پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1849549226
اقتصاد ایران در دوران پهلوی چه وضعی داشت
واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: اقتصاد ایران در دوران پهلوی چه وضعی داشت
دشمن و جبهه معارض انقلاب اسلامی در طول یکسال اخیر تلاش داشته تا به مردم مسلمان ایران به ویژه جوانان کشور و افکار عمومی جهان چهرهای واژگون از انقلاب، امام و رهبری و نمادی زیبا از رژیم ستم شاهی و غرب را القا نماید.
به گزارش خبرنگار شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ «مردم وفادار و انقلابی کشورمان برای به دست آوردن استقلال واقعی و رسیدن به خودکفایی، خیلی بیش از اینها آماده صبر و فداکاری هستند و من مطمئنم که ملت عزیز ایران یک لحظه استقلال و عزت خود را با هزار سال زندگی در ناز و نعمت، ولی وابسته به اجانب و بیگانگان معاوضه نمیکنند.» (امام خمینی (ره) صحیفه نور ج 21، ص 56) گاهی اوقات در فضای عمومی جامعه شنیده میشود که در زمان پهلوی و محمدرضا شاه مخلوع، شرایط اقتصادی وضعیت بهتری داشت و به طور مثال قیمت کالاها در آن دوران ارزان بوده و در حال حاضر گران قیمت شدهاند و از این قبیل مباحث و از سویی دشمن و جبهه معارض انقلاب اسلامی در طول یکسال اخیر تلاش داشته تا به مردم مسلمان ایران به ویژه جوانان کشور و افکار عمومی جهان چهرهای واژگون از انقلاب، امام و رهبری و نمادی زیبا از رژیم ستم شاهی و غرب را القا نماید. امروز رسانههای سلطنت طلب و اپوزیسیون به شدت در حال بذک کردن نظام پهلوی هستند و همگی به سودمندی آن دوران برای تاریخ ایران اذعان کرده و آن را در پرتویی از فنون رسانه ای و جلوههای تصویری و قرائت متون ویژه به نمایش گذاردهاند. بدین منظور برای روشن تر شدن تفاوتها میان شرایط اقتصادی دوران رژیم طاغوت و نظام جمهوری اسلامی، قصد داریم گزارشی را با استفاده از آمارهای موجود و نظرات کارشناسان در این زمینه مطرح نماییم و در گزارشهای آتی به موضوعات دیگر نیز خواهیم پرداخت. 1- سیاستها و نگرش حکومت پهلوی به اقتصاد نیم نگاهی به وضعیت اقتصادی دوران پهلوی بیانگر این واقعیت است که علی رغم اینکه رژیم پهلوی به پشتوانه دلارهای نفتی، حمایت های گسترده بیگانگان و سیل کالاهای مصرفی و تجملاتی از خارج به داخل ایران توانسته بود وضعیت اقتصادی بخشهایی از کشور خصوصا گروههای وابسته به قدرت و یا مناطق مرفه نشین و شهری را خوب جلوه دهد؛ اما نگاهی دقیق تر به ساختارها وبرنامه های اقتصادی، نحوه عملکرد مدیریت کلان کشور در این زمینه و وضعیت اکثر طبقات زیرین جامعه، همگی حکایت از اوضاع رو به وخامت و منفی اقتصاد کشور در آن دوران دارد. در دوران حکومت پهلوی مشکل اصلی جامعه ایران و بالطبع اقتصاد را استبداد تشکیل میداد. شاه به هر کس میخواست، میبخشید و از هر کس می خواست سلب مالکیت میکرد. بنابراین فقدان امنیت جانی و مالی و عدم تضمین کافی حقوق مالکیت مانع رونق اقتصادی، تجمیع ثروت و ابداع و نوآوری شد.
وجود منابع رانتی فراوان در دوران پهلوی نیز این امر را تشدید کرده بود. به طوری که با افزایش درآمدهای نفتی میزان قدرت انحصاری رژیم حاکم افزایش و با افزایش قدرت انحصاری میزان پاسخگویی به مردم و ذی نفع های اقتصادی نیز کاهش یافته بود. به طور کلی سه ویژگی: 1- استبداد، فساد سیاسی و اداری و دخیل بودن ملاحظات سیاسی و رؤیاهای بلند پروازانه در برنامه های اقتصادی و عدم استقلال نهادهای اقتصادی و برنامه ریزی 2- کنترل کامل بخش خصوصی از یک طرف و شیوع فساد مالی و استفاده از اموال عمومی در جهت منافع شخصی 3- گسترش رانت اقتصادی در میان درباریان و اعطای مناصب اداری و پروژه ها و امتیازات اقتصادی، هرگونه مجالی را برای توسعه و نوآوری از بین می برد.
