واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۴ آذر ۱۳۹۳ (۰:۴۸ق.ظ)
آفرينش: غفلت از حفظ توازن در مسير توسعه
به گزارش خبرگزاري موج، روزنامه آفرينش چنين نوشت:
حركت و قرار گرفتن در مسير توسعه، خواستهاي جهان شمول است كه رسيدن به آن نيازمند فراهم بودن شرايط و ضوابطي است كه به صورت بهم پيوسته بايد محقق شوند تا جامعه به يك رشد همه جانبه نائل آيد. تاكيد بر همه جانبه بودن "توسعه" از اين جهت است كه جامعه همچون موجودي است كه پيوسته در حال رشد و نمو ميباشد. اگر در برخي از جهات رشد چشمگيري داشته باشد و در بخشهاي ديگر ارتقاي كمي و كيفي نداشته باشد، يك نوع ناهماهنگي بين اعضا وجوارح آن به وجود خواهد آمد كه اين امر علاوه بر اينكه جلوي حركت و رشد جامعه را ميگيرد، به عنوان آفتي خطرناك براي حكومتها تلقي ميگردد.
امروز رشد و پيشرفت كشور در بسياري از زمينههاي علمي، آموزشي، دفاعي، و...، بركسي پوشيده نيست، اما عدم توازن و رشد متعادل در ديگر مولفههاي فرهنگي، اجتماعي، سياسي، و اقتصادي، در دراز مدت مشكلات عديدهاي براي ما به همراه داشته و در ادامه نيز شاهد چالشهايي ازاين جنس خواهيم بود.
نهاد"خانواده" يكي از پايگاههايي است كه متاسفانه نتوانسته همپاي ديگر جنبههاي توسعه رشد متوازني داشته باشد. رشد و توسعه در حوزه مسائل اجتماعي، منوط بر داشتن خانوادههايي مستحكم و منسجم ميباشد. غفلت از نقش خانواده در زمينه جامعه شناسي، موجب بروز انواع ناهنجاريهاي اجتماعي ميگردد كه امروز نمونههاي آن را ميتوان به وضوح در جامعه مشاهده كرد. در سند چشم انداز «ايران1404» براي جامعه ايراني ويژگيهايي مشخص شده است كه عدم توجه به آن مشكلات فراواني را براي ما به وجود خواهد آورد.
به عنوان مثال در طي يك دهه اخير ما در زمينههايي همچون فرهنگ كارجمعي، احترام به حقوق متقابل، ازدواج، طلاق، انضباط اجتماعي و رعايت قانون، صداقت در معاشرتها، عصبانيت در روابط روزانه، و...، دچار آفتهاي بزرگي شدهايم كه هركدام ضربهاي مهلك به بدنه جامعه و ثبات اجتماعي وارد ميكنند.
كمرنگ شدن نقش نهاد خانواده در مسير توسعه، در دو مولفه "رفاه" و "امنيت اجتماعي" خلاصه ميشود. مسئله رفاه خانوادهها بسيار گسترده است و زمينههاي مختلفي از خورد و خوراك تا آموزش و تفريحات را در برميگيرد. اما امروزه پايه و اساس تامين رفاه خانوارها، مسئله معيشتي، يعني دغدغههايي همچون مسكن، شغل و مخارج روزانه، مي باشد. بروز مشكلات عديده معيشتي درحال حاضر خانواده را درگير مشكلات فراواني كرده است كه متاسفانه نقش سابق آن در جهت سازندگي جامعه و حركت اعضا در راستاي اهداف توسعه كشور، كمي كمرنگ گرديده است. دغدغههاي فراوان اعضاي خانواده موجب از هم گسيختگي و انزواي آنها گرديده است. افراد خانواده براي اينكه سعي دارند باري اضافي بردوش خانواده خود نباشند، لذا براي تامين نيازهاي خود بدون آنكه از پشتوانه خانوادگي برخوردار باشند، به سمت كسب درآمد ميروند. ازسوي ديگر به سبب نداشتن مهارت و تحصيلات كافي و نبود شغل مناسب، در باتلاق فعاليتهاي غيرقانوني گرفتار خواهند شد.
اما "امنيت اجتماعي" نيز ديگر مولفهاي است كه امروز خانواده را دچار برخي مشكلات نموده است تا نتواند همچون گذشته خود را به عنوان محرك رشد و توسعه جامعه نشان دهد. گرفتار شدن افراد جامعه در دام اعتياد، خريد و فروش مواد مخدر، طلاق، سرقت، و... تنها بخشي از ناهنجاريهايي است كه امنيت اجتماعي را برهم زده و تاثيرات سوئي بر نهاد خانواده داشته است. جداي از اين موارد در بحث امنيت بهداشتي، آموزشي، اخلاقي و... نيز ما دچار چالشهاي بسياري هستيم. به عنوان مثال درزمينه امنيت بهداشتي، امروز اكثر خانوادهها به صورت مستقيم يا باواسطه با معضلي همچون سرطان مواجهند و اين موضوع انرژي و توان زيادي از خانوادههاي ايراني گرفته است.
درحال حاضرهزينههاي سنگين معيشتي به همراه فشارهاي رواني و اجتماعي، شرايط جامعه مارا بگونهاي رقم زده است كه با شاخص هاي چشم انداز «ايران1404» فاصلهاي معنادار پيدا كردهايم. لذا اين امر زماني محقق خواهد شد كه روند توسعهاي در كشور همه جانبه و از جامعيت لازم بهره مند باشد. ضمن اين كه در اين مسير بايد با اولويت بندي صحيح و توجه به پايههاي رشد در جامعه، پايگاههايي همچون خانواده را بيش از گذشته مورد حمايت قرار دهيم.
نويسنده:دكتر حسين اميدوار
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 7]