمونیستی در افغانستان، روزنامه و روزنامه نگاری تا حد زیادی از رونق سابق خود افتاد و فقط چند روزنامه به نامهای "کابل"، "بالاحصار"، "صبح امید"، "شهر" و نشریههای گروههای جهادی در این دوره کماکان به انتشار خود ادامه دادند.
با آغاز جنگهای داخلی در افغانستان روزنامه نگاری افول کرد و تعدادی زیادی از نویسندگان و اصحاب قلم از این کشور خارج و به کشورهای همسایه مهاجر شدند.
با تسلط طالبان، رسانه و مطبوعات در افغانستان دچار یک رکود بی سابقه در تاریخ این کشور شد و رسانههای تصویری از جمله تلویزیون بکلی از بین رفت و تنها رسانهای که در زمان طالبان نشریات داشت رادیو صدای شریعت (رادیوی تبلیغاتی طالبان) و یک هفته نامه با همین نام و با همین محتوا بود.
دراین دوره برخی نشریههای قدیمی افغانستان از جمله «هیواد» و «انیس» در کابل و «اتفاق اسلام» درهرات نیز به طور نیمه و نصفه فرصت چاپ پیدا کردند؛ اما این نشریهها نیز به طور کلی مواضع و دیدگاه امارت اسلامی افغانستان را منعکس می کردند.
پس از طالبان
پس از فروپاشی نظام طالبان و روی کار آمدن دولت جدید به رهبری «حامد کرزی» سیلی از روزنامهها و رسانههای صوتی و تصویری در افغانستان با گرایشهای مختلف عرض اندام کردند.
طبق آخرین گزارشها هم اکنون در افغانستان بیش از 100 تلویزیون، 200 شبکه رادیویی و بیش از 300 نشریه چاپی فعالیت دارد.
/انتهای پیام
منبع: خبرگزاري فارس
کد خبر: ۵۱۰۸۷۶۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 53]
صفحات پیشنهادی
فراز و فرود روزنامه و روزنامهنگاری در افغانستان+تصاویر
فراز و فرود روزنامه و روزنامهنگاری در افغانستان تصاویرنخستین نشریه فارسیزبان در افغانستان همزمان با حکومت امیر شیرعلی خان و با وارد کردن نخستین دستگاه چاپ سنگی از هند به این کشور به نام شمس النهار با مسئولیت میرزا عبدالعلی خان به چاپ رسید به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس دفراز و فرود اسکناسهای افغانستان در گذر زمان+ تصاویر
فراز و فرود اسکناسهای افغانستان در گذر زمان تصاویراسکناسهای افغانستان در ادوار مختلف و با تغیر پادشاهان و حکام در این کشور مانند پرچمها و نمادها دستخوش تغییرات شده است به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در کابل اولین پول کاغذی اسکناس در افغانستان همزمان با تأسیس اولین بانک مرمروری بر فراز و فرودهای وحدت اصولگرایان
مروری بر فراز و فرودهای وحدت اصولگرایان بیش از یک سال تا انتخابات مجلس دهم باقیمانده است اما چند ماهی است که تلاش های گروه های مختلف برای رایزنی های لازم جهت حضور قدرتمند در این انتخابات شروع شده است تلاش هایی که در همه جریان ها در مسیر وحدت است دیدبان بعد از انقلاب اسلامیچگونه میتوان کارت حرفهای روزنامهنگاری داشت؟
سهشنبه ۲۳ دی ۱۳۹۳ - ۱۶ ۳۴ اداره کل مطبوعات و خبرگزاریهای داخلی اولین لیست خبرنگاران و روزنامهنگاران دارای کارت حرفهای را منتشر کرد به گزارش بخش رسانه ایسنا کارت حرفهای روزنامهنگاری به کسانی اعطاء میشود که از طریق سایت سمان saman-gov ir اقدام به تشکیل پرونده و تکمیل مدفراز و فرود ارزهای رسمی اعلام شد -
فراز و فرود ارزهای رسمی اعلام شد شناسهٔ خبر 2470679 چهارشنبه ۱ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۰ ۴۸ اقتصاد > بانک و بیمه وبورس بانک مرکزی نرخ بانکی 39 ارز را امروز برای عرضه در مرکز مبادلات ارزی اعلام کرد به گزارش خرنگار مهر بانک مرکزی نرخ بانکی 39 ارز را برای امروز اعلام کرد که بر این اساس نداستان روزنامهنگاری که پول میداد فرزندش برایش کتاب بخواند/ غلاغه به خونش نرسید چطور متولد شد؟
داستان روزنامهنگاری که پول میداد فرزندش برایش کتاب بخواند غلاغه به خونش نرسید چطور متولد شد نشست نقد و بررسی کتاب گویای غلاغه به خونش نرسید نوشته ابوالفضل زرویی نصرآباد شب گذشته دوشنبه 22 دیماه با حضور سیدعلی شجاعی مهدی زارع نیما رئیسی و فاطمه محمدی برگزار شد به گزارشکلاسهای رایگان روزنامهنگاری برای خبرنگاران
شنبه ۲۷ دی ۱۳۹۳ - ۱۴ ۳۹ کانون فرهنگ ادب و اندیشه دورههای آموزش مهارتهای فرهنگی در زمینههای روزنامهنگاری ادبیات و هنر برای خبرنگاران برگزار میکند به گزارش خبرنگار بخش رسانه ایسنا دورههای آموزشی در حوزههای مصاحبه خبر گزارش یادداشت و مقاله گرافیک و فوتوژونالیسم در زمصفجه نخست روزنامههای امروز افغانستان
صفجه نخست روزنامههای امروز افغانستانحضور ظریف در کابل و گفتوگوی وی با مقامهای ارشد دولت وحدت ملی معرفی وزرای پیشنهادی به پارلمان از سوی اشرفغنیو اعلام استراتژی و راهبرد 5 ساله دولت افغانستان از مهمترین مطالب روزنامههای امروز افغانستان است به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس درنگاهی به فراز و فرود قیمت خودروهای داخلی در هفتهای که گذشت/ متقاضیان در انتظار وام 15 میلیونی خودرو
نگاهی به فراز و فرود قیمت خودروهای داخلی در هفتهای که گذشت متقاضیان در انتظار وام 15 میلیونی خودرو در هفته ای که گذشت پژو 206 تیپ 2 با افت 300 هزار تومانی به 33 میلیون و 400 هزار تومان رسید به گزارش نامه نیوز در حالی که دهمین ماه سال 93 رو به پایان است همچنان بازار خودرو در رصفحه نخست روزنامههای امروز افغانستان در یک نگاه
صفحه نخست روزنامههای امروز افغانستان در یک نگاهروزنامههای امروز افغانستان عناوین صفحه نخست خود را به سخنان روز گذشته محمد اشرفغنی رئیسجمهور این کشور در خصوص مشکلات دولت پاسخگویی دولت و پارلمان در برابر ملت و تشکیل کابینه اختصاص دادند به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در کابلفراز و فرود برخی شرکتهای بیمهای در سطح توانگری مالی
دوشنبه ۱۵ دی ۱۳۹۳ - ۱۱ ۳۷ بیمه مرکزی سطح توانگری مالی شرکتهای بیمه در سال 1393 را منتشر کرد که براساس آن برخی شرکتها از سطح توانگری یک به ردههای بعدی نزول کردهاند و برخی دیگر نسبت به سال گذشته سطح توانگری مالی خود را افزایش دادند به گزارش ایسنا رییس کل بیمه مرکزی ایران که دتصاویر صفحه نخست روزنامههای امروز افغانستان
تصاویر صفحه نخست روزنامههای امروز افغانستانگفتوگوهای رئیس جمهور افغانستان با مقامهای امارات و دیدار رئیس جمهور پیشین افغانستان با مقامهای خارجی در کابل عناوین صفحه نخست روزنامههای امروز کابل است به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در کابل گفتوگوهای رئیس جمهور افغانستان باغیبت «فضلالرحمن» در کابل تیتر یک روزنامههای افغانستان شد
غیبت فضلالرحمن در کابل تیتر یک روزنامههای افغانستان شدبرخی روزنامههای امروز چاپ کابل با انتشار مطالبی در خصوص عدم سفر فضلالرحمان رهبر جمعیت علمای پاکستان به کابل اعتراضات فعالان جامعه مدنی افغانستان علیه وی را کارنامهای سیاه برای این مفتی پاکستانی عنوان کردند به گزارش خبرندلایل فراز و فرودهای تالار شیشه ای |اخبار ایران و جهان
دلایل فراز و فرودهای تالار شیشه ای کد خبر ۴۶۵۴۰۹ تاریخ انتشار ۲۰ دی ۱۳۹۳ - ۱۱ ۵۲ - 10 January 2015 عضو کمیسیون اقتصادی مجلس بهبود شرایط بازار بورس را در گرو رشد اقتصادی کشور عنوان کرد و گفت نوسان قیمت نفت کاهش بودجه عمومی کشور و افزایش محدودیت های ناشی از بخش های اقتصادی باعنگاهی به صفحه نخست روزنامههای امروز افغانستان
نگاهی به صفحه نخست روزنامههای امروز افغانستانروزنامههای امروز افغانستان عناوین صفحه نخست خود را به معرفی اعضای کابینه به پارلمان این کشور و گرفتن رای اعتماد از نمایندگان اختصاص دادهاند به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در کابل روزنامههای امروز افغانستان عناوین صفحه نخست خصفحه نخست روزنامههای امروز افغانستان
صفحه نخست روزنامههای امروز افغانستانتاکید اشرف غنی بر ضرورت حضور اکثر اعضای مجلس سنا در صحن علنی تکذیب پنتاگون در مورد حضور داعش در افغانستان و تاکید بر نقش مهم پارلمان در تشکیل کابینه کارآمد بخشی از مهمترین عناوین خبری صفحات نخست روزنامههای امروز است به گزارش خبرنگار خبرگزروزنامهنگار افغانستانی در گفتوگو با فارس مطرح کرد افراط، وهابیت و مواد مخدر 3 تهدید مشترک برای ایران و افغان
روزنامهنگار افغانستانی در گفتوگو با فارس مطرح کردافراط وهابیت و مواد مخدر 3 تهدید مشترک برای ایران و افغانستانروزنامهنگار افغانستانی با اشاره به اهمیت بالای ثبات سیاسی افغانستان در سیاست خارجی ایران گفت افراط وهابیت و مواد مخدر 3 تهدید مشترک برای این دو همسایه است «ن-
گوناگون
پربازدیدترینها