1-1- درآمدهای نفتی و نحوه توزیع آن در کشور اگر از زبان آمار و ارقام نگاه کنیم، درآمد نفتی از سه میلیارد دلار در سال 1332 به 53 میلیارد دلار در سال 1356 رسید و درآمد سرانه 11514 دلار؛ با این وجود در جامعه ایرانی در بخش های فقیر جامعه، فقر هر روز بیشتر و شکاف طبقاتی عمیق تر می شد که این امر دلایلی دارد: 1- عدم توزیع منصفانه باعث رشد اقتصادی یک طبقه خاص وابسته به حکومت می شد. 2- عمده مقاطعه کاری های پر سود، طرح های پرمنفعت دولتی ... برای مقامات حکومتی بود. بر اساس یک برآورد تنها در فاصله 1352-1355 حق کمیسیون مقام های دولتی از یک میلیارد دلار فراتر رفت. این نوع توزیع ثروت، بخشی از جامعه ایرانی که شالوده حکومت شاه را تشکیل می دادند (اعضای دربار، ارتش، ساواک، و بلندپایگان دیوان سالاری) و مورد اعتماد شخص شاه بودند تعلق می گرفت. 3- حدود چهل درصد از بودجه کشور به ارتش اختصاص داده می شد که تعداد نیروها و پرسنل آن هر روز بیشتر و بیشتر می شد و در سال های آخر به 413 هزار نفر رسیده بود. ارتش بودجه مخفی نیز داشت به اضافه 40 درصد بودجه رسمی.
4- 20درصد خانواده های سطح بالا سهم خود را در هزینه ها از 79/51 درصد در سال 1339 به 56/55 درصد در سال 1353 افزایش دادند؛ ولی در مقابل 40 درصد خانواده های سطح پایین در همین دوره سهم خود را از 13/9 در صد به 96/11 درصد کاهش دادند. به موجب آمار احمد اشرف صرفا 5/1 درصد جمعیت کشور سهم خود را در درآمد ملی بالا برده بودند. 5- تنها ده درصد از درآمد سرشار نفت و کمتر از 15 درصد از کل واردات به امر توسعه اختصاص می یافت
6- شرکت ملی نفت به صورت محرمانه ولی دائمی مبلغ کلانی به حساب شخصی شاه واریز می نمود. به گونه ای که سرمایه شخصی شاه به یک میلیارد رسیده بود. با این سرمایه ها نهادهایی اداره می شد که آنها نیز هدفی جز سلطه بیشتر حکومت بر تمامی ابعاد زندگی مردم نداشتند.
2-1.سیری ناپذیری خاندان پهلوی و تاراج اموال مردم خاندان پهلوی عقده و حرص و ولع سیر ناشدنی در جمع ثروت داشتند. رضاخان با زور و قلدری املاک مردم را در مقابل بهای اندکی تملک میکرد. محمدرضا نیز از همان روزی که به حکومت رسید، به فکر ثروتاندوزی افتاد. پس از آن که قیمت نفت به شکل سرسامآوری بالا رفت، شاه به بهانههای مختلف هر روز بر ثروت، املاک و کاخ های خود و اطرافیانش در داخل و خارج میافزود.
او در سال 1337 برای عادی جلوه دادن فعالیتهای اقتصادی به پیشنهاد علم، سازمانی اقتصادی را تحت عنوان «بنیاد پهلوی» تأسیس کرد. این بنیاد با استفاده از موقعیت و اقدامات غیرقانونی خود نظیر کازینوهای قماربازی و کابارهها، رانتخواری و استفادههای انحصاری از امکانات، معاملات، صنایع و وامها، مواد مخدر، قاچاق عتیقه و... منابع مالی سرشاری را عاید خانواده پهلوی نمود. مطبوعات آمریکایی اموال و دارایی شاه را تا 35 میلیارد دلار برآورد کردهاند. اشرف پهلوی نیز توانست از راههای غیرقانونی و سوء استفاده از موقعیتش یکی از ثروتمندترین افراد خاندان پهلوی و از سرمایهداران بزرگ جهان شود و اکنون نیز در نیویورک، پاریس، رم، مونتکارلو و چند نقطه مصفای دیگر جهان هم اقامتگاههای مجلل و باشکوه دارد.
