تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 17 تیر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هرگاه (مردم) امر به معروف و نهى از منكر نكنند، و از نيكان خاندان من پيروى ننمايند،...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ووچر پرفکت مانی

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

تاثیر رنگ لباس بر تعاملات انسانی

خرید ریبون

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1805361151




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

فراز و فرود اسکناس‌های افغانستان در گذر زمان+ تصاویر


واضح آرشیو وب فارسی:فارس:
فراز و فرود اسکناس‌های افغانستان در گذر زمان+ تصاویر
اسکناس‌های افغانستان در ادوار مختلف و با تغیر پادشاهان و حکام در این کشور مانند پرچم‌ها و نمادها دستخوش تغییرات شده است.

خبرگزاری فارس: فراز و فرود اسکناس‌های افغانستان در گذر زمان+ تصاویر



به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در کابل، اولین پول کاغذی (اسکناس) در افغانستان همزمان با تأسیس اولین بانک مرکز (دافغانستان بانک) در زمان «امان الله خان» پادشاه وقت این کشور در سال 1298 هـ.ش. به چاپ رسید. در سمت راست اولین اسکناس افغانستان که به ارزش «یک روپیه کابلی» به چاپ رسید، نماد حکومت آن زمان ( محراب و منبر) و در وسط آن نشان حکومت امانی و در سمت چپ، عبارت «یک روپیه کابلی» به زبان فارسی نوشته شده بود. در سال 1304 اصلاحاتی در پول افغانی (واحد پول افغانستان) به وجود آمد. قبل از این تاریخ در هر منطقه این کشور اوزان و مقادیر جداگانه‌ای رایج بود به طور مثال، سیر کابل (هفت کیلو) با سیر سایر شهرهای افغانستان متفاوت بود و این تفاوت برای مردم مشکلاتی را به وجود آورده بود. با اصلاحاتی که سال 1304 هـ.ش. صورت گرفت، اوزان افغانستان به سیستم متریک تبدیل و بعد از این تاریخ بود که واحد پول افغانستان، از«روپیه» به «افغانی» تبدیل شد. تا سال 1307 هـ.ش. که همزمان با پایان عمر حکومت امانی بود، 5 نوع اسکناس 5 افغانی، سه نوع اسکناس 10 افغانی و 2 نوع اسکناس 50 افغانی دیگر منتشر شد.





دوره حبیب الله کلکانی در حکومت «حبیب الله خان کلکانی» پول جدیدی منتشر نشد و همان پول‌های دوره امان الله خان، با مهر مخصوص شاه جدید دوباره جریان پیدا کرد اما در این اسکناس‌ها، در جایگاه نشان حکومتی آن، مهر حبیب الله خان با عبارت «خادم دین رسول الله» حک شده بود.





دوران «ظاهر شاه» و تاسیس بانک ملی اولین بانک ملی افغانستان در زمان حکومت ظاهرشاه با سرمایه 35 میلیون افغانی معادل 5/ 3میلیون دلار آمریکایی تاسیس و همزمان با آن پول‌های جدید در واحدهای 2، 5، 10، 20، 50 و 100 افغانی به چاپ رسید و عنوان دولت «شاهی افغانستان» روی آن حک شد. در سال 1318 هـ.ش. چاپ پول افغانی وارد مرحله دیگری شد. در این سال به پیشنهاد «عبدالمجید زابلی» «دافغانستان بانک» تاسیس و سرمایه دولت از بانک ملی به این بانک انتقال یافت. در 26 دی ماه همین سال، این بانک برای اولین بار اسکناس‌هایی در واحد 500 و هزار افغانی را به چاپ رساند.









حذف زبان فارسی با تأسیس افغانستان بانک، تغییرات مهمی در اسکناس‌های افغانستان به وجود آمد، بگونه‌ای که تصویر شاه بر روی اسکناس‌ها حک و نوشته‌های فارسی از روی آنها حذف شد که این روش تا کنون ادامه دارد.  دوره «داوود خان» و حک شدن نشان جمهوریت به جای نشان شاهی با به قدرت رسیدن داوود خان در سال 1352 هـ.ش. ازمهمترین تغییراتی که در چاپ اسکناس به وجود آمد، افزایش نشان جمهوری به جای نشان شاهی و تصویر داوود خان به جای تصویر شاه برکنار شده، در اسکناس‌ها بود.





دوره کمونیستی و حذف چهره ها در دوره حکومت کمونیستی (احزاب خلق و پرچم) عکس‌ها و طرح‌هایی با مفاهیم "کارگری" از جمله «صنعت» و «زارعت» جایگزین چهره‌های اشخاص گردید. دوره «پرچمی‌ها» و حذف نشان حکومتی از اسکناس‌ها در دوره حکومت «نور محمد تره‌کی» و «حفیظ الله امین» (شاخه پرچم) در سال 1357، نشان حکومتی "خلق" بر بالای اسکناس‌ها جای گرفت، اما با روی کار آمدن پرچمی‌ها در سال 1358، برای اولین بار، نشان رسمی بانک مرکزی افغانستان (افغانستان بانک) جایگزین نشانه‌های حکومتی در اسکناس‌ها شد و تاکنون ادامه دارد.





دوره مجاهدین و کاهش ارزش پولی با روی کار آمدن مجاهدین درافغانستان، بازهم اسکناس‌های این کشور دستخوش تغییرات شد اما مهم‌تر از آن، سقوط قابل ملاحظه ارزش پول افغانی در مقابل ارزهای خارجی بود. کاهش ارزش پول و چاپ پول‌های بدون پشتوانه، سبب افزایش حجم پول در بازارهای این کشور شد و در نتیجه، اسکناسهای 5 هزاری و 10 هزاری هم برای نخستین بار، به جمع اسکناسهای افغانی پیوست. در دوره مجاهدین، همچنان که بخش‌های مختلف افغانستان توسط گروه‌های مختلف اداره می‌شد، پول واحدی نیز جای خود را به 2 نوع پول با ارزش متفاوت داد.

دوره «حامد کرزی» و افزایش ارزشی هزار برابری در زمان شبه نظامیان طالبان در افغانستان پولی به چاپ نرسید و همان پول‌های دوره مجاهدین با فرازفرود ارزش، کاربرد داشت. مهم‌ترین گامی که در دوره جدید (زمان حامد کرزی) در جهت ثبات پولی و کاستن از تورم برداشته شد، جمع آوری پول‌های سابق و چاپ پول‌های جدید، با ارزشی معادل هزار برابر پول‌های قبلی بود. در این دوره، هر افغانی جدید، با هزار افغانی سابق معاوضه شد و این امر، نقش زیادی در کنترل تورم پولی و افزایش ارزش پول افغانی در برابر ارزهای خارجی داشت. دولت جدید افغانستان امیدوار است با چاپ پول‌های جدید، به روش دیرین تغییر پول با تغییر دولت پایان داده باشد. به همین منظور در پول‌های این دوره، از عکس شخصیت‌ها استفاده نشده، و عبارتی که نشانه یک دوره یا یک حکومت خاص باشد، به کار نرفته است. انتهای پیام/

93/10/23 - 14:25





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن