واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
سرمقاله القدی العربی؛
اهرم های فشار ایران مقابل عربستان و عواقب جنگ نفتی
ریاض درباره کاهش بهای نفت اعلام کرده است کاهش بهای نفت ارتباطی به توسل به سلاح نفت ندارد و حق دارد با کاهش تولید مخالفت کند تا سهمش در بازارهای نفت برای مقابله با تولید کنندگان نفت شیست حفظ شود.
به گزارش سرویس سیاسی جام نیوز، روزنامه فرامنطقه ای "القدس العربی" امروز در سرمقاله خود نوشت: ایران اهرم های زیادی برای اعمال فشار بر عربستان در اختیار دارد. نشریه لندنی در سرمقاله امروز خود تحت عنوان "تهدیدهای ایران علیه عربستان" نوشت: حسن روحانی رئیس جمهوری ایران در اظهاراتی بی سابقه، کشورهایی را که آنها را عامل کاهش بهای نفت قلمداد می کند تهدید کرد و گفت « از این تصمیمشان پشیمان خواهند شد. وی با نام بردن از عربستان و کویت تاکید کرد این دو کشور هم مانند ایران از کاهش بهای نفت متضرر خواهند شد. القدس العربی با اشاره به این که عربستان و کویت داشتن هرگونه نقش در سقوط بهای نفت را تکذیب می کنند افزود نمی توان افزایش تنشها تا حد تهدیدهای علنی را کم اهمیت قلمداد کرد و در عین حال نمی توان این نکته را نادیده گرفت که شعله ور شدن جنگ خلیج فارس در سال 1990 به خاطر اختلاف بر سر بهای نفت بود.
این روزنامه در ادامه می افزاید: طبق گزارشهای اقتصادی، هشتاد درصد بودجه عربستان وابسته به درآمدهای نفتی است و نود وپنج درصد از بودجه کویت هم به نفت بستگی دارد در سال 2013، نود درصد از درآمدهای عربستان و نود و دو درصد از درآمدهای کویت از فروش نفت بود. اما در ایران، بنا به گفته روحانی تنها یک سوم بودجه این کشور به فروش نفت متکی است و نفت شصت درصد از صادرات کشور را تشکیل می دهد. در ادامه این مطلب آمده است: سازمان اوپک تصمیم گرفته است تولید خود را کاهش ندهد. عربستان اعلام کرده است می تواند تبعات کاهش بهای نفت را تحمل کند. ریاض درباره کاهش بهای نفت اعلام کرده است کاهش بهای نفت ارتباطی به توسل به سلاح نفت ندارد و حق دارد با کاهش تولید مخالفت کند تا سهمش در بازارهای نفت برای مقابله با تولید کنندگان نفت شیست حفظ شود و ظاهرا راهبرد ریاض بر این امر استوار است که با این اقدام، تولید کنندگان نفت شیست بعد از پایین آمدن بهای نفت نتوانند به تولید ادامه دهند و بازار را ترک کنند. با همه اینها از بعد ژئوپلیتیک باید گفت نمی توان این نکته را نادیده گرفت که کاهش بهای نفت، اهرم فشار قوی عربستان علیه ایران و روسیه برای تجدید نظرشان در پرونده های مهم منطقه و در راس آنها پرونده سوریه است. در این راستا کاهش بهای نفت عملا بحران اقتصادی روسیه را بعد از کاهش ارزش روبل تشدید کرده است.
القدس العربی می افزاید: صرف نظر از واقعیات بازارهای نفت بایدگفت کاهش بهای نفت، بعد جدیدی به نزاعهای منطقه ای داده است. ایرانی که می تواند قدرت هسته ای منطقه ای مهمی شود از بعد نفتی، همچنان در تیر رس عربستان به عنوان قدرت برتر بازارهای جهانی نفت قرار دارد. ولی برخلاف عربستان که گزینه های محدودی برای مقابله با ایران دارد و مهمترینشان سلاح نفت است ایران اهرمهای بسیاری را اعم از توسل به گروه حوثی در مرزهای جنوب عربستان، نافرجام کردن نزدیک شدن بغداد و ریاض و افزایش حمایت ها از نظام بشار اسد و وادار کردن وی به اتخاذ مواضع سخت در مذاکرات آتش بسی که "استفان دی میستورا" فرستاده سازمان ملل آن را اداره می کند در اختیار دارد. در مقابل؛ ریاض امیدوار است ایران در موقعیتی قرار گیرد که مجبور شود هر چه سریع تر با غرب در مذاکرات هسته ای اش به توافق برسد تا از فروپاشی اقتصادش جلوگیری کند ولی این سیاست عربستان عاری از خطر نیست چون کفه ترازوی جناح تندروی تهران سنگین تر است و این گروه ممکن است مواضع خود را در مذاکرات هسته ای سخت کند تا غرب مجبور شود برای جلوگیری از به بن بست کشیده شدن مذاکرات به عربستان فشار وارد کند.
در پایان این مطلب آمده است: در هر صورت با توجه به نبود مذاکرات جدی میان غربی ها و ایران برای رسیدن به "توافقی کامل" که شامل مسائل نفتی، هسته ای و منطقه ای باشد و با توجه به مبارزه جدید علیه تروریسم داعش،تهران امیدوار است نیاز غرب به ایران برای همکاری افزایش یابد و به دنبال آن نفوذ منطقه ای ایران رشد کند و در این راستا منطقه به سوی وضعیت خطرناکی از درگیریهای ژئوسیاسی که می توانند سیاسی و امنیتی هم باشند پیش خواهد رفت.
511
۲۵/۱۰/۱۳۹۳ - ۱۵:۰۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]