از سوی دیگر شاه و دربارش با مسافرتهای پرخرج به داخل و خارج از کشور هزینههای سرسامآوری را به بودجه کشور تحمیل میکردند. در سال 1348 که درآمد عمومی ایران حدود یک میلیارد دلار بوده است، شاه دویست هزار دلار خرج یک مسافرت به آمریکا نمود و با گران شدن نفت در دهه پنجاه، هزینه این مسافرتها به دهها برابر افزایش یافت. به عنوان نمونه در یک سفر اشرف پهلوی به آمریکا در سال 1356، نیم میلیون دلار هزینه به بیتالمال تحمیل شد. افزون بر این شاه و درباریان او با دست و دلبازی بیحد حصر خود بیتالمال را به کسانی میبخشیدند که هرگز سزاوار نبودند؛ از پادشاهان سرنگون شده افغانستان، یونان، آلبانی و بلغارستان وهمسرانشان گرفته تا مقامات آمریکایی و اروپایی و بالآخره ندیمه ها، معشوقه های شاه و درباریان و این دست و دلبازیها زمانی است که اکثر روستاهای ایران از آب آشامیدنی بهداشتی و برق و راه محروم بودند و در حاشیه تهران حلبیآباد روئیده بود.
جشن های 2500ساله شاهنشاهی که بیش از سیصد میلیون دلار هزینه دربر داشت و با ولخرجیها و اتلاف بی حد و حصر سرمایههای ملی کشورمان انجام شد ، درحالی بود که متجاوز از نیمی از جمعیت کشور در روستاها و حومه شهرهای بزرگ در فقر و فلاکت و تنگدستی به سر میبردند و در اکثر شهرها و روستاهای کشور، اثری ازوسایل اولیه و مقدماتی رفاه عمومی و حداقل امتیازات زندگی ساده برای عامه مردم وجود نداشت. به اعتراف خود ثریا ، «محلات جنوب شهر تهران با جویهای سرباز که آب کثیف آن پس از عبور رختشوی خانهها و آلوده شدن به کثافات ولگردان و سگها به مصرف خوراک مردم میرسد، بچههای مفلوج، زنان و پیرمردان گرسنه، گل ولای کوچهها که خانههایشان شباهتی به خانه ندارد، محلاتی که فقر کامل بر آنها حکمفرماست و توان شکایت نیز ندارند.»
2- وضعیت تولید در کشور در دوران حکومت محمدرضا پهلوی یکی از دلایلی که موجب کاهش تولید داخلی و عدم تمایل تولیدکنندگان به تولید میشد، اعمال تعرفه های گمرکی پایین از سوی دولت نسبت به کالاهای وارداتی خارجی بود. به عبارت دیگر در نتیجه اعمال تعرفه های گمرکی پایین ، کالاهای خارجی به وفور و با قیمت بسیار نازل در بازار یافت می شد این سیاست اقتصادی نامناسب ، در جهت تضعیف تولیدات داخلی ، افزایش وابستگی اقتصادی کشور به قدرت های صنعتی و تامین بازار برای آنان بوده است زیرا در چنین شرایطی تولید کننده نوپا و کم تجربه داخلی امکان رقابت با تولید کننده توانمند و مجرب خارجی را نمی یابد و به سهولت از صحنه رقابت خارج می شود و حضور در عرصه تولید را مقرون به صرف نمی یابد .در همین خصوص باید در جواب عدهای که معتقدند قیمتها در زمان محمدرضا پهلوی ارزانتر بوده است گفت؛ بله، کالا در آن زمان ارزانتر بوده است اما باید به این نکته بسایر مهم توجه داشت که ارزانی کالاها (به معنای عرفی آن ) یکی از بزرگ ترین موانع رشد و توسعه اقتصادی در جوامع ، به خصوص در جوامع در حال توسعه تلقی می شود ؛ ارزانی غیر معقول ، موجب تضعیف موقعیت تولید کننده و در نهایت ، تضعیف تولیدات داخلی می شود. از همین رو در اکثر کشورهای پیشرفته اقتصادی ،گرانی وجود دارد. برای مثال، بانک جهانی برای چندمین بار، توکیو پایتخت ژاپن را به عنوان گران ترین شهر جهان اعلام کرده است حتی در این کشورها گاه با ارزانی مبارزه نیز می شود، زیرا با واقعی شدن قیمتها ست که می توان از تولید کننده داخلی حمایت کرد و حمایت از تولیدکننده داخلی نیز در نهایت تامین منافع مصرف کننده داخلی را به همراه دارد . افزایش واردات به منظور پاسخ به تقاضاهای روزافزون و در نتیجه " تغییر الگوی مصرف و عادت دادن مردم به استفاده از کالاهای که امکان تولید آن در کشو رموجود نبود کل زندگی اقتصادی، اجتماع و فرهنگی ایران را با انحصارات غربی پیوند داد تا آنجا که نه تنها برای به حرکت در آوردن چرخ صناثع بلکه برای هرگونه فعالیتی اعم از تولیدی و خدماتی، نیازها از طریق واردات تأمین میشد. پس صنایع وابسته پیشاهنگ وابستگی اقتصادی در ایران محسوب میشوند. اخبار و رویدادها بر جای مانده از رژیم شاه شدت این وابستگی را به خوبی نشان میدهد. به عنوان مثال کارخانه ارج با هشت هزار کارگر در سال 1356 به علت نداشتن پیچ متوقف میشود 3- کشاورزی و دامداری بخش کشاورزی از مهمترین و استراتژیکترین بخشهای اقتصادی کشور است. در دهه 40، ایران هنوز به طور عمده جامعهای کشاورزی بود. کشاورزی همچنان چهل تا پنجاه درصد از تولید ناخالص ملی را تشکیل میداد. سرشماری سال 1345 نشان میداد که حدود نیمی از جمعیت شاغل کشاورزانی بودند که مستقیماً در مشاغل کشاورزی فعالیت داشتند؛ اما در همین سالها و حدفاصل سالهای(1357-1341) حکومت پهلوی تصمیم به اتخاذ سیاستهای اصلاحات ارضی گرفت که به انقلاب شاه و ملت معروف بود. این اصلاحات، اقتصاد ایران را دچار تحولات و بحران های فراوانی میکند.
