تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 30 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام موسی کاظم (ع):زراعت در زمين هموار مى رويد، نه بر سنگ سخت و چنين است كه حكمت، در دل هاى متواضع...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1831378543




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

زمستان سرد با چاشنی گرم «اَتشونی»


واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: زمستان سرد با چاشنی گرم «اَتشونی»
«اَتشونی» از رسوم و سنت‌­های قدیمی مردم خراسان‌جنوبی است که بیش­تر در شب­‌های بلند و سرد زمستان گرمابخش محافل خانوادگی است.
آفتاب: شرایط اقلیمی خاص حاکم بر منطقه‌ی خراسان‌جنوبی و سایر شرایط تأثیرگذار از مردم این استان انسا‌ن­های خونگرم و مهمان‌نواز ساخته است که در طول ایام سال به بهانه­های مختلف دور هم جمع شده و سنت حسنه صله رحم را به بهترین شکل به جا ­آورند.


در فرهنگ عامه خراسان‌جنوبی به طور معمول فصل زمستان را به دو چله بزرگ و کوچک تقسیم می‌­کنند که در فرهنگ بومی استان به آن «چله کلو و خرد» گفته می‌­شود.


«چله بزرگ» از ابتدای دی تا دهم بهمن است و «چله کوچک» اگر چه از اسم چله برخوردار است اما از 10 بهمن تا آخر آن و فقط 20 روز است.


تقویم کشاورزی و دامداری (کار و شغل) هم در این فصل به‌علت سرما و ماندن گوسفندان در روستا نامگذاری متفاوتی دارد حتی بردن گوسفندان پس از اتمام فصل سرما به چرا، دارای آداب و رسوم خاصی بوده است.


از آنجایی که فصل زمستان کشت و کاری انجام نمی­­‌شود بیشتر مردم روستاها در منازلشان هستند و برای کشاورزی در سایر ایام سال برنامه‌ریزی می‌­کنند، هم‌فکری برای تقسیم‌بندی آب یا تغییر نوبت آبیاری از برنامه‌­های روستائیان در فصل زمستان است.


یکی از اموری که در فصل زمستان مورد توجه روستائیان است آغاز چرای دام از ابتدای اسفند است از این‌رو تعیین مزد چوپان و ... در این فصل انجام و بردن گوسفندان توسط چوپان با آداب خاصی انجام می‌­شود که با آداب دیگر مناطق کشور تفاوت‌­هایی دارد.


«آتشونی»، همراه همیشگی شب­‌های زمستانی مردمان کویر
از «چله بزرگ» یا «شو چله»(شب یلدا) که آغازگر فصل زمستان است، مردم خراسان‌جنوبی در تدارک شب‌­نشینی‌­هایی برای گذراندن شب‌­های بلند زمستان هستند که به این آئین­ «اَتشونی» گفته می‌­شود.


گذشته‌­های دور رسم بر این بوده است که در شب‌­های طولانی زمستان در خانه آتش روشن می­‌کردند و در کنار آن به شب‌نشینی (اَتشونی) می‌­پرداختند.


در این «اَتشونی‌­ها» علاوه‌بر به جا آوردن صله رحم، شعر خوانی، شاهنامه‌خوانی و تفال نیز انجام می‌­شد و بزرگ­ترها و پیرمردهایی که طبع داستان‌گویی داشتند در این شب‌­ها داستان‌­های محلی را برای حاضران در جمع نقل می‌­کردند.


وقتی که شب‌نشینی به پایان می‌­رسید، آتش را خاموش می­‌کردند، البته معتقد بودند اگر کسی زودتر از دیگر حاضران از شب‌نشینی برگردد، آتش شب‌نشینی را خاموش کرده است.


روشن‌کردن آتش در شب­‌های زمستان برای استفاده از گرما و روشنایی آن بوده و وقتی که آتش را خاموش می­‌کردند از گرمای زغال آن در کرسی بهره می­‌بردند.


کف‌زنی، آئینی شاد و سپید در زمستان خراسان‌جنوبی
مراسم «کف‌زنی» یکی دیگر از آداب و رسوم فصل زمستان و خاص خراسان‌جنوبی است. «کف‌زنی» با استفاده از ریشه‌ی بیخ در شب یلدا یا در دیگر شب‌­های فصل زمستان انجام می‌­شود و برای این کار ریشه گیاه بیخ را چند بار می‌جوشانند و آب آن را دور می‌ریزند تا تلخی آن گرفته شود.


به گزارش ایسنا، در مرحله بعد، آب جوشیده را در ظرف سفالی می‌­ریزند و آن را تا حدی با دسته‌ی گز به هم می­‌زنند تا به شکل کف بالا بیاید سپس آن را با آرد پسته، گردو و بادام تزئین می‌­کنند و می‌­خورند و این مراسم گاهی جنبه‌ی شوخی و ایجاد نشاط پیدا می‌­کند.


کف‌زنی هر چند در بیشتر نقاط استان به یک شکل اجرا می‌­شود اما به طور عموم در قائن، بیرجند، سربیشه و خوسف بیشتر در شب­های زمستان این کار را انجام می‌­دهند.


البته این رسم بین برخی خانواده‌­ها رایج است اما در برخی نقاط استان از بین رفته و برای نسل جوان ناآشناست.


«کوزه‌شکنی» زنگ آخر آئین‌­های فصل زمستان در خراسان‌جنوبی
در همه مراسم مربوط به فصل زمستان منطقه نوعی هم‌گرایی بین افراد یک روستا، طایفه یا گروه وجود داشته که موجب ایجاد همدلی، بیان مشکلات و برنامه­‌ریزی برای حل آن در این شب‌­ها می‌­شده است.


در گذشته مراسم «کوزه‌شکنی» در آخرین روزهای فصل زمستان در منطقه بیرجند و قائن انجام می‌­شد و هنوز هم در برخی نقاط قائن شاهد اجرای آن هستیم.


در این آئین مردم خراسان‌جنوبی به‌ویژه روستائیان بر اساس سنتی دیرین، کوزه‌ه­ای کهنه را از زغال پر کرده و از بالای پشت بام به پائین می‌اندازند که معتقدند با این کار تیرگی‌­ها و تیره بختی از زندگی‌شان دور می‌­شود.


در این آئین زغال‌­ها نمادی از تیرگی و تیره بختی­‌اند.


در این آئین سنتی پس از شکستن کوزه کهنه حاوی زغال، مردم کوزه­ای نو را از آب چشمه یا قنات پر می‌­کنند و بر سر سفره‌های هفت سین خود می‌­گذارند که معتقدند همراه آن پاکی و زلالی را برای زندگی خود به ارمغان می­‌آورند .






تاریخ انتشار: ۲۶ دی ۱۳۹۳ - ۰۹:۵۶





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[مشاهده در: www.aftabnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن