واضح آرشیو وب فارسی:فارس: رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس:
نبود هویت اسلامی عامل اصلی بروز تکفیر و طائفهگرایی است
رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی گفت: ضعف یا تضعیف هویت فراگیر اسلامی موجب ظهور پدیدههای خطرناکی مانند تکفیر و طائفهگرایی خواهد شد و این مسیر در نهایت راه به تضعیف هویتهای مذهبی در نسلهای جدید میبرد.
به گزارش خبرگزاری فارس از قم به نقل از روابط عمومی مرکز تحقیقات مجلس شورای اسلامی حجتالاسلام والمسلمین احمد مبلغی در جلسه اختتامیه مسابقات بین المللی قرآن کریم در کشور هند با اشاره به اینکه هویت اسلامی متقدم بر هویت مذهبی است، اظهار کرد: مسلمانان با داشتن دو هویت اسلامی و مذهبی به صورت همزمان، به تکالیف و وظایف خود عمل کنند.
وی گفت: اگر هویتهای مذهبی زیرسقف هویت مشترک اسلامی گرد نیایند، با یکدیگر درگیری پیدا میکنند. وی خاطرنشان کرد: انفکاک و انفصال هویت مذهبی از اتباع هر مذهب، امری ناممکن و برای آن اتباع نامشروع است، ولی باید بدانیم ایجاد و تقویت هویت اسلامی برای اتباع همه مذاهب امری ممکن، معقول و واجب است، زیرا با هویت اسلامی، هویتهای مذهبی معنا و نقش طبیعی خود را باز پیدا میکنند. رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی عنوان کرد هویت اسلامی بین شیعه و سنی مشترک است و بر مبنای شهادتین شکل میگیرد و شکل دهنده جامعه بزرگ اسلامی است.
وی یادآور شد: در چنین شرایطی، هویتهای مذهبی به جای تهدید برای امت، به فرصت برای جامعه اسلامی تبدیل میشوند. مبلغی تصریح کرد: هویت اسلامی را با شعار نمیتوان ساخت، واقعیتی است که باید در جان و روح مسلمان شیعی و سنی نفوذ و رسوخ پیدا کند و با نمادیابی جمعی و نمود پذیری اجتماعی به امت متشکل از این دو گروه معنا، عینیت و وحدت ببخشد، بنابر این میتوان بیان کرد که ظهور و بروز امت در ساحتهای اجتماعی در گرو شکلگیری هویت اسلامی است. وی با اشاره به غلبه هویت اسلامی در صدر اسلام بر هویتهای مذهبی ادامه داد: در صدر اسلام وقتی از کسی سئوال میشد تو کیستی، پاسخ میداد، مسلمانم و این حاکی از این است که در صدر اسلام هویت اسلامی هویتی پررنگ، ملموس، فعال و در برگیرنده همه بوده است.
رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی یادآور شد: اسلام بدون مذهب حرف غلطی است، ولی هویت مذهبی بدون هویت اسلامی نیز حرف غلطی است، اگر هویتهای مذهبی بر بستر هویت اسلامی استقرار نگیرند، مفاهیم مربوط به امت را یا از کار میاندازند و یا آنها را به نفع اجتماعهای محدود مذهبی مصادره میکنند و در نتیجه جامعههایی تکه تکه شده و با قابلیت رفتن به سمت تکفیر را پدید میآورند. وی ادامه داد: امت اسلامی از برخی مفاهیم اسلامی شکل میگیرد و اگر آن هویت اسلامی نباشد هر مذهبی آن مفاهیم را به نفع مذهب خود و به سمت شکل دادن به جامعه خود به کار میگیرد و آن وقت جامعه اسلامی از دو بخش مجزا و در برابر هم شکل میگیرد و در این صورت، آنچه که متضرر میشود اسلام است و آن چه سود میبرد و در نهایت شکل میگیرد طائفه گری و تکفیر است. استاد حوزه علمیه قم علمای هند اعم از شیعه و سنی را انسانهایی معتدل، صاحب اندیشه و دلسوز برای اسلام دانست و گفت: علمای هند، قدرت و توان تحلیل بالایی نسبت به جامعه اسلامی دارند و در سدههای گذشته نیز واجد ظرفیت بسیار عظیم عالمان اسلام در هند در راستای وحدت، تولید و خلق ادبیات وحدت آمیز و ایجاد میراث پیرامون وحدت بودهاند. وی تصریح کرد: علمای مسلمان هند بخشی از امیدهای اسلام هستند و باید با انسجام جایگاه تاثیرگذاری در جهان اسلام پیدا کنند. مبلغی یادآور شد: علمای اسلام بدانند نظام جمهوری اسلامی ایران، رهبری معظم انقلاب و مراجع معظم تقلید با تمام قامت به میدان تلاش برای ایجاد وحدت آمدهاند. رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی تصریح کرد: دانشگاه مذاهب اسلامی تهران، دانشگاهی برای همه مذاهب است و دانشجو را از هر کشوری میپذیریم و در این چارچوب آمادهایم دست گرم عالمان این دیار را در مسیر تقویت علوم اسلامی به معنای عام آن را بفشاریم. حجتالاسلام والمسلمین مبلغی با مولانا سید جلالالدین عمری رئیس جماعت اسلامی و سایر اعضای این جماعت دیدار گفتوگو کرد. حجتالاسلام والمسلمین احمد مبلغی استاد برجسته حوزه علمیه قم و مولوی «نذیر احمد سلامی» نماینده اهل سنت مردم سیستان و بلوچستان برای سخنرانی در برخی نشستهای علمی در کشور هند در هفته وحدت حضور پیدا کردهاند. انتهای پیام/2258/صا
93/10/20 - 10:49
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 89]