اهدافی که در اصلاحات ارضی و در بخش کشاورزی دنبال میشد شامل «رشد و توسعه امور زراعی و کشاورزی در جهت تامین نیازمندی های مردم و کاهش وابستگی ایران به محصولات کشاورزی وارداتی بود»؛ اما نه تنها این اهداف تحقق نیافت، بلکه نیاز ایران به واردات کشاورزی را افزون تر کرد. یعنی 15 سال بعد از انقلاب شاه و ملت روستاهای ایران به واردات مواد غذایی از خارج وابسته بودند و روز به روز این وابستگی بیشتر می شد. تا جایی که به ادعای منابع خارجی میزان واردات کشاورزی در فاصله سال های 1356 تا 1357 با افزایش 14 درصدی رو به رو بوده است. این واقعیت که قبل از اصلاحات ارضی ایران یکی از صادرکنندگان مواد غذایی بود بیشتر ما را به تعجب وا می دارد. طبق آمار رسمی دولت در سال 1356، دولت فقط توانایی تامین مواد غذایی مردم خود برای 33 روز در سال را داشت و مجبور بود باقی مواد غذایی را از خارج وارد کند. برای مثال مرغ را از فرانسه، تخممرغ را از اسرائیل، سیب را از لبنان، پنیر را از دانمارک وارد میکرد. گزارشگران سازمان ملل و پژوهندگان غربی که درباره اصلاحات ارضی به تحقیق و تفحص پرداخته اند در مورد شکست این اصلاحات گزارش می دهند که فقیرتر شدن میلیون ها روستایی، سیر صعودی بیکاری، کار با مزد کم طی دهه 1960 و آبیاری ناکافی از نتایج این اصلاحات بود. رشد فرآورده های کشاورزی در سال تنها دو درصد بود، حال آنکه سالانه سه درصد بر تعداد جمعیت و شش درصد بر خرج زندگی افزوده می شد. 4- صنعت بخش صنعت در این دوره با برنامهها و طرحهای گستردهای که از طرف اقتصاد جهانی ارائه میشد، تغیرات وسیعی را شاهد بود. حمایتهای همه جانبه دولت از این بخش از دهه 40 به بعد افزایش یافت. به تدریج رشتههای صنعتی گوناگون با برخورداری از حمایتهای همه جانبه دولت و مشارکت مستقیم و غیر مستقیم شرکتهای انحصاری خارجی تأسیس شد. کارخانههای تولید کننده کالاهای مصرفی، واسطهای، سرمایهبر و سنگین یکی پس از دیگری در قطبهای صنعتی و اقتصادی کشور ایجاد شدند و نیروهای ماهر و غیر ماهر شهری و مهاجرین روستایی را به خود جذب کردند. خصوصیت عمده این نوع صنایع، مصرفی بودن و وابستگی آنها از نظر مواد اولیه، قطعات، ماشین آلات، نیروی انسانی متخصص و در نتیجه وابستگی تولید به خارج بود. اگر چه بخش صنعت در این سالها تغییرات زیادی را شاهد بوده است ولی ماهیت آن مانند دورههای گذشته تحت تأثیر سه عامل اصلی یعنی دولت، درآمد حاصل از فروش نفت و اقتصاد جهانی قرار داشت. دولت تمام سرمایه گذاری بخش صنایع سنگین و سرمایه بر را خود بر عهده داشت و سایر سرمایه گذاریها نیز زیر نظر دولت صورت میگرفت. فروش نفت به خصوص در این دوره از اهمیت بالایی در پیشبرد طرح های اقتصادی برخوردار بود. به دنبال افزایش بهای نفت در اوایل دهه 50 بلند پروازیهای حرکت به سوی