واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۲ دي ۱۳۹۳ (۱۰:۳۴ق.ظ)
به بهانه سفر ريابکوف؛ رفتارشناسي روسيه در مذاکرات هسته اي گروه سياسي
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، سرگئي ريابکوف، معاون وزير خارجه روسيه و نماينده اين کشور در گروه ۱+۵ در آستانه دور جديد مذاکرات جامع هستهاي در شهر ژنو و به منظور گفت و گو و رايزنيهاي دوجانبه هستهاي ديشب (يکشنبه) وارد تهران شد.
ريابکوف در اين سفر علاوه بر ديدار و گفت و گو با محمد جواد ظريف، وزير امور خارجه کشورمان، با سيد عباس عراقچي عضو ارشد تيم مذاکره کننده هستهاي به رايزني خواهد پرداخت.
برخلاف ادعاي راهبردي بودن روابط تهران و مسکو که توسط برخي مقامات سياسي دو کشور مطرح مي شود روسيه کشوري است که از طريق برنامه هسته اي ايران و به دست گرفتن امتياز ساخت نيروگاه هاي کشور ظرف چند سال اخير به خوبي توانست با اين برگ (برنامه هسته اي ايران) بازي کند.
به عبارتي ديگر بر خلاف ادعايي که در گروه 1+5 از نگراني هاي برنامه هسته اي ايران وجود دارد و روسيه نيز عضو آن است، اين کشور با ساخت نيروگاه و تحويل سوخت به ايران تناقض آشکاري در رفتار خود به نمايش گذاشت. البته بيشتر کشورهاي عضو 1+5 به واسطه مناقشه هستهاي در شرايط متناقضي قرار ميگيرند. چين، روسيه، آلمان، فرانسه و انگلستان هرکدام کم و بيش روابط تجاري قابل توجهي با ايران دارند. اقدام به اعمال محدوديتهاي مالي و بازرگاني در قالب تحريمها، به بهانه آنچه آنان تنبيه ايران ميخوانند، براي آنان نيز هزينه دربردارد. همانطور که ذکر شد، مسکو نيز درگير اين شرايط متناقض است؛ اما اين کشور در ميان 1+5 جايگاه منحصر به فردي دارد. اين جايگاه ويژه ناشي از همکاري هستهاي با ايران است.
همکاري مسکو با تهران در پروژهاي است که در قالب حساسيت برانگيزترين برنامه ايران براي غرب ميگنجد. جايگاه ويژه روسيه در ميان کشورهاي 1+5 به مسکو اين امکان را ميدهد که از برنامه هسته اي ايران به عنوان کارت بازي خود در مقابل غرب بيشترين بهره را ببرد. آن چه تا قبل از اين شاهد بوديم خصوصا در دولت هاي گذشته رفتارهايي مملو از تناقضات بود که صدور قطع نامه هاي تحريمي بارزترين نشانه رفتار متناقض روس ها را به نمايش گذاشت.
در دوره کنوني با توجه به تحولات داخلي ايران و روي کار آمدن دولت تدبير و اميد از يک سو و تحولات بين المللي و تحت فشار قرار گرفتن روسيه به دليل رفتار اين کشور در قبال تحولات اوکراين، تحريم شدن از سوي غرب و... نشان مي دهد که مسکو سعي دارد در روابط با تهران جدي تر از گذشته باشد. با اين حال بايد دانست که اين کشور در هر شرايطي تلاش مي کند تا از فرصت هايي که در اختيار دارد بيشترين سود را ببرد.
چند وقت پيش بود که وزارت خارجه روسيه رسما اعلام کرد در صورتي که فشارهاي سياسي و اقتصادي غرب و آمريکا عليه مسکو تداوم داشته باشد مذاکرات هسته اي با ايران را تحت تاثير اين مسأله قرار خواهد داد و ادامه همکاري با غرب را در اين خصوص قطع خواهد کرد. اعلام اين موضع، درست زماني است که فارغ از نتايج حاصله، مذاکرات ايران و 1+5 در طبيعي ترين حالت خود پيش مي رود و تاکنون ايران توانسته است افکار عمومي جهان را کاملا از برنامه هسته اي خود اقناع کند.
گسترش روابط تهران - مسکو با احتياط و در نظر گرفتن تجارب تاريخي ضرورتي است که انتظار نمي رود در دولتي که نشانه هاي عقلانيت را بروز مي دهد وارد چرخش ابطال يا همان دور باطل شود.
محمد قربانپور شيخاني
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]