واضح آرشیو وب فارسی:فارس: مجید ابهری:
مردم ایران با فوتبال زندگی میکنند/ با پیروزی ملی نشاط در جامعه شدت میگیرد
یک جامعه شناس گفت: تیم ملی ایران مظهر ورزش ملی ما در ورزش فوتبال است و مردم ایران با جان و دل تیم ملی را در مسابقات تشویق و حمایت میکنند.
سایت رجانیوز نوشت: شادی مردم پس از گل رضا قوچان نژاد و صعود ایران به جام جهانی 2014 خاطره گل به یادماندنی خداداد عزیزی در جام جهانی 1998 را زنده کرد. مردم به خیابانها آمدند و با پخش شیرینی و شربت و بالابردن پرچم جمهوری اسلامی به ایرانی بودن خود افتخار کردند، گویی گل را خودشان وارد دروازه رقیب کرده اند. این بازی ها و شادمانی مردم از برد تیمشان هیچگاه از یادها نمی رود. مردم چنین پیروزی هایی را افتخاری ملی و مایه غرور خود می دانند. درباره چرایی این پدیده با دکتر «مجید ابهری» جامعه شناس و استاد دانشگاه گفت و گو کردیم که در پی می خوانید.
* چرا برد و باخت بازی های تیم ملی اینقدر در روحیه مردم اثرگذار است بطوریکه صعود تیم ملی فوتبال ایران به جام جهانی تبدیل به یک جشن ملی خودجوش در کشور شد؟
در واقع ورزش به عنوان یکی از اصلی ترین ابزار نشاط اجتماعی علاوه بر آنکه وسیله و فرآیندی برای ارتقای رشد، سلامت و بهداشت جسمی است و می تواند همدلی و یکدلی مردمی را تقویت کند. یکی از این ورزش های جذاب در جامعه، فوتبال است که بیشترین تماشاچی را در هنگام بازی ها دارد. تیم ملی ایران مظهر ورزش ملی ما در ورزش فوتبال است و مردم ایران با جان و دل تیم ملی را در مسابقات تشویق و حمایت میکنند. شکستهای این تیم، شکست مردم محسوب شده و باعث تاسف آنان می شود اما هنگامی که تیم ملی بر تیم های دیگر فایق و غالب می آید شادی در جامعه موج می زند. قطعا مردم این شادی را از آن خود می دانند.
پیروزی های تیم ملی ایران می تواند به رشد وحدت، همدلی و نشاط اجتماعی کمک چشمگیری کند و باعث تقویت رفتار متحد در جامعه شود. متاسفانه بسیاری از بازیکنان تیم ملی فوتبال باور ندارند که الگوی رفتاری جوانان ما در جامعه هستند. آرایش و پیرایش آنها، وضعیت رفتاری آنها در میادین مسابقه، الگوی رفتاری جامعه جوان و نوجوان قرار می گیرد.
بنابراین باید بسیار مراقب رفتار خود باشند. متاسفانه دیده می شود که بعضی از این بازیکنان حتی با قانون گریزی در زمینه رفتار اجتماعی دچار کاستی شده و با خالکوبی روی بدنشان باعث گسترش رفتار نامناسب در جامعه می شوند. در مورد پیروزی تیم ملی و رشد شادی و نشاط در جامعه باید گفت که هرچقدر تعداد پیروزی های بیشتر شود نشاط در جامعه افزایش می یابد.
* همیشه تیم ما پیروز نیست، گاهی هم شکست مال ماست. چطور مردم ظرفیت پذیرش باخت را در خودشان ایجاد کنند؟
البته این روحیه یعنی روحیه پذیرش شکست و باخت باید توسط نهادهای فرهنگی و متولی جامعه به مردم انتقال یابد. همانطوری که بعد از پیروزی و هنگام مراجعت بازیکنان به استقبال آنان می رویم و با شادی و گل و شیرینی استقبال می کنیم در هنگام شکست نیز باید آنها را مورد علاقه و احترام خود قرار دهیم. این ظرفیت یعنی پذیرش شکست تیم ملی باید توسط نهادهای تربیتی و فرهنگی به جامعه انتقال داده شود و به مردم بیاموزیم که در مقابل هر برد، باختی هست و برد و باخت نباید معیار علاقه و احترام به بازیکنان تیم ملی و یا شادی در این زمینه باشد.
* چه چیزی باید معیار قرار بگیرد؟
باید بازی جوانمردانه و تکنیک هایی که در بازی استفاده می شود معیار باشد. فراموش نمی کنیم که در آخرین مسابقه مرحوم تختی، هنگامی که شکست خورده بود و به کشور بازگشت بیشتر مورد استقبال مردم قرار گرفت. اعضای تیم ملی ایران، سربازان این کشور هستند که برای مسابقه و رقابت در میادین بین المللی حاضر می شوند پس نباید معیار علاقه ما به آنها برد و باخت باشد، تلاش و روحیه خستگی ناپذیرشان بایستی ملاک ارزیابی کارشان باشد.
بهترین مربی ها را در حد امکان برایشان آورده اند و اردوهای ورزشی به بهترین جاها می روند بعد از آن همت و تلاش بازیکنان معیار پیروزی شان است اما اگر چنین نشد چیزی از ارزش آنها کم نمی شود.
* یعنی بازی جوانمردانه، مردم را از صرف نتیجه گرایی دور می کند؟
مردم همواره به دنبال اخلاق مداری بازیکنان هستند. بارها دیده شده که از یک ورزشکار شکست خورده به شایستگی استقبال شده است. اخلاق محوری و معرفت باید ملاک ارزیابی باشد که هست.
* در فوتبال هم شرایط چنین است؟
فوتبال به خاطر هزینه ها و تبلیغات گسترده ای که پیرامون آن شده و می شود از این موضوع به تدریج مستثنا شده است. در این زمینه برخی روزنامه های زرد ورزشی مقصرند که با تهیه زمینه نامناسب، فقط برد تیم ها را هدف اصلی طرفداران قرار می دهند. رسانه ها باید اخلاق مداری و بازی جوانمردانه را گسترش دهند که متاسفانه چنین نیست.
بایستی مردم ورزش دوست ما ملاک ارزشیابی خود را بازی جوانمردانه و اخلاق محور قرار دهند اما این توقع بجاست که درمقابل این همه هزینه و سرمایه گذاری، بازی ها باید بر اصول و تکنیک های روز منطق باشد نه عقب تر از آنها. مطلب فوق مربوط به سایر رسانهها میباشد و خبرگزاری فارس صرفا آن را بازنشر کرده است. بازگشت به صفحه نخست گروه فضای مجازی انتهای پیام/
93/10/30 - 16:41
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 57]