تمدن بزرگ اثرات خود را بیشتر از گذشته نشان میداد و درآمدهای ایران عملا تا پایان دوره حکومت پهلوی وابسته به نفت بود. به عنوان نمود در سال 1353، 98 درصد صادرات ایران را نفت تشکیل می داد. از طرفی دیگر صنعت ایران مانند سایر کشورهای پیرامونی تحت تاثیر مستقیم رشد و گسترش اقتصاد جهانی قرار داشت. برنامههای توسعه عمرانی ایران بر اساس توصیههای سازمان های و مؤسسات بین المللی و جوامع زیر نفود اقتصاد جهانی تنظیم شد. وامها و کمکهای اقتصادی، نظامی و سیاسی این سازمانها، پایه و اساس رشد و توسعه اقتصاد سرمایه داری پیرامونی و صنعت وابسته ایران بود. در نهایت این فرایند توسعه، وضعیت طبقاتی را در ایران تغییر داد و اختلافات طبقاتی بیشتر و بیشتر شد. توسعه صنعت کشور طی سالهای قبل از انقلاب اسلامی ایران و به ویژه در برنامههای اول، دوم و سوم بر مبنای ایجاد و توسعه صنایع مصرفی استوار بود و قاعدتا با گسترش کامل صنایع مصرفی و مونتاژ رفته رفته وابستگی شدید به واردات، فقدان هرگونه عمق در تولید صنعتی و فقدان رابطه منطقی میان بخش صنعت با سایر بخش های اقتصاد ملی و زیر بخشهای صنعت از جمله ویژگیهای نظام صنعتی کشورگردید. صنایع کشور همچنان از ضعف ساختار برخوردار بوده و اغلب بر صنایع مونتاژ تکیه شده بود. به این ترتیب صنایع تکنولوژی بر، تا 90 در صد به خارج وابسته بودند و در سال 1357 به جز نفت کالای عمده دیگری برای صادرات وجود نداشت 5- وضع معیشت مردم در گذشته قیمتها پایین بوده ولی قدرت خرید مردم بسیار پایین تر از آن بوده است. به طور مثال درآمد کارمند عادی ماهانه 500 تا 1200 تومان بود (البته حقوق 1000 تومانی در سالهای حدود 1348 برای افراد بسیار کمی بود) و قیمت پیکان در آن زمان حدود 28000 تومان بود یعنی حقوق بیش از 28 ماه یک کارمند.
بر اساس آمار بانک جهانی، 46 درصد مردم ایران در سال 1356 زیر خط فقر بودند و ضریب جینی در ایران قبل از انقلاب بیش از 45 بوده است. 6- عوامل اقتصادی مؤثر بر شکل گیری انقلاب ناکارآمدی اقتصادی رژیم پهلوی به گونهای بروز کرده بود که بسیاری از محققان و نویسندگان آن را علت اصلی سقوط رژیم دانستهاند. اما باید گفت که پدیده چند بعدی بودن علل انقلاب اسلامی از ویژگیهای خاص این انقلابه شمار میرود. که علاوه بر علل سیاسی و فرهنگی و اجتماعی بر علل اقتصادی نیز تکیه دارد. در میان نظریات انقلاب، نظریاتی وجود دارند که بر عوامل اقتصادی تاکید می کنند. به این صورت که آنچه از سوی رژیم به عنوان توسعه اقتصادی تبلیغ میشد چیزی جز رشد اقتصادی ناموزون نبود. رشد که با اتکا ر درآمدهای نفتی و کمکهای مالی آمریکا صورت گرفت. بدیهی است که با هر گونه کاهش و یا نوسان در این منابع فرشد مذکور نیز متوقف میشد و به علت تضعیف سیاستهای رفاهی موجبات نارضایتی مردم را فراهم میکرد.
