واضح آرشیو وب فارسی:فارس:
خیز شرکتهای ترکیه برای بخش انرژی قرقیزستان
در هشتمین جلسه کمیسیون بیندولتی همکاریهای اقتصادی«بیشکک»-«آنکارا»، شرکتهای ترکیه برای سرمایهگذاری در پروژههای انرژی قرقیزستان ابراز تمایل کردند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در بیشکک، براساس پروتکلی که شب گذشته در هشتمین جلسه کمیسیون بیندولتی تجارت و همکاریهای اقتصادی قرقیزستان و ترکیه امضا شد، شرکتهای ترکیه برای سرمایهگذاری در پروژههای انرژی این کشور اعلام آمادگی کردند. در این سند، شرکت بینالمللی ترکیهای نفت «TPIC» در بخش محصولات نفتی هماهنگیهایی را با وزارت انرژی و صنعت قرقیزستان برای شرکتهای خصوصی و دولتی انجام خواهد داد. علاوه بر این در کمیسیون مذکور، طرف ترک بر اهمیت همکاریهای اقتصادی بین 2 کشور در زمینه تولید انرژی برق تأکید کرد. در ضمن، شرکت صنعت الکترومکانیکی ترکیه موسوم به «TEMCAH» آمادگی خود را برای همکاری با قرقیزستان در زمینه ساخت نیروگاههای برق-آبی، خطوط انتقال برق و همچنین ایجاد خدمات مشاوره اعلام کرد. این مسئله در حالی است که «الماسبیک آتامبایف» رئیس جمهور قرقیزستان روز گذشته در دیدار با «نعمان کورتولموش» معاون نخست وزیر ترکیه روابط «بیشکک»- «آنکارا» را در حال توسعه و پویا عنوان کرد.
در این دیدار، 2 طرف نتایج حاصله از هشتمین نشست کمیسیون بیندولتی قرقیزستان و ترکیه در زمینه تجارت و همکاریهای اقتصادی را مورد بحث و بررسی قرار دادند. در این ملاقات، رئیس جمهور قرقیزستان و معاون نخست وزیر ترکیه بر نقش مهم کمیسیون بیندولتی مذکور در توسعه و تعمیق روابط قرقیزستان و ترکیه که به عرصه دیگری برای اجرای موافقتنامههای بین سران 2 کشور تبدیل شده است، تأکید کردند. این مسئله در حالی است که پروژه «کاسا 1000» بخشی از طرح ایجاد بازار منطقهای آسیای مرکزی و آسیای جنوبی، موسوم به «casarem»است و تحقق آن امکان خواهد داد تا برق از تاجیکستان و قرقیزستان به افغانستان و پاکستان منتقل شود و خرید و فروش برق را میان این کشورها و همسایگان آنها گسترش دهد. پروژه کاسا 1000 از سال 2007 مورد توجه قرار گرفته و شامل ساخت خطوط انتقال برق از قرقیزستان و تاجیکستان به پاکستان از طریق افغانستان است. قرار است اجرای پروژه در نیمه نخست سال آینده آغاز و در سال 2017 تکمیل شود. در چارچوب این پروژه، قرقیزستان و تاجیکستان متعهد میشوند در تابستان (ماه می تا سپتامبر) 1000 مگاوات برق به پاکستان و 300 مگاوات به افغانستان در مدت 15 سال صادر کنند. این خط انتقال برق که از ایستگاه «دادخواه» در قرقیزستان آغاز میشود و از راه «خجند» تاجیکستان به افغانستان و در نهایت به شهر «پیشاور» پاکستان میرسد، 1300 کیلومتر طول خواهد داشت. کارشناسان بر این باورند که با توجه به اهمیت منطقهای این طرح و پیوند آسیای مرکزی، حضور ترکیه برای سرمایهگذاری در بخش انرژی در قرقیزستان تا اندازهای قابلتأمل خواهد بود. هر چند طرح کاسا 1000 در چند سال گذشته مورد توجه بازیگران منطقهای و کشورهای دخیل در اجرای این طرح بوده است اما با توجه به بزرگی این طرح و پیوند آن با طرحهای هیدروپلیتیکی تاجیکستان و قرقیزستان، بحث امنیت در افغانستان و پاکستان و نگاه بازیگران بینالمللی، با چالشهایی فراوانی روبرو است. انتهای پیام/
93/10/07 - 12:56
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 67]