واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: سنگ بيمهها به شيشه عمر طرح تحول سلامت
كنار كشيدن بيمههاي تكميلي از پوشش تعرفههاي جديد كتاب ارزشگذاري نسبي تعرفهها كار را به نامهنگاري وزير بهداشت با رئيسجمهور كشانده است.
نویسنده : زهرا چيذري
كنار كشيدن بيمههاي تكميلي از پوشش تعرفههاي جديد كتاب ارزشگذاري نسبي تعرفهها كار را به نامهنگاري وزير بهداشت با رئيسجمهور كشانده است. سيدحسن قاضيزاده هاشمي اميدوار است از اين مسير بتواند بيمهها را بر سر عقل بياورد چراكه اگر بيمهها به راه نيايند، ممكن است طرح تحول سلامت نيز به زمين بخورد. در عين حال با اجراي كتاب جديد تعرفهها بيمههاي پايه نيز بايد چتر حمايتيشان را گستردهتر كنند، در غير اين صورت افزايش 120 تا 300 درصدي تعرفهها هزينه بيماران را به طور قابلملاحظهاي افزايش خواهد داد.
«بيمههاي تكميلي پا پس كشيدند»؛ حالا ديگر وزير بهداشت نيز به صراحت از كنار كشيدن بيمههاي تكميلي براي انعقاد قرارداد با بيمارستانهاي خصوصي در پوشش تعرفههاي جديد خدمات درماني انتقاد كرد. اين در حالي است كه در ابتداي ابلاغ كتاب جديد تعرفهها وزير بهداشت طي جلسهاي با مديران بيمهها تلاش كرده بود تا آنها را متقاعد كند كه با وجود افزايش 120 تا 300 درصدي تعرفهها به تعهداتشان پايبند باشند.
استدلال وزارت بهداشت براي لزوم انجام تعهدات قرارداد با بيمارستانهاي خصوصي هم اين است كه نرخي كه بيمهها از ابتداي سال 93 تا كنون پرداختهاند با رقم سال 92 بوده اما قرارداد بيمهاي كه با بيمهشده بستهاند، اعم از فرد يا شركت بر مبناي نرخ 93 بوده و در اين مدت نيز هيچ پرداختي بر اساس نرخ 93 نداشتهاند و در تمام اين 10 ماه سود كردهاند. بنابراين قرار شد در ماههاي پاياني سال اين موضوع را جبران كنند، به نحوي كه مردم در بخش خصوصي نيز پرداختي اضافه نداشته باشند. هاشمي پس از اين جلسه گفته بود:حالا بيمهها به اين موضوع متعهد شدهاند و اسنادش هم موجود است.
مردم حق بيمه ميدهند، بيمه حق مردم را ميخورد
حالا به رغم وجود سند و مدرك از همكاري بيمههاي تكميلي با نظام سلامت، آسمان اين همكاري دوباره طوفاني شده است. به گفته هاشمي بيمههاي تكميلي بسيار بد عمل ميكنند و متأسفانه اين بيمههاي تجاري فقط به سودشان توجه دارند و بيمه مركزي هم تماشاگر اين اوضاع شده است. هاشمي با گلايه از اين رفتار بيمهها گفت: به رغم مصوبه هيئت وزيران، بيمهها وظايفي را كه بر عهدهشان گذاشته به خوبي انجام نميدهند، به همين دليل نامهاي را به رئيسجمهور نوشتهام و فكر ميكنم از اين مسير بتوانيم به نتيجه برسيم.
بنا به تأكيد وزير بهداشت، بيمهها نه تنها همكاري نميكنند بلكه آسيب هم ميرسانند. اين در حالي است كه نميتوان مانع مراجعه مردم به بيمارستانهاي خصوصي شد. هاشمي تعلل بيمهها را مانعي بر سر راه اجراي درست طرح تحول نظام سلامت نيز دانست. به باور وي مردم با وجود پرداخت حق بيمه، هنگام مراجعه به بيمارستان با مراكزي مواجه ميشوند كه بيمههاي تكميلي خدمات آن را قبول ندارد. در نتيجه از رضايتمندي بيماران كاسته ميشود و اين مخالف اهداف طرح تحول نظام سلامت است.
اگر بيمههاي پايه پاي كار نيايند
داريوش طاهرخاني، عضو شوراي عالي نظام پزشكي در گفتوگو با « جوان» از زاويهاي ديگر بر لزوم همكاري بيشتر بيمههاي پايه براي افزايش نيافتن سهم پرداختي مردم در اجراي كتاب جديد تعرفهها سخن ميگويد؛ موضوعي كه اگر رخ ندهد نه فقط پرداخت از جيب مردم كاهش نمييابد بلكه بيترديد اين پرداختي افزايش هم خواهد داشت.