بررسیهای کلی توسعه حقایق روشنی را پیش روی ما قرار میدهد. از اواسط دهه 50 رشد و توسعه اقتصادی ناموزون و ناهماهنگ و دگرگونی سر سامآور بخشهای اقتصادی و نیز تأثیرپذیری از اقتصاد جهانی چهره نامطلوب خود را نشان داد. علی رغم تبلیغات رژیم شاه در زمینه دستاوردهای عظیم اقتصادی واقعیات خبر از ناکامی اقتصادی میداد. این ناکامیها در اواخر عمر رژیم نمود بیشتری داشت و این در واقع ناپایداری رشد اقتصادی سالهای قبل از بحران اقتصادی که ناشی از رشد بیرویه قیمت نفت بود را نشان میداد حتی در طول برنامه پنجم 1357-1352 که به علت افزایش قیمت نفت رشد اقتصادی افزایش یافته بود و تفکر حرکت به سوی دروازهای تمدن بزرگ در ذهن شاه شکل گرفته بود، میزان برخورداری از رشد اقتصادی برای همه یکسان نبود و ین نوع توسعه دو گانگی اقتصادی بین بخش سنتی و مدرن را افزایش داده بود. در بخشی از طرحهای این دوره تأسیسات صنعتی مدرن قرار داشت که در کنار بخش سنتی اقتصاد بنا شده بود. بحرانهای اقتصادی در اواخر رژیم شاه و مخصوصا به دنبال کاهش بهای نفت و ناکار آمدی دولت، زمینه سقوط آن ار فراهم کرده بود. دولت برای تأمین بودجه برنامهها و طرحهای اقتصادی با مشکلات زیادی روبرو شد.. تورم و کمبود بعضی از اقلام غذایی از تبعات بحران اقتصادی بود. رشد بیرویه قیمت خدمات شهری و افزایش هزینه زندگی که از پیامدهای تمرکز توسعه در شهرها و مهاجرت بیرویه و فساد اقتصادی بود موجبات نارضایتی بخشهای وسیعی از جامعه را فراهم کرد. سیاست رفاهی رژیم با کاهش درآمدهای نفتی به بن بست رسیده بود. آهنگ شتابان مهاجرت روستائیان به شهرها به خاطر بی توجهی دولت به آنان و از سوی دیگر نیاز شهرها به ویژه تهران به کارگر سبب خالی شدن روستاها از سکنه و رکود بیشتر بخش کشاورزی و افزایش بهای محصولات این بخش شد. در نیمه دوم سال 1356 تورم به 40 در صد رسید، نرخ رشد صنایع غیر نفتی از 1/14 درصد در سال 1355 به 4/9 درصد در سال 1356 تنزل یافت.
در انتها باید گفت: شرایط اقتصادی دوران پهلوی را این گونه میتوان توصیف نمود: نداشتن برنامه مشخص اقتصادى، تک محصولی شدن اقتصاد و وابستگی به صادرات نفتی ، رشد سرمایه داری در دامان امپریالیسم ، نابودی کشاورزی ، افزایش وابستگی در بخش صنعت گسترش صنایع مصرفی ،سطح بالای بیکاری و کم کاری ،سطح نازل درآمد سرانه ، سطح پایین بهره وری ، وضع بد بهداشت همگانی ، بی اعتنایی به علم ، مراکز علمی و تحقیقاتی ، بی توجهی به بازسازی زیرساختهای اقتصادی و رشد و توسعه کشور ، ایجاد تأسیسات نظامی وابسته ، اجراى سیاست ریخت و پاش و ولخرجى هاى سرسام آور شاهانه در امور مبتذل، توزیع ناعادلانه درآمدهاى ملى ، و تشدید فاصله طبقاتى و در یک کلام، فساد، اسراف، ظلم اقتصادى و فقر اکثریت مردم ایران از ویژگی های برجسته مدیریت فاسد ، بی کفایت و ناکارآمد این دوران می باشد. به عنوان نمونه ؛ نتایج سیاست های اقتصادی زمان شاه به گونه ای شد که ایران با اینکه تا آن زمان در بسیاری از مواد غذایی خود کفا بود، به عنوان یکی از وارد کنندگان مواد غذایی تبدیل شد و نیروهای کار فراوانی به صورت بیکار به شهرهای بزرگ مهاجرت نمودند. و یا اینکه جنون مفرط نظامی گری شاه به گونهای بود که بودجه نظامی ایران که در سال 1350 در حدود صد میلیارد ریال بود، در سال 1355 به 8/566 میلیارد ریال افزایش پیدا کرد. این رقم بیانگر رشد سرسام آور نظامیگری برای ایفای نقش ژاندارمی ایران برای امریکا در منطقه و نشان دهنده نابودی درآمدهای ملی در بیماری قدرت طلبی شاه است. انتهای پیام/
