پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1849575002
راهکار غلبه بر شکست کنش جمعی و عقلانیت فردی در جوامع
واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: راهکار غلبه بر شکست کنش جمعی و عقلانیت فردی در جوامع
در نظریه " انتخاب عقلانی"، شامل " انتخاب عقلانی" در علوم اجتماعی و "عقل گرایی" در روابط بین الملل، در چارچوب رویکردهای رئالیسم، نورئالیسم و نولیبرالیسم، مفهومی به نام "عقلانیت فردی" و همینطور "ناعقلانیت جمعی" وجود دارد.
آفتاب: سرویس سیاسی - شهروز ابراهیمی*- در این چارچوب گفته می شود که چون بازیگران (اعم از انسان ها و شرکت ها و جناح ها و احزاب و گروه ها و رهبران) یا دولت ها (در صحنه بین الملل و یا شرکت های چند ملیتی و نهضت ها و سازمانهای بین المللی) در چارچوب عقلانی فردی می اندیشند و در این چارچوب به دنبال بیشینه کردن سود شخصی و کمینه کردن ضرر شخصی هستند، لذا توجه ما به مفهوم بسیار مهم و تعیین کننده ای جلب می شود مبنی بر این که در برخی موارد، ممکن است عقلانیت فردی به ناعقلانی جمعی منجر گردد و در نتیجه کنش جمعی شکست می خورد. بنابراین توجه ما به "معضل کنش جمعی" معطوف می گردد.
به عنوان مثال اگر در جامعه ای معضلی بنام ترافیک سنگین وجود دارد و آن جامعه در دستیابی به کنش جمعی (که همان کمتر نمودن ترافیک است) شکست می خورد، این بدان علت است که تک تک افراد سود شخصی خود را درآن می بینند که خود بطور تکروانه رانندگی نموده و سود فردی خود را به حداکثر برسانند. در چارچوب این مفروضات، افراد به دنبال حداکثر کردن سود شخصی خود بدون توجه به پیامدهای رفتار خود بردیگران هستند. راز شکست کنش جمعی از نگاه نظریه انتخاب عقلانی همین مسئله است.
از طرف دیگر در همین چارچوب، نظریه لیبرالیسم و نولیبرالیسم با همین مفروض گرفتن عقلانیت بازیگران، مسیر دیگری را می پیمایند و نوید غلبه بر معضل کنش جمعی را ارائه می دهند. اما چگونه؟ اگر رئالیسم و نورئالیسم علت شکست کنش جمعی را در نظر می گیرند (سودشخصی تنگ نظرانه) و گریزی از آن نمی بینند و یا در خوش بینانه ترین حالت هر راه حل جمعی و همکاری را شکننده و موقتی می دانند، نولیبرالیسم با مفروض گرفتن همان مفاهیم در چارچوب عقل گرایی ظاهرأ به "معلول ها" (نتایج رفتار) نگاه کرده و با نگاه به معلول ها و پیامدها، در واقع یک درجه، عقلانیت را به مرحله بالاتر برده و از این طریق غلبه بر معضل کنش جمعی را امکان پذیر می داند.
در این چارچوب می توان گفت که اگر بازیگران به پیامد "نهایی" رفتارهای تک تک بازیگران از جمله خود از طریق گسترده نمودن افق فکری خویش (البته در چارچوب یادگیری جمعی) بیاندیشند به نتیجه مهمی دست خواهند یافت و آن این که پیامد نهایی سرجمع عقلانیت فردی نه به سودشان بلکه به ضرر شان بوده و خواهد بود. این جا یک نوع پارادوکس مطرح می شود که می تواند نقطه قوت رویکرد نولیبرالیستی باشد. یعنی تلاش برای بیشینه نمودن سود شخصی در "نهایت" به ضرر شخصی تمام می گردد. پس معادله چنین می شود: "اگر تک تک بازیگران در چارچوب عقلانیت به دنبال بیشینه کردن سود شخصی خود برآیند (که علی الظاهر مقبول و عامه پسند است)، چون کنش جمعی شکست می خورد، پس در نهایت، تک تک بازیگران ضرر خواهند نمود."
