واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۶ دي ۱۳۹۳ (۹:۲۴ق.ظ)
سقوط قيمت نفت و فرار عربستان از اتهامات نفتي گروه اقتصاد سياسي
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، بزرگترين توليده کننده و مهمترين عضو اوپک اين روزها با بهانه هاي اقتصادي و فني تلاش دارد تا خود را از اتهام کاهش قيمت نفت مبرا کند. مهمترين دليل اقتصادي سعودي ها حفظ سهم اوپک در بازار توليد نفت است.
اصرار عربستان به حفظ توليد نفت و از سويي ديگر ضررهاي سنگيني که اين کشور با پيش گرفتن اين روش دنبال مي کند موجب شده تا دلايل اقتصادي براي حفظ توليد چندان قابل توجيه نباشد. چرا که عربستان خود، بزرگترين توليد کننده است و توليد روزانه 10 ميليون بشکه نفت با کاهش 50 درصدي مي تواند اقتصاد تک محصولي اين کشور را ويران کند. از نظر برخي تحليلگران وقوع برخي مسائل منطقه اي و جهاني، کاهش قيمت نفت را سناريويي از سوي آمريکا با همکاري عربستان دانسته تا اين جبهه بتواند براي رسيدن به اهداف سياسي خود موفق باشد.
نگاهي دقيق به رفتار عربستان پيش از برگزاري آخرين اجلاس اوپک در سال 2014 و مخالفت اين کشور بر عدم کاهش توليد نفت و از سويي ديگر تلاش براي قطب بندي کردن و جناحي کردن اوپک همگي نشان دهنده آن است که هم اکنون حتي کشورهاي عربي همسو با عربستان زيان هاي مالي و اقتصادي خود را زير سر سياست هاي نفتي اين کشور مي دانند و انتظار پاسخگويي به چنين وضعيتي در ميان مدت و بلند براي مقامات سعودي وجود دارد.
مقامات عربستان به ويژه وزير نفت اين کشور کاملا متوجه اين مسائل شده و از هم اکنون اظهارات پيش دستانه را آغاز کرده است. علي نعيمي، وزير نفت عربستان سعودي در حاشيه کنفرانس انرژي ابوظبي هفته گذشته بي ميلي اعضاي اصلي اوپک براي همکاري، دادن اطلاعات غلط و طمع دلالان نفت را از علل افت بهاي نفت خوانده است.
در حالي که وزير نفت عربستان مسائل اقتصادي و عدم همکاري اعضاي اصلي اوپک را از دلايل مهم کاهش قيمت نفت مي داند؛ سناتور جان مک کين آمريکايي، بر لزوم قدرداني از عربستان سعودي به دليل پايين آمدن قيمت جهاني نفت تاکيد مي کند. مک کين سناتور جمهوريخواه آمريکايي در مصاحبه با شبکه سيانان با تاکيد بر عدم اقدام جديد باراک اوباما در قبال تحولات اوکراين و ضعف وي در برابر روسيه، از عربستان سعودي به دليل پايين نگهداشتن قيمت نفت قدرداني کرده است.
وي با انتقاد از مواضع اوباما در بحران اوکراين و متهم کردن او به «عدم قطعيت و جديت در قبال روسيه» گفت: هيچ کدام از اقدامات پرزيدنت اوباما نشاني از قدرت و عزم جدي در برابر ولاديمير پوتين نداشته است. رييس جمهور اوباما و ما بايد از سعودي ها تشکر کنيم چرا که قيمت هر بشکه نفت را به حدي رساندهاند که سبب صدمه زدن به اقتصاد ولاديمير پوتين شده است.
اين اظهارات نشان مي دهد که خواسته يا ناخواسته سعودي ها خود را وارد بازي نفتي کرده اند که انگشت اتهامات کشورهاي عضو اوپک به سوي آنها نشانه گرفته شده است.
اهميت اين مسئله از آنجايي است پس از انقلاب ها و جنيش هايي که در کشورهاي عربي و آفريقايي به وقوع پيوست دولت اين کشورها اقدام به افزايش هزينه از 150 ميليارد دلار در سال 2000 به 547 ميليارد دلار در زمان کنوني کردند و اين اقدام با هدف آرام نگه داشتن مردم و سيطره بر آن ها بود. اما افزايش هزينه که به صورت پرداخت حقوق و بدهيها و افزايش حمايت مالي از سوخت و کالاهاي اساسي بوده با اصلاحات سياسي ريشهاي همراه نبود و هم اکنون کاهش 50 درصدي قيمت نفت طي هفتههاي گذشته و در نتيجه کاهش درآمدهاي حاصل از آن سبب زيان 350 ميليارد دلاري ساليانه کشورهاي عربي حوزه خليج فارس و سقوط بزرگ بورسها (50 ميليارد دلار) شده است که اين موضوع حتما به کاهش هزينهها به اندازه 50 درصد منجر مي شود.
روزنامه عربي اليوم، عربستان را عامل اصلي اين رکود مي داند و معتقد است که با نظر النعيمي در خصوص کاهش قيمت نفت مخالف است. اين رسانه بيان مي دارد که بر اساس منابع مطمئن نفتي، اصرار عربستان در عدم کاهش توليد با هماهنگي واشنگتن و با هدف انتقام از دو کشور ايران و روسيه بوده است تا از اين راه بر روسيه فشار وارد آورده تا حمايتهاي خود از جنگجويان در اوکراين را متوقف کرده و از شبه جزيره کريمه عقب نشيني کند و ايران را نيز تحت فشار قرار داده تا حمايتهايش از نظام سوريه و حوثيها در يمن و حزبالله لبنان متوقف کند و همچنين مذاکرات هسته اي را نيز تحت الشعاع قرار دهد.
تداوم قيمت فعلي مي تواند در دراز مدت تير به خودي براي سعودي ها تبديل شود. در حالي که دفاع از نفت 20 دلاري نيز از سوي عربستان مطرح شده برخي كارشناسان اقتصادي در اين کشور به صراحت از تصميم دولت براي كاهش بهاي نفت انتقاد مي كنند و آن را ضربه يي براي اقتصاد كشور مي دانند. وابستگي 90 درصدي بودجه عربستان به نفت مي تواند در دراز مدت براي اين كشور با بهاي فعلي نفت دردسرساز شود. عربستان هم اکنون وارد تنگناي اقتصادي و سياسي قرار گرفته است. ضرورت پاسخگويي خاندان سعودي در قبال پيش گرفتن اين استراتژي نه تنها به داخل محدود نمي شود بلکه دوستان و شرکاي منطقه اي اين کشور نيز تحت فشارهاي اقتصادي، به تدريج حمايت هاي خود را از چنين سياستي کمتر خواهند کرد.
محمد قربانپور شيخاني
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]