واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
نگاهی به رسانه های فارسی زبان غرب؛
پیروزی حقوقی ایران و بازگشت مجموعه ای نفیس پس از 50 سال
در سال ۱۳۴۴ زنی فرانسوی به نام وولف کاریوس پس از ازدواج با مردی ایرانی با نام خانوادگی ملکی، از طریق یک دیپلمات بلژیکی ۳۴۹ قلم از اشیای باستانی این ناحیه را به مرور از ایران خارج کرد.
به گزارش جام نیوز، با پیروزی ایران در یک دعوای حقوقی ۳۴۹ قلم از اشیای باستانی تپه خوروین ساوجبلاغ که یک زن فرانسوی ۵۰ سال پیش با همکاری سفارت بلژیک از ایران به غارت برده بود، به کشور بازگردانده شد. مهنار گرجی، رییس موزه ملی ایران، تعداد این اشیا را بیش از اشیایی که از ناحیه خوروین در موزه ملی نگهداری می شود دانسته و گفته است: «۲۲۸ شی تاریخی از منطقه خوروین در موزه ملی ایران نگهداری می شود که با ۳۴۹ قلم شی که به ایران وارد شده است ۵۷۷ شی از منطقه خوروین در ایران وجود دارد.» ناحیه «خوروین» از توابع شهرستان ساوجبلاغ در اطراف تهران و استان البرز است. این اشیای باستانی که متعلق به ۳۰۰۰ تا ۳۵۰۰ سال قبل است، شامگاه پنجشنبه ۲۵ دسامبر، با هواپیمای اختصاصی و با هزینه ای معادل ۲۰۰ هزار دلار از فرودگاه بروکسل به فرودگاه مهرآباد منتقل شد.
به گفته رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ایران، این اشیا 50 سال پیش در منطقه خوروین ساوجبلاغ در عملیات اکتشاف غیرقانونی کشف و از ایران خارج شده است. به گزارش خبرگزاری میراث فرهنگی، در سال ۱۳۴۴ زنی فرانسوی به نام وولف کاریوس پس از ازدواج با مردی ایرانی با نام خانوادگی ملکی، از طریق یک دیپلمات بلژیکی ۳۴۹ قلم از اشیای باستانی این ناحیه را به مرور از ایران خارج کرد. پس از آن که دولت ایران از وجود این اشیای عتیقه در موزه سنکتانتر در بروکسل باخبر شد، در سال ۱۳۶۰ در محاکم بلژیک طرح دعوی کرد و سرانجام پس مرحله رسیدگی در دادگاه، موفق به بازگرداندن این اشیا به ایران شد. پس از طرح دعوی از طرف جمهوری اسلامی، دادگاه بدوی قرار توقیف این اشیا را صادر کرد، اما زن فرانسوی با ادعای مالکیت اشیاء تاریخی به این قرار توقیف اعتراض کرده و قاضی بلژیکی در شهریور ۱۳۶۱ اشیاء عتیقه را تا پایان دادرسی و تعیین تکلیف مالکیت آنان، در اختیار موزه "سنکانتر" بروکسل قرار داده بود. به گفته آقای سلطانیفر، رئیس سازمان میراث فرهنگی، هیأتی از ایران روز دوشنبه گذشته این اشیا را از موزه "سنکانتر" در بروکسل تحویل گرفته و پنجشنبه شب آنها را با هواپیمای اختصاصی به ایران بازگردانده است. محسن محبی، رئیس مرکز امور حقوقی بینالمللی ریاست جمهوری، روز دوم دیماه گفته بود که دادگاه استیناف در شهر «لییژ» بلژیک پس از ۳۵ سال به بازگشت این اشیای عتیقه ایرانی رای داده است.
بی بی سی نوشته است: مسئولان میراث فرهنگی هنوز در باره جزئیات این دعاوی حقوقی توضیح بیشتری نداده اند. قرار است روز شنبه اشیای خوروین با نظارت مسئولان سازمان میراث فرهنگی باز شود و به نمایش عمومی درآید. رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ایران، خبر داده است که این اشیا شامل ۲۲۱ شیء سفالین و ۱۲۸ شیء برنزی است و پس از انتقال به موزه ملی ایران در مراسمی رونمایی خواهند شد. آقای سلطانیفر همچنین گفت که در کاوشهایی که پیشتر در این منطقه انجام شده ۲۲۸ قطعه دیگر از اشیاء تاریخی کشف شده است که هم اکنون در موزه ملی ایران نگهداری میشود. او همچنین تاکید کرد که پروندههای مربوط به الواح هخامنشی و اشیای تاریخی چغامیش خوزستان در دادگاههای آمریکا و اروپا در حال پیگیری است. دهها هزار قطعه از گلنبشتههای هخامنشی که در دهه ۱۹۳۰ میلادی، در کاوشهای باستانشناسی در پارسه، تخت جمشید یافت شدند در همان سالها[ی پیش از انقلاب] برای پژوهش و بررسی به دانشگاه شیکاگو در آمریکا فرستاده شدند. به نوشته سایت آمریکایی رادیو فردا، گلنبشتههای هخامنشی به امانت داده شده به دانشگاه شیکاگو اکنون نزدیک به یک دهه است که در گیرودار یک دعوی حقوقی در دادگاه فدرال ایالات متحده بر سر اخذ غرامت قربانیان یک حملهٔ تروریستی گرفتار شدهاند. همچنین بر اساس گزارشها بخشی از اشیای تاریخی متعلق به چغامیش خوزستان که در سال ۱۳۴۲ به مدت سه سال به موسسه شرقشناسی شیکاگو امانت داده شده هنوز پس از حدود ۳۹ سال به ایران بازنگشته است. رسانه دولت آمریکا در پایان نوشته است: دولت آمریکا در مهرماه ۹۲ در اقدامی نمادین و برای نمایش حسن نیت خود[!] یک جام شیردال ایرانی متعلق به قرن هفتم پیش از میلاد متعلق به کشور ایران را به دولت ایران تحویل داد.
444
۰۶/۱۰/۱۳۹۳ - ۰۸:۴۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]