این، ما را بدین امر رهنمون می سازد که راهکاری برای کنش جمعی بیاندیشیم. ولی نکته جالب اینجاست که رسیدن به این نکته به این راحتی میسر نیست چرا که بازیگران علیرغم دیدن نتایج کنش جمعی (مثل همان مورد ترافیک سنگین در نتیجه سرجمع رفتارهای تک تک افراد برای بیشینه کردن سود شخصی در چارچوب تنگ نظرانه عقلانیت فردی)، اغلب به افق فکری کوتاه مدت فکر کرده و از صعود به یک مرحله بالاتر عقلانیت که – می توان آن را "عقلانیت مرحله دوم" نامید و راز رسیدن به همکاری در همین نکته است، باز می مانند.
سوال اینجا این است که چرا برخی جوامع به آن مرحله بالاتر عقلانیت (عقلانیت مرحله دوم) نائل شده و برخی باز می مانند. پاسخ سوال در دو مفهوم؛ "حاد شدن مشکلات" در یک مقطع زمانی و نیز مفهوم "نگاه به گذشته" است. نگاه به گذشته مهم است. گفته می شود که گذشته چراغ راه آینده است. به عنوان مثال وجود دو جنگ جهانی وحشتناک و ویرانگر اول و دوم در اروپا (که نتیجه نگاه رئالیستی و نورئالیستی در چارچوب عقل گرایی و بیشینه کردن سود از طرف دولت ها) بود، شکست کنش جمعی را به همراه داشته و نتیجه آن جنگ های بزرگ با آن همه اقدامات ویرانگر بوده است.
اما در پس سیاهی سفیدی است. وجود شکست مصیبت بار دو جنگ جهانی (ضرر برای همه)، عقلانیت اروپایی را به یک مرحله بالاتر (مرحله دوم) صعود داد و آن ها با تجربه گرفتن از درس های تاریخ، در صدد جلوگیری از نتایج تلخ گذشته برآمدند. پس نتایج تلخ گذشته، یک مرحله عقلانیت را صعود داد و این همان چیزی است که افق فکری رئالیست ها و نورئالیست ها بدان نمی رسد و دیدگاه لیبرالیستی و نولیبرالیستی (هر چند در چارچوب همان مفروضات رئالیستی و نورئالیستی از جمله مفروض گرفتن عقلانیت بازیگران) بدان می تواند نائل آید.
مفهوم دیگر که حائز اهمیت است، رسیدن بازیگران (اعم از افراد و دولت ها و یا هر بازیگر دیگری مثل شرکت ها و احزاب) به یک "وضعیت بحرانی" - که من "راه بی بازگشت" می نامم- است.
متاسفانه در چارچوب عقلانیت فردی بازیگران کمتر دست به ابتکارات و اصلاحات می زنند و چون ذهن حالت اینرسی به خود می گیرد، دوست دارند که همه چیز را در چارچوب "آنچه که دوست دارند ببینند،" ببینند. این شرایط تا جایی ادامه پیدا می کند که همه چیز در یک لحظه، ممکن است برخلاف خواسته آنها پیش رود و به اصطلاح ورق برگردد. در چنان وضعیتی است که دست به تغییر می زنند که اغلب دیر است.
دست زدن به تغییر (در حالات شخصی هم اینچنین است) در شرایطی که ثبات وجود دارد و تهدید زیادی متوجه نیست، بهترین گزینه است و با هزینه کمتر انجام می گیرد. این در حالی است که چون اغلب، اذهان عادت به سکون و آرام دیدن همه چیز دارند و اغلب از وقایع تاریخ هم درس نمی گیرند (مگر آن موقع که نتایج تلخ به بار آورده باشد، مثل دو جنگ جهانی قن بیستم)، بازیگران همچنان به بازی تکروانه در چارچوب عقلانیت فردی ادامه می دهند تا جایی که مرحله بحران -آن شرایط حاد بی بازگشت- فرا می رسد. در این مرحله اجبارأ دست به تغییر می زنند ولی در این زمان کار از کار گذشته است. هر چه که بخواهند دست به تغییر بزنند مشکلات را بیش از پیش زیادتر می کنند.