تاریخ انتشار: ۰۱ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۶:۲۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
رئیس اتاق بازرگانی ایران: وضعیت فعلی اقتصاد نتیجه عدم استقلال بانک مرکزی است/ لزوم همکاری دولت، بانک و بخش خصو
رئیس اتاق بازرگانی ایران وضعیت فعلی اقتصاد نتیجه عدم استقلال بانک مرکزی است لزوم همکاری دولت بانک و بخش خصوصیرئیس اتاق بازرگانی ایران با تاکید بر اینکه برای برون رفت از شرایط فعلی اقتصاد نیازمند همکاری بانکها دولت و بخش خصوصی هستیم گفت اگر بانک مرکزی استقلال داشت امروز شاهدمشاور اقتصادی رئیسجمهور عنوان کرد جزئیات جمعبندی کنفرانس اقتصاد ایران/ بانکهای خصوصی نسبت به بانکهای دولتی
مشاور اقتصادی رئیسجمهور عنوان کردجزئیات جمعبندی کنفرانس اقتصاد ایران بانکهای خصوصی نسبت به بانکهای دولتی وضعیت بهتری ندارندمشاور اقتصادی رئیسجمهور گفت بانکهای خصوصی نسبت به بانکهای دولتی وضعیت بهتری ندارند به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس نشست تخصصی دومین رپيشبيني وضعيت اقتصادي ايران در سال ۲۰۱۵
پيشبيني وضعيت اقتصادي ايران در سال ۲۰۱۵ صندوق بينالمللي پول در تازهترين گزارش خود به پيشبيني وضعيت اقتصاد ايران در سال ۲۰۰۱۵ ميليادي پرداخت به گزارش مهر نگاه به اقتصاد ايران در سال ۲۰۱۵ ميلادي از منظر شاخصهاي مختلف اقتصادي با فراز و نشيب روبهرو خواهد بود در اين ميان رشرونمایی از کتاب «چالشهای پولی و بانکی اقتصاد ایران: تحلیل وضعیت و توصیههای سیاستی»
رونمایی از کتاب چالشهای پولی و بانکی اقتصاد ایران تحلیل وضعیت و توصیههای سیاستی اقتصاد > اقتصاد کلان - با حضور محمد باقر نوبخت علی طیب نیا و ولی الله سیف کتاب چالشهای پولی و بانکی اقتصاد ایران تحلیل وضعیت و توصیههای سیاستی رونمایی میشود به گزارش خبرگزاجزئیات جمعبندی کنفرانس اقتصاد ایران/ نیلی: بانکهای خصوصی نسبت به بانکهای دولتی وضعیت بهتری ندارند
جزئیات جمعبندی کنفرانس اقتصاد ایران نیلی بانکهای خصوصی نسبت به بانکهای دولتی وضعیت بهتری ندارند مشاور اقتصادی رئیسجمهور گفت بانکهای خصوصی نسبت به بانکهای دولتی وضعیت بهتری ندارند به گزارش نامه نیوز نشست تخصصی دومین روز کنفرانس اقتصاد ایران با حضور رئیس سازمان برنامهریاجمالی/ لاریجانی در اختتامیه مسابقات قرآنی: گوش دادن به حرف برخی قدرتها و فروختن ارزان نفت برای ضربه به اقتص
اجمالی لاریجانی در اختتامیه مسابقات قرآنی گوش دادن به حرف برخی قدرتها و فروختن ارزان نفت برای ضربه به اقتصاد ایران خجالتآور استرئیس مجلس شورای اسلامی گفت که گاهی انسان خجالت میکشد که میبیند برخی کشورها حرف قدرتهای بزرگ را گوش میدهند و نفت خود را به قیمت ارزان فروخته و باعراق تنها متضرر از جنگ اقتصادی آمریکا علیه ایران و روسیه است -
رئیس ائتلاف دولت قانون عراق عراق تنها متضرر از جنگ اقتصادی آمریکا علیه ایران و روسیه است شناسهٔ خبر 2467609 یکشنبه ۲۸ دی ۱۳۹۳ - ۱۷ ۱۰ بین الملل > خاورمیانه و آفریقای شمالی رئیس ائتلاف دولت قانون عراق با اشاره به جنگ اقتصادی آمریکا علیه ایران و روسیه کشورش را تنها متضرر از اآخرین وضعیت ارزش هر برگ سهام عدالت |اخبار ایران و جهان
آخرین وضعیت ارزش هر برگ سهام عدالت با افت شدید شاخص بورس و کاهش قیمت سهام شرکتهای بورسی ارزش هر برگه سهام عدالت با افت مواجه شد کد خبر ۴۶۴۵۹۹ تاریخ انتشار ۱۷ دی ۱۳۹۳ - ۱۵ ۱۸ - 07 January 2015 با افت شدید شاخص بورس و کاهش قیمت سهام شرکتهای بورسی ارزش هر برگه سهام عدالت با ااقتصاددانان: قیمت خودرو آزاد و تعرفه کم شود |اخبار ایران و جهان
