واضح آرشیو وب فارسی:دکتر سلام:
اعتياد به ترامادول متاسفانه به تازگی در کشورمان رواج زیادی پیداکرده و طرفداران زیادی پیدا کرده است متاسفانه این دارو عواقب مرگ آور شدیدی با خود به همراه دارد. داروي ترامادول توسط شرکت آلماني گرو ننتال در دهه 1970 با نام تجاري ترامال ساخته شد. در سال 2013 پژوهشگران فرانسوي، سوئيسي و کامروني در پوسته ريشه يک گياه دارويي آفريقايي به نام لاتيفولاتوانستند ترامادول را کشف کنند و اينکه يک داروي مصنوعي در مقادير قابل توجهي در طبيعت وجود داشته باشد يک پديده بسيار نادر است. حدود 5 سال است که تعدادي از مصرف کنندگان مواد مخدر مانند ترياک و هروئين از قرص ترامادول به عنوان يک داروي مکمل مخدر استفاده مي کنند يا افرادي براي درمان خود سرانه ترياک و هروئين از ترامادول با دزهاي بالاو گاه تا 20 عدد قرص 100 ميلي گرمي استفاده مي کنند.
ترامادول يک دارو با پايه مخدر است که عموماً توسط پزشکان براي دردهاي شديد استفاده مي شود و اکثر پزشکان تمايلي براي نسخه نويسي اين دارو به علت ايجاد اعتياد و وابستگي در افراد، ندارند و بيشتر ميزان مصرف آن به صورت خودسرانه و تهيه از داروخانه ها يا مجاري غير رسمي صورت مي گيرد.
ترامادول يک داروي مسکن شبه ترياک است و يک نوع مخدر محسوب مي شود. در صورت مصرف ترامادول ماده اي که به صورت متابوليزه از آن در بدن توليد مي شود داراي خاصيت مخدر قوي تري است. مصرف ترامادول به دليل تغييرات هورموني که به بالارفتن ميزان هورمون ها در بدن مي انجامد مي تواند کمي در فرد حالت هشياري ايجاد کند و برعکس مرفين فرد مصرف کننده را کمي فعال تر مي کند که اين يکي از دلايل مصرف همزمان مواد مخدر با ترامادول است. مدت زمان موثر اين دارو در بدن 4 تا 6
ساعت است.
مصرف پزشکي ترامادول براي تسکين درد شديد معمولاً به مدت کمتر از 5 روز (به دليل اعتياد زايي بالاي اين دارو) و به مقدار 50 ميلي گرم در روز است. ميزان مسموميت ترامادول در ايران
موارد مسموميت با ترامادول در کشور خيلي بالاست که بيشتر ناشي از مصرف خودسرانه آن است و متاسفانه ايران داراي بيشترين آمار مسموميت با ترامادول در جهان است.
عوارض مصرف اين دارو مشابه داروهاي شبه ترياک يعني تهوع، خشکي دهان، يبوست، تعريق، خارش، خواب آلودگي، افت فشار خون، تنگي نفس (کشنده ترين عارضه اين دارو)، تشنج که در مصرف کنندگان همزمان الکل و بيماران با مشکلات کبدي و کليوي بسيار شايع است.
نکته مهم در ترک ترامادول شديدتر بودن علائم جسمي آن نسبت به ترياک است که ناشي از خواص ضد افسردگي اين دارو است. حتي بيماراني که براي چند روز ترامادول مصرف مي کنند، بعد از قطع مصرف، علائمي مانند بي خوابي، افسردگي و سندرم پاي بي قرار را تجربه مي کنند. در مصرف ترامادول به علت ايجاد مقاومت بدني، دز مصرفي آن بايد افزايش يابد تا اثري مشابه مقدار مصرف اوليه را ايجاد کند. مصرف بيش از دو هفته ترامادول مي تواند باعث ايجاد وابستگي فيزيکي و رواني شبيه مواد مخدر شود. مصرف ترامادول در بيماران مبتلابه صرع و تشنج، زنان حامله و هنگام شيردهي و داراي ضعف تنفسي بايد با نظر پزشک باشد. ساير عوارض مصرف ترامادول شامل: اتساع عروق، اختلالات بينايي، تکرر ادرار، علائم يائسگي، ضايعات پوستي، نفخ و بي اشتهايي و درد شکم است. مصرف ترامادول را نبايد به صورت ناگهاني قطع کرد زيرا باعث ايجاد سندرم ناخوشايند قطع مصرف مي شود.
ترامادول را نبايد به مصرف کنندگان مواد مخدر به دليل ايجاد مسموميت توصيه کرد. ميزان کشفيات قرص ترامادول در طي چند ماه گذشته حدود چند ميليون عدد بوده است که مصرف بي رويه آن در کشور هشداردهنده است. همچنين قاچاق فرم کپسول و قرص هاي آن از خارج به داخل کشور به دليل بالابودن ميزان تقاضا موضوع مهم ديگري است که بايد به آن توجه کرد. سوال اساسي اين است که اين قرص در کارخانه ها توليد و در داروخانه ها به فروش مي رسد و وجود آن در بازار آزاد چه جايگاهي دارد؟ لذا از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي، وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعي و ستاد مبارزه با مواد مخدر، انتظار مي رود تمرکز و نظارت بيشتري بر توليد و توزيع قانوني و ميزان قاچاق اين دارو داشته باشند.
10 دی 1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دکتر سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 93]