اتحاد جماهیرشوروی برعکس جمهوری خلق چین (البته با درس گرفتن از شوروی) زمانی دست به کار تغییر شد که کار از کار گذشته بود. کشورهای عربی خاورمیانه عمدتأ دست به تغییر نزدند و دوست داشتند همه چیز را آرام ببینند. یک جرقه کوچک (خود کشی یک جوان تونسی) اصول و اعتقادات مطلق و دگم ذهنی آنها را فروریخت و امواج بزرگی را وارد جامعه شان نمود. آنها زمانی دست به کار شدند که کار از کار گذشته بود. هر چند که اجبارأ خود این حرکت نیز عقلانیت را (هر چند به شکل خشونت بار) به یک مرحله بالاتر صعود داده و نتایج غالب آمدن بر معضل کنش جمعی را فراهم ساخت. ولی بهتر است که صعود عقلانیت به یک مرحله بالاتر- مرحله دوم- زمانی انجام گیرد که یا از گذشته درس بگیریم و آینده را بسازیم و یا در حال حاضر با گسترده کردن افق فکری برای معضلاتی که هنوز به مرحله بی بازگشت نرسیده اند، فکری کنیم.
جوامعی که از گذشته به خوبی درس می گیرند، به معضلات کنش جمعی که هنوز به مرحله حاد نرسیده اند غالب می آیند. یعنی در شرایط معمولی و طبیعی، اجازه نمی دهند که وضع به یک شرایط حاد و غیر طبیعی برسد. یدر واقع در این جوامع، عقلانیت به دو مرحله بالاتر صعود می کند. یک مرحله، زمانی است که از گذشته درس می گیریم و در مر حله بعد، به موضوعات موجود در شرایط عادی می اندیشیم و به خاطر نگرانی از این که در آینده ممکن است به یک وضع بی بازگشت برسند از هم اکنون اجازه نمی دهیم که بدان مرحله نائل آیند. یعنی جوامع از این نظر در سه نوع مرحله عقلانیت به سر می برند. عقلانیت "مرحله اول" که همان تنگ نظرانه رئالیستی و نورئالیستی (در جا زدن در حال و تکرار باطل تاریخ) است، عقلانیت "مرحله دوم" (با نگاه به گذشته و درس گرفتن از درس های تاریخ) است و عقلانیت "مرحله سوم" نیز بالاترین مرحله عقلانیت (نگاه به آینده و از این رو مدیریت موضوعات در شرایط عادی و طبیعی) است.
به اعتقاد نگارنده برای پیشرفت و تکامل و همکاری و سعادت ملت ها از سه نوع عقلانیت باید گذر کرد. برخی جوامع در مرحله اول هستند. برخی مرحله دوم را پشت سر گذاشته و برخی نیز مابین مرحله دوم و سوم هستند. اگر روزی تمام جوامع بتوانند به بالاترین مرحله عقلانیت صعود کنند، همه چیز متفاوت با امروز خواهد بود.