اقتصاددانان قیمت خودرو آزاد و تعرفه کم شود موسی غنینژاد روز گذشته در همایش اقتصاد ایران با اشاره به اینکه تشکیلاتی به اسم شورای رقابت باید جمع شود و قانون آن تغییر کند میگوید این شورا نه کمکی به تسهیل رقابت در بازارها از جمله بازار خودرو کرده و نه توانسته سیاستهای اصل 44اذعان شرکت های ایتالیائی به جایگاه روبه رشد اقتصادی ایران
اذعان شرکت های ایتالیائی به جایگاه روبه رشد اقتصادی ایران شرکت های حاضر در نخستین نمایشگاه اختصاصی ایتالیا در تهران ضمن تعجب از وضع اقتصادی ایران در دوره تحریم بازار اقتصادی کشورمان را دارای پتانسیل روبه رشد ارزیابی و بر آینده خوب اقتصاد ایران تاکید می کنند به گزارش گروه اقتصادرئیس کمیسیون اقتصادی شورای شهر مشهد: سرمایه در اختیار خانوارهای ایرانی 10 برابر بودجه کشور است
رئیس کمیسیون اقتصادی شورای شهر مشهد سرمایه در اختیار خانوارهای ایرانی 10 برابر بودجه کشور استرئیس کمیسیون مشارکتهای اقتصادی شورای شهر مشهد با بیان اینکه باید از سرمایههای خرد مردم استفاده کنیم گفت میزان سرمایهای که در اختیار خانوارهای ایرانی داریم بیش از 10 برابر بودجه کل کشهمکاریهای اقتصادی و نفتی ایران و اردن شکوفا شود
انصاری در دیدار با نماینده پارلمان اردن همکاریهای اقتصادی و نفتی ایران و اردن شکوفا شود خبرگزاری پانا نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه همکاریهای اقتصادی و نفتی ایران و اردن باید شکوفا شود گفت همکاری کمیسیونهای انرژی دو کشور عامل موثری در ارتقای روابط است ۱۳۹۳ دکیروش به مصاحبههای ناامید کنندهاش ادامه داد / وضعیت ایران بدتر شده!
طبق گزارش کنفدراسیون فوتبال آسیا کیروش به مصاحبههای ناامید کنندهاش ادامه داد وضعیت ایران بدتر شده سرمربی تیم ملی همچنان از شانس کم ایران در جام ملت ها سخن می گوید به گزارش سرویس ورزشی جام نیوز کارلوس کی روش پیش از آغاز جام ملت ها از تلاش برای قهرمانی و امید به افتخارآفریمعاون برنامهریزی و امور اقتصادی وزیر نیرو: ظرفیتهای خوب بودجه ۹۴ برای توسعه صنعت برق/ ایران یکی از ۶ نیروگاه
معاون برنامهریزی و امور اقتصادی وزیر نیرو ظرفیتهای خوب بودجه ۹۴ برای توسعه صنعت برق ایران یکی از ۶ نیروگاهساز جهانمعاون برنامهریزی و امور اقتصادی وزیر نیرو جمهوری اسلامی ایران را یکی از شش کشور توانمند جهان در زمینه ساخت نیروگاه خواند و بر لزوم نگرش بلند و راهبردی به صنعت بهیچکس از شرایط اقتصادی راضی نیست |اخبار ایران و جهان
هیچکس از شرایط اقتصادی راضی نیست دبیر کل حزب اسلامی کار با تاکید بر اینکه امروز هیچ کسی از مسائل اقتصادی کشور راضی نیست گفت مجلس آینده باید جدای از بحث های جناحی شکل گیرد کد خبر ۴۶۸۴۷۵ تاریخ انتشار ۳۰ دی ۱۳۹۳ - ۲۰ ۲۹ - 20 January 2015 دبیر کل حزب اسلامی کار با تاکید بر اینکايران وضعيت کنوني قرهباغ را قابل قبول نمي داند
۱۳ دي ۱۳۹۳ ۱۶ ۱۳ب ظ سفير ايران در جمهوري آذربايجان ايران وضعيت کنوني قرهباغ را قابل قبول نمي داند سفير ايران گفت ما وضعيت کنوني قرهباغ را قابل قبول نمي دانيم خواهان آن هستيم که اين مناقشه بصورت عادلانه حل و فصل شود به گزارش خبرگزاري موج محسن پاکآيين در گفتوگو با مجلهابراز اميدواري سوريه بر گسترش روابط اقتصادي با ايران
۱۶ دي ۱۳۹۳ ۱ ۵۶ق ظ ابراز اميدواري سوريه بر گسترش روابط اقتصادي با ايران بشار اسد در ديدار با رييس کميته تقويت روابط اقتصادي ايران و سوريه بر تلاش براي توسعه ارتباطات اقتصادي و رفع موانع موجود در اين مسير تأکيد کرد به گزارش خبرنگار بين الملل خبرگزاري موج روز گذشته دوشنبه رست-