واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری پانا: سال 2014 برای غرب چگونه سپری شد؟ بازگشت مقتدرانه روسیه به فضای بین المللی خبر می رسد که جنگنده های ناتو یک فروند بمب افکن روسی را در حریم هوایی ناتو تعقیب کردند، بعد خبر می رسد که جاسوس های روسی به همه جای اروپا نفوذ کرده اند. اروپا اقدام به تحریم روسیه با همکاری آمریکا می کند و روسیه در مقابل دلار را از مبادلات تجاری خود با چین حذف می کند. گویا گرمای ˝جنگ سرد˝ که این روزها بین غرب با قدرتهای شرق فاصله ایجاد کرده، رو به فزونی است.
۱۳۹۳ جمعه ۱۲ دي ساعت 12:54
به گزارش خبرنگار سیاسی پانا، نه حضور جاسوسان روسیه در مرزهای ناتو چیز تازه ای است و نه تهدیدهای نظامی روسیه و غرب. اگر روسیه غرب را تهدید به حمله اتمی می کند اما به خوبی می داند که طرف مقابل نیز در استفاده از سلاح های کشتار جمعی سابقه دیرینه دارد. از سوی دیگر اگر غرب روسیه را به تحریم اقتصادی تهدید می کند اما خوب می داند که اروپا بدون بازار روسیه، یک ورشکسته است و بس . با این حال هیچ یک از طرفین خود را از تب و تاب نمی اندازد و هر روز به روشی طرف مقابل را تهدید می کند.
توماس ریس، استاد دانشکده ملی دفاعی سوئد، میگوید: "اخیرا حضور نظامی روسیه (در حوزه ناتو) پررنگتر شده. حالتی است که نمیتوان گفت جنگ است یا صلح. پیام کرملین به غرب این است که آن دوران گذشت. انگار میگوید زور ما زیاد است و وقتش است بفهمید که باید به ما احترام بگذارید".
مساله از دید بسیاری از آنجا شروع شد که روسیه موفق شد جزیره کریمه را در یک همه پرسی به خاک خود الحاق کند. اما اگر کمی عقب تر را بنگریم شاید مساله از زمان نفوذ ناتو به دایره نفوذ روسیه آغاز شده باشد. آخرین حلقه این نفوذ به انقلاب رنگی در اوکراین و سرنگونی دولت نزدیک به روسیه ختم می شود اما این زنجیره نفوذ حلقه های دیگری نیز دارد.
سه سال پیش زمانی که ترکیه مرزهای خود را برای استقرار موشک های ناتو آماده می کرد، ولادیمر پوتین نسبت به آشفته شدن فضای بین الملل هشدار داد، اما کسی جدی نگرفت.
بعد از آن بود که سوریه به عنوان منطقه ای بی طرف اما نزدیک به روسیه مورد تهدید تروریستی قرار گرفت. از آن زمان تا کنون روسیه پدافند هوایی سوریه را تقویت کرده و از برقراری هر نوع منطقه پرواز ممنوع ممانعت به عمل آورده تا مبادا دایره نفوذ ناتو افزایش یابد. در ابتدای درگیری ها زمانی که طرف ترک قصد حمایت از تروریست ها علیه دولت اسد را داشت، این پدافند هوایی سوریه با راهبری روس ها بود که یک هواپیمای ترک را سرنگون کرد و نقطه پایانی گذاشت بر توهم نفوذ ترکیه در خاک سوریه.
زنجیره تلاش های آمریکا و اروپا برای نزدیک شدن به مرزهای روسیه از سوریه آغاز و به اوکراین ختم شد. در سوریه هنوز نتیجه ای که بتواند حتی بخشی از خواسته های غرب را تامین کند حاصل نشده ودر اوکراین نیز با الحاق کریمه به روسیه و همچنین اعلام خودمختاری دو منطقه مرزی اوکراین با روسیه؛ این دست طرف شرقی است که باید به عنوان برنده بالا برود.
هر چند که الحاق کریمه به روسیه موجب اخراج این کشور از گروه جی 8 و تحریم های اقتصادی فدراسیون روسیه شد، اما روسیه نیز در این میان بیکار ننشست و بیش از گذشته روابط خود با شرق را استحکام بخشید که اوج این روابط را می توان انعقاد بزرگترین قرارداد گازی جهان با چین به مبلغ 400 میلیارد دلار خواند.
البته کارشناسان امور بین الملل بر این اعتقادند که چین یقینا یک متحد برای روسیه به شمار نمی آید که اظهارات پوتین در نشست شورای امنیت در تابستان گذشته، مبنی بر این که «خدا را شکر که ما عضو یک اتحادیه نیستیم.» بر این امر صحه می گذارد، اما با این وجود روسیه در شرایط فعلی به دنبال شرکای دیگری در آسیا و آمریکای لاتین است.
در سالی که گذشت روسیه همچنین به دنبال افزایش قدرت و نفوذ خود در کشوهای حاشیه دریای خزر بود که در این راستا اجلاس وزرای خارجه کشورهای حاشیه دریای خزر در مسکو و بعد از آن اجلاس سران این کشورها در آستاراخان برگزار شد، هرچند که این نشست ها نیز نتوانست مشکلات بین کشورهای حاشیه دریای خزر را حل کند. در کنار این موضوع روسیه پیشنهاد میزبانی مسکو برای انجام مذاکرات صلح سوریه را مطرح کرده که امیدوار است در سال جاری میلادی با انجام این مذاکرات و اجرای نقش میانجی، قدرت خود در منطقه خاورمیانه را بیش از پیش به رخ دولت های غربی بکشد.
سال 2014 اگرچه برای غرب سالی پر از عقب نشینی و خاکریزهای از دسترفته به شمار می رود اما در طرف مقابل این پوتین است که نشان داد روسیه دوباره به قدرت بازگشته و باید به او احترام گذاشت.
باید پذیرفت که امروز در دنیایی زندگی میکنیم که همهچیز به همهچیز وصل است، بهویژه به لحاظ الکترونیکی. اگر روسیه از این توده یکپارچه بیرون رانده شود، عملا احتمال این را که این کشور به جنگ سایبری به شیوهای بسیار خطرناک "یعنی حمله به نظامهای مالی" روی بیاورد، بالا می رود.
با این حال، صاحبنظران اقتصاد بین الملل در این باروند که سال 2015 سالی بسیار سخت به لحاظ اقتصادی برای روسیه است، چراکه این کشور علاوه بر دست و پنجه نرم کردن با تحریم های اقتصادی غرب باید با کاهش شدید قیمت نفت که تاثیر زیادی بر اقتصاد این کشور می گذارد، کنار بیاید.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری پانا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]