• استادیار روابط بین الملل دانشگاه اصفهان
تاریخ انتشار: ۲۵ آذر ۱۳۹۳ - ۱۷:۴۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
عوامل ایجاد و راهکارهای غلبه بر انواع ترس
عوامل ایجاد و راهکارهای غلبه بر انواع ترس در وجود انسان دو نوع ترس نهفته است ترس معقول که حاکی از احتمال وقوع یک خطر واقعی است و هیچ سرزنشی متوجه شخص نیست ترس موهوم که ناشی از توهمات اوست در واقع خطری انسان را تهدید نمیکند ولی توهمات به گونهای است که شخصی خود را مواجه با خفردی که شکنجه گران آمریکایی را شکست داد
بر خلاف ادعای CIA فردی که شکنجه گران آمریکایی را شکست داد خالد شیخ محمد از روش بازجویی شبیه سازی غرق بدش میآمد اما روشی برای شکست آن و تعامل با آن به دست آورده بود به گزارش سرویس بین الملل جام نیوز خالد شیخشورای آموزش و پرورش راهکاری موثر در بهره گیری از خرد جمعی است
مدیرکل امور شوراهای وزارت آموزش و پرورش شورای آموزش و پرورش راهکاری موثر در بهره گیری از خرد جمعی است قزوین - ایرنا- مدیرکل امور شوراهای وزارت آموزش و پرورش گفت شورای آموزش و پرورش راهکاری موثر در بهره گیری از خرد جمعی است به گزارش ایرنا نورعلی عباسپور روز پنجشنبه در جلسه شواکنش درخشان به شکست تیمش
واکنش درخشان به شکست تیمش حمید درخشان که با تاخیر 22 دقیقه ای در نشست خبری پس از شکست مقابل نفت تهران حاضر شده بود در مورد این بازی اظهار داشت فکر می کنم امروز روز بد من بود خوب بازی کردیم و نیمه دوم به حریف فرصت ندادیم فارس سرمربی تیم فوتبال پرسپولیس در مورد بازی با نفراهکارهای رژیم آل خلیفه در انتخابات فرمایشی شکست خورد
راهکارهای رژیم آل خلیفه در انتخابات فرمایشی شکست خورد تهران - ایرنا - با وجود ایجاد رعب و وحشت و اعمال خشونت و شکنجه و راهکارهای دیگر سرکوب از سوی رژیم آل خلیفه رای دهندگان بحرینی در پای صندوق های اخذ رای در انتخابات فرمایشی پارلمان بحرین حضور نیافتند مشارکت نکردن مردم بحرین دتوجه دیرهنگام به مسئله ازدیاد جمعیت/ لزوم ارائه راهکارهای عملی -
آیت الله مکارم شیرازی عنوان کرد توجه دیرهنگام به مسئله ازدیاد جمعیت لزوم ارائه راهکارهای عملی شناسهٔ خبر 2443528 دوشنبه ۲۴ آذر ۱۳۹۳ - ۱۱ ۵۹ استانها > قم قم - یکی از مراجع تقلید شیعیان گفت گرچه به مسئله ازدیاد جمعیت دیرهنگام توجه شده ولی در حال حاضر نیز باید برنامهها در ایچه اتفاقی برای ثروتمندترین مجموعه مدیریتی سینما میافتد؟ / تصمیمگیری فردی یا جمعی
چه اتفاقی برای ثروتمندترین مجموعه مدیریتی سینما میافتد تصمیمگیری فردی یا جمعی فرهنگ > سینما - بنیاد سینمایی فارابی براساس تصمیم رئیس سازمان سینمایی باید کوچک شود اتفاقی که شاید کمتر کسی با آن مخالفت داشته باشد اما شیوه کار موضوع مورد بحث است سمیه علیپور تغییخودمان باعث این شکست شدیم/ اشتباهات فردی ما را عذاب می دهد -
درخشان پس از شکست پرسپولیس خودمان باعث این شکست شدیم اشتباهات فردی ما را عذاب می دهد شناسهٔ خبر 2441866 پنجشنبه ۲۰ آذر ۱۳۹۳ - ۱۶ ۴۶ ورزش > فوتبال ایران سرمربی تیم فوتبال پرسپولیس اشتباهات بازیکنانش را عامل شکست برابر فولاد خوزستان معرفی کرد به گزارش خبرنگار مهر حمید درخشاهفته ششم مرحله گروهی لیگ قهرمانان اروپا / حذف رم در خانه صعود بارسلونا بعنوان تیم اول با غلبه بر پاریسیها /سی
هفته ششم مرحله گروهی لیگ قهرمانان اروپا حذف رم در خانهصعود بارسلونا بعنوان تیم اول با غلبه بر پاریسیها سیتی طلسم امتیاز 5 را شکست و با بایرن مونیخ راهی مرحله بعد شدشب آخر هفته ششم لیگ قهرمانان اروپا با برگزاری 4 دیدار در " E" و گروه " F" به پایان رسید بهواکنش درخشان به شکست پرسپولیس مقابل نفت
واکنش درخشان به شکست پرسپولیس مقابل نفت جام جم ورزشی سرمربی تیم پرسپولیس میگوید نفت باور نداشت پرسپولیس را شکست میدهد به گفته درخشان اشتباهات داوری بیداد میکند حمید درخشان پس از شکست 2 بر یک تیمش برابر نفت تهران اظهار کرد امروز روز بد من بود ولی خوشحالم تیمم فوتبال خاشتباه فردی کمر پرسپولیس را شکسته است / به 4، 5 بازیکن بزرگ احتیاج داریم
کفشگری اشتباه فردی کمر پرسپولیس را شکسته است به 4 5 بازیکن بزرگ احتیاج داریم هافبک تیم فوتبال پرسپولیس گفت که رخ دادن اشتباه فردی به خودِ بازیکن ارتباط دارد نه مربی یک تیم به گزارش سرویس ورزشی جام نیوز مهرداد کفشگری در مورد شکست پرسپولیس مقابل ذوبآهن در نیمه نهایی جامتمرکز زدایی واستفاده از خرد جمعی راهکار برون رفت از مشکلات کنونی است
مدیرکل آموزش وپرورش فارس در گردهمایی مدیران کل آموزش وپرورش منطقه 3کشور تمرکز زدایی واستفاده از خرد جمعی راهکار برون رفت از مشکلات کنونی است خبرگزاری پانا مدیرکل آموزش وپرورش فارس گفت تمرکز زدایی از تصمیم ها واستفاده از خرد جمعی و استفاده از خلاقیت ها راه برون رفت از مشکلات کنواعتراف می كنم اشتباه فردی باعث شكست پرسپولیس شد / مقابل فولاد محکوم به پیروزی است
اومانا اعتراف می كنم اشتباه فردی باعث شكست پرسپولیس شد مقابل فولاد محکوم به پیروزی است مدافع کاستاریکایی تیم فوتبال پرسپولیس گفت کسی نمیتواند بگوید که پرسپولیس شانس قهرمانی در لیگ برتر را ندارد به گزارش سرویس ورزشی جام نیوز مایکل اومانا درباره باخت پرسپولیس به ذوبآاشتباهات فردی کمر پرسپولیس را شکسته / در آسیا زنگ تفریح می شویم
حسینی اشتباهات فردی کمر پرسپولیس را شکسته در آسیا زنگ تفریح می شویم مدافع تیم فوتبال پرسپولیس گفت این مدل گلها را هیچ تیمی در لیگ نخورده و در دنیا هم عجیب و غریب است به گزارش سرویس ورزشی جام نیوز سید میثم حسینی در مورد شکست 2 بر یک پرسپولیس مقابل فولاد خوزستان اظهار داشتاصلاح سبک زندگی بهترین راهکار اجرای سیاستهای کلی جمعیت
اصلاح سبک زندگی بهترین راهکار اجرای سیاستهای کلی جمعیت سمنان - ایرنا - در همایش فرهنگی عمومی و سیاستهای کلی جمعیت در سمنان اصلاح سبک زندگی و بازگشت به سبک زندگی مبتنی بر فرهنگ اسلامی و ایرانی بهترین راهکار اجرای سیاستهای کلی جمعیت اعلام شد مدیرکل ثبت احوال استان سمنان روز پنجشتراکتورسازی بر ذوبآهن غلبه کرد/ نفت در وقت اضافه راهآهن را شکست داد -
هفته هفدهم لیگ برتر تراکتورسازی بر ذوبآهن غلبه کرد نفت در وقت اضافه راهآهن را شکست داد شناسهٔ خبر 2441864 پنجشنبه ۲۰ آذر ۱۳۹۳ - ۱۷ ۰۱ ورزش > فوتبال ایران هفته هفدهم رقابتهای لیگ برتر با برتری تراکتورسازی برابر ذوب آهن و شکست راه آهن برابر نفت ادامه پیدا کرد به گزارش خبرایران کمر داعش را شکسته/ واکنش به اظهارت وزیر خارجه بحرین
امیرعبداللهیان مطرح کرد ایران کمر داعش را شکسته واکنش به اظهارت وزیر خارجه بحرین معاون عربی و آفریقای وزیر خارجه کشورمان با بیان اینکه برخی سخنان منتسب به وزیر خارجه بحرین فاقد ارزش پاسخگویی است گفت اوضاع کنونی بحرین شرایطی را ایجاد کرده که برخی مقامات این کشور خارج از شئون د-