واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۰ دي ۱۳۹۳ (۱۵:۳۳ب.ظ)
شناسايي و ثبت جهاني يک گونه جديد مار در ايران مطالعه و بررسي زيستگاه و پراکنش گونه هاي در سطح کشور و نيز امکان شناسايي نمونه هاي و گونه ها و حوزه هاي پراکنشي جديد، از جمله مهم ترين برنامه ها و فعاليت هاي بخش هاي تخصصي محيط طبيعي در سازمان حفاظت محيط زيست مي باشد که عموماً با همکاري بخش هاي ستادي و استاني به انجام مي رسد.
به گزارش به گزارش خبرگزاي موج به نقل از روابط عمومي سازمان حفاظت محيط زيست، مناطق مرزي و نيز مناطقي که داراي تيپ هاي زيستگاهي متفاوتي هستند بيشترين پتانسيل را در رابطه با وجود گونه هاي جديد و يا به عنوان حوزه جديد پراکنشي دارند. در ميان گونه هاي مهره داران نيز خزندگان به علت امکان تغيير در ويژگي هاي ريختي - ظاهري و رفتاري و در نهايت ژنتيکي داراي پتانسيل بالايي در ايجاد گونه هاي جديد هستند، ضمن اينکه زندگي مخفي اغلب آنها و نيز برسي هاي اندک انجام يافته امکان شناسايي حوزه هاي جديد پراکنشي را نيز فراهم مي سازد.
در طي مطالعات و بررسي هاي انجام گرفته در طي 4 سال اخير در مناطق مرزي نزديک کشور پاکستان در استان سيستان و بلوچستان در حوزه منطقه سرباز و بعد از بررسي هاي صحرايي طولاني يک گونه جديد مار متعلق به جنس Bungarus و نام انگليسي Krait که در زبان محلي به آن سياه مار مي گويند مورد شناسائي و ثبت قرار گرفت. بعد از بررسي هاي لازم بر روي نمونه هاي صيد شده توسط گروه محققين داخلي و خارجي مشخص گرديد که اين نمونه ها با گونه هاي مشابه ثبت شده که در ساير کشورها پراکنش دارند تفاوت معني داري دارند و به عنوان گونه جهاني جديد B. persicus يا سياه مار ايراني نامگذاري گرديد. بررسي و شناسائي و معرفي اين گونه توسط سرکار خانم آبتين و آقاي مهندس اصغر مبارکي و با همکاري پروفسور گوران نيلسون از سوئد و با مشارکت آقايان مهندس دهقان نژاد و حسيني و انجام پذيرفته است.
جنس Bungarus سياه مار متعلق به خانواده مارهاي کبري مي باشد که به شدت سمي بوده و تا کنون 13 گونه مختلف از آن به ثبت رسيده بود. پراکنش عمده اين گونه هاي در جنوب و جنوب شرق آسيا بوده و اساساً به عنوان يک گونه شبه قاره هند شناخته مي شود که در هند، سريلانکا، بنگلادش و اندونزي پراکنش وسيعي دارد. گونه هايي نيز از اين جنس در پاکستان و افغانستان پراکنش دارند، بنابراين گونه سياه مار ايراني به عنوام چهاردهمين گونه از اين جنس تلقي مي گردد.
در ايران تا کنون دو گونه خشکي زي از اين خانواده؛ يعني مار کبري و کفچه مار، به ثبت رسيده بود و اين گونه جديد به عنوان سومين عضو خشکي زي اين خانواده در کشورمان شناخته خواهد شد.
اين گونه به شدت سمي بوده و به مانند ساير اعضاي هم خانواده خود سم آن از نوع موثر بر اعصاب است. تفاوت ظاهري عمده اين گونه با ساير گونه هاي نزديک خود در تعداد فلس هاي روي بدن و سر مي باشد.
با توجه به اهميت و بعد علمي اين يافته در سطح ملي و بين المللي مطالعات و بررسي بر روي جنبه هاي مختلف زيستي و پراکنشي آن در حال برنامه ريزي است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]