به گفته وي پيش از طرح تحول به طور مثال اگر تعرفه يك خدمت 100 تومان بود، 90 تومان توسط بيمه پايه پرداخت ميشد و 10 تومان سهم بيماران توسط خود شخص يا بيمه مكمل پرداخت ميشد.
با اجراي كتاب جديد تعرفهها و با عنايت به افزايش 120 تا 300 درصدي هزينههاي درمان، همان خدمت 300 تومان شده و اگر قرار باشد بيمههاي پايه همان پوشش 90 درصدي را داشته باشند، در آن صورت سهم پرداختي مردم، 30 تومان خواهد شد. اين در حالي است كه در برنامههاي توسعه تأكيد شده، دولت بايد به گونهاي عمل كند كه سهم پرداختي مردم به زير 30 درصد برسد و در اين مسير قوانين و منابع لازم هم پيشبيني شده است. به باور اين كارشناس، نميتوان پرداختي بيمههاي تكميلي را از پرداخت از جيب مردم جدا كرد زيرا مردم با يك قرارداد مجزا در واقع هزينههاي سلامت را پيشخريد كردهاند.
وي ميافزايد: در مرحله اول طرح تحول به گونهاي برنامهريزي شد كه از محل كمكهاي دولتي سهم مردم به 6 درصد كاهش يافت اما در مرحله سوم با تصويب و ابلاغ كتاب جديد تعرفهها، خدمات سلامت 120 تا 300 درصد رشد داشت و با اجراي اين كتاب و پوشش 90 درصدي بيمه و كمك 4درصدي دولت، همان خدمت 100 توماني ميشود 300 تومان و پرداخت از جيب مردم به جاي 6 تومان قبل ميشود 26 تومان.
بر اين اساس يا بايد كمك دولت بيشتر شود يا پوشش بيمهاي تا سهم پرداخت مردم در نظام سلامت كنترل شود. به گفته طاهرخاني، اگر وزارت رفاه درصد پرداختي خودش را به 95 درصد افزايش دهد، هزينههاي سلامت رشد چشمگيري پيدا نميكند يا اينكه بايد دولت و مجلس اعتبارات بيشتري براي كمك به نظام سلامت در نظر بگيرند.
طرح تحول سلامت در يك قدمي شكست
اين در حالي است كه مسعود پزشكيان، عضو كميسيون بهداشت و درمان مجلس تأكيد ميكند: مجلس بيشتر از 10 درصد درآمد هدفمندي يارانهها و يك درصد ارزش افزوده را نميتواند به سلامت اختصاص دهد به همين خاطر هم طرح تحول سلامت بايد در خرج كردن اين منابع عاقلانهتر عمل كند.
طاهرخاني در برابر اين نكته معتقد است حساب بيمههاي پايه و تكميلي را بايد از هم جدا كرد و عملكرد بيمههاي تكميلي را به پاي كاهش پرداخت مردم نگذاشت و ناكارآمدي بيمههاي پايه نبايد مردم را به سمت استفاده از بيمههاي تكميلي سوق دهد و بايد بيمههاي پايه به گونهاي عمل كنند كه سهم پرداختي مردم از 30 درصد افزايش پيدا نكند. اظهارات طاهرخاني در حالي است كه علي ربيعي وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي، اين اواخر دو بار تأكيد كرده است «مشكلات سلامت با پاشيدن پول حل نميشود». اين عضو شوراي عالي نظام پزشكي اما به وعده وزير رفاه براي افزايش نيافتن قدر مطلق پرداختي مردم اشاره ميكند.
تمام اين صحبتها در حالي است كه هنوز كتاب جديد تعرفهها اجرايي نشده است. بنا به تأكيد طاهرخاني اگر امروز سقف پرداختي مردم افزايش پيدا نكرده به خاطر اين است كه كتاب جديد تعرفهها به رغم تصويب و ابلاغ هنوز به دليل آماده نبودن نرمافزارهاي محاسباتي جديد، مبناي محاسبات خدمات درماني قرار نگرفته است و در صورتي كه اين اتفاق رخ دهد مردم اين افزايش چند برابري در پرداخت از جيبشان را احساس خواهند كرد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۰ دی ۱۳۹۳ - ۰۰:۴۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]