واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۴ آذر ۱۳۹۳ (۱۳:۲۸ب.ظ)
ريسک پذيري مردان نسبت به زنان تحقيقات جديد اثبات کرد که مردان کارهاي احمقانه بيشتري نسبت به زنان انجام مي دهند.
به گزارش خبرنگار بين الملل خبرگزاري موج به نقل از «بي بي سي»، نتايج يک تحقيق تازه که در نشريه معتبر پزشکي بريتانيا (BMJ) منتشر شده، اين نظريه را تقويت کرده است که مردان بيش از زنان کارهاي "احمقانه و خطرناک" ميکنند.
اين تحقيق با بررسي برندگان جايزه موسوم به "جايزه داروين" در بيست سال اخير صورت گرفته است.
اين جايزه به صورت طعنه آميز به کساني اختصاص داده مي شود که با دست زدن به اقدامي احمقانه باعث مرگ يا جراحت خود مي شوند و با حذف ژن خود از ذخيره ژنتيکي بشر، بقاي دراز مدت نوع انسان را تضمين مي کنند.
گزارشي که بر مبناي اين تحقيق شوخطبعانه منتشر شده، نشان داده است در بيست سال گذشته از ۳۱۸ برنده جايزه داروين، ۲۸۲ برنده مرد و فقط ۳۶ برنده زن بودهاند به عبارت ديگر نزديک به ۸۹ درصد جوايز داروين به مردان رسيده است.
نشريه معتبر پزشکي بريتانيا، معمولا هر سال در شماره کريسمس گزارش هايي اين چنين که در قالب مقالات علمي، اما؛ با نگاهي طنزآلود تهيه شده اند، منتشر مي کند.
در اين گزارش جديد، محققان خود عنوان کردهاند که پژوهش آنها محدوديتهايي دارد از جمله اينکه ممکن است در انتخاب نامزدها و برندگان جايزه داروين نوعي جهت گيري وجود داشته باشد، از جمله اينکه زنان در بيشتر موارد يک مرد را نامزد جايزه ميکنند.
علاوه بر اين نقش الکل را نمي توان در رفتارهاي احمقانه ناديده گرفت. روشن است که در مصرف الکل و رفتارهاي اجتماعي متعاقب آن بين دو جنس تفاوت وجود دارد.
الکل باعث مي شود مردان خود را "ضد ضربه" ببينند و بايد تاثير آن را در نظر گرفت.
مثلا سه مرد در کامبوج تصميم گرفتند که به يک ميدان مين بروند و با نوشيدن هر يک جرعه مشروب، يک قدم جلوتر بروند و در نتيجه هر سه کشته شدند.
با وجود اين محدوديتها محققان مي گويند آنچه شگفت انگيز است اين است که مردان حاضرند به عنوان گذر از يک مرحله از زندگي به مرحله بعدي، براي کسب احترام اجتماعي يا فقط براي لاف زدن، خود را در معرض چنين خطرات غير ضرورياي قرار دهند.
به عبارت ديگر روشن نيست که چرا يک جنس اين گونه و بر خلاف غريزه بقا، خود را به خطر مياندازد.
براي توضيح چنين رفتارهايي، نظريه معروف و طنزآميز "حماقت مذکر" مطرح شده است.
بر اساس اين نظريه، بسياري از تفاوتهاي بين دو جنس از نظر رفتارهاي پرخطر، بستري شدن در اورژانس و آمار مرگ را احتمالا فقط اينطور مي توان توضيح داد که مردان گرايش بيشتري به مرتکب شدن کارهاي احمقانه دارند.
به گفته محققاني که نتيجه تحقيق آنها اخيرا منتشر شده، "شواهد متواتر (anecdotal) در تأييد اين نظريه وجود دارند، اما تا به حال هيچ تحليل سيستماتيکي در زمينه تفاوت دو جنس در خطر کردن احمقانه انجام نشده است".
براي اين بررسي سيستماتيک خود مردان پيشقدم شدند.
فکر اصلي متعلق به بن لندرم، نوجوان ۱۵ ساله اهل نيوکسل بود و محققان براي يافتن پاسخ اين مسأله، بررسي برندگان جايزه داروين در بيست سال گذشته را آغاز کردند.
به اين پژوهشگر جوان، پدرش دنيس که متخصص آمار است و دو پژوهشگر ديگر کمک کردند.
بن لندرم يکي از جوانترين افرادي است که تحقيقش در نشريه پزشکي بريتانيا منتشر شده است.
کميته داوران جايزه داروين براي انتخاب نامزدهاي اين جايزه بين حادثه و خطرپذيري احمقانه تفاوت قائل مي شوند. براي مثال؛ اگر کسي با اطمينان از اينکه اسلحه اي خالي است به سوي سر خود شليک کند، اما؛ اشتباه کرده باشد و خود را بکشد، اين يک حادثه تلقي مي شود، اما؛ اگر کسي به سر خودش شليک کند تا نشان دهد که اسلحهاي پر است، اين فرد شايسته دريافت جايزه داروين است.
در واقع برندگان جايزه کساني بوده اند که اصلا خطر را ارزيابي نکرده بودند يا ارزيابي آنها از واقعيت بسيار مخدوش بوده است. بين "خطر کردن احمقانه" با مثلا خطر ورزش هاي پربرخورد يا چتربازي تفاوت کيفي وجود دارد.
خطر کردن احمقانه در واقع خطرپذيري نامعقول و بي معني است، خطري که تن دادن به آن فايدهاي ندارد يا فايده آن آنقدر ناچيز است که مي توان از آن صرف نظر کرد. نتيجه هم در اغلب موارد بسيار منفي و مضر و غيرقابل برگشت است.
براي تفاوتي که بين زنان و مردان در خطر کردن ديده ميشود، معمولا عوامل فرهنگي و اقتصادي-اجتماعي به عنوان عوامل زمينه ساز مطرح شده اند، اما؛ اين تفاوت از سالهاي اوليه زندگي ديده مي شود از اين رو اين تفاوت را نمي توان صرفا بر اساس عوامل فرهنگي و اجتماعي توضيح داد.
پژوهشگران تحقيق تازه هم به اين نتيجه رسيدهاند که نظريه "حماقت مذکر" شايسته توجه بيشتري است.
يکي از محققان مي گويد از نتيجه تحقيق و تفاوت چشمگير زنان و مردان شگفت زده شده، اما؛ همکاران خانم او "چندان متعجب به نظر نميرسيدند، که خود گوياي همه